- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz drur420 #10600 üzenetére
A hozzászólást nem neked címeztem, hanem Jorusnak és mindenki másnak, aki válaszol.
Én érdeklődtem, hogy nem lenne-e jobb ez a RAM annál, amit Jorus ajánlott.
Egyelőre számomra kérdés, hogy a CL4-időzítés jónak mondható-e (egyáltalán nem értek hozzá ), és hogy az általam megjelölt RAM-ról mi az általános vélemény, jó-e a 675 MHz is, kell-e több egyáltalán.Sk8erPeter
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Sk8erPeter #10601 üzenetére
DDR2 667 VS 800 teszt 667-es ram is elég, bár pont játékoknál ad jelentősebb pluszt (persze nem mindnél). Sztem inkább 800-asat vegyél ha van rá keret. SuperTalnet T800 vagy Micron D9 ezek CL4 1000MHz-et is visznek. Ősembert keresd+, ő árul ilyen jó cuccokat olcsón. Ha nem vagy nagy tunigos, akkor meg jó a 667-es is szvsz.
#nincsbennetarcsi
-
dats
csendes tag
Üdv!
Ezekbe a memókba botlottam: Ramaxel's Making.
Tud valaki róluk valamit, vagy látott már ilyet?Dats
-
NwL
tag
Sziasztok!
Egy meglehetősen furcsa problémával fordulok hozzátok segítségért.
Adott egy ABIT AI-7 -es alaplap, melybe pár hónappal ezelőtt lett vásárolva egy Samsung 1 GB 400 MHz DDR modul (1G400 UL 005GJCG7 1210). Csak ez az egy memória van a gépben. Ezzel a memóriával a gép tökéletesen működik. Kb 1-2 hete lett vásárolva mellé 1 másik 1 GB -os szintén samsung modul. (1G400 UL 005GJCG7 0211)
Ha ezt a memóriát belerakom a gépbe, egyszerűen nem indul el. Próbáltam magába, másik slotba, bios resettel, bios safe modal. A másik memória modullal viszont tökéletesen megy.A memórának semmi baja, tesztelve lett másik gépbekbe.
Próbáltam másik típussal: kingmax, kingston, 256Megással, 1GB-ossal. Semmivel sem indul el.Az alaplapon van egy bios post code kijelző, ami AF kódot ír. Sajna a manualjában nem találtam ezt a kódot. Guglizva csak külföldi oldalakat találok amin a késleltetésekről írnak, bár ehhez nem nagyon értek, próbáltam ezeket is variálni, eredménytelenül.
Ha valakinek bármilyen ötlete lenne, azt nagyon megköszönném!
-
Attix82
addikt
Hello.
Mi a kulonbseg a Crucialnal az aranyhuto bordas es a sima fekete kozott? PHn arulnak 2gb/1066 CRUCIAL arany hűtőbordás 1100+ cl5
-
tom_tol
addikt
hello
ram csere elött ha valakinek van esetleg tapasztalata
cellshock vagy ocz között varia
kösz -
Sk8erPeter
nagyúr
Tényleg csak max. 10-11k lenne rá, a 13k már kicsit sok, mert már elég jelentős pénzkiadás lesz így is a konfig többi részére.
Ahogy elnézem a tesztből, a játékoknál is jelentéktelen, elhanyagolható különbségek vannak a 800-as és 667-es között... (Quake, Half-Life, Far Cry esetén is csak 2, azaz kettő pont az eltérés, egyedül a F.E.A.R.-nél 4 pont a különbség, de szerintem ez sem különösebben érzékelhető játék közben... )
A kérdésem tulajdonképpen arra irányult, hogy jó-e az általam megjelölt RAM, nem egy jobb, de drágább RAM-ra kérdeztem rá.
Azért köszönöm.
Legalább a teszt bebizonyítja, milyen piti differencia van az egyébként sokszor jóval drágább RAM-ok között, amit csak azért adnak többért, mert egy-két ponttal többet teljesít, és mert a frekvenciaérték magasabb.Szóval jó az a "Corsair DDR2 TwinX 675MHz 2048MB CL4" 9'576 Ft-ért? (Szerintem egész jó ár, nem?) Vagy tudtok ennyiért jobbat is?
A CL4-időzítés jónak számít? (Hozzáértés hiánya miatt kérdezem... )Sk8erPeter
-
FehérHolló
veterán
Samsung ([link]) és gugli szerint sem létezik ilyen DDR termékkód.
Négy ötletem van így szinte információ nélkül:
1. Az egyik modulnak 1, míg a másiknak mindkét oldalán vannak chipek. (Ez valószínűtlen 1GB-os moduloknál, de nem zárható ki.)
2. Nem a (DIMM1 + DIMM3) vagy (DIMM2 + DIMM4) párosokba raktad a modulokat.
3. Nem csináltál CMOS resetet, és lehet, hogy egy korábbi BIOS beállítás zavar be.
4. Csak szimplán nem kompatibilis a modul az alaplapoddal.[ Szerkesztve ]
Skynet is real. It's called Google.
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Sk8erPeter #10598 üzenetére
Az E2180-nak magas a szorzója, ezért bármelyik 800-as RAM-mal tudod tuningolni.
Jó a linkelt Corsair is, ha megy legalább 800MHz-en, ami ugyan valószínű, de nem biztos. Ha igen, akkor meg ugye nyilván cl5-ön fog menni, tehát ugyanott vagy.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
LYRI
tag
Valaki segítsen légyszi! Geil Ultra 2x1GB 800mhz Kit ram van a gépemben 4-4-4-8 az idözítése elvileg, de ez még biosban nincs beallitva nemtudom mit allitsak.Ilyen allitasi lehetöségek vannak:
-CAS# latency
-1T/2T Command Timing
-TwTr Command Delay
-Write Recovery Time
-Precharge Time
-Row Cycle Time
-RAS to CAS R/W Delay
-RAS to RAS Delay
-Row Precharge Time
-Minimum RAS Active Time
Valaki segítsen milyen értékekre kell mit állítanom és ha esetleg ezeken kivül mást is állítanom kéne biosban abban is. Gépcfg: 5000+ AMD X2, Gygabyte GA-MA770-DS3/S3 proci is alap órajelen fut jelenleg. -
nagyúr
A 4-4-4-8 általában a következőket jelöli:
CAS Latency: 4
RAS to CAS Delay: 4
RAS Precharge: 4
Cycle Time (RAS Active Time): 8Egyébiránt ezek fogalmak megtalálhatók az 1.hsz-ban olvasható linken.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
NwL
tag
Update:
A felső modul működik az alsó nem.
Egyik oldal
Másik oldal
A két modul nem teljesen egyforma, bár a chipek ugyan olyanok.Az alaplapon lévő 4 foglalat közül csak kettőben indul el az első memória a dimm2 és a dimm4 -ben.
A második sehol. Lehet az alaplappal sincs rendben minden?
Közben találtam egy 512Mb-os hynix modult amivel szintén működik, de csak a dimm2 és 4 ben.
Magában is és az 1GBos samsungal is egyszerre.Most már teljes a káosz.
re: FehérHolló: lehet nem a termékkódot írtam le, de mást nem nagyon találtam rajta, de linkeltem a képét a moduloknak. A párokról annyit, hogy magába se megy a második memória. Cmos reset volt, nem is egyszer. Ezt a kompatibilitást viszont nem értem, hasonló modulok, de mégis van különbség. A kérdés: mi?
Köszi a válaszokat!
-
luw2win
őstag
Hali!
DDR2 es ramot szeretnénk venni 2*1gb kit 1066 mhz
Melyik márka a megbizható(atom stabil legyen,és nem lenne húzva)?
Köszi.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”
-
luw2win
őstag
vki?!?!up
[ Szerkesztve ]
.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Sk8erPeter #10608 üzenetére
Persze, Corsair az egyik legismertebb minőségi memória. Nyugodtan vedd meg.
#nincsbennetarcsi
-
luw2win
őstag
hát kb 30k lenne rá mm a kit-re.
Kingmax hiperx, corsair dominator.. véglis márkássat szeretnénk csak nem tom melyiket éri megvenni.
A bazárokba nézgelődök
szerk: pl ez esetben melyik?
2 GB/1066 DDR2 GEIL KIT ULTRA hűtőbordás 1066+ CL5 AKCIÓ: 22.900,
v.
2 GB/1066 Kingston HyperX DDR2 CL5-5-5-15 kék hűtőbordás: 25.900,-/KIT[ Szerkesztve ]
.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”
-
Lespaulka001
csendes tag
Hello!
nekem olyan kérdésem lenne, hogy érdemes venni egy E6550-es procihoz 1066MHz 1024MB KINGMAX-ot venni, vagy elég lenne egy Geil Ultra KIT 2x1024mb 800mhz.
Egyáltalán érdemes mostanában a négymagosokon kívül tuning mellett 1066-ra áldozni?
köszi a válaszokat! -
ToBeY
nagyúr
válasz Lespaulka001 #10625 üzenetére
Azt nem tudom hogy érdemes-e,de nekem E6550 van és 1066MHz-es kingmaxok
-
FehérHolló
veterán
válasz Lespaulka001 #10625 üzenetére
Ha nem Gigabyte lap, akkor kerüld el messziről az 1066-os Kingmaxokat.
-
FehérHolló
veterán
A két 1GB-os modul szemmel láthatólag különböző (nyák huzalozás, plusz ellenállások, stb). Azt is megkockáztatnám, hogy közük kevés van a Samsunghoz, legfeljebb a chipeket gyártotta Samsung.
(Rovernek van emlékeim szerint egy hozzászólása, amiben kifejti a samsung chipek és a "brand" névvel illetett lótrágya modulok eladhatóságának kapcsolatát.)Egyébként ha a modul külön sem megy, akkor nem szereti a lapod alapjáraton (=nem kompatibilisek). Megesik az ilyen. Ha van lehetőséged, cseréld el egy másik 1GB-osra (ügyelve arra, hogy az új modulnak is 8 chip legyen mindkét oldalán).
-
Darth_Revan
veterán
Sziasztok!
Mondjatok már nekem olyan, Magyarországon kapható SO-DIMM (notebook!) RAM-ot, ami a következőket tudja:
-memória méret 2x2GB külön vagy KIT-ben
-időzítés: CL4(!!)
-órajel: 667Mhz vagy 800Mhz
-Dual chanel-t jól kezeliÁtnéztem jó pár árlistát, és sehol sincs CL4-es 667Mhz-es notebook RAM A lényeg, hogy nagyon gyors legyen.
G.SKILL-nek van remek KIT-je nagyon gyors RAM-okkal, csak sajnos nálunk nem kapható
Előre is köszönöm[ Szerkesztve ]
-
FehérHolló
veterán
válasz Darth_Revan #10629 üzenetére
1. Nem reklámozom az illetőt, nézz szét PH aprók között. Ha két külön modult veszel ugyanabból a fajtából, akkor is nagy valószínűséggel menni fognak dualban.
2. Google csodákra képes: [link](2GB 800MHz CL4-es modul nem létezik SO-DIMM-ben.)
-
Lespaulka001
csendes tag
válasz FehérHolló #10627 üzenetére
Giga EP35C DS3r a lap. Egyébként miért kell kerülni más esetben a 1066-os kingmaxokat?
-
FehérHolló
veterán
válasz Lespaulka001 #10631 üzenetére
Mert elég sokszor fordult elő, hogy el sem indul velük a rendszer. (Bal felül kereső.)
-
Darth_Revan
veterán
válasz FehérHolló #10630 üzenetére
1. köszi, megnézem
2. nem az a fontos, hogy 4gb legyen (najó, talán 1 kicsit), hanem az, hogy CL4-es legyen és (minimum) 667mhz-esJelenleg ezek vannak a gépemben (CPU: C2D T5450 1,6Ghz, 667Mhz FSB)
-1GB Samsung M4 70T2953EZ3-CE6 667Mhz
-2GB Samsung M4 70T5663CZ3-CE6 667Mhz
És kicsit lassúnak tartom őket (Everest szerint Olvasás: 4740MB/s, írás: 2990MB/s) Vista Windows Experience Index-ben csak 4.5-öt kaptak
Ezt a 2őt szeretném lecserélni gyorsabb CL4-esre. Te milyet javasolnál? Milyen lenne a legjobb sebesség terén?[ Szerkesztve ]
-
FehérHolló
veterán
válasz Darth_Revan #10633 üzenetére
Úgy látom, új laptoptulaj vagy. Ne várd el a notidtól, hogy olyan gyors legyen, mint egy asztali gép.
C2D eléggé igénytelen a memóriára. Szerintem nem hozna szignifikáns gyorsulást a CL5 helyett a CL4-es RAM. Kivéve, ha integrált VGA-d van hozzá. (Pontosabban ha a VGA nem rendelkezik saját RAM-mal.)
Everestnek és Vista experience indexnek meg ne higyj. Előbbi által mért eredmények nem sok mindenre vannak befolyással. Utóbbi meg Microsoft kénye-kedve szerint változik. (A pontozási algoritmust szokták változtatni.)
Dual channel olyan 5% real-time javulást hozna.
-
Darth_Revan
veterán
válasz FehérHolló #10634 üzenetére
Nem vagyok "új" laptoptulaj A max pedig amit eddig láttam, hogy kihoztak ebből a notiból CL4-es RAM-al és jobb procival, 9500pont 3dmark06-ban ami szerintem nem rossz.
-
Tibord
senior tag
helló
Azt szeretném megkérdezni hogy mekkora feszt lehet adni a ramoknak?
4x1GB GEIL ULTRAKétféle érték érdekelne:
1 csak a két (első, hátsó) házhűtő van a gépbe
2 előző + 1 8cm-es zalman hűtő a ramokra irányítvaVan külömbség a kettő között? (hőfok, maxfesz, élettartam, stb)
Előre is köszi
Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.
-
FehérHolló
veterán
válasz Darth_Revan #10635 üzenetére
Úgy őszintén, mit érsz azzal, hogy 9500 pont itt, 4500-as olvasás ott?
Ha csak erre mész, akkor rakj bele CL5-ös 800MHz-es RAM-ot, azt csókolom.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Tibord #10637 üzenetére
Tartósan 2.2V valós körül. Függetlenül attól, hogy mivel legyezgeted őket, a magas fesztől kipurcanhatnak.
[ Szerkesztve ]
-
t-rac
senior tag
Üdv!
Ha 2x1 GB 800 mhz Geil BlackDragon késleltetését 5-5-5-18-ról 4-4-4-12-re átállítottam az ugye nem ronthatja el? A házam szellőzése se a legjobb,3 db 8 centis venti van csak benn.Ja mikor beállítottam,kikapcsolt a gép,majd magától vissza és úgy alkalmazta a beállításokat. Nem tudom hogy a Gigabyte-nál ez természetes,vagy hiba esetén van,mert még nem tuningoltam.
-
Thrawn
félisten
-
Laraxior
titán
ha nem emelted a feszültséget drasztikusan akkor baja nem lehet az időzítés beállítástól.
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
Grószfater
csendes tag
válasz Grószfater #10580 üzenetére
4-4-4-12 -ben 800-on 3DMark06 11400pont
5-5-5-15 -ben 960-on 3DMark06 11650pont
4-4-4-12 -ben 960-on: se kép,se hang!![ Szerkesztve ]
GA-P35C-DS3R,E6750@3.2MHz,CoolerMaster Hyper TX-2, 2x2GB Corsair XMS2 DHX 800@960 C5, Sapphire HD3870@835/1275 DDR4,ASUS 450W,
-
Menahem
tag
Ti melyik megoldást választanátok?
2 GB ddr2 800 Kingmax modul, vagy 2*1 gb ddr2 800 geil ultra? A GEIL 5k-val drágább. és nem vagyok biztos benne, hogy megéri a többletet.
Sziasztok
-
luw2win
őstag
Hali!
Újra felteszem a kérdést mert sajnos sokan monták h ez nem szereti ezt meg, az nem szereti amazt.
Szal egy Asus alaplaphoz milyen 1066-os 2*1gb os kit kellene? max 30k és nem lenne huzva, de stabil legyen (nagyon).A márka számit!
thx[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- G.Skill Trident Z Neo 2 x 16 GB (32 GB) DDR5 6000 MHz CL30 AMD EXPO VADI ÚJ!!!
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
- Apacer 4Gb DDR4 2666Mhz
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest