Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lovi27

    addikt

    válasz stigma #14144 üzenetére

    Az officiál telepítés a hub.docker-ről port összeférhetetlenség miatt egy az egyben nem használható, mint ahogy a Pi-hole-nál sem volt az. A példákat úgy készítik mintha egyedül csak az az egy konténer létezne. És a te példád is ilyen. Nézd meg amit írtál macvlan példát arra mennyi konténert lehet felfűzni. Nem kell mindig újat létrehozni. így ezt megúsztam. ;]

    Maga az AH telepítése egyszerű. Csak le kell húzni hozzá az image-t és meg kell adni két mappát ahová majd a konfig és az adatok kerülnek. Gondoltam ehhez nem kell compose (persze ha van még egyszerűbb), nem kell sok adat, ezért manuálisan hozom létre a konténert: Ehhez a Portainerben a Containers menüben klikk + Add container gombra.

    Kell egy konténernév, az image name és a Volumes fülön megadni a két mappát. Ezek és a formátumuk a parancsban megtalálhatók, semmi extra. Arra figyeljünk, hogy a container hozzá legyen kötve - Bind - a host-hoz és írható - writable - legyen.
    A Network fülön kiválasztottam a már létező macvlan hálózatot és beállítottam egy új subnetet az AH-hoz. Leírva bonyolultnak tűnhet, de megértve max. egy perc:
    - Network a hálózat típusa macvlan
    - Hostname ha hivatkozni kell a hálózatra, nálam adguardhome Tudatosan nem használok írásjeleket, pláne magyar karaktereket! Pedig lehet a kötőjel vagy az aláhúzás megengedett.
    - Mac Address ajánlott kitölteni bármivel (hexa számok!), de ne ütközzön egyik létezővel se
    - IPv4 Address ez a legfontosabb, ezt az IP-t használjuk majd mindenhol. Értékét a macvlan létrehozásakor megadott subnet-tek közül választhatjuk, csak ne legyen ütközés.
    - Primary és Secondary DNS Server ide két valós névszervert kell megadni. Ha a Cloudflare az akkor 1.1.1.1 és 1.0.0.1 Persze lehet a Google is vagy más.
    A többi fel nem soroltat üresen hagytam.

    A Restart Policy-nál ajánlott az Always, a mindig újraindulást választani. Persze lehet az Unless Stopped (hacsak nem megállították) is. Utána már csak az maradt (ha nem felejtettem ki valamit :-), hogy kattintsunk a Deploy the container gombra a konténer létrehozásához és reménykedjünk, hogy kb. egy perc múlva a zóld, sikeresen létrehozva üzenet lesz a válasz. Ugye, nem is volt olyan bonyolult... :D

    Ez nem az eddigi parancs, docker-compose vagy yml fájllal történő telepítés, de legalább így látható mi mindenre használható még a Portainer. Pedig épp most 'fikázták' a docker fórumban. Persze, mert a valódi profik csak parancsból telepítenek. Egy Linux telepítő ISO például számukra ismeretlen valami. :DDD

    "a routerban mit kellett állítani"
    Ez is egy DNS szerver proxy, mint a Pi-hole, tehát ugyanazt kell csinálni a routerban, mint ott.
    Ha elindult a konténer a log résznél írja is, hogy a böngészőben a http://subnet:3000 címet beírva bejön az Adgurad kezdő oldala, ahol öt egyszerű kérdésre válaszolva (100% magyar) most már tényleg fut az Adguard.

    Egy kicsit hosszú lett amiért elnézést, de legalább remélem érthető.

Új hozzászólás Aktív témák