Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz Kukipapa_rr #5719 üzenetére

    Nos, lassan utolérem magam (cserébe most pár napig nem leszek gépközelben, szólva újra alaposan le fogok maradni :DDD )!

    Megnéztem a privátban küldött képet, és a kéményes oldalú tető több mint fele sajnos kiesik, mert a kémények, és egyéb dolgok egyrészt elvesznek a helyből, másrészt árnyékolják azt.
    A tető alja (mindkét oldalon) elég hullámos, így első blikkre valamelyest jogosnak érzem a felvetésed, hogy indokolt lehet a felújítása, de egyrészt nem vagyok ács, másrészt képek alapján nem lehet ilyet megállapítani. Ilyen kérdéses esetben én oda szoktam rángatni egy ácsot, akivel több éve dolgozom együtt, és ő megmondja a tutit.
    A napelemek egyébként nem jelentenek túl nagy extra terhet, olyan 12-13kg/m2, ami a hóteher töredéke. Sok telepítő szeret spórolni a kampókkal, és nem minden gerendára rak, csak valamilyen mintába, de én amúgy is, és ilyen esetben mindenképp minden gerendára tennék, tetetnék, hogy a tehereloszlás kedvezőbb, és egyenletes legyen.

    Van tehát 8x3,5m-ed, ami nem is olyan kevés! 3,5m magasságú tetősíkon elfér 2 sor, ami 8m szélesség esetén 2x8=16db napelemet jelent. (Kérdés, hogy a 8m szélesség az oldalsó íveket ugye nem tartalmazza?)
    Kb. 340Wp mono napelemmel számolva ez 5440Wp, ami ugyan nem teljesíti a 6000kWh éves igényedet teljesen keleti tájolás esetén, de azért majdnem. Én ennyivel indítanék 1 munkaponton, és ha ez nem bizonyul elegendőnek, akkor a másik oldalra később, a 2. munkapontra bővítenék (akkor már újabb, kb. 360-400Wp) napelemekkel úgy, hogy azokat a kémények ne árnyékolják (azoktól dél felé tenném). Ehhez az általad is linkelt inverter tökéletes választás.
    Poli napelemeket itt hanyagolnám, de csak azért, mert kicsi a felület, és nem lehet elegendő teljesítményt elérni velük! A mono azonos méret mellett +10-15%-al többet tud.

    Egyetlen problémát a jobb tető felett húzódó (és elégé lógó) kábel jelentheti. Ha kicsit feszesebb volna, és távolabb volna a tetőtől, akkor talán az ún. "magárnyék" nem volna jelentős, de így könnyen előfordulhat, hogy a teljesítményt vissza fogja fogni. Ez esetben az érintett napelem(ek)re raktok (akár utólag is) egy Tigo optimalizálót, és a gond el is lett hárítva.

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák