- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pepusos
senior tag
Sziasztok! Growatt MOD10KTL3-X invertert és mellé 28 db. Maysun Solar 405W 10BB monokristályos panelt tettek a 35 fok dőlésszögű déli tájolású tetőnkre, így a 10 kw-s inverter 11.34-ig lett panelezve. A véleményetekre lennék kíváncsi, hogy mennyire normális az, hogy a maximum pillanatnyi termelés a 8500 wattot nem haladja meg napos de hűvös időben, kánikulában a 8000-et sem éri el, illetve mennyire jó egy ilyen rendszertől a 67 kw napi termelés egy felhő nélküli napon...köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Andras6800
senior tag
válasz pepusos #29751 üzenetére
Viszonyításképp nekem az SE 7,2 kWp rendszrem 45 - 50 kWh körüli napi termeléseket tol 2 tájolással ha nincs felhő.
15x 480Wp Hyundai napelemem van. 9 néz Délre 27°-al nyugat felé, 6 pedig Keletre 90°-os szöget bezárva a másik 9 panelre. tető 37°-os.
Számomra furán lapos az a July 9.-ei görbe. Déli tájolás esetén én valamivel nagyobb termelést várnék.
[ Szerkesztve ]
A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!
-
kenuba01
tag
Én egy max. 16A-os vezérelhető dugalj-al vezérlem a bojlert (120l-es 3 hónapos új Hajdú).
Napi 4 órát engedem fűteni 12-16 óráig. Az esetek nagyrészében a napelemrendszer akkor termel a legjobban nekem 7-8 kWh körül.
Ezek a napi fogyasztási adatok.
Átlagosan napi 6Kw-ból megvan a melegvíz.[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Karajtomi #29709 üzenetére
a MÁK instant elutasítja a visszaigénylési kérelmet, például, ha az engedélyeztetést is vissza akarnánk igényelni.
Ez azt jelenti, hogy a tervezés, engedélyeztetés, beüzemelés, szabványossági
felülvizsgálatok, amik az árajánlat részét képezik, nem szerepelhetnek a számlán?Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
törölt tag
válasz pepusos #29751 üzenetére
Az inverter MPPT árama hány Ampert tud kezelni az adatlapja szerint?
(13 Amper, ha jó adatlapot néztem)A napelem MPPT árama hány Amper az adatlapja szerint?
13 Amper lehet max az inverter adata alapján.
Azaz nem lehet párhuzamos sztringet kialakítani gondolom.Avagy,
Hány sztring van és sztringenként hány napelem?
Hány bemenet van használva az invertren?A 28 napelem miatt 2 sztring kellene és a két bemenetre külön-külön kötve.
Első blikkre.
(growattot nem használok, nem ismerem a lelke mélyét)----
HA az inverter MPPT bmenete nem tudja az áramot elvenni a napelemtől napfényes időben.
Akkor megeshet, hogy nem tudja a max kW-ot kiszedni a sztringből.
Hiába süti Nap bőségesen...
Az erősebb fény >> több Amper a működés lényege.
Valami nem OKÉ-s napelem/sztring körül.
Ki kell deríteni a hibás működés okát.[ Szerkesztve ]
-
-
7Heads Drago
veterán
-
7Heads Drago
veterán
válasz 7Heads Drago #29767 üzenetére
llacee: 29766#
Sztem is mindegy, de van akinek nem.[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
axioma
veterán
válasz #71496704 #29762 üzenetére
Van ami taxative fel van sorolva hogy nem lehet benne, ennek viszont nem akadalya hogy a szamlan szerepeljen, csak ki kell hagyni.
Az teny hogy nem irtam kulon hogy mit nem lehet, egyszeruen mert nekem is pont ugyanugy utana kene nezni. Ott van a reszletekre a parhuzamos topik, abbol csak az adminisztrativ reszletet emeltem at a megoldashoz. [link] -
leslieke
Jómunkásember
válasz llacee #29766 üzenetére
Nekem is mindegy alapvetően, de a nyaralóban közel volt a kettő egymáshoz. Április végén telepítés és óracsere, július elején leolvasás.
Csak ezért kértem, hogy tegyék át.
itthon márciusban van a leolvasás, az első rendszer telepítése meg májusban volt, nem is kértem a módosítást.A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
7Heads Drago
veterán
Semmivel se jobb. Fokonként mennyi plusz kilowatt kell mondjuk 100m2-re egy családi házban? És ez egy exponenciális grafikon lenne amit marha nehéz lenne összerakni. Azt se tudod decemberben hogy márciusban lesz-e még fagy vagy jön a tavasz? Találgatás az egész.
[ Szerkesztve ]
Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.
-
-
llacee
őstag
válasz Impair1980 #29776 üzenetére
Már telefonáltam, az EON/ELMŰ által kijelölt alvállalkozó egy vicc.
Volt két időpontom az egyiknél nem értek ide a másiknál már majdnem, de beborult az idő és úgy nem másznak oszlopra, "majd legközelebb hátha".
(a bejövő vezeték keresztmetszetén is növelnek, bár nem tuom a jelenlegi 4x25 mire kevés, 9 éves a bekötés) -
pepusos
senior tag
Nem tudom, sajna nem igazán értek hozzá. A telepítő azt mondja ez így jó, mert direkt van így csinálva, és így többet termel a rendszer mint más 10kw-os rendszerek. Ami még fura, hogy az inverter nincs beszorítva sehova, de nem bírom a kezem tartani rajta max 5 másodpercig, olyan forró.
[ Szerkesztve ]
-
pepusos
senior tag
Szia! Nem benézték, ők direkt csinálták így. Tudják hogy 8000ig megy. Szerintük ez így jó. És ez amúgy is ilyen. De higgyem el a másokénál ez sokkal jobb. Ezt kapom... Mert ha menne tovább a csúcs időszakban, akkor kevesebbet termelne mikor nincs csúcson. És én így sokkal jobban járok, mert folyamatosan sokat termel.
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz pepusos #29778 üzenetére
Kb. tuti, hogy nagyobb amperes a paneled, mint az inverter, a napelem hátuljáról kéne kép az adattábláról, és utána lehetne kérdezni a telepítőt, hogy mi volt az elképzelés. Ez ilyen huszonsok (számolva inkább harminckevés?) voltos 16.x amperes panel lesz szerintem, és így 13/16.x, kb 80%-on megy a rendszer, ami első blikkre nagyjából stimmelhet ahhoz, amit írsz.
[ Szerkesztve ]
-
Tony21
tag
-
darus
csendes újonc
Megvolt az amper bővítés ès ezzel együtt berakták az ad vesz órát is. De a règi kábelt èn vágjam le a falról ès èn takarítsak utánuk. Èrdekes .
-
pepusos
senior tag
Megoldódott...13amperes inverter, 17 amperes panelek...ennyi a történet, köszi mindenkinek a helpet, írok a kivitelezőnek!
-
Janusz001
őstag
Szaldót érinti valamilyen formában a "drága" kormányunk újabb rezsi akcióterve?
-
snooze
veterán
válasz stickermajom #29796 üzenetére
link szépen rohad a déli gyümölcs..👍👌
[ Szerkesztve ]
GO Gunners!!!
-
gorbep
senior tag
válasz snooze #29797 üzenetére
Kérdés mi lesz felette... és HA marad a szaldó, akkor annak az elszámolása hogyan történik, milyen tarifán... tartok tőle ebből jól nem jövünk ki.
Meg kérdés meddig marad a 4kW feletti teljesítmény adó 0 Ft...
a mostani túlfogyasztásom évi 2500 kWh. Lehet hogy fel kellene függesztenem a bővítési projektemet? MGT, elfogadott terv megvan, SE17K inverterre várok, elméletileg szeptemberre...
[ Szerkesztve ]
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
asdf_
veterán
válasz snooze #29797 üzenetére
Milyen finom lesz, hogy hőszigetelésre nincs támogatás, a napelemest a komplexsszel együtt egyelőre elvitte a cica, akinek távfűtése van, azt a tényt semmilyen formában nem rakjuk bele az egyenletbe, hatalmas előnybe juttatva ezeket a többiekhez képest, így már megint a csóró vidéki szív a kádárkockában...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Sorozatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- Filmvilág
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- BIOS frissítés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest