- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mini-ITX
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Semin
senior tag
válasz senki68 #61850 üzenetére
Szinte bármely kijelző kalibrálható windows színprofil alapján, asdf_ fórumtársnak igaza van. Pl az oázis is csinálja, minden náluk kapható monitort kérheted kalibrálva jegyzőkönyvvel. Vagy beviszed és kalibráltatod.
Kalibráció során a megfelelő kalibráló eszköz-szoftver páros az ICC szabványnak megfelelő értékekhez mérten beméri a monitor színeit, a kijelző színterét, s egy ICC-profilt* készít az operációs rendszer számára a helyes megjelenítési értékekkel, így az megfelelően tudja majd kezelni a megjelenítőnket.
Szóval igen, rosszul tudja a boltos.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz senki68 #61845 üzenetére
Ha nem profi grafikai ill. dtp-re használod akkor akár otthon is beállíthatod olyanra mi neked a legjobb. Mivel az IPS és a VA panelek és az elektronikájuk is tömeggyártásban készülnek, jellemzően egy általános beállítást kapnak amit praktikus az user szeméhez ill. az elvárásaihoz/céljához kalibrálni. Az oázis (amit többen említettek) relatív olcsón bekalibrálja a lehető legjobbra. Láttam 30 ezres kategóriájú kalibrált és normál monitor képét - hát... látszott hogy nem volt kidobott pénzt a pár ezres a kalibrálásért
Nem vitás, hogy az IPS paneleknél előfordulhat az ips glow vagy backlight bleed hiba még márkásabb monitornál is, de ezt gariban cserélik.
Inkább az nehezíti a választás, hogy ki milyen gyártót preferál és milyen célra használja (üzleti / normál / gamer) + kell pivot vagy nem, stb.
Általános használatnál a Dell UltraSharp szériája jó választás lehet - de nem olcsó....
De a Samsungról is jókat írnak. IPS panel ...
Viszont a VA se rossz, csak ott máson van a fő hangsúly. -
Borisz76
veterán
válasz Baaraanz #61856 üzenetére
Ha a nevében a 68 a születési éve...mint nekem a 76 , akkor vannak bizonyos "becsípődések" , amiből már nem fogunk kinőni
Jól van az....majd ha tönkre megy, akkor jön a monitoros topikba kérdezni. Én is így szoktam ha valami olyasmit kell csinálnom vagy vennem , amihez még nem volt szerencsém.
Amúgy a saját [Dell UltraSharp U2312HM] monitoromat is kalibrálva vettem meg egy üzlettől....10-15 éve....nagyon régen.
Akkor azt kérdezték, hogy milyen oprendszert használok és a VGA pontos tipusa is kellett......ezek alapján kalibrálták majd postázták.
Email-ben pedig kaptam a "profilt" amit meg kellett a WIN-el etetni.
Pontos menetére már nem is emlékszem.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
-
válasz hevepapa #61861 üzenetére
OK, végiggondoltam. Ha sRGB a monitorod, és a legtöbb emberé tényleg olyan, akkor nincs gond. Wide gamutnál van szívás. Nekem valami gamerish Acerem van, az tud wide gamutot, de szívás beállítani, szóval hagytam is a fenébe. Ezzel kevertem.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
axioma
veterán
Lehet hogy tok erdekes a vitatok, de ha me'g mindig nincs vege, nem lehetne egy monitoros vagy faradtgoz topikban folytatni? Mindig azt hiszem felrenyomtam valamit, de nem, ez me'g mindig a Napelem topik...
-
bteebi
veterán
Sziasztok!
Van egy elég házunk, aminek a tetőterében egyelőre 15 cm kőzetgyapot szigetelés van, ezt szeretnénk majd 30 cm-re növelni. (Most a létező legnagyobb melegben talán 30-35°C lehet ott, szóval még mindig jobb, mint a külső levegő.) Nyertünk az akksis napelemes pályázaton (14×420 W-os DAH Solar napelem, DEYE SUN-5K-SG04LP3-EU inverter, 9,6 kWh-s Rosen LFP akku), és annak rendje-módja szerint a kivitelező csak utólag jött ki felmérni a beépítést . (Alap infókat azért kértek be előtte.)
Mondom neki, hogy a tetőtérbe szeretném az invertert és az akksit IS. Erre azt mondja, hogy az a szellőzés miatt SE jó - mert hogy túl meleg lesz a tetőtérben. Azt mondta, hogy tegyük teraszra az invertert. Azt viszont nem szeretném se a látvány, se az esetleges hang miatt. Ezeken kívül viszont nincs nagyon sok opció, vagyis még a gépészeti helyiség jön, jöhet szóba, de az majdnem 10 méter lefelé, és akkor már állítólag valami életvédelmi kapcsoló (?) is kellhetne, ami viszont nem volt benne az árajánlatban. (Ez önmagában nem igazán nagy probléma, bár nem is kell neki örülni.) Meg hogy az inverter és az akku között eleve max. 5 m távolság lehet. (?)
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek a fenti körülményeket figyelembe véve mennyire lenne problémás a tetőtéri beépítés. (Ha nagyon muszáj, a plusz szellőztetést, esetleges hűtést megoldjuk, bár szerintem nem lenne rá szükség.) Sokkal kisebb lenne a hőingás, mint kültéren, és igazán nagy hideg/meleg se érné. Mennyire hangosak amúgy? Az inverterről van némi elképzelésem (bár a fenti típusról semmi), de az akksiról fogalmam sincs.
[ Szerkesztve ]
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
asdf_
veterán
válasz bteebi #61864 üzenetére
(Most a létező legnagyobb melegben talán 30-35°C lehet ott, szóval még mindig jobb, mint a külső levegő.)
(Minimum) 10 fokot adj hozzá bátran. Eleve odakint van 35+, a beépítetlen tetőtérben (jellemzően nem szokták megcsinálni rendesen a szellőzést a cserép mögött, ha régi ház, még ellenléc sincs, tehát nem is lehet) csak több lesz.Mondom neki, hogy a tetőtérbe szeretném az invertert és az akksit IS.
Jólelkű kivitelező ilyenre azonnal nemet mond.A kérdésem az lenne, hogy szerintetek a fenti körülményeket figyelembe véve mennyire lenne problémás a tetőtéri beépítés.
Nagyon. Eleve, a kezelhetőség feltételének nem felel meg, és át sem vennék a rendszert.Mennyire hangosak amúgy?
A Deye tud hangos lenni.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Romano
veterán
Sziasztok
Napelemes háztartási méretű kiserőmű közcélú hálózatra csatlakoztatása az MVM-től kaptam egy dokumentumot hogy:
"A inverter teljesítmény alatt az MVM Démász Áramhálózati Kft.-t, 3x16 A inverter teljesítmény felett a felhasználót terheli, melynek értéke: 49.500,-Ft +
27% ÁFA"
A napelemes cég szerint ezt fizessem be és küldjek róla visszaigazolást, de a dokumentumban nincs semmi számlaszám hogy hová küldjem. Nem tudja véletlen valaki?Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
313313
addikt
válasz Dr. Romano #61868 üzenetére
Utólag fogják kiszámlázni, ha egyáltalán fogják. Mekkora inverter? Mert 10kw-ig nem kell fizetni.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Dr. Romano
veterán
válasz 313313 #61869 üzenetére
5Kw még mindig ebben a 100%-os támogatásos sztoriban vagyunk és hosszú hibernálás után most lenne a cég részéről valami.
Ezt írták legutóbb a dokumentumot csatolva:
"Megérkezett a szolgáltató visszajelzése az igénybejelentőre.Kérem a dokumentumon szereplő összeg befizetését a szolgáltatónak és arról a visszaigazolást küldje el részünkre.Illetve a további lépés egy regisztrált villanyszerelő közreműködésével a három fázis kialakítása."Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
313313
addikt
válasz Dr. Romano #61870 üzenetére
Engedd el, írják is 3*16A az valami 11-12kw, addig díjtalan.
Mindent útólag szoktak kiszámlázni, amúgy meg most nincs is okos óra a cégnél, aminek az árát kérik....Szerk: látható/bontható földelés legyen...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
asdf_
veterán
válasz Dr. Romano #61872 üzenetére
Ezt nem kell. Amperenként kb. 5e Ft-ot (32A-en felüli részét), azt ellenben igen. Tehát ha van mondjuk most 25 ampered 1 fázison és kértél 25+10+10 ampert, akkor (32-25)+10+10, azaz 13 ampernyit kell fizetned, de ha jól lett beadva a pályázatod, akkor az ezt fedezi, mert 20 ampernyi, valami 98 ezernyi rendelkezésre áll (így célszerű volt 25A induló esetén eleve 25+16+10-et kérni).
-
Semin
senior tag
-
asdf_
veterán
Elengedik a hétszeres "piaci" gázárat végre?
(Hint: perszehogynem
Tldr: okosórások önként csatlakozhatnak dinamikus tarifához, na de ez persze alig lesz jó valakinek, ha nappal fogyasztanak ezerrel este meg gyertyafénynél ülnek és semmiképp sem villannyal fűtenek, nekik, de ebből azért nagyon kevesen vagyunk, és a kacsa nyakát fogyasztjuk jellemzően este 19-21 között)[ Szerkesztve ]
-
senior tag
Sziasztok!
Ezt vajon mi okozhatta? (Fornius Symo GEN24)
Két hibaüzenet:
1063 (Error) AC hálózat a betáplálási határértékeken kívül
1297 (Error) AC voltage outside of VFRT (voltage fault ride through) operation range
A feszültségek az alábbiak szerint alakultak. -
BlackJack21
tag
válasz HunChris #61880 üzenetére
Vagy csak a szerződéskötéskor megkérdezik, hogy mennyit fogsz kitáplálni. A felső limit a tárolókapacitás( ami mindenképp 100%-ra lesz töltve, mindegy, hogy a hálózatról vagy napelemről), az alsó, amit megadsz. Értelemszerűen nullát nem fogadnak el, mert akkor nincs szükség az egész ügyintézésre. Ha pedig nem hozod a számokat, akkor kötbéres lesz az a nap. Egy idő után már rendeződnek a dolgok, csökken az eltérés.
[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
Azért ez a holnapi ezer eurós áramár eléggé baz..g kategória.
Napközben 70 euró este 9-kor 999. 900 eurót lehet keresni egy MWh-án. Mennyibe kerül egy MWh akksi? Hány ilyen körrel tudná megkeresni az árát? -
Balázzs
senior tag
Sziasztok!
HMKE tulajként 3 éve vagyok szaldo-s elszámolásban, első évben a kifizetéshez kellett, hogy a békéltető testület előtt legyen egy meghallgatás, addig érdemben nem reagált a szolgáltató. Tavaly minden ment flottul, idén két hónap után érdeklődtem és azt a választ kaptam, hogy a szerződő fél (én) 2015-ben elhunyt Ahhoz képest beazonosítottam magam az adataimmal és jót beszélgettünk, majd kértem, hogy vizsgálják már ki mi történt és tájékoztassanak, hogy mégis mi alapján került be ez a bejegyzés a rendszerükben.
-
WoW!
Most szembesültem vele hogy az inverter este idle állapotban felvesz cca 100w áramot óránként. Ez elég gusztustalan.Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
VaZso
senior tag
válasz bitpork #61886 üzenetére
Nálam jelenleg 224 VA felvétele van, ami gyakorlatilag mind kapacitív meddő, valahol 220-240 VAr a folyamatos felvétele akkor, amikor nem termel.
Ezzel napi ~2-2.5 kVAr kapacitív meddőt "gyárt", valós fogyasztása gyakorlatilag nincs.
Neked milyen invertered van?
Ha hibrid, akkor jogos lehet a 100W-is akár, amikor készenlétben vár, hogy mikor kell beavatkozni.
-
Deye Sun-10K. Megy egy 40" tv, modem, iptv stb, a hűtő és a számítógép. Bojler bekapcsolt zuhanyra akkor felment 1,8kw-ra a fogyi. De enélkül is folyamat 270-370W. Valami el van bszva. Pont ma volt itt a napelemes srác mert a két string között van vagy 30% eltérés, de nem tudta megmondani mi van.
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
-
VaZso
senior tag
-
-
bteebi
veterán
Köszönöm neked is és a többieknek is a javaslatokat (egyúttal elnézést a megcsúszott válaszért; nem voltam tegnap gépközelben). Lentebb a relatíve laikus véleményemet, elképzelésemet írom le, nem meggyőzni akarom azokat, akik tőlem jobban értenek hozzá, de talán vannak benne mérlegelhető szempontok. (De nyugodtan mondjátok meg, ha hülyeséget írok.)
A tetőteret úgy kell elképzelni, hogy két félszint (eltolt szintes ház), és így kényelmesen megközelíthető a lépcsőházból. Idővel az "alsó" félszint lakott lesz (vagy legalábbis használva lesz - gyönyörű onnan a panoráma), és a fentebbi félszintre, egy sarokba lenne téve az inverter és/vagy az akku. Az egész légtér nyitott, és összesen van vagy 150 m3, de inkább több. (Teszem hozzá, ez jóval kisebbre lenne lekerítve zajszigetelés végett, de max. betennék a lekerített részhez 2 ventit. Egy állandó beszívót és egy állandó kifúvót, szóval óránként 5-10 légcsere minden bizonnyal meglenne a nagy légtér felé.) A fő router is a tetőtér mellett, a lépcsőházban van.
Ez #61866-ra HunChrisnek is: Most kedden talán 31-33°C-os külső hőmérséklet mellett 31°C volt ott a tetőtér alsó részén, ami egyáltalán nem vészes. Új tető, rajta 15 cm kőzetgyapot, ami később vagy 30 centi lesz, szóval tovább fog javulni a szigeteltség.
Nem találtam hatásfokot konkrétan a leendő inverterhez, de máshol 95-99%-okat láttam, az meg nagyjából 50-250 W hődisszipációt jelentene. Még az utóbbi se annyira vérmes szerintem. De legyen 350 W, mert elvileg bír 6 kW-ot is az inverter (a napelem elvben 5,88 kWp).
"Eleve, a kezelhetőség feltételének nem felel meg, és át sem vennék a rendszert."
Viszonylag könnyen megközelíthető lenne. Ha eleve nincs nagyon meleg fent, ÉS megoldott a szellőzés, akkor is van probléma? Szerintem az egy nagyon begyöpösödött hozzáállás lenne, hogy tetőtérbe már pedig per def nem kerülhet az inverter.
Az a baj a majdnem 10 méterrel lentebb, és kb. 3 méterre balra levő gépészeti helyiséggel, hogy macerás oda esztétikusan levinni a kábeleket. A fickó 5-7 centis kábelcsatornát kért, az épület meg már le van szigetelve kívülről, belül meg mindenhol megvan a gipszkartonozás. Amennyire lehet, szeretném elkerülni a sarok/plafon dobozolásokat. (Minimum 1-1-re szükség lenne.)
"A Deye tud hangos lenni."
Hülye kérdés, de ez kb. mit takar? Mint egy hajszárító kis fokozaton? Csak azért, mert a gépészeti helyiség a nappali alatt van, és akkor nem kizárt, hogy néha hallatszana. (A tetőtérből nyilván nem.)
#61867 f4lcon: "faternak kültéren (terasz) szerelték fel az invertert."
Az a ház másik végében van, mint ahová szeretném, de amúgy megoldható lenne. A szaki oda szeretné tenni, de én nem szeretném, hogy legyen ott bármi. Ha az akku is odakerülne, akkor kb. fixen rálógnának az ablakra (a kilátásra), és amúgy sokkal nagyobb lenne a hőingás is. Mondjuk direkt megvilágítás csak minimális lenne ott, és esőtől is védett.
-
asdf_
veterán
válasz bteebi #61893 üzenetére
"Eleve, a kezelhetőség feltételének nem felel meg, és át sem vennék a rendszert."
Viszonylag könnyen megközelíthető lenne. Ha eleve nincs nagyon meleg fent, ÉS megoldott a szellőzés, akkor is van probléma? Szerintem az egy nagyon begyöpösödött hozzáállás lenne, hogy tetőtérbe már pedig per def nem kerülhet az inverter.
Én asszociáltam félre (másokkal együtt). Nekem a tetőtér az tetőtér. Amíg mögé nem rakják, hogy szoba, vagy helyiség, addig fűtetlen, hűtetlen burkolatlan térre gondolok teljesen automatikusan. Ha csak kinyitsz egy ajtót és bemész oda, mint egy szobába, azzal jó vagy.
-
ssarosi
tag
2020 óta van napelemem. Mióta itt lakunk (1987), azóta augusztus közepén volt a villanyóra leolvasás. Tavaly 2023-ban áttették szeptember közepére. Dünnyögtem is magamban, hogy egy havi pluszt lenyúltak, amit a szaldó miatt később elhasználhattam volna. Gondoltam egyszeri eset, innentől megint egész naptári év lesz a leolvasási időszak. De nem. Ma olvasom a szolgáltató oldalán, hogy most augusztus első hetében lesz a leolvasás. Milyen kisded játék ez? Egyszer lenyúlják a pluszt, utána meg nincs időm kb. nullára kijönni az egy hónap minusz miatt. Nem jelentős összeg, de már itt tartunk, ez is kell?
-
Strezi
őstag
válasz bitpork #61892 üzenetére
Hát, a Deye 3F hybrid nem a te invertered ha wattokat wadászol Mondjuk a watt vadászatot 10kWp napelemmel el is kell engedni
Ez nem kapcsol le teljesen automatikusan soha, csak ha az oldalan kikapcsolod.Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Strezi
őstag
válasz bteebi #61893 üzenetére
Deye 3f alapból passzív bordás, a ventillátorok hőfokfüggőek benne. Akkura termeléskor melegszi a legjobban, 52.5 fok felett beindul a két külső ami kb. olyan hajszárító jellegű., és letolja 50 alá, amikor leállnak. Két ipari 80x25 1A van alul. + van egy bent a dobozban is, az ezektől független, viszont mivel bent van, abból inkább csak egy hallk morgás hallatszik ki néha.
[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
bteebi
veterán
Ez így már biztatóbban hangzik, köszi. Nem feltétlenül asszociáltatok félre, valamelyest félreérthető volt, ezért is egészítettem ki.
#61898: Köszi, ez nagyon hasznos infó. Ergo ha mondjuk ráállítanék egy nagy (30-40 centis) külső (asztali) ventilátort akár úgy, hogy ~5 percenként menjen 1 percet, akkor be se kapcsolnának a saját zajkeltői?
-
válasz Strezi #61897 üzenetére
No nem akarok én fillért bszni de ha a villanyszámlámat le akarom szorítani akkor jó lenne ha termelne Este 1-2kwh belefér. Meglepődtem csak hogy ződ energia és ilyen apróságra nem figyelnek. Jah és szeretnék még 5kw napelemet második hullámban de míg a ház nincs teljesen kész várok mert a hülye felújítás kezdi a kétszeres szorzót a tervezetthez
Ne csak nézelődj - vedd meg végre a kocsinkat! ;)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem