- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BB9000
senior tag
válasz modflow #62950 üzenetére
Ha éves elszámolást kértél és nullára állíttattad a résszámlázást, akkor normális, hogy egy éve nem kaptál számlát. Emiatt nem kell aggódnod, csak várnod kell a számlára! Ha szeptember 9-én voltak leolvasni, akkor a normális ügymenet szerint október második hetében kell megérkeznie a számlának. Ha október 15-ig nem érkezik meg, akkor telefonálj be, és jelezd, hogy nem kaptál számlát és várod.
Az okos mérők értékeit távolról is látják központi rendszerben, de jogszabály (vagy belső szabályozás) miatt a távoli leolvasással szerzett adatokat nem lehet a számlázás alapjául használni. Ezért kell évente egyszer odamenni az órához és közelről leolvasni/leolvastatni. Az okosóráknál elég, ha pár méteres távolságból egy okos leolvasó eszközzel kiolvassák az órából az aktuális értékeket. Hozzám pl. be se csengettek leolvasáskor. Csak jöttek, olvastattak és mentek.[ Szerkesztve ]
-
sanzi89
addikt
válasz BB9000 #62951 üzenetére
Vagy kijön egy rövid látó, nyugdíjas bácsi egy telefonnal, mindenáron le akarja fotózni a mérőóra állását, és közben letöri az utcáról hozzáférhető mérőszekrémyem kicsi, átlátszó, műanyag ajtaját, ami nekem 400e Ft-omba került.
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
BB9000
senior tag
válasz sanzi89 #62952 üzenetére
Az én órám előtt lévő szekrény plexije is opálos már: 2003-ban került fel. Nap nem süt rá, direktbe, de szórt fényt kap bőven. Nincs előtte semmilyen fényvédelem. Utcáról rátekintéssel már egyáltalán nem olvasható és szerencsére kerítésen átnyúlással se hozzáférhető. Ha nagyon muszáj, akkor egészen közelről még lehet látni az óra számait, bizonyos szögből.
-
313313
addikt
-
Strezi
őstag
válasz BB9000 #62951 üzenetére
Ahh, akkor érthető, hogy a bruttósoknak, még okosmérővel is jön a leolvasó havonta!
Pont a héten volt, beszéltem vele és mondta hogy mennek az okosmérősökhöz is ugyanúgy :/Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
Franky2Ster
senior tag
MVM Émász területen rakhatok be P1 Home Wizard olvasót ez nem jogellenes?
-
-
BB9000
senior tag
válasz Franky2Ster #62956 üzenetére
Rakhatsz be P1-re olvasót, nem jogellenes, de vannak feltételei és ha nem tartod be őket, akkor lehetnek belőle problémáid. Az E-On tájékoztatója P1 port témakörben itt: Link
-
BB9000
senior tag
válasz Dr.Zoo #62922 üzenetére
A verziófrissítés semmiképp nem volt haszontalan, de nem biztos, hogy megoldja a 2064-es hibádat!
Itt olvashatsz róla, hogy mire utalhat a 2064-es hibakód. Hatféle oka lehet a 2064-nek, és egyik se olyan, ami -ha tényleg fennáll akkor- egy sima szoftverfrissítéssel megoldódna. -
Madwe
nagyúr
Sziasztok!
Jövőre tetőtér felújításba vágunk. Hosszabb távú (2+ éves) terveink között azonban szerepel majd egy napelem kiépítése is. Előkészíthető ez úgy, hogy később már ne kelljen bontani, javítani? Honnan hová, milyen vezetékek kellenek ehhez? Köszi! -
4D4M
aktív tag
Ha a kültérről való belépési pont 5 m-en belül lesz az invertertől, akkor 1 db 25-ös gégecső az inverter és a tető között, ha több, akkor még 1 db 16-os védőcső is szükséges a tűzeseti leválasztóhoz. De az, hogy hol lesz praktikus kilépni a tetőre, és hogy hol lenne megfelelő helye a leválasztónak, az csak egy konkrét napelemkiosztás alapján lenne megjósolható a kivitelező elképzelése alapján.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Madwe
nagyúr
Köszi! Előzetes kiviteli terveket készít valamelyik cég, tudtok olyanról esetleg? Még nem tudjuk megjósolni a kapacitást (légkondik csak most lesznek pl bevezetve, elektromos autónk még nincs, de lesz...) szóval elég sok a kérdőjel, ahogy a kivitelezés időpontját tekintve is... Azt azért látjuk, hogy a házban a garázsnál lép be a fővezeték, ott van a fő elosztótábla, talán ott lenne majd az inverter is (garázson belül hol az mindegy is, azt én javítgatom, nem kell tökéletes fal surló fényben ) valamint ez pont a déli csücskén van az épületnek, ami felett mind a dél-keleti, direkt déli s délnyugati tetőrész is található - bármi is lesz, gondolom az itt lesz valahol...
#62972axioma 10+ éves ház, de szerencsére van cserépből eltéve mindenféle kivitelben egy rakat, szellőző is
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
Szia !
Ha csak "feldobnak" egy rendszert, akkor általában a telefonos APP-okban csak a termelést és a fel nem használt energia szintjét látod.
Ha szeretnéd a "ház fogyasztását" is látni ezen alkalmazáson, akkor kelleni fog egy kis eszközt a villanyóra után a főágra telepíteni.
[Nekem hasonló van.]
Ezt az eszközt össze kell kötni az inverterrel , UTP kábellel.
Tehát érdemes becsövezni úgy , hogy az invertertől az óra utáni pontig be lehessen húzni több kábelt is !
Ha az óra után de a fő lakáselosztóba csatlakozol, akkor az is jó de mindenképpen még a FI ( ÉVR ) relé elé legyen bekötve ez a mérőegység.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
4D4M
aktív tag
válasz kardkovacsi #62977 üzenetére
Nincs vagy nem tudok kötelező érvényű előírásról ezt illetően. Mechanikai védelemről és a hajlítási sugár biztosításáról szól a dolog. Nem lesz probléma, ha lecseréled csatornára, csak ne szikével délben (:
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
wik_406
csendes tag
Nekem is van HA, ott is latszik. Viszont latom a Fronius appban is. Ha kell majd hasznalni teljesitmeny optimalizalast, hogy csak a naparamot hasznald el akku toltesre, auto toltesre, melegviz keszitesre, akkor nem a HA-t kell mokolni, hanem a gyarto altal keszitett megoldast hasznalod.
Viszont dragabb.Wik
-
topas100ec
csendes tag
válasz BB9000 #62961 üzenetére
A SUN2000MAV100R001C00SPC165 frissítés (2024. 07. 10.) leírásában ez szerepel:
4.1 Resolved Issues
There is a low probability that the 2064-device abnormality (Cause ID: 10)
alarm is falsely reported in weak light scenarios.
Ezek szerint, ez egy téves riasztás és ezzel a frissítéssel az előfordulási gyakoriságát próbálják csökkenteni. -
VaZso
senior tag
válasz topas100ec #62981 üzenetére
A konkrét eset(ek)ben lehetett téves riasztás, de nem írják, hogy biztosan az, azt meg különösen nem, hogy ennek előfordulási gyakoriságát próbálnák csökkenteni (hibás a következtetés).
Inkább azt írja, hogy előfordult ez a fals hibajelzés rossz fényviszonyok esetén, állításuk szerint kis valószínűséggel.
Nyilván mégis elég sok esetben ahhoz, hogy vizsgálni és javítani legyen érdemes a helyzetet (változtatni a feltételvizsgálatokon), de valószínűleg nem véletlenül írták, hogy rossz fényviszonyok esetén futhat erre rá hamisan.
Remélhetőleg valóban téves riasztás volt, de a leírtak alapján nem jelenthető ki, hogy ez biztosan téves riasztás volt, sem az, hogy ennek előfordulási gyakoriságát próbálják csökkenteni.
Valószínűleg voltak olyan állapotok, amikor egyfajta "önteszt" hibaállapotot váltott ki, de nem meghibásodás miatt, hanem a rosszul terhelhető PV stringek hozták elő, és ezt próbálták meg elkerülni.
-
asdf_
veterán
Inkább azt írja, hogy előfordult ez a fals hibajelzés rossz fényviszonyok esetén, állításuk szerint kis valószínűséggel.
...
sem az, hogy ennek előfordulási gyakoriságát próbálják csökkenteni.Ha maga a hiba fölött az szerepel, hogy resolved issue, akkor ugyan hogyan nem következik ebből, hogy csökkenni fog ezen hibajelzések száma? Pont ezért javítottak, hogy csökkenjen... Ha egymillió hibajelzésből csak egy volt téves (ami most már nem jelentkezik) 999 999 < 1 000 000, tehát csökkent .Ha eddig volt fals hibajelzés és most már nincs, akkor a hibajelzések száma egyetlen dolgot tud csinálni: csökkenni.
[ Szerkesztve ]
-
ssarosi
tag
válasz #41553344 #62983 üzenetére
Engem az EON és az MVM is felszólított e-mailben diktálásra. Itt a fórumon többen is írták, hogy ne diktáljak, mert gondom lehet belőle. Tavaly a táv leolvasható órát diktáltam, majd jött a leolvasó is. Idén az utolsó napon az EON applikációval diktáltam (a szomszédét is, de neki nincs napeleme). 09.15.-én diktáltam, 20.-án jött e-mailben az éves elszámoló számla, és azóta a szomszédom is megkapta papír alapon a számláját. Azokkal a mérőállásokkal, amiket lejelentettem. Leolvasó nem jött.
-
VaZso
senior tag
Ha maga a hiba fölött az szerepel, hogy resolved issue, akkor ugyan hogyan nem következik ebből, hogy csökkenni fog ezen hibajelzések száma?
Egyszerűen nem ezt írták.
Elismerték, hogy volt ilyen fals hibajelzés, és azt állították, hogy ezt a problémát megoldották. Azt elvileg tudhatják, hogy milyen eséllyel fordulhat elő most is fals hibajelzés, esetleg találtak-e valami olyan kiváltó okot, amire nagy biztonsággal kijelenthető, hogy biztosan megoldotta ezt a jelenséget - ezt viszont nem kötötték az orrunkra.
Ha azt írod, hogy az előfordulási gyakoriságát csökkentették, akkor azt mondod, hogy a fals hibajelzés most is előfordulhat, csak ritkábban - de erről semmi információnk nincs, ilyet a gyártó nem mondott, ez egy kívülálló következtetés, emiatt félrevezethet.
Emiatt írtam, hogy hibás a következtetés.
Nem írtam, hogy nem igaz. Más szavakkal azt írtam, hogy logikailag nem helytálló ezt tényként közölni. -
Degeczi
nagyúr
válasz BB9000 #62953 üzenetére
Alig 5 éve kötötték be a gázt, ennyi idő alatt már teljesen elopálosodott a szekrénye plexije (igaz, délre néz, akadálytalanul éri a napsütés). A villanyóraé még csak 3 éves, egy fokkal jobb, és azon legalább fölnyitható a plexi, míg a gázóraé fix, csak a teljes szekrényt lehet nyitni, kulccsal.
-
sanzi89
addikt
válasz Degeczi #62990 üzenetére
Ezt egyébként nem is értem. Csillagászati összegeket elkérnek egy szaros műanyag dobozért, és annyira nem képesek, hogy normális anyagminőségből legyen. A miénk kb. 5 éves, nyitható ajtós, de már szinte semmi se látszik át rajta, ezért is kezdték el kifeszegetni leolvasáskor, aminek törés lett a vége...
[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
asdf_
veterán
Nemtom, máshol tanultuk a logikát. Ha csöpög a csap és azt mondja a szerelő, hogy megcsinálta, akkor szerintem a valóságtól nem elrugaszkodott hozzáállás azt gondolni, hogy tényleg megcsinálta és tényleg nem csöpög. Persze lehet egy minimális százalék, hogy mint a repülőnél, hogy abban a nem várt esetben, ha lezuhanunk, hogy elcseszte, és még mindig csöpög, de nem ez az alap hozzáállásom. Volt egy hiba, azt mondták elhárították, így az alap következmény, hogy azt várjuk és gondoljuk, hogy a hiba megszűnt.
-
VaZso
senior tag
Pedig te is ugyanazt írod, de nem a te hozzászólásodra ment az eredeti válaszom.
Volt egy idézet a megoldott problémákat illetően:
"There is a low probability that the 2064-device abnormality (Cause ID: 10)
alarm is falsely reported in weak light scenarios."Tehát:
Alacsony valószínűséggel a 2064-eszköz abnormalitás (Ok azonosító: 10) riasztás téves jelentése gyenge fényviszonyok esetén.Erre volt egy konklúzió:
"Ezek szerint, ez egy téves riasztás és ezzel a frissítéssel az előfordulási gyakoriságát próbálják csökkenteni."Lehet, hogy téves riasztás, lehet, hogy a gyakoriságát csökkentik, de nem biztos.
Nem jelenthető ki, hogy biztosan téves riasztás, és nem mondtak semmit az előfordulási gyakoriságáról.Szimplán annyit állítottak, hogy megoldottak egy téves hibajelzést, ami gyenge fényviszonyok mellett elő tudott állni. Semmi többet.
------
Ha csöpög a csap és megoldotta a szerelő, akkor nem a csöppenés gyakoriságát csökkentette (kevésbé csöpög), hanem állítása szerint megoldotta, vagyis a probléma már nem áll fenn'.
...vagyis az állítás szerint nem csökken a csöpögések száma (még, ha a nulla is csökkenés), hanem megszűnt.Gyakorlatilag azt próbáltam jelezni, hogy ne tegyünk a kérdésbe olyan logikát, ami nincs benne.
-
axioma
veterán
válasz #41553344 #62994 üzenetére
ebben CSAK akkor lenne igazad, ha nem a szolgaltato irna elo azt a fajta muanyag izet, amibe kotelezo belerakni a villanyorat, es kotelezoen kulteren
szoval lesz szives a szolgaltato eldonteni, hogy vagy a modjat, vagy a minoseget irja elo a helynek, es nem ugy a kettot egyszerre, hogy azok ellentmondanak egymasnak... -
Degeczi
nagyúr
Tényleg nem kéne túltolni...
Szerinted az ügyfelek hányszázalékaezrelékben sem kifejezhető töredéke tudja előre, hogyan fog öregedni az adott, valóban aranyárban kiszámlázott szekrény évek múltán? Hányan tudják milyen más típusok érhetőek még el?
Értelmetlen így "döntés"-ről beszélni: ahhoz ismerni kell az opciókat, h tudjon vki választani, dönteni - de a szolgáltató (aki pedig tisztában van ezzel) nem kínálja föl, nem tájékoztat. -
veterán
óraszekrény burkolatnak én őket találtam: https://peterzsalu.hu/villanyora-szekrenyek/
-
BlackJack21
tag
Nézzük, ahogy te gondolod:
...A megrendelő bemegy az első villamossági boltba, miszerint vásárolna egy mondjuk 2 férőhelyes fogyasztásmérő szekrényt. Az eladó felkínálja neki a lehetséges darabokat. Kiválasztja a szerinte tökéletes UV álló és mondjuk megfizethető szekrényt( esetleg még elő is van huzalozva). Hazaviszi, a kőművessel beépítteti,mert mégiscsak nem villanyszerelő munka ez. Jön a villanyszerelő, lehet rosszallva( mert nem rajta keresztül lett beszerezve, nem a legjobb választás), de megcsinálja a munkáját, majd jön a szolgáltatói átvétel és kijelentik, hogy ez a szolgáltató előírásainak nem felel meg, mert csak... És ilyenkor mi van, megy a pislogás, meg az egymásra mutogatás. Na ezért bíznak meg az emberek az általunk felkért villanyszerelőben, aki valószínűleg nem most kezdte és ismeri a helyi "adottságokat". Az UV állóság ezen a sz0pórolleren elég hátul foglal helyet.
Vagy például a kiválasztás során mondja a vill.szer, hogy Hensel HB33K0-U lesz, jöhet? Mit fognak mondani? Várjál, várjál! Megnézem, az adatlapját, hogy mennyire UV álló-e. Szerintem nem, azt, hogy te értesz hozzá, biztos jó lesz...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem