Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
válasz Gargouille #27902 üzenetére
Az első képet mivel készítetted?
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Gargouille
őstag
válasz bugizozi #27903 üzenetére
Excel. Ez egy Excel tábla. Sokféle szoftvert kipróbáltam a pályafutásom alatt, aztán végül arra jutottam, hogy miután mindegyiknek volt valami hiányossága, végül mindig Excelben rajzoltam meg mert abban mindent meg tudtam oldani. Már vannak rá saját készítésű sablonjaim.
Szerk.: nyilván picikét "paraszt" megoldás, de a végeredmény számít, ott meg az a szempont, hogy áttekinthető legyen és világos, ha adott esetben az ügyvezető vagy az auditor odaáll a rack szekrény elé, akkor ha kézbe veszi a doksit, akkor ő is eligazodjon rajta, hogy melyik kábel micsoda és hova megy. A volt főnököm mondta mindig, hogy azt nevezzük dokumentációnak ha én most bemegyek a szerverterembe és kihúzom az összes kábelt, akkor utána te bejössz a doksiddal és mindent vissza tudsz dugni oda, ahol volt és működni is fog.
Topológia rajzra Visio-t vagy Draw.io -t szoktam használni, ilyen patch és switch rajzra Excel-t. Aztán a kész dokumentációt Word-ben összerakom, hozzáírom a "rizsát", berakom a fotókat és PDF-ben kapja meg az ügyfél.
[ Szerkesztve ]
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
jerry311
nagyúr
válasz Gargouille #27904 üzenetére
Messze van ez a paraszt megoldastol. Global cegeknek is Excel van portokra is, rack-re is.
-
bolvar
senior tag
válasz qwertly #27896 üzenetére
Van itt sorstársad nyugi, én is végigjátszottam ezt nem főállásban persze, hál istennek csak egy kis művészeti suliban, de kitartás, én is végignyomoztam melyik kábel hova megy(kézzel voltak sodorva kötődobozban, random érpárokkal ...), de így most minden kábelt tudok hova megy, nem bindzsiszett kimérve mind, utána majd lehet szoftver oldalon is felvenni valami monitoringba. A unifi meg ha nem lesz meg a controller az picit szívás de az se vész újra belőni.Pár kép motivációnak
[ Szerkesztve ]
A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
bolvar
senior tag
Sziasztok!
Otthoni trékomos net kérdés Szerencsémre nem kellett rég ilyet csinálnom, egyik kedves üf az otthoni felújítás végére szeretné 3 szintre elosztani a trés netét, klasszik sagemcom végpont. Repeaterek kellenének neki, mindenhol ugyanazt a wifi ssid lássa, de persze a telekom mindenre vállaljon garit. Tudom tudom van a trének erre megoldása már, de sales eladta mi ezt megoldjuk viszont utoljára jó tplink routerekkel csináltam ilyet, nem tudom milyen jobb megoldást tudtok javasolni rá.
Köszi a segítséget!
bolvarA jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
válasz bolvar #27908 üzenetére
Repeater elfelejt, kb csak a frekvencia szennyezésre jó
Sagemcom csodán letiltod a wifit, veszel egy egy USW-60W-ot [link] meg hozzá 3 db szimpatikus Unifi AP-t.
Switchet bekötöd a routerbe, a 3 db AP-t kábellel a switch PoE portjaira, valaohová feldobod a controllert, firmware-t frissít, SSID beállít, kész| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
SirRasor
addikt
válasz kraftxld #27909 üzenetére
Beírhatnám gugliba is, de a szakértelem nem mindig jön át.
Ubiquiti vs TP-Link vs Mikrotik? Melyiket választanád? Ahogy nézem árban sincsenek annyira messze.
Mikrotikekkel volt már dolgom (capsman): ha beállnak, akkor nem rossz.
Nemrég TP-Link EAP610-kat raktunk fel központ nélkül: önmagukban bitangjók.
Ubiquitivel kapcsolatban még nincs tapasztalatom.[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
-
qwertly
addikt
válasz bolvar #27907 üzenetére
Szia, köszönöm a biztatást. Nem semmi ami van ott a falon...
Itt nincsen ilyen gányolás, csak "egyszerűen" nincsen semmi dokumentálva,
hálózati végpontok fel címkézve, router swich portok melyik hova megy stb???
Ha elérem a volt rendszergazdát telefonon, csak általánosságot tud mondani....
Így ha valamit elakarok érni magamnak kell utána járnom.
Üdv, -
bolvar
senior tag
válasz kraftxld #27909 üzenetére
Én is ezt mondom this the way de emberünknek az a lemez van fent, neki ne legyek okos semmi csak a tré wifi menjen mindenhol Csak mondom hátha valaki motorozott ilyennel.
De sebaj trénél van erre megoldás, csak a generálosa arról lebeszélte majd odairányítomA jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
-
Rinocerosz
őstag
Sziasztok!
Szeretnék ismét egy kis segítséget kérni.
Van egy kis cég ahol volt levelezési probléma(Outlook). Az egyik kolléga(Gargouille) segített itt nekem a fórumon, hogy hogyan is lehet megtalálni a domianról az infókat. Sikerült is minden ahogy kellett ki is lett fizetve a tartozás, lettek új gépek és újratelepítettem mindegyik pc-t és új office-t is kaptak.Na most átkerült végre a domain és a tárhely a cég nevére, de sajnos a régi hiba megmaradt. Annyi történik, hogy egyszer csak Küldés és fogadási hibát ír az outlook. Ilyenkor hiába törlöm az email címet az outlookból be se tudom állítani újra... csak mondjuk 3 óra elteltével. Folyton ez történik, megy 1 órát utána puff 3 órán át meg van halva.
Megnéztem a gépeken az eset vírusirtót, kivételekhez adtam az outlookot.. próbáltam más portokkal, más beállításokkal, de semmi ugyan ez.
Utána eszembe jutott, hogy megnézem mobilnetről és hibátlanul müködött, utána bedugtam a céges gépbe egy wifi adapter majd csatlakoztattam a mobilnethez és hirtelen megint gyönyörűen hozta az emaileket. Engedélyetem megint a adaptert és a vezetékes neten megint Küldes/fogadási hiba.Mikor a küldés/fogadási hiba van akkor gond nélkül megy a hálózat, tehát nem ez a gond és a másik 2 email problémamentesen üzemel.
Szerintetek mit kellene megnéznem még? A router igaz, hogy nagyon régi, de működik. Esetleg lehet valami amit nem támogat és azért van ez a hiba?
Toldinet van bekötve amit annyira nem ismerek, de csak az van ott, szóval ez van .
Teljesen tanácstalan vagyok.[ Szerkesztve ]
-
Phobion
őstag
sziasztok, akik június 30. előtt nem sokkkal regisztráltak NIS2-vel kapcsolatban, kaptatok már választ/visszajelzést?
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Milyen lehetőségek vannak outlook névjegy szinkronra exchange szerver nélkül? Jelen felállás szerint egy synology nasról van caldav synchronizerrel, url-el egy fix userrel szinkronizálva a névjegy minden outlook kliensben, ezt ugye minden egyes kliensnél meg kellett csinálni.
Most elindítottunk egy nextcloud szervert, ami már tud ad sync-et, és ebből szintén CalDav-val ugyanúgy lehet szinkronizálni. Viszont ehhez megint végig kell menni az összes kliensen, na ez lenne a kérdésem, hogy ezt el lehet valahogy kerülni? Illetve van rá egyéb megoldás? Sajnos exchange biztos nem lesz egy darabig, ezért keresnék valami alternatív megoldást.
Köszi a segítséget!Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
bolvar
senior tag
válasz kraftxld #27915 üzenetére
Van ez a lelkiismeretesség dolog, ismerős kért meg rá jó sokszor mire megnéztem és láttam hogy basz*a át a palánkon őket évekig a helyi ember-it nem hívnám...Ha nem lennének ezek a gerinctelen emberek ez a szakma is nagyobb megbecsúlésnek örvendene és nem nyűg lenne sok helyen ami pénzbe kerül szvsz.
A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
Gargouille
őstag
válasz bolvar #27919 üzenetére
A lelkiismeretességgel egyetértek, a mi ügyfeleink nagy része is úgy érkezik, hogy az előző "rendszergazda" már évek vagy évtizedek óta kókányol és húzza le őket, aztán belefutottak valami olyanba, amin kiborul a bili és segítség kéne...
Teljesen igaza van kraftxld kollégának, hogy ha olyasmihez ragaszkodik az ügyfél ami szakmai szempontból vállalhatatlan (értsd.: mekk-mesterkedés), akkor egy korrekt IT-s ilyenkor azt mondja, hogy ehhez nem tudja adni a nevét sajnos és ezért nem fog tudni felelősséget vállalni, ezért nem csinálja meg.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
veterán
válasz Gargouille #27920 üzenetére
Azért azt is tegyük hozzá, hogy sok esetben ugyanez az ügyfél húzza száját, ha Józsi leteszi az ajánlatot az asztalra fejlesztés témakörben, mert erre nincs pénz most, majd félév múlva, stb. Aztán megérkezik a NagyonProfikVagyunk Kft., belógatja technikai szempontból nézve kábé ugyanazt az ajánlatot, és ott kapásból rábólintanak, mert hát sz_r minden, és ŐK azt mondják, hogy itt el lett hanyagolva minden, kell az új cucc, hogy jó legyen.
[ Szerkesztve ]
-
sziszi-fuszi
senior tag
+1
Sokkal gyakrabban fordul elő ilyesmi, mint általában gondolná az ember. Nálam évtizedek óta adott, hogy kollégát - csináljon bármilyen marhaságot - nem szidunk, legfeljebb azt mondjuk, hogy mi ezt másképp oldottuk volna meg. Arról nem beszélve, hogy mindenki követ el hibát. Aki azt mondja, hogy nem, az nem volt őszinte. Ráadásként néha alapvetőeket is, legfeljebb saját magunk ellenőrzés során kizárjuk, és csapunk a homlokunkra, hogy ezt meg hogy?![ Szerkesztve ]
Mi alá kell írás?
-
jerry311
nagyúr
válasz Flowtation #27918 üzenetére
Powershellbol beallitani?
-
Gargouille
őstag
Igen, ez is gyakori, persze. Az ügyfél az olyan amilyen, ezen nem lehet változtatni. Van sok olyan cég, ahol bőséggel lenne rá forrás, hogy színvonalas rendszerük legyen, csak a management nem akar rá költeni. Ezeknél neked kell eldöntened, hogy ilyen feltételek mellett vállalod-e vagy sem.
Ami a "NagyonProfikVagyunkKft"-t illeti, ott meg gyakran nem ennyire fekete-fehér a dolog, mert lehet, hogy tőlük azért fogadja el ugyanazt a műszaki tartalmú ajánlatot, mert ő mellé tudta tenni a megfelelő kompetencia látszatát is. Ez nem jelenti azt feltétlenül, hogy tényleg jobban is ért hozzá mondjuk mint te, de az ügyfél felé mégis valahogy "hitelesebb" tud lenni.Az ilyen esetekben még olyasmi is lehet a háttérben, hogy a meglévő IT-val szemben már valamiért elveszett a bizalom és lehet már eleve váltani akart az ügyfél, ezért nem a régire akarja bízni az adott fejlesztést.
Sok minden lehet egy döntés mögött és gyakran az ember soha nem tudja meg a valódi okokat utólag sem.
-
veterán
válasz Gargouille #27926 üzenetére
"mellé tudta tenni a megfelelő kompetencia látszatát is."
Teljes mértékben így volt. Emberünk X5-ből szállt ki, én meg 5X-et húzok a lottóra, csak sajnos mindegyiket mellé.
-
jerry311
nagyúr
válasz Flowtation #27927 üzenetére
En sem tudom, utana kell olvasni.
Az biztos, hogy Powershell kb. mindent tud, akar meg ezt is. -
MrTwister
őstag
4 hónapja kerültem egy viszonylag nagy iskolába rendszergazdaként. 700 fős iskola, Win2003 szerver. Migrálni szeretném a KIFÜ-nél elérhető Win server 2019-re az oprendszert. Ráadásul egy új vasra(Dell szerver) menne a telepítés. Hogyan tudnám megúszni, hogy ne kelljen manuálisan hozzáadosgatni a felhasználókat (500+)? Nincs erre valami 3rd party program vagy how-to, hogy minnél fájdalommentesebb legyen a "frissítés"? Nem lustaság, inkább időhiány, mert most egyelőre szabin vagyok, aztán jön a babócánk, mire visszamegyek lassan indul az új tanév...
Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966
-
bogabi
senior tag
válasz MrTwister #27933 üzenetére
Van AD? Ha igen, akkor viszonylag fájdalommentes. Új szervert berakni DC-nek, role-okat átrakni az új szerverre, a régit kivezetni. Ha filé szerver is egyben a régi, akkor megosztásokat átviszed (registryben vannak), a mappákat meg vagy átviszed az új gépre (pl robocopy), vagy felcsatolod az új gépre. De ez kb. egy nagyon általános leírás.
A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.
-
Gargouille
őstag
A tisztább megoldás az, amit itt javasoltak, hogy rakj mellé egy 2019-et DC-nek, rakd át a szerepköröket, fokozd le a régit.
Ha valamiért ez nem járható akkor egy másik lehetőséged még van, hogy in-place upgrade-ekkel lépcsőnként felfrissíted 2019-ig (ha rákeresel, hogy windows server 2003 in place upgrade path to 2019, akkor rengeteg leírást találsz). Már amennyiben nem 32 bites a 2003 szervered. Mielőtt félreértene valaki, nem ez az ajánlott megoldás, de egy lehetőség B tervnek. Nekem már volt ilyen néhány alkalommal pályafutásom során, meg lehet csinálni.
Itt egy Youtube videó is róla, hogy hogyan képzeld el: How to Upgrade Windows Server 2003 to Windows Server 2019
Ha esetleg virtuális gépként fut a 2003, akkor pedig még jobb, mert akkor könnyen le tudod modellezni, lepróbálni előre. De mondom, ez inkább B tervnek lehet opció.
-
bolvar
senior tag
Ne sértődj meg de pár hsz pont ez volt a téma, ha ez nálad kérdés hogy kaptad meg azt a munkát Ez azért elég belépőszint.
De ha 2003 van élnék a gyanúperrel nem a legjobb ott a dolgok kialakítása, felül kellene vizsgálni az ad kialakítását(userek jogok gpo) van-e értelme egyáltalán migrálni.
De ha minden rendben Gargouille első ajánlása a legegyszerűbb, melléteszel egy 2019 felpromótál, átmegy minden, 2003 lefokoz majd kukáz.A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)
-
nagyúr
-
addikt
válasz MasterDeeJay #27781 üzenetére
Adguard Home remekül fut konténerben, RPi-n DietPi-n stb.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
jerry311
nagyúr
válasz Rinocerosz #27943 üzenetére
Szomoru ez.
-
-
Phobion
őstag
válasz Phobion #27932 üzenetére
Nekünk ma érkezett meg a válasz.
Azt tudja valaki, hogy az október 18.-ig elvégezendő kockázatelemzést, hogy kell megcsinálni? Milyen dokumentációt kérnek ehhez?
Lehet írok egy mailt az SZTFH-nak ezzel kapcsolatban.
És akkor még idénre ott a:
2024. október 18.-tól alkalmazandó kötelezően előírt védelmi intézkedések
2024. dec 31.-ig szerződni kell egy akkreditált auditor céggel😵🥴
[ Szerkesztve ]
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Sokk mindent sikerült megoldani az itteni forúmozzók segítségével ...
,de volt aminek utána kellet járni olvasni. Olyan gondom van, csoport házirend segítségéével megtudom oldani, vagy külső programmal? Minden kijelentkezés alatt törlődjék a letöltés mappa. Diákoknak ki lesz írva, mindig elkell menteni a google driveren levő mappájukba dolgaikat. Mert amúgy tölthetik újra le.
Üdv, -
qwertly
addikt
válasz Gargouille #27904 üzenetére
Szia!
Ezt nagyon köszönöm...
Nézegettem mindenféle cél programot de vagy fizetőssek vagy valahogy nem állt össze a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű DELL Latitude 7490 i7-8650u! Gyári világító HU billentyűzet! 8GB RAM 256GB SSD ujjlenyomat o
- Dell Latitude 5420 i5-1135G7 Iris XE VGA gyári magyar világító billentyűzet szép állapot
- Sony FE 35mm f/2.8 ZA Zeiss Sonnar T
- i5-10400+RTX2070SUPER+G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3000MHz CL16 KIT+SSD 970 EVO NVMe M.2 250GB stb
- 2főnek 2 éjszakás Hotel Európa Fit Hévízbe utalvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest