Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joghurt

    addikt

    Én is coming-outolnék a részletekkel.

    * Az igény felmerülésétől hogy jutottál el a kivitelezésig?
    Belenéztem ebbe a fórumba, pár alap kérdést tisztáztunk, bekértem árajánlatokat. Történt néhány helyszíni felmérés, itt praktikus kérdéseket sikerült tisztázni: hova jöhet szóba az inverter, hol jönnének le a panelektől a DC vezetékekkel, hol kötnék rá az invertert a hálózatra stb. (Mindenkinek javasolnám, hogy addig ne döntsön, amíg legalább egy helyszínelésen nincsen túl.) Kiválasztottam a kivitelezőt, véglegesítettük a műszaki tartalmat, majd zajlottak a papírmunkák és a kivitelezés a megszokott/közismert módon.

    * Hol kértél ajánlatokat?
    Alapvetően keresőből jövő, vagy a környéken táblán látott cégeknek e-maileket küldtem ki helyszínleírással, méretekkel, és műszaki paraméterekkel. (A néhány webes űrlaptól idegbajt kaptam: sem képeket nem lehet feltölteni, több helyen saját szöveget sem lehet beírni.) Így mindegyik cég ugyanabból az információból tudott dolgozni. Tanulságos volt, melyik mire kérdezett még rá, illetve melyik igényem hagyta figyelmen kívül.

    Praktikusan két verzióra kértem ajánlatot: Az egyik az akkori fogyasztásnál minimálisan többre (kb. 7-8 panel), a másik pedig a tetőre épeszű módon elhelyezhető maximum – leendő plug-in hibrid vagy villanyautóra, és az akkor még nem végleges csak a tervbe vett tetőtér-beépítéshez körvonalazódó klímás fűtésre gondolva.

    Na, ez az ajánlat nem annyira ment át az "épeszű" szűrőn, az esztétikumáról nem is beszélve.

    * Mi alapján szelektáltál?
    Igyekeztem kiszűrni a sosem hallott cégeket. Az ajánlatokból kiestek a vállalhatatlan műszaki tartalmúak, és akik egészen másra adtak ajánlatot, mint amire kértem. Volt, aki magát szelektálta, és nem küldött vissza ajánlatot. Volt, aki másokkal egyező rendszert lényegesen drágábban csinált volna meg.

    * Hol informálódtál?
    Főleg ezen a fórumon, plusz keresésekből olvasgattam.

    * Kik segítettek (akár nyilvánosan, akár privátban)?
    Leginkább geresics topicgazda.

    * Mik voltak a fő szempontok?
    Ár, műszaki tartalom, kinézet, és hogy mennyire akarják szétverni a házat.

    * Miért azt a műszaki tartalmat választottad, amit?
    Ismertebb márkájú napelem az ennek megfelelő garanciális háttérrel (Sharp); ismert és megbízhatónak tartott, európai inverter (Fronius), megfelelő távfelügyeleti tudással. A fekvés alapján egyértelmű volt, hogy a SolarEdge rendszerek egyetlen előnye a kivitelező magasabb nyeresége lett volna.

    * Miért azt a kivitelezőt választottad, amit?
    Az előszelekció után a forint/kWp rangsor szűk dobogósai közül a fórumos vélemények alapján választottam azt, akiről több pozitív tapasztalatot is olvastam.

    Én sem csalódtam. Teljesen jól össze tudtuk egyeztetni a kivitelezési elképzeléseinket az ő szakmai korlátjaikkal, előírásaikkal. Esztétikusan és szemre korrektül szereltek a tetőn (még két, munkaterületen kívüli törött cserepet is észrevettek, és kicseréltek, ha már kint vannak), az inverter környéke szintén esztétikusan került elrendezésre, villamosmérnökként korrekt szerelésnek érzem, a házat sem verték szét. (Szemben mondjuk a fél évvel későbbi klímaszerelőkkel.)

    * Mit csinálnál másképp?
    Tulajdonképp jelenleg teljesen elégedett vagyok. Esetleg a tavaszi járványt és az emiatti korlátozásokat kihagytam volna a projektből, és akkor 2-3 hónappal korábban kezdhettem volna meg a termelést, még a nyári napsütésben.

    * Mi volt, ami bosszantott?
    Itt mindig van valamekkora szél. A sínek felrakása után a panelezést el is kellett halasztani egy másik napra, mert annyira fújt. De ettől függetlenül is úgy gondolom, bármennyire is alvállalkozóként dolgozik a csapat (így a munkavédelmi felelősség is áttolható rájuk), az anyacég megbecsülhetné a dolgozóit annyira, hogy legalább egy biztonsági beülőt és kantárt
    biztosít nekik. 8-10 méterről panellel a kézben leesni nem annyira vicces.

    Plusz az Elmű ügyintézések átfutási idői.

    * Mit tapasztaltál az ügyintézés során?
    A kivitelező cégtől mindig rögtön megküldték a szükséges papírokat, amiket ki kellett töltenünk, illetve a visszaigazolásokat, hogy melyiket mikor adták be. (Néha már kicsit túlzásnak éreztem a levelek számát.) Szemlátomást olajozott gépezet, mindenkinek megvan a maga feladata.

    Az Elmű nem kapkodta el a rendelkezésére álló határidőket. :( A szerelőjük viszont már pikk-pakk cserélte a villanyórát. Igaz, a GSM modul külső botantennája (távleolvasás...) miatt az órát eddig burkoló átlátszó műanyag fedelet le kellett venni, és már csak a zárt kültéri szekrény védi a portól.

    * Mennyi idő volt mindez?
    Az első árajánlat-kérés január 17-én ment ki, március elejéig zajlottak egyeztetések, és volt két helyszíni felmérés. Aztán a vírusos nagyleállás után június elején tettem még egy próbálkozást a fórumon felvetett nevek közül. Az ő ajánlatuk a helyszíni felmérés utáni napon érkezett meg, még néhány műszaki kérdésben egyeztettünk, végül tőlük rendeltem meg július 3-án. Az adategyeztető bekérése és visszaküldése után július 15-én magát az aláírt szerződést küldtem el.

    Az igénybejelentés adatbekérője június 13-án ment vissza, ezt következő nap be is adták az Elműhöz. Ők ezt 27-én fogadták el, amire még aznap visszaküldtük a csatlakozási szerződést. Az Elmű egy hónap múlva, augusztus 27-én fogadta el ezeket. Az ezt követő napon már meg is kaptam a cégtől az időpontot a hétfői kivitelezésre. A második körrel (panelek) szeptember 3-án tudtak végezni, ezt a kivitelező 8-án jelentette készre az Elmű felé, mi pedig 15-én küldhettük be a hálózati szerződést. Szeptember 29-én cserélték az órát, azóta termelünk.

    * Mi volt, amit szerettél volna, de nem valósult meg?
    Egy görbe hétvége három nagymellű barnával. :DDD

    * Mi volt, amit nem terveztél, de végül mégis meglett?
    12 panel normális elhelyezése volt biztos, végül szépen felment a 16. Nem volt cél az utolsó négyzetcenti lefedése is.

    * Mik az elvárásaid?
    Hogy még évekig termeljük a háztáji napáramot. Ennyivel is zöldebb lehet a világ. És függetlenedünk az orosz gáztól, és attól, mikor szűnik meg a lakossági gázár állami agyondotálása.

    A tej élet, erő, egészség.

Új hozzászólás Aktív témák