- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Havi limitet kap a GeForce Now
- Milyen TV-t vegyek?
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Notebook hibák
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
rolltrade tm
kezdő
válasz nimfas #41623 üzenetére
A tetőre szereléskor sem járnak a panelon. Egyszerűen abszurd. Ha jók az infóim még nem fizetted ki az egészet. Akkor egyszerű a helyzeted. Próbál az ember toleráns lenni de a képeket látva nyelnie kell a kivitelező cégnek. Állj a sarkadra.
Majd ha fagy. + Escape From The Lost World Pinball Games.
-
313313
addikt
válasz nimfas #41665 üzenetére
MvM csak kezelhető magasságot vár el, ahogy meg van fogalmazva a jogszabályba. EON ennyiből jobb, ami 1,5 méter magasan van, az kuka.
Az én jóindulatom, hogy munkavédelmi/balesetvédelmi belső szabályzatunkra ejtve, felmegyek a tetőre/padlásra/idegen nem bevizsgált létrára, mind ezt leesés védelem alkalmazása nélkül....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Strezi
őstag
válasz nimfas #41781 üzenetére
Hálózatos, grid tie üzemben az sem lehet asszimmetrikus. Szigetbe bármi.
bár ha tud peak shavinget ott lehet asszimmetria.
Mindenki azt szereti hallani ami neki jó[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
edeleny
őstag
válasz nimfas #42099 üzenetére
Nem lesz víz káosz!!!
VAN!
Tavaly apám előtt szó szerint méterenként lyukadt, higgyétek el, 5-7 lyuk két héten, és 20 méteren belül!
A héten idáig az utcában 4 csőtörés volt. Az a csoda,ha van víz.....[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
asdf_
veterán
válasz nimfas #42126 üzenetére
Előre tuti nem fizetnék, kérje le a 40%-os szállítói előleget, kijön, szerel, készen van, küldi a számlát, utána (sőt, ha generálkivitelező van, akkor szakaszosan, külön az ablakot, külön a napelemet, külön a hőszivattyút). De persze áremelkedés van, ezt ha van miből fizetni, mindenképp érdemes és nem kiszállni, 10 milliót nem sűrűn vágnak az ember nyakába. Ehhez persze új szerződést is kell írni, nem csak úgy a levegőbe utalgatunk.
De a napelem épp most megy lefele, és a dollár is már lazán 360 alatt van, szerintem még olcsóbb is lesz a napelem, ha kifutnak a mostani készletek. A többi persze nem.[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz nimfas #42143 üzenetére
Pl. megfelelő nyomatékra húzzák a leszorítókat, erről keringenek ilyen legendák, hogy létezik kivitelező csapat aki még jegyzőkönyvet is ad erről de ez valószínüleg csak a fantázia szüleménye.
- leszoritók teljesen fedjék a napelem keretét
- ne rakják fejjel lefelé (valamelyik szerelési utasításban láttam ilyet, hogy a panel hátulján található dobozba fejjel lefelé befolyhat valahova a víz és ha megfagy a víz szetfeszithet valamit)
- elméletileg le kene cserélni az MC4-es csatikat a maradó kabeleken ujra, talán a huawei ajánlásaiban láttam, hogy ezeket elvileg egyszer szabad osszedugni életükben es kész
-
Daneeka
senior tag
válasz nimfas #42170 üzenetére
Gondolom azt a telepitők döntik el mire adják a szerelési garanciát, ha nem cserélik akkor jó az úgy. Lehet csak azért írta be a Huawei az inverter csere kézikönyvébe, hogy ha vitás eset van akkor esetleg erre utasítva el tudják utasítani a garis cserét. (nekem amúgy nem volt még ilyen bajom a huaweiel, bármit kicserélnek)
-
mlaci01
tag
válasz nimfas #42405 üzenetére
Nem tudom hogy minden inverterhez lehet-e tenni (gyanítom, mindegyikhez létezik valami megoldás).
Én az általam épített mérőből (3x2)+Elmű okosórából+Huawei inverterből olvasom ki az adatokat, és mysql-ben tárolom, onnan aztán mindenféle csili-vili dolgot lehet gyártani -
totti68
újonc
válasz nimfas #42099 üzenetére
Egyetértek! Nem tudom megérteni ezt az utálom a narancsot, de a 4,39Ft az jogos, akkor is ha amúgy 37Ft-ot kell fizetni ... Különbenis egyelőre éves szaldó van, aztán meg nem tudjuk mi leszm de tuti jó lesz. Én is szívesen mondok le arról, hogy valaha megtérüljön a befektetésem! Meg az sem gond, hogy össze-vissza rángatják a piacot kényük-kedvük szerint! Minden tuti szerintem is!
-
WiZARD
addikt
válasz nimfas #43188 üzenetére
Hozzá nem értőként bentre tenném, van neki hely (garázsban), időjárástól védett, nagyobb feszültség miatt vékonyabb kábel olcsóbb.
Nem tudom van-e a kinti elhelyezés mellett érv.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
-
rolltrade tm
kezdő
válasz nimfas #43693 üzenetére
Nagyon gáz. Kértem személyes időpontot. Bementem. A hölgy kedves volt. Nem tud mit mondani. Nagyon sok a beadott kérelem. Azért annyit mondhatnának ,hogy én vagyok a 18 - ik a sorban. Az kb 3 hét. Ok. Na de semmit ? Mgt után alap a szerződés kötés (jogosan) ami már költéssel jár. Egy közel 4M rendszer fele. 2M. Nem várható el a kivitelezőtől sem ,hogy bent álljon a pénze mivel vállalkozó. Tehát odaadom neki. És akkor keresztbe tesznek. 6 hónapja. Lassan megszületik az első napelemgyerek. LOL.
-
edeleny
őstag
válasz nimfas #43958 üzenetére
Az én renszerem érdekes! A haztetőn alig van hely.
35 fok, vagy 40.
3, 5, 2 panel 3 tetősikon.
Kb 15 órakor van pont szembe a nap
Áprilisban teleoitettük.
A 2 paneles részt reggel néhány gally árnyékolja, az 5 paneles rész 15 óra felé télen eléri a szomszéd tető arnyéka. (lemegy a nap)
A 3 paneles rész a tél nagy részében 11,30 tól éri teljesen a nap, persze 15 ig.
A másik string 7 panel, ugyan ez az irány, 45 fokos tető!Télen ez a 7 panel, sokszorosát termeli. Még akkor is ha a 10-et fullba éri a nap.
Télen a szög nagyon sokat számít. Nyáron nem annyiraNem tudom, látom a feszt, és az aramerősséget, lehet valahogy teljesítményt számolni?
Májusban lesz 1 éves, a 6,8 rendszer olyan 6 körül fog hozni, vagy inkább 6,3-6,5
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
rolltrade tm
kezdő
válasz nimfas #43961 üzenetére
Azért figyelj a panelek közti távolságra. Minél feljebb emeled annál nagyobb távolság kell a sorok közt. Nehogy aztán mindent át kelljen rendezned.
Úgy érzem nekem mákom lesz a 45 fokos délnyugati egybefüggő tetővel.[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
válasz nimfas #44234 üzenetére
Borsod, őrült szél, össze - vissza napsütés.
Kb. 30 percenként másodpercnyi áram szünet. Idáig katasztrófa ez a nap.Érdekesek a feszültség adatok:
Akadt 255V és nem oldott le. Tíz perc múlva 237 ugyan az a fázis. Áramszünet után gyönyörűen mindhárom fázis 241V.A meddő teljesítmény is volt 0,001 helyett 0,124 kvar Jelentsen ez bármit is.
-
rolltrade tm
kezdő
-
cOxeR
Ármester
válasz nimfas #44321 üzenetére
Példa volt árcsökkenésre, eddig nem láttam 20M alatt egy eladót se, és teljesen jogos nem alapáras, meg ott nem a megtérülés a legfőbb döntő vásárlási ok.
Nem tudok sajna, én is szeretnék 130-as pálya tempót tudó egyterűt, ami így elmegy 250-300km-t és 12-13M között megvehető. Megint pont nézegetem létezik-e ilyen vagy csak álmodtam.[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz nimfas #44436 üzenetére
Ha majd 10 év múlva nem lesz szaldo......
Ezen azért nem lehet matekolni, mert ugye nem tudni még a szaldo utáni elszámolás sarokpontjait.
Annyit azért lehet tudni, egy 10kWh akksi 2 milla.
Van rá 10 év gari, utána meg ki tudja mennyit bír.
De számoljunk 10 évvel, minden nap beleteszek 10kWh és ki is veszek 10 kWh.Akkor lesz 54 Ft-ba 1 kWh tárolása.
Most én fogyasztok napi 30-at.
-
Borisz76
veterán
válasz nimfas #44609 üzenetére
Én sem vagyok szakértő de SZERINTEM az ideális az lenne ha 3 irányba néznének a panelek : Keletre , Délre és Nyugatra.
Keleti és nyugati oldal nagyobb szögben ( 40-50 ...60? fok )
Délre néző pedig kb 30-35 fokon kb ideális is.Ezzel lehetne elérni a "szinte folyamatos" termelést.
Mert napkeltétől napnyugtáig termelne.
Persze lenne átfedés a termelésben, hogy mikor melyik oldal termel...
De ilyen tetőfelület feltételek nem sokunknál elérhetőek.És ha valaki így csinálja.....mondjuk 5 kW-s inverterrel...akkor oldalanként lehetne 4-5 kW panel is....
Vagy "napraforgós" állványzat panelekkel.
Itt Hajdúszoboszlón van is egy....
Minden reggel és délután látom , munkába menet és jövet.
Hatalmas beton alapzat.
Rajta egy masszív acél cső , talapzattal.
A tetején egy hatalmas keret amiben a panelek vannak.
A billenés , billentés 2 tengelyen zajlik.....így szinte pontosan a nap irányába néz állandóan.
Ha jól emlékszem 3*3-s elrendezésben van 9 db panel a szerkezeten.Decemberben , januárban láttam teljesen vízszintes állásban ...mikor a rendszer nem tudta megállapítani, hogy merről süt a nap mert ködös, fátyolos volt az időjárás.
Na majd lefotózom holnap hazafelé jövet !
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Andras6800
senior tag
válasz nimfas #44586 üzenetére
Sok igazsága van annak amit írsz. 1 dolog nem hagy csak nyugodni. Legtöbb cég visszavágott a költségeken, úgy él túl. 0 fejlesztés, kisebb ügyfélszolgálat, kevesebb karbantartó.. stb.
Én ha tehetném, és lenne rá technológia leválnék a hálózatról. Agyrém ami megy. Pl, hogy EON meg MVM 7 hónapja nem tudja lebotolni az éves villanyóra elszámoló számlámon az óraállást.Visszatérve, mi nem hagy nyugodni. Volt 1-2 rezsicsökkentett cég, mely úgy élt túl, hogy költött a teljesítmény optimalizálásra. Így érdemi minőségromlás nélkül tudta hozni a színvonalat.
Utolsó bekezdéshez:
Direkt nem akartam belekeverni a politikát. Mindenesetre mélységesen egyetértek veled.A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
-
dbius
veterán
válasz nimfas #44718 üzenetére
Ha most tervezel venni, akkor már az újabb pro verziót vedd meg inkább: link
Én az általad linkelt sima 3em-et használom monitorozásra, home assistant alatt megy szépen. link
Van saját felhő szolgáltatás, ahol szintén lehet látni az adatokat. link
Szerk: Domoticz-ot nem ismerem (azt se tudom eszik vagy isszák), arra nem tudom a választ.
[ Szerkesztve ]
-
butyu
csendes tag
válasz nimfas #44739 üzenetére
Most is van egy segédoszlop a kertben, azon keresztül van behúzva a légkábel. Próbáltam mindenféle javaslattal élni, de a területgazda szerint csak akkor maradhat légkábel és a meglévő szekrény ha se teljesítmény bővítés, se H -tarifa nem lesz. Megbolondulok, hogy ugyan azon szolgáltató más-más területen más-más feltételeket szab.
Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!
-
szekera
csendes tag
válasz nimfas #44744 üzenetére
2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról
146/A. §
"(9) Mentes a csatlakozási díj és minden más, az elosztónak fizetendő díj alól a legfeljebb 32 A névleges teljesítményű fogyasztásmérő beszerelése azzal, hogy ha ebben az esetben a csatlakozást igénylő igényének kielégítése érdekében
a) kisfeszültségű közcélú elosztó hálózat kiépítése szükséges, akkor felhasználási helyenként legfeljebb egy csatlakozási pontra rendszerhasználóként
aa) szabadvezeték (beleértve a szigetelt szabadvezetéket is) esetén legfeljebb 100 méter,
ab) földkábel esetén legfeljebb 50 méter
hosszúságú közcélú vezeték" díjmentes.Egyetértek! A segédoszloppal működnie kell.
A földkábeles kivitel sokkal drágább lenne, a meglévő segédoszlopot fel kell használni. -
313313
addikt
válasz nimfas #44757 üzenetére
Akkor EON miért nem enged fele annyit se, mint MVM Démász?
Utóbbinál simán lehet: zárt térben teljesítmény növelés, fa szekrényből 1-3 fázisra áttérés. Raknak házfalba csatári/hensel szekrényt ha a régi mérő szekrény kicsi lenne. Sőt, fa szekrénybe marad a régi mérő, újat (h tarifa, bojler...)meg rakják csatáriba/henselbe.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz nimfas #44760 üzenetére
Mert 5 vagy 6 elosztó van,mindnek saját elvárásai...
Émász és Démász is külömbözik, pedig lassan 2 éve MVM mind a kettőHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz nimfas #44814 üzenetére
Attól függ mit akarsz mérni. Én a helyedbe az áramváltókat olyan helyre/szakaszra raknám, ahol vételezhetsz is és visszatáplálhatsz is. Így több infód lesz.
Nyít íránya meg: betáptól a fogyasztóig mutasson, ekkor lesz pluszbelőjelű a vételezés, negatív előjelű a visszatáplálás. Fordítva viccesebb lenneHP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
bekesizl
csendes tag
válasz nimfas #44814 üzenetére
Az eszköz fogyasztása jelképes. A feszültség betáp leginkább mérésre kell még ezen fogyasztás fedezésére.
A legkisebb kismegszakitó is elegendő neki.Az áramváltó iránya szerintem a dokumentációján rajta volt még a 3em-n él bele volt öntve.
Bekötés után az app már mutatja, helyes-e az irány.
Az fontos, hogy az áramváltót előbb a készülékbe csatlakoztasd, csak utána az élő vezeték köré, különben megsütheted az eszközt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem