- Autós kamerák
- Házimozi haladó szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Unigine Superposition Benchmark
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
korcsi
veterán
válasz kardkovacsi #18849 üzenetére
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
kirkri
addikt
válasz Blackmate #18842 üzenetére
Én is feljebb akartam tenni, ahol árnyék szempontjából jobb helye lett volna, de inkább nem kockáztattam. A kivitelezőnek mindegy volt, azt mondta, hogy ő oda teszi ahova szeretném, csak ha át kell helyezni utána ne őt szidjam. Nálam megnézte az ELMŰ-s szerelő az invertert, de hogy mit nézett rajta azt nem tudom, mert éppen amikor jött volt még egy pár perces munkahelyi elfoglaltságom, így csak megmutattam neki, hogy merre találja.
21 éve a Prohardveren! ™
-
kirkri
addikt
válasz Zolee897 #18843 üzenetére
Valóban, ebben írja is már az elején:
"A HMKE üzembe helyezésekor szakembereink egyre gyakrabban jogszabálysértő, szabványtalan megoldást tapasztalnak. Például az inverter, valamint az egyenáramú- és a váltakozóáramú oldali elosztótáblák kezelhetetlen magasságban kerülnek elhelyezésre."
Majd lentebb:
"6.2.2.2. A DC-oldali vezetékek lekapcsolására vonatkozó követelményének kielégítésére elfogadható műszaki megoldás az inverterbe épített DC-oldali leválasztás, ha az adott DC-kábel épületbe való belépési pontjától indult belső DC-nyomvonal teljes hossza nem haladja meg az 5 métert és nem halad át egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon.
Megjegyzés ebben az esetben a kapcsolás kézzel történhet, ezért elhelyezését a kezelhetőség határozza meg. Lásd a 6.1.2.2. Megjegyzés 1: Kapcsolókészülékek esetében a működtetést lehetővé tevő elhelyezési magasság 1 - 1,5 m közötti."21 éve a Prohardveren! ™
-
kardkovacsi
senior tag
válasz korcsi #18851 üzenetére
Köszi, igen ez tényleg kevesebb bár nem tudom a zsinór az mit takar. Az aki 24h-ban tolja és adja az áramot megállás nélkül. Mondjuk 75 euró közeli ár arra is elég durva ha 12 forintért adja utána tovább. Az ingadozó áram akkor meg az amit a hupx-en látunk? Mármint a csúcs fogyasztási ár?
Érdekes lenne pontosan tudni, hogy áll ez össze. -
Reggie0
félisten
-
Blackmate
senior tag
Köszönöm az infókat az inverter elhelyezésére vonatkozóan. Egy ilyet én is találtam ami szerintem az EON-os íránymutatásból jön (szabálynak előírásnak azt nem nevezném):
https://www.mnnsz.hu/haztartasi-meretu-kiseromuvek-hmke-engedelyezes/Az inverter elhelyezése, hozzáférhetősége
"Ha az inverter könnyen és veszélymentesen nem hozzáférhető, nem kezelhető, a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezése nem teljesíthető."A Tűzvédelmi Műszaki Irányelv, (TvMI 7.4:2020.01.22.) egyedül a 8. oldalon említi az 1-1,5 m magasságot és az is a (tűzeseti) kapcsolókészülékekre vonatkozik, nem az inverterre elhelyezésére:
6.1.2.2. A tűzeseti főkapcsolók elhelyezése megfelelő, ha
a) olyan helyen vannak elhelyezve, amely az építményben kialakuló tűz esetén a beavatkozó tűzoltó számára jól megközelíthető, és
b) olyan magasságban vannak elhelyezve, hogy működtetésük a beavatkozó tűzoltó számára segédeszköz (pl. létra) nélkül lehetséges,
c) egymás közelében vannak elhelyezve úgy, hogy az építmény (vagy építményrész) tűzeseti lekapcsolása áttekinthető módon elvégezhető.
Megjegyzés 1:
Kapcsolókészülékek esetében a működtetést lehetővé tevő elhelyezési magasság 1 - 1,5 m közötti.
Egyéb kezelőszervek esetében a kezelés módja határozza meg az elhelyezési magasságot.
Megjegyzés 2:
Az egymás közelében, áttekinthető módon történő elhelyezést úgy kell értelmezni, hogy a tűzeseti kapcsolók helyzetét (a lekapcsolás pillanatnyi állapotát) a beavatkozó tűzoltó képes legyen anélkül átlátni, hogy eközben helyzetet kellene változtatnia.Az inverter nem kapcsolókészülék, vagy igen?
Másfelől, ha nincs tűzvédelmi kapcsoló, mert a TvMI alapján nincs rá szükség, akkor miért fontos az inverter elhelyezése? Tűz esetén a lánglovag lekapcsolja a szolgáltatótól, az óra alatti kismegszakítót és ezáltal leáll az inverter AC oldala. Vagy rosszul gondolom? -
Burwor
tag
Sziasztok!
A kombi bojler (gáz+villany) hogy tud működni napelemről? Mindkettő még csak tervben van, de honnan tudja a bojler, hogy most a kazán fűtse fel őt vagy a konnektorból vegye az áramot?Összes eladó cuccom: http://hardverapro.hu/aprok/keres.php?suser=burwor
-
kardkovacsi
senior tag
válasz Burwor #18863 üzenetére
Ha átfolyós akkor szerintem az csak minimális rásegítés. Hogy villannyal melegíts vizet ahhoz HMV tároló kell, mert egy 2-3 kW-os fűtőszál nem fog neked egy csapolóra elegendő meleg vizet gyártani menet közben. Egy 11-es már so-so de igazából olyan 20 kW kéne (nem véletlen, hogy ekkorák az átfolyós kazánok de még azokban is van egy minimális 40 literes tároló), hogy átfolyós rendszerben tudj vele fürdeni de az már közel 3x32A.
Nekem a tartályban van egy fűtőpatron és egy full primitív szabályozás van, kazán 46 fokra állítva vízmelegítő meg 58-ra. A 140 liter meg elég 2 zuhanyzáshoz így gyakorlatilag nem kapcsol be a kazán csak extrém helyzetben. Mindez csak nyáron, mert olyan sok többletem nincs, csak 2-3 hónapra való.Mondjuk ha nem lenne elszámolás még két hónapot mehet kb. mert nyáron jóval nagyobb volt a termelés mint amennyinek kellett volna lennie. -
Burwor
tag
válasz kardkovacsi #18864 üzenetére
Hajdú 150l indirekt+elektromos hmv tárolós bojler lesz beszerelve, 2.2kW-os úgy hiszem.
Szóval a szabályozás olyasmi, hogy eddig áram, innentől gáz? Attól függ mennyire esik le a hőmérséklet odabent? Én 7 személyre tervezem a fürdést, a mostani 200L-es villany Hajdú elég volt eddig.Összes eladó cuccom: http://hardverapro.hu/aprok/keres.php?suser=burwor
-
ati888
senior tag
Sziasztok!
8kW körüli rendszert szeretnék de nem tudok dönteni a hagyományos és az optimalizált Solaredge rendszer között. Két déli fekvésű tetőre menne, az egyikre 16db panel fér (40 fokos tető) a másikra 6-8 panel (20-25 fok körüli tető). 1-2 panelre néha kis árnyék vetülhet.
A fő dilemmám, hogy megér-e +700 ezer Ft-ot az optimalizált rendszer vagy nem?
Mennyivel kevesebb a termelés ha időlegesen van egy-két árnyékosabb panel? Pár százalékkal vagy sokkal többel? Mert ha nem jelentős a különbség, akkor maradnék az olcsóbb megoldásnál.
Köszi
Ati
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #18864 üzenetére
Melyik átfolyós kazánban van 40 literes tároló? Mert pl az enyémben sincs.
-
törölt tag
Nos,
Az általad említett 6.1.1.2 fejezet az másról szól ...
Konkrétan: a tűzeseti FŐ!!! kapcsolóról.
Az inverter azonban NEM tűzeseti FŐkapcsoló, szerintem.
----------
A napelemek DC oldali lekapcsolása egy másik műsor.
Arról a 6.2.2 fejezet szól valójában.
Napelemes rendszerek DC-oldali tűzeseti lekapcsolásaAmiben viszont hamarjában nem látok magassági előírást.
https://www.katasztrofavedelem.hu/application/uploads/documents/2019-12/67056.pdf
Mellesleg a TVMI nem is feltétlenül kötelező, ha keménykedni akarok.
-
törölt tag
válasz ati888 #18869 üzenetére
Minden normál sztring inverterrel működik a TIGO opti.
----
Azonban a huawei-nek van saját optimalizálója is 450 Wattos (~16 eFt).
Célszerú azt használni, mivel illeszkedik a monitoring rendszerbe is.https://solar.huawei.com/en/download?p=%2F-%2Fmedia%2FSolar%2Fattachment%2Fpdf%2Feu%2Fdatasheet%2FSUN2000-450W-P.pdf
[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #18873 üzenetére
Szerintem a kombi átfolyóst kevered a rétegtárolóssal. Mert abban van egy kisebb tartály, a kombiban nincs, soha nem is volt.
-
törölt tag
válasz Burwor #18863 üzenetére
A jobb invertereken van erre való relé kimenet azt lehet felprogramozni.
(huawei fronius pl.)
Amivel a bojler bekapcsolható, ha éppen van bőven napáram.------
De AMÍG az éves kWh szaldó elszámolás van érvényben >> addig ez érdektelen.
Akkor HA úgy méretezted a napelemes rendszered, hogy az
éves szinten a melegvizhez szükséges energiát is összeszedje.
(100 liter 40 fokos vízhez kell ~3 kWh energia)1 m3 földgáz kiváltása
- kondenzációs kazán esetén ~ 10 kWh áram
- hagyományos kazán esetén ~ 7,5 kWh áramA meleggyártás energia költsége a bojlerben mostanság
- kondenzációs kazánnal ~ 12 Ft/kWh
- hagyományos kazánnal ~16 Ft/kWh- napárammal 10-14 Ft/kWh tipikusan
- éjszakai/kedvezményes árammal ~24 Ft/kWh
- nappali árammal ~ 38 Ft/kWhVagyis nem nagy biznisz jelenleg a gáz kiváltása napárammal.
Azonban a jövőbeni árak ismeretlenek és a napáram zöldebb is hosszútávon.Cserébe előre kell kifizetni a jó sok évi energia költséget.
A támogatások viszont csökkentik a költség szintet :-)
A napáram hasznosítási sorrendje mostanság.
- elektromos autó töltése (~10X-es haszon)
- nappali áram kiváltása (~3X-os haszon
- kedvezményes áram kiváltása (~2X-es haszon)- pellet, fabrikett (~1,5X-es haszon)
- földgáz, nem kondenzációssal (~1,3X-os haszon)
- földgáz, kondenzációssal (~1X-es >> nullszadós)- tűzifa (nullszaldós vagy veszteséges)
Megj:
A klímás/hőszivattyús fűtés/melegvíz rész a fenti hasznot legalább 3X-ozza.
A hőszivattyú elvű meleggyártás SCOP>3 elvárás miatt.[ Szerkesztve ]
-
kardkovacsi
senior tag
válasz senki68 #18875 üzenetére
Igen, arra gondoltam amelyikben van egy kis tároló. Amúgy ki lehet számolni kb. 15-20 kW kell ahhoz, hogy egy zuhanyzó tudj átfolyósan üzemeltetni. Ezért szoktak két fürdőszobás házakban külön tárolót rakni. Mondjuk azoknak van is költsége rendesen. Olvastam, meg a saját tapasztalat is azt mutatja, hogy napi 5-6 kWh hőmennyiség elszökik a tárolóból meg a keringetés által. Utóbbi a jóval nagyobb tétel.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz #39851264 #18876 üzenetére
Nem relé van rá hanem külön eszköz kell hozzá. A Froniusnál biztos. Kell egy smart meter ami méri a fogyasztást (kb. 80e) meg egy Ohm meter ami pedig magából csak pont annyi áramot ad ki amennyi a fölösleg. Ez utóbbi a combosabb tétel mert ilyen 300e körül van.
A kondenzációs kazán témához. Szerintem ott se ~1-es a szorzó, mert amikor vizet melegít a kondenzációs kazán akkor nem igazán van kondenzáció, vagy messze nem akkora mint a fűtésnél mert a kondenzációhoz 55 fok alatti visszamenő vízhőmérséklet kell. Amikor meg tolja a kazán a csőkígyót, hogy minél gyorsabban legyen minél melegebb a víz akkor nem a szokásos 35-50 fok közötti előremenővel dolgozik hanem inkább 70-80 közöttivel. Illetve a kazán felmelegedése az nem biztos, hogy benne van a szokásos számításban. Főtésnél ez nem gáz mert jellemzően a helyiséget fűti ahol van de nyáron melegben már elpazarolt energia. Mellesleg ez igaz a hőszivattyúkra is, meleg víz termelésnél rosszabb COPjuk van mint fűtésnél pont a fentiek miatt.
Saját tapasztalat is ezt mutatja. Nálunk a kondenzációs kazánnal olyan 50 m3 volt a meleg víz per hó nyáron. Most meg árammal 330 kWh körül van úgy, hogy még több ember is volt mint amikor a gázt mértem.[ Szerkesztve ]
-
cdl
senior tag
válasz kardkovacsi #18878 üzenetére
Egy apró megjegyzés: HMV készitéskor 45 fokra állítottam a kazánomat. Így lehet kondenzáció is akár. A fogyasztásával nem foglalkoztam még, nyáron került fel.
-
kardkovacsi
senior tag
Ez kazán függő de szerintem az a 45 jó eséllyel a meleg víz hőmérséklete. Sajnos azt nem lehet állítani, ez enyémen biztos, hogy milyen hőfokkal fűtsön. De azért ha belegondolsz, 45 fokos a víz a HMV tárolóban egy 20-25 fokos különbség kell, hogy a csőkígyó át is adjon valamennyi hőt és akkor már valahol 55 fok környékén vagy. Próbál ki, fogd meg a visszamenő csövet. Nem nem nagyon mert megéget, szóval nem 45 fokos
Vagy átfolyós kazánod van és menet közben gyártja a 45 fokos vizet? Ott valószínűleg igen, mert a bejövő 15 fokos vízzel nagyon kondenzációt lehet megvalósítani. -
-
senki68
senior tag
válasz kardkovacsi #18880 üzenetére
Ha a HMV tároló "20-25 fokos különbség" vagyis hőlépcsővel adja át a hőt, azt máris viszem a MÉH telepre. Amelyik HMV tárolónak 3-4 foknál nagyobb a hőlépcső, az kuka. A hőlépcső meg csak a hőcserélő méretétől függ.
-
törölt tag
válasz kardkovacsi #18878 üzenetére
-
kardkovacsi
senior tag
válasz senki68 #18882 üzenetére
Szerintem valamit félreértettél. Nem a HMV tároló hanem a kazán tol ki magából annyit. 4 fokban erősen kételkedek főleg, hogy egy padlófűtésnél is 5-6 fokos különbséget csinálsz pedig nem 10-20 kW-al akarsz hőt átadni 1 négyzetméteren, mert akkora jellemzően a csőkígyók felülete. Mellesleg 4 foknál be se indul a konvekció a tartályban.
De a legjobb ha megnézel egy HMV tartályt és annak a leírását.Itt van egy [link]
Hőcserélő teljesítménye (70/10/45 C) - a 140 literes tud 23-at 70 fokos előremenő vízzel mert bár nem tudom az összes szám mit jelent, de gyanítom a 70 az előremenő. Majd aki járt valami épületgépész suliba megmondja. Amúgy a kazánunk (3 éves Saunier Duval) prospektusában is 70 fokot láttam mint alap előremenő hőmérséklet a meleg víz készítéskor. Szóval onnan jöttek a számok.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz axioma #18883 üzenetére
Üzemanyagról van szó....
(mondjuk ~6 liter/100km és 450 Ft/liter áron)
1 km üzemanyag költsége bendízelből
6x450/100=27 Ft/km környéke.
A napáram ára-önköltsége saját pénzből 10-14 Ft/kWh
(támogatással kevesebb)
Amiből 5km/kWh fogyasztás esetén
2-3 Ft/km üzemanyag költség lesz csak...
Ez úgy 10X szerintem... -
törölt tag
válasz kardkovacsi #18886 üzenetére
Hol-hol... hát a beállítások között :-)
http://192.168.1.67/#/settings/loadmanagement
---
Egyébként a huawei is tud ilyesmit. -
Brandynew
őstag
válasz axioma #18888 üzenetére
Azért azt is tegyük hozzá, hogy most már nincs jelentős különbség árban az elektromos meghajtás és a belső égés között. Pl. itthon az egyik legnépszerűbb elektromos autó a Hyundai IONIQ 11 millió Ft, a hasonló felszereltségű benzines Tucson 9,5 millió. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az IONIQ-nak negyed annyi költség lesz a karbantartása (alig kopnak a fékek, tizedannyi alkatrész) és az üzemeltetése (benzin <-> áram), akkor azért belátható, hogy az elektromos autózás olcsóbb. Jelentősen.
Ha ki tudsz fogni állami támogatást, akkor meg már maga az autó is olcsóbb elektromos változatban.
Még a használtpiacon vezetnek árban a belső égésűek, kell pár év, hogy használtból is az elektromos érje meg jobban, addig alternatíva lehet bizonyos felhasználásokra a Fiat 500e, Smart EQ forfour, Dacia Spring; ezek újonnan 6-7 millió körül vannak, állami támogatással 4-5 millió körül.
Persze itt nagyon elmentünk az anyagiaskodás irányába, nem szabad elfelejteni, hogy az elektromos autók lényege, hogy nem szennyezik úgy a környezetet, mint a fosszilis üzemanyaggal működők, és pár év után 0-hoz konvergál a karbonlábnyomuk (igen, az akksik legyártásával együtt is, amelyek 90+%-ban újrahasznosíthatók), pár millió ember életét és egészségét megmentené, ha csak ilyenek járnának.
[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
válasz Brandynew #18890 üzenetére
"Persze itt nagyon elmentünk az anyagiaskodás irányába, nem szabad elfelejteni, hogy az elektromos autók lényege, hogy nem szennyezik úgy a környezetet, mint a fosszilis üzemanyaggal működők, és pár év után 0-hoz konvergál a karbonlábnyomuk, pár millió ember életét és egészségét megmentené, ha csak ilyenek járnának."
Ez egy kicsit csúszós terep.
Honnan van a villamos energia az autó töltéséhez, sőt jobb kérdés, honnan az energia hozzá télen?
-
Brandynew
őstag
válasz korcsi #18891 üzenetére
Nem látom csúszós terepnek.
Persze minden attól függ, hogy Észak-Koreáról, Magyarországról, esetleg Németországról beszélünk-e. Magyarországon az energiamix nem rossz, 46,4% az atomenergia, 14,7% a megújuló (nap/szél/biomassza/víz stb.), a fosszilis csak 37,2%. A megújulók aránya folyamaton nő, ez kötelező vállalás is a fejlettebb országokban.
Arról nem beszélve, hogy nagyon sok elektromos autó tulajnak napelem van a tetején, amiből egész évre megtermeli a megújuló energiát (igen, télre is, előre).
Ezzel szemben a kőolajat környezetszennyező módon kitermelik majd kontinenseken keresztül utaztatják hajókon, kamionokon, aztán finomítják, eljuttatják a fogyasztóhoz.
[ Szerkesztve ]
-
bekesizl
csendes tag
válasz kardkovacsi #18885 üzenetére
Szerintem a kombi kazán kis tartálya csak tartály, az abba folyó vízet fűti a kazán átfolyósan. Ehhez lényegesen nagyobb teljesítmény kell, mint egy tartályt felfűteni.
Nekem egy 300 literes tartályom van hőszivattyúra optimált csőkígyóval. A hőszivattyú maximális előremenő hőmérséklete 46 fok. A tartálynál a célhőmérséklet 43 fokra van állítva és 37-nél kezd el újra fűteni.
Az előremenő hőfokát nem mérem, de az utolsó pár foknál már csak 3-4-5 fok a különbség.
Alábbi diagrammon látszik, hogy a végén lassul is a tartály fűtése.
-
Samott
addikt
-
törölt tag
válasz axioma #18888 üzenetére
Az emberek zöme bendízelről vált e-autóra.... egyelőre.
Tehát úgy számol amikor napelemet akar, hogy: bendízel >> napáram.
----
Más kérdés, hogy a TCO alapú Ft/km mutatóba bele kell számolni mást is.
Ami alapján a bendízel és az e-autó az azonos kategóriák esetén
kb. pariban van jelenleg vagy valamivel jobb az e-autó.Viszont az e-autó csendesebb, tisztább üzemű >> zöldebb és alighanem menőbb is.
Elóttem van
- egy tesla mosel-3 LR (77kWh)
és
- egy bmw530i (252LE)
tartósbérlete kimaxolt felszereltséggel mindkettő, ugynattól a lizingcégtől.
Alig 1000+áfa/hó a birtoklási költsük közötti különbség 4 évre és 20 000 km/évre.
A tesla első díja 350 eFt-al több.
A túlfutás Ft/km díja azonban csak 18 Ft/km a tesélára és 72 Ft/km a bmw-re.
Itt tartunk most...[ Szerkesztve ]
-
GSzORO
csendes tag
Sziasztok,
Befizettem a napelemrendszerre!
Most egy megtérülés számítást próbálok modellezni. Aki csinált már ilyet (exceles pl.), a következő esetben mit vett figyelembe?
Adott egy dízel EuroVI-os autó, 6l/100km fogyasztással, éves 15e km futással. Az autó 3.5 éves.
Azt szeretném megtudni, kb. mikorra térül meg a napelem beruházásom, ha lecserélem ezt az autót jövőre. 10 éves futamidőn belül!
Amit figyelembe vettem:
- nettó beruházás (6kW-os rendszer ~1.4M Ft)
- 5% tőkeköltség
- ÉCS (20 évre, tehát éves 5% kulccsal))
- villanyszámla "elkerülés", vagyis mit nem kell évente fizetnem (1. eddigi fogyasztásom + 2. elektromos autó fogyasztása, mind2 @ 37.5Ft/kWh-val)
- gázolaj előbbi 2.-n felüli "elkerülése".
- min. biztosítási díj
- napelem tisztítás x évente (x=5 szerintem)
- inverter-cserével nem számolok (10 év jótállásos)
- autók karbantartási költségével nem tudok kalkulálni (évente kopó alkatrészek, nem tétel, kevés még a futáskm a jelenlegin, az elektromosra meg azthazudjákmondják, hogy kevés. :-)Amit nem tudok, hogy beleszámoljam-e az elektromos autó és a használt autó különbségét? Kb. most ez olyan 5-6 M Ft lenne nálam!
Az a baj, hogy az autó nem "beruházás", nekem, mint magánszemélynek, csak viszi a pénzt, plusz egy rakás amortizációja is van (bár ezt már/majd eladáskor úgyis realizálom/bukom)
Esetleg mi maradt még ki, szerintem nagy (napelemmel kapcsolatos) kiadás nem érhet 10 év alatt...
[ Szerkesztve ]
-
korcsi
veterán
válasz Brandynew #18892 üzenetére
A felsorolt energiamix a fogyasztás két harmadára vonatkozik ami a saját termelés, egy harmad nem ismert rész, import.
Mivel jelenleg erősen import függő az ország ezért minden megújulóval megtermelt energia csak az importot csökkenti. Ha nem így lenne, a megújulók termelése egyéb felesleges kapacitást teremtene aminek ára van."Arról nem beszélve, hogy nagyon sok elektromos autó tulajnak napelem van a tetején, amiből egész évre megtermeli a megújuló energiát (igen, télre is, előre)."
Felteszi a polcra amíg nem lesz rá szükség?
A problémát abban látom, hogy a jelenlegi rendszerben a támogatott megújulók hatására növekszik a villamos, sőt maga az energia fogyasztás is.
-
axioma
veterán
válasz GSzORO #18896 üzenetére
Az auto beruhazas resze az, ha azonos hasznalati erteku de elektromos [v. phev v. rex-es ev] autora valtas kulonbozetet nezed. Nalam ez Suzuki alto 400e -> peu ion 2.25M volt [lassan 3 eve]. A ketto koztit a 38ft-os villany vs. benzin + parkolas nezem mint beruhazas-megterules [ami 99%-ban igaz, neha ha valamiert keves a km akkor dragabb tolteni es ido is].
A napelemre ez csak annyiban hat, hogy mind a 15MWh-t elfogyasztjuk, tehat az mind 38 vs. 0 Ft, ha nem lenne e-auto, akkor meg nem ekkora rendszer lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés