- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
3800+
őstag
Na a permission mizériára pontot tettem. Olvastam olyat is egyébként, hogy a nextcloud update is be tud kavarni... de itt most valószínű én állítottam el valamit.
Lényeg a lényeg, ha valakinek world-writable config file ignored errort dob a mariadb akkor az alábbi paranccsal orvosolható:
sudo chmod 644 custom.cnfA parancs kiadása előtt először cd paranccsal el kell navigálni a .cnf fájlt tartalmazó mappába.
Legalább ez a megoldás megmarad az utókornak.
MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz
-
lovi27
addikt
válasz akipapi #13803 üzenetére
Jó kérdés. Nincs fix hely kijelölve erre a célra.
A Linuxban minden felhasználó a Home könyvtárban, a felhasználó nevével kap egy mappát és a rendszer oda menti a beállításaikat, oda tölt le, oda ment, stb. Mondjuk ha valaki létrehoz a dockerek kezeléséhez egy dockuser felhasználót, akkor máris mutatja a név mit tartalmaz a mappa. De látni olyan megoldást is, hogy létrehoznak egy data mappát és oda mentenek. Csak a név nepathvagy hasonló legyen, mert a jelentése miatt nagyon zavaró.Ha a rendszermeghajtóra kerül előnye, hogy a rendszer biztonsági mentésével együtt az is mentésre kerül, viszont hátránya a rendszer nagyobb helyigénye. Az adatdiszken is lehet elkülöníteni nekik helyet, de akkor a mentéséről külön kell gondoskodni.
Persze, most csak a beállítások helyéről van szó, az adatok úgyis máshol tárolódnak.
De szerintem a legfontosabb a rend. Legyen elképzelés mit, hova, miért tettük, ne csak úgy szanaszét dobálva, véletlenszerűen legyenek, hogyha később elő kell venni akkor is egyértelmű legyen a helyzet. -
lovi27
addikt
válasz akipapi #13805 üzenetére
Ilyet még nem kérdeztek, vagy csak nem értem...
Először örülj, hogy vége, elérted a célt és ügyes voltál.
Utána gondold végig mi lenne ha újra kéne telepíteni, mert ez többeknek komoly kihívás.
Ha gond csinálj biztonsági másolatot a rendszer-partícióról, ha nem akkor is legalább csinálj feljegyzést a beállításokról, a docker parancsokról, jelszavakról, stb., stb. Én ez utóbbit követem és a webgui-ban képernyőképeket is készítek. Jól jönnek telepítéskor.
Most ennyi jut eszembe.A rendszer időnkénti frissítéséről ne feledkezz meg. Nem kell gyakran, de sok hónapi kihagyás után néha megmagyarázhatatlan hiba léphet fel. A dockerek sem frissülnek maguktól. A fórumban már volt róla szó, keress rá a watchtower szóra.
[ Szerkesztve ]
-
3800+
őstag
Sziasztok!
A netdata-t nem sikerult helyrehoznom igy atalltam a glances-ra. Igazabol a netdata sem volt jelszoval vedve de ezt a glances-t megcsinalnam ugy, viszont sehogy sem tudom megoldani. Eleve a conf fajlt sem talalom. Nem lenyeges de ha esetleg valaki hasznalja es jelszoval hasznalja megosztana velunk hogy lehet ezt megoldani? :D
MSI Z370-A PRO, XFX 6700XT, Intel i7-8700, AIO, 2x8+2x16 GB 2400Mhz
-
akipapi
tag
válasz lovi27 #13806 üzenetére
Rendben, köszönöm.
A watchtower-t már korábban beállítottam ahogy itt a fórumon olvastam, este 9-kor automatikusan lefut.
A hogyan tovább kérdés arra vonatkozott, hogy az előző rossz telepítéseket, hogy tudom áthelyezni? Már korábban észrevettem, hogy a portainer/stack menüben, ha megnyitok egy alkalmazást akkor van egy editor fül. Ezért létrehoztam egy appdata mappát a /home/felhasználónevem/ alatt. Ennek a mappának az elérési útját adtam meg a stack editor-ban a korábbi /patch/to helyett, majd frissítettem az update the stack kapcsolóval. Ezt megcsináltam mindegyik alkalmazással (sonarr, radarr, lidarr, jackett, qbittorrent, emby). Most mindegyik alkalmazás a /home/felhasználónevem/appdata mappában található.
A régi könyvtárat (/patch/to) töröltem. Újra beállítgattam az alkalmazásokat, működik minden rendben. A biztonság kedvéért kétszer újraindítottam a rendszert.
Hogy tudok most biztonsági mentést készíteni?A HDsentinelt még szeretném megcsinálni: [link]
Tudom, hogy pi-re van a leírás, de a HTML-es részig működik.
Létrehoztam a könyvtárat a /home/felhasználónevem alatt.
Letöltöttem a megfelelő fájlt: hdsentinel-018c-x64.gz
Lefuttattam ezeket az utasításokat:
gunzip hdsentinel-018c-x64.gz
chmod +x hdsentinel-018c-x64
sudo ./hdsentinel-018c-x64Látja a lemezeket, minden adatot kilistázott.
Itt viszont elakadtam, ez az utasítás nem működik: HDSentinel -html -r
Mit rontottam el?[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
válasz akipapi #13808 üzenetére
Mentésnek partíció mentést gondoltam, amiből az OMV a Clonezilla-t támogatja. Az OMV-ből is telepíthető, futtatható és az OMV-Extrák / Rendszermag fülön található. De úgy tudom pendrive-ra telepíthető változat is van belőle. Ezt ismerem valamennyire, de ha megnézed a pluginok között még van néhány mentési lehetőség. Egyiket se használom, nem ismerem őket. A Clonezilla-ról mintha az Összefoglalóban is lenne szó.
Az OMV lekérdezi a SMART adatokat. Menj a SMART / Meghajtók menübe, válassz ki egy HDD-t és kattints az Információ fülre. Nem hiszem, hogy több adatot szolgáltat a HD Sentinel.
-
lovi27
addikt
válasz akipapi #13808 üzenetére
Ha mégis szeretnéd használni a HD Sentinelt van egy másik lehetőség, ami naponta küld egy emailt a lemezezek állapotáról: HDSentinel_EmailUtil.zip
Használatáról leírás a zip fájlban. Lehet nem annyira egyszerű beüzemelni a mail küldést, de mintha a sendmail parancs lenne az OMV-ben.
forrás -
Chuck Norris
senior tag
válasz lovi27 #13811 üzenetére
@akipapi: A system, notification-nál alapból be is van pipálva, hogy küldje el a S.M.A.R.T.-ot, csak az SMTP szervert kell bekonfigurálni előtte, mondjuk nem próbáltam ki, hogy tényleg működik-e...
Azt csinálta a készülék, hogy nézem a filmet és egy idő után megállt elkezdett homokórázni a TV-n, majd újra elindult, pár perc múlva megint megállt. A hdparm a WD diszkeknél nem igazán mond semmit a power management-re, aztán jobban nem is akartam belemélyedni, azt találtam ki, hogy a scheduled jobs-nál beállítottam, hogy öt percenként touch-oljon a diszkre, nem túl szép megoldás de azóta működik. Már csak diszkeket kellene vegyek és lenne egy szuper NAS-om
[ Szerkesztve ]
-
akipapi
tag
válasz Chuck Norris #13812 üzenetére
Rendben, köszönöm.
-
tradeelek11
Topikgazda
válasz akipapi #13805 üzenetére
Ügyes vagy! Nekem is egyik felhasználási terület a (fél)automata media server, még ezt ajánlanám hozzá:
https://hub.docker.com/r/linuxserver/ombi
Annyit csinál, hogy elég ebben az egy alkalmazásban keresned ez össze van kötve a radarr, lidarr, sonarr, trióval. Ha lejött a cucc akkor pedig frissíti a média lejátszó (nálad is Emby) adatbázisát, és mehet a menet :-)
Illetve ha zenelejátszót is tennél fel (nem muszáj) :
https://hub.docker.com/r/linuxserver/airsonic/ -
akipapi
tag
válasz tradeelek11 #13814 üzenetére
Köszönöm, feltelepítem este. Keresgéltem fórumokat, ahol lehetne kérdezni ezekről az alkalmazásokról, de nem találtam. Itt mennyire off téma, ha esetleg a beállításokról kérdezek?
Például nekem az Emby és a Kodi is össze van kötve a Trakt fiókommal. A megnézett részeket a Sonarr-ban lehet valahogy automatikusan törölni? Vagy a metaadatokat magyarra állítani?
-
lovi27
addikt
válasz Chuck Norris #13812 üzenetére
Működik, mert évek óta használom. Két fajta értesítést engedélyezek csak (SMART és Szoftverfrissítések), mert különben sok lényegtelen üzenetet küld.
A frissítések jöttét a v5 jól jelzi, a SMART-ra még sohase küldött egy üzenetet se. -
tradeelek11
Topikgazda
válasz akipapi #13816 üzenetére
Hogy mennyire off azt majd lovi27 "főnök" eldönti:-)
De amit kérdezel, úgy általában is elég speciális, mert ugye az OMV
egy NAS szoftver, ez az alap ez van mindenkinél. Viszont már itt a fórumon
is amiről beszélgetünk minimum 80% docker, az meg aztán megint kinek mi
tetszik, mire szeretné használni. És akkor még user oldalról ne is beszéljünk,
megint ezer féle hardver és szoftver:-)Próbálok válaszolni is, és sajnos kiderül mire is gondoltam feljebb:
Nincs Trakt fiókom és Kodim sincs (Az Emby lejátszók nálam Apple TV-én és böngészőkben futnak) Sonarros jó kérdés, ez idáig még eszembe sem jutott, de megnézem hétvégén.
Tudtommal nem lehet a metaadatokat magyarra állítani(de nem 100% :-) -
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13817 üzenetére
Ehhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem. Automatán azonnal jelzi, hogy jött frissítés vagy mondjuk teszem azt óránként ránéz és ha van új csomag akkor küldi a mailt?
Illetve a SMART adatok küldéséhez/figyeléséhez mit kellene beállítani a Storage résznél?
Hello darkness, my old friend...
-
lovi27
addikt
Nem jelzi azonnal, mert a frissítéssel kapcsolatban naponta csak egyszer küld emailt.
Általában akkor se ugrok azonnal, mert hetente egyszer szoktam. Kivéve ha pl. várok valamit.A SMART menüben van három fül és azokon lehet engedélyezni. A Devices fülön Device-onként kiválasztva lehet engedélyezni a monitorozást. A Scheduled Tests fülön pedig tetszőlegesen jelölhetsz ki időpontot, intervallumot és vizsgálati módot.
A SMART értesítésnél a lehetőség csak az, hogy van vagy nincs. -
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13820 üzenetére
Köszi végül sikerült beállítani, majd meglátjuk, hogy küld-e rendesen e-mailt
A másik kérdés ami felmerült, hogy fut nálam ClamAV service és csináltam neki egy cron jobot ami lefuttatja minden héten egyszer a vírusellenőrzést. Láttam benne lehetőséget, hogy tudna e-mailt küldeni. Nem tudod, hogy lehet ehhez használni az OMV notification rendszerét amivel a SMART és a frissítési csomagok elérhetőségét küldi vagy hekkelni kell valamit debian szinten?
-
lovi27
addikt
Szerintem van rá remény. Nézd át amit tegnap ajánlottam a HD Sentinellel kapcsolatban, amelyik naponta küld mailt. Abban a sendmail parancsot használja a készítő. Kiadtam az OMV-ben és nem tiltakozott, hogy nincs. Persze nem működöt mert nem volt bekonfigurálva.
De emiatt gondolom, hogy meg lehet oldani valahogy. Vagy ki kéne elemezni mit csinál az OMV és ott belépni valamelyik ponton, de eddig nem merült fel igényként és nem foglalkozott vele senki.A másik. Gondold át hány helyen juthat be adat (fájl) a NAS-ba. Ott kell megvizsgálni és elkapni a lehetséges vírust. Utána belül magától már nem keletkezik. A ciklikus ellenőrzést a teljes adatbázisra emiatt nem tartom szükségesnek. Több TByte-nál az nem kevés idő.
Itt van kis segítség hozzá: link -
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13822 üzenetére
Köszi az infókat. Megnéztem a linket az onaccess-re viszont 1-2 pont nem teljesen tiszta. Az extra opciókat hozzáadtam amik ott szerepelnek. Viszont az a rész, hogy engedélyezted az értesítés opciót az itt OMV5-nél, hogy van? Mert küld értesítést a SMART-ról meg 1-2 dolgot ott lehet állítani de a ClamAV pl nekem nincs ott mint lehetőség.
Illetve miért kell ez a "hekkelés" ha van a pluginnek On Access Scans része?
[ Szerkesztve ]
-
lovi27
addikt
Gondolkodtam rajta és az email-hez szinte biztos, hogy semmit sem csináltam pluszban. Ki kellene próbálni fertőzött fájllal. Van néhány olyan minta fájl ami olyan kombinációt tartalmaz amire a vírusirtók azonnal ráugranak, de valójában nem okoznak kárt. Talán itt is volt ilyen.
A másik kérdés kicsit komplikáltabb. Mintha valami olyasmi lenne, hogy az a négy utasítás a letöltés pillanatában fogja meg a fertőzött fájlt, míg a plugin az első hozzáféréskor. Tehát azt szerettem volna, hogy mentésre se kerüljön. De ez azért nem biztos. Ki kell próbálni.
Még annyit, hogy a clamav-t elsősroban nem a nagy torrent letöltések védelmére csinálják, sokkal inkább pl. webszervert üzemeltetőknek. El tud szöszmötölni a hatalmas fájlokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13826 üzenetére
Hmm akkor lehet, hogy nem jó fájlt használtam vagy még valami beállítás hibádzik. Én ezzel próbáltam, a txt fájlt letöltöttem wget-el és azt simán hagyta, illetve azt is, hogy másoljam egyik helyről a másikra. Igaz sokat vacakolt a másolással egy ilyen aprócska fájlhoz képest viszont nem sírt, hogy fertőzött lenne vagy valami(e-mailt sem kaptam). Lehet valami más tesztfájl kellene.
Alapvetően én is úgy szeretném, hogy a letöltés/másolás pillanatában megfogja a fertőzött fájlt. A hétvégén jobban nekiállok a dolognak aztán beszámolok a végeredményről.
Igen elszöszöl vele egy darabig, viszont én még csak ezt használtam aztán így régebbről megmaradt.
A notification dolognál meg belefutottam olyanba, hogy én értesítést csak a frissítési lehetőségekről és a SMART adatokról kértem e-mailben. Ehhez képest akkor is küldött e-mailt amikor beléptem az OMV webes felületére
-
lovi27
addikt
Igen, erre gondoltam. A Windows bezzeg kapásból törölte.
Pedig szerintem erre fájlra kaptam a mailt. Próbáld azt ki amit ott leírtam.Persze, én is kapom belepésre is. Most a v5-ben úgy tűnik gatyába rázták az üzenetküldést. Régebben jött egy darabig, majd elmaradt. Most stabilnak tűnik. Úgyis kérdezték mit érdemes még használni. A Fail2ban-t. Bár gondolom te használod.
-
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13828 üzenetére
Jaja a windows nekem is törölte egyől. Sőt letölteni sem engedte. Megpróbálom majd másképp a dolgot, hogy nem linux alatt töltöm le rootként wget-el hanem csak simán az SMB megosztásra felmásolom vagy valami, hogy akkor sikít-e.
Mondjuk az furcsa, hogy a belépésre is jön az e-mail, mert a notification résznél az nem állítható. Lehet az valami ilyen "beégetett" megoldás. Jó lenne ha ezt a notification részt jobban testre lehetne szabni. Na de mindegy majd az OMV6-ban
Igen használom a Fail2ban-t én is.
-
lovi27
addikt
Most én úgy próbálom, PC-ről NAS-ra másolva, de nincs semmi bejegyzés a naplóba, hogy vizsgálta volna. Pedid addig állítgattam a jogosultságot neki míg másodpercekig kínlódik a másolással. Előtte csak egy pillanat volt.
Jut eszembe, lehet a Fail2ban küldi a bejelentkezést.
-
mrzed
senior tag
Vagy én vagyok felelőtlen, vagy Te paranoiás... Tényleg szükséges NAS-ra virusírtó?
Amíg gépre torrenteztem, a letöltési mappa a kivételekhez volt adva, mert sorban törölgette le a kipróbálásként letöltött virágbolti játékok töréseit. Filmekkel meg egyébként sem kerülhet be fertőzés. -
lovi27
addikt
-
lovi27
addikt
Hard Disk Sentinel Linux Edition
Azon az oldalon van leírva minden róla és onnan lehet letölteni.
Usage of Hard Disk Sentinel Linux version fejezetben leírva a felkészítése és használata. -
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13833 üzenetére
Na sikerült végre összehozni az e-mail értesítést a ClamAV-nál. Kaptam is egy ilyen szép üzenetet:
A virus has been detected: fd[10] Your faithful employee, ClamAV
Lehet hülye kérdés de ha megpróbáltam megnyitni akkor simán hagyta. Nem kéne letörölnie vagy karantén vagy ilyesmi?Vagy lehet ahhoz plusz paraméter kellene.Tuti, hogy plusz paraméter kell, most próbálom kihámozni.
[ Szerkesztve ]
-
Lukaska
újonc
Sziasztok!
Az a problémám hogy a fájlrendszerek menüpont alatt hozzá szeretnék adni egy új fájlrendszert de amikor ki kellene választani a meghajtót akkor nem jelenik meg a hdd amit formázni szeretnék, de a merevlemezek menüpont alatt ott van. A winchester tuti jó. Esetleg az zavarja meg hogy amin a rendszer van ugyan olyan típusú?[ Szerkesztve ]
-
Lukaska
újonc
Ez külön hdd de ugyan olyan mint a rendszer hdd.
-
Lukaska
újonc
Van, de most akarom létrehozni az ext 4 es fájlrendszert.
-
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13842 üzenetére
Igazából azzal a beállítással amit te küldtél. Csak elsőre valamiért nem akarta az igazat, lehet azért mert linuxon rootként másoltam fel/töltöttem le a test file-t.
Aztán amikor windows alatt csináltam és meg akartam nyitni akkor gondolkodott nem keveset(végül megnyitotta), de utána jött is az e-mail.
De ha kell bemásolom a clamd.conf tartalmát.Hello darkness, my old friend...
-
lovi27
addikt
válasz Lukaska #13845 üzenetére
Húzzunk egy merészet és inkább használd a GParted Live programot, amivel particionálhatod és formázhatod a HDD-ket. 10 perc alatt túl leszel rajta. Akár OMV alól is indítható, bár egy kicsit nehézkes. Használatáról van szó az Összefoglalóban, de egyszerűbb ha bootolható USB-ről indítod.
-
lovi27
addikt
Elbizonytalanodtam, mert úgy láttam, hogy a conf fájlban a plugin is használja azokat a parancsokat amiket az Extra mezőbe írtunk. Az meg nem lehet jó. Ezt nézd meg.
Sajnos nálam a virtuális OMV a teszt emailt mindig sikeresen elküldi, de azon kívül mást nem hajlandó. És még nem tudom miért. A NAS-omon meg ki akartam próbálni a sendmail parancsot, de erre az install sendmail parancs a fél OMV-t letörölte. Csak vigyorogtam kínomban mint Jürgen Klopp a hétvégén, amikor a Liverpoolt lealázták.
Mindegy, holnap újrarakom.[ Szerkesztve ]
-
Horvi
őstag
válasz lovi27 #13848 üzenetére
Azzal nem lesz gond most direkt megnéztem. Ha nem töltöd ki az extra mezőt akkor így néznek ki a clamd.conf-ban az OnAccess-t érintő sorok:
OnAccessMaxFileSize 100M
OnAccessMaxThreads 5
OnAccessDisableDDD false
OnAccessPrevention true
OnAccessExtraScanning true
OnAccessExcludeUname clamav
OnAccessRetryAttempts 3
Ha meg beállítod az extra opciókat azt meg feltünteti itt a configban külön:
OnAccessMaxFileSize 100M
OnAccessMaxThreads 5
OnAccessDisableDDD false
OnAccessPrevention true
OnAccessExtraScanning true
OnAccessExcludeUname clamav
OnAccessRetryAttempts 3
# Extra options
ScanOnAccess yes
OnAccessIncludePath /srv/dev-disk-by-label-Allin
OnAccessIncludePath /srv/dev-disk-by-label-Media
OnAccessPrevention yes
OnAccessExtraScanning yesHello darkness, my old friend...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- PC játékok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs