Hirdetés
Aktív témák
-
törölt tag
válasz Real_Necro #38750 üzenetére
Itt néztem és több helyen ezt erősítették meg, így ez lesz és csókolom, a 16G pedig elég (2x16).
-
balpis
őstag
válasz TeeJay #38745 üzenetére
megnézni, kiválasztani, megosztani a basic jpg is bőven elég lehet, felesleges a fine.
A mérete D90-nél kb. 1MB, azaz 10%-kal kevesebb csak a kapacitásod a tiszta RAW-nál. D90-hez egy 8GB-s kártya is baromi sok már.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
TeeJay
félisten
válasz #40935168 #38747 üzenetére
8gigásra JPEG L Fine módban fér úgy 1300kép, ennyi kell is nekem mert egy-egy barátnős fotózás alatt 3-400kép simán kattan és van mikor nem csak egy hölgy fotózok egy hétvége alatt úgy pedig simán megvan 1000kép is akár... na most RAW+JPEG Fine-ban 15-16MB is lehet a felállás szóval ha 1000képet szintén szeretném hogy felférjen a kártyára akkor kell a 16GB minimum de ha már nem sok az eltérés akkor legyen 32 mert néha lusta vagyok azonnal törölni a képeket a kártyáról
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
válasz balpis #38752 üzenetére
ha 8ezer a 16gigás Samsung SDHC Pro és 12körül van ennek a 32gigás változata
akkor miért ne a 32gigásat vegyem... ár/értékben jobban megéri és legalább nem kell minden fotózás után üríteni a kártyát van bőven tartalék rajta. ha meg már RAW+JPEG-re váltok akkor nem foglalkozok basic tömörítésselMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Real_Necro
veterán
válasz TeeJay #38754 üzenetére
Ha meg valami gebasz van, akkor meg 8 helyett 16G veszik karba...
Te tudod...Szerk.: tobbszor kitargyaltuk mar, hogy inkabb tobb kisebb memkarit ajanlott hasznalni, szvsz 2 darab 8as boven eleg. Csabito a 16, de minek? Persze 36Mp-nel ujra gondolnam.
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Anubis_9
őstag
Bocs, hogy beleszólok, de én veled értek egyet: én is a nagyobb karit venném, ha ilyen kicsi az árkülönbözet. Munkatársam is állandóan azon lovagol, hogy nem mert 1 TB-s vinyót venni, mert mi lesz, ha elszáll? Helyette 500-ast és 750-est használ. Vissza a karira: szerintem az archiválás a legfontosabb! Vehetsz 8 GB-ost, de azon is elszállhatnak pótolhatatlan képek, ahogy a 16-osról is, ha nem mented le őket. Archiválás, archiválás, archiválás...
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
j.bravo
addikt
-
balpis
őstag
nem szóltam.
(max. annyit, hogy mindent egy kártyán tárolni nem feltétlen a legbiztonságosabb dolog.
Persze a telefonomba én is tettem 32GB-s kártyát, 4500Ft volt, hülye lettem volna 16-ost venni 3500-ért. De ott ha elszáll valami, majd újratöltöm )Az megint más, hogy ekkora képmennyiség számomra elképzelhetetlen, hisz 3-400 kép 1kép/perc ütemben is 5-6 óra folyamatos fotózást jelent.
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
Degeczi
nagyúr
válasz aleister #38762 üzenetére
azért félrevezető is lehet!
hiszen az exif csak annyit tárol, melyik AF pont(vagy pontok, ha automata a kiválasztás) jelzett találatot, és a programok ez alapján csak saccolni tudják, kb. hol lehet az érintett terület - de az jócskán, jópár tucat pixellel odébb is lehet, mert független rendszerről van szó, fizikailag máshol (a keresőben látható jelzések sem pontosak, és gyakran még csak nem is középpontos az eltérés)ezzel együtt persze jó látni, mi volt kijelölve - és bizonyos kidolgozó algoritmusnak akár opcionálisan segíthetne is (hiszen ahol a fókusz, általában ott a kép kiemelt témája is, ha nem történt átkomponálás a fókusz rögzítése után)
-
törölt tag
válasz Real_Necro #38755 üzenetére
Bizony bizony.
Én sem veszek 32-eset, csábít, de a 2x16 jobb. -
Degeczi
nagyúr
válasz #40935168 #38765 üzenetére
Egyértelmű.
Még a munkamenet szempontjából is praktikusabb, mert 16 GB (de persze a többségnek 8, vagy 4 GB is) dosztig elég egy-egy sorozathoz, kiránduláshoz, ami után azt át lehet tenni a kártyaolvasóba, és ha nem végeztél a földolgozással, backup-al, semmi gond: ha közben kell, lehet dolgozni a másik kártyára.Aztán ha már biztonságban a képek, a kártyát egyszerűen a vázban le lehet formázni a következő használat előtt, ami az élettartamnak is jót tesz (az egyenkénti törléssel szemben)
Telefon tényleg más téma, ott nem túl nagy gáz, ha a zenék elszállnak (és gyakran kényelmetlen, hátlap alatti a cserélgetés, ezért ott érdemes is minél nagyobbat berakni, egyfajta fix háttértárnak)
-
TeeJay
félisten
jelenleg ugye 8gigás Ultra II-m van és akár arról is elszállhatott volna 1200kép mikor egy hétvégi kiruccanás során telefotóztam, mégsem paráztam soha mert minőségi kártyagyártó termékét én még nem láttam meghalni. ha meg már meghal akkor mindegy hogy 4-8-16-32gigás a kártya mert egyhuzamban 4-500képtől ritkán fotózok többet és azonnal megnézzük laptopon tehát nem hetekig hónapokig őrzöm rajta míg lementeném... megformáztam most az enyémben a 8gigásat és 360-380körül férhet rá RAW+JPEG Fine L méretben a fotó tehát 16gigára is legalább 720-760 körül
szerintem ha már ilyen kicsi a különbség a 16 és 32GB között érdemes a nagyobbat venni
mégiscsak van tartalék legalább ha kell és ha már nagyon meg akar halni akkor ugyanannyi az esélye a 16 és 32gigásnak is... 50-50% tehát vagy meghal vagy nem
persze aki egyhuzamban fotóz 32GB-nyi fotót mentés nélkül annak tényleg jobban megéri akár 4darab 8gigásat is venni biztos ami biztos, de így nekem aki max 500fotót készítek egyhuzamban és 1-2napon belül mentem szerintem nincs okom paráznia Sandisk Ultra és Samsung Pro kártyákkal meg csak nem lehet akkora baj
a másik kérdés tehát hogy akkor melyik az a Nikon szoftver amiben lehet egyszerűen a gépből kinyert RAW (NEF) fájlokat tömegesen minőségibb JPEG-be alakítani?
nekem arra lenne szükségem akkorMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Mikika
aktív tag
Sziasztok
A 38603as hozzászólásra senki?
Köszi MikiForever Apple
-
Real_Necro
veterán
válasz Mikika #38768 üzenetére
Ha ezt csinálja, lehet. Másik akku jó?
(#38767) TeeJay
Szerintem sokan LR-ot fogják erre a célra ajánlani.
Neves memkari is el tud amúgy szállni. Lehet az mechanikai sérülés is. Anno 5 év garis Corsair SD karim fél év után eltört, annyira gyenge anyagból volt. Persze erre gari nincs...
A Samsung nincs az ajánlott márkák között, de D90 szépen kezelte, legalábbis a céges 16GB-al nem volt gond. Van itt fórumon is, aki olyat használ.
Amúgy ha ment folyamatosan az ember, akkor tökmindegy mekkora a kari, csak emberi kényelmességből akadhatnak gondok.[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Mikika
aktív tag
-
Real_Necro
veterán
válasz Mikika #38770 üzenetére
Akkor megvan az esély rá. Mai utángyártott akksiknál azt mondom kukázd ki és ebay-en hozass egy másikat, ha keret engedi.
-
törölt tag
válasz Degeczi #38766 üzenetére
1 hét Dél-Tirolban lőttem el 3x16G-t RAW-ban, de abban minden volt, család, észbontóan gyönyörű táj, víz, hegy, és Trauttmansdorff-i kastély kertjei.. kb. mint Alice Csodaországban..
Szerintem Bali-n is ennyi készülne legalább. De normál körülmények között, itthon.. nemigen.
-
aleister
veterán
válasz Degeczi #38764 üzenetére
Igen, nem kizárt, hogy rendszer-rendszer között lesz némi információtorzulás. Ettől függetlenül egy tesztábra, amin ki van jelezve a használt fókuszpont, elég sokat segíthet a kalibrálásban. Főleg, ha a user váza képes a korrekcióra (pl D7k), és csinál egy többlépcsős sorozatot a kalibrált értékkel.
Programozási szempontból nem tartom nehezen kivitelezhetőnek, sőt...azt meg nem hiszem, hogy az Adobe-nál még nem gondoltak rá, vagy épp más felhasználó még nem jelezte feléjük a fícsör hiányát.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Throme
veterán
válasz aleister #38773 üzenetére
Igy is elég népszerű és sokan használják az LR-t, minek tennék bele.
Jó lenne de nem hiszem, hogy belerakják. Meg nekik ott van kismillió lencse, nem csak a nikon.Épp úgy nem rakják, mint a view nx2-be a zajszűrést, vagy normális szaturáció kezelést (azt hiszem csak növelni lehet, lefel nem állítható).
Mivel ott a capture, ami sokkal többet tud, csak fizetős (ahogy az LR is).Még ott van az ingyenes RAW therapee (sose tudom hogy írják).
Hasznája valaki?
Ingyenes és elég sokrétűnek tűnik... -
TeeJay
félisten
na meggyőztetek végül
Nikon Capture NX2 kuka
helyette kipróbáltam a Viev NX-et az legalább ingyenes
amit tud az nekem bőven tökéletes, és ámultam bámultam mennyivel jobb a NEF a JPEG Fine-nál
így legalább utólag tudok még élesíteni is meg pár dolgot állítani, számomra ez már több mint tökéletes!!!gyorsan ki is próbáltam mennyivel különbözik a D90-ből kinyert JPEG Fine és a Viev NX által "Highest Quality" minőségben NEF-ből JPEG-be konvertált kép. hát nagyon
első kép NEF-->JPEG Highest vs. D90 JPEG Fine
második kép NEF-->JPEG Highest vs. D90 JPEG Fine
számoltam egy reálisabb értéket a készíthető képek számára mert a gép szerintem túlzottan pesszimistán becsüli meg... 26 darab RAW+JPEG fájlmérete alapján a 8gigás kártyámra akár 500-tól is több kép férhet fel, de ha a legnagyobb méretű RAW+JPEG-et nézem ebből a 26-ból akkor is 480 körül jön ki.
tényleg elég lesz 16gigás kártya mert a 8gigásat úgysem tudom eladni és így a kettővel együtt kb. 1400-1500 képig teljesen jó vagyok. nekem a RAW-kell hogy extra minőségű JPEG-et mentsek belőle meg PS-ben alkossak a hölgyeknek meg JPEG Fine azonnali megtekintésre.köszönöm az infókat, azt hiszem beruházok egy 16gigás kártyába, most néztem E-bolt-ban a Sandisk Ultra 30MB/sec 6100körül van, azt hiszem ez több mint tökéletes bár a Samsung Pro-t gyorsabbnak gondolom a R80/W40MB/sec sebességével...
-
kovadika
őstag
40-50 körül milyen vakut ajánlanátok? Nikon gépre. Eddig ezt néztem ki: [link] 43 k-ért.
-
TeeJay
félisten
válasz Kachorra #38779 üzenetére
pedig van különbség...
egyiket én csináltam RAW-ból VievNX-el legnagyobb minőségben
másik pedig egy az egyben a D90-ból Fine módban lementve
ha már csak ennyi minőségbeli különbséget ad nekem a RAW úgy hogy konvertálás előtt még állíthatok is rajta ezt azt akkor már megéri használniMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Degeczi
nagyúr
válasz TeeJay #38784 üzenetére
gagyi laptop előtt vagyok, de még ezen is ordít a különbség, ahogy a kamera-JPG-en mennyivel fakóbbak a színek, különösen a sárga és a piros
ha ez nem azért van, mert a RAW konvertálásra dobtál rá erős színtelítést, akkor az aRGB okozhat ilyet, mert annak kb. ilyen hatása van amikor egy nézgető (mint a webböngészők) nem kezeli az Adobe színteret
igen, emiatt sRGB-n érdemes hagyni a fényképezőgépet
-
TeeJay
félisten
válasz Degeczi #38785 üzenetére
oké de mint írtam nekem ez gyári értéken van az pedig sRGB, sosem állítottam át másra
a két JPEG közt tényleg csak annyi az eltérés hogy egyik D90 JPEG Fine közvetlenül a gépből
a másik meg RAW-ból VievNX-el konvertált JPEG viszont ott a "highest quality"-t állítottam be
a fájlméreten is látszik hogy jobb a minőség a RAW-ból gyártott-onezentúl inkább RAW-ból fogok szórakozni a képekkel
-
Kachorra
csendes tag
válasz Degeczi #38785 üzenetére
Én is aRGB-re váltottam,mert nem tetszettek a szétszaturált zöldjei a gépemnek. Inkábbb fakóbb, de természetesebb hatású legyen. Lehet tévedek.
Meg a piros szín is mintha sarkalatos pont lenne a Nikonnál ,mintha régen túlfolytak volna, manapság meg inkább narancssárgák. (kis túlzással) -
Degeczi
nagyúr
válasz TeeJay #38786 üzenetére
hmm, csak a böngészőmmel lehet vmi gond!
letöltve valóban csak kontrasztkülönbség van, a színek egyébként teljesen hasonlóak (pedig ki van kapcsolva a színterek kezelése a FastStone nézegetőmben - de mondjuk mindegy is, mert belenézve a file-okba, az egyik tényleg sRGB, a másik Nikon sRGB - ami ugyanaz... de lehet, h mégis ettől kergül meg a Firefoxom, mert abban teljesen eltérő színeket mutat, ha a két képet külön fülön nyitom meg, úgy váltogatok köztük)
-
Degeczi
nagyúr
válasz Kachorra #38787 üzenetére
igen, a Nikon mindig is szerette kihangsúlyozni a pirosakat - ami általában nem baj, az emberi bőrszínek nagyon szép, élettel teli, pirospozsgásak tőle (de még nem túlzóan)
a D70/D50-nél volt ez igazán kritikus, mert az abban használt CCD-n könnyen túlcsordult a piros csatorna, és ezt az ömlesztett hisztogram sem mutatta
egy jól beállított gépen nem fakóbbak az aRGB képek
az csak annak mellékhatása, ha színtereket nem kezelő programmal nézi az ember
(de mint kiderült, alább más gondról lehet szó, valszeg csak az én böngészőmmel. Meg is nézem majd másikkal, mert most már érdekel, eddig nem vettem észre rajta ilyet) -
Larry303
addikt
válasz TeeJay #38786 üzenetére
hát ha majd nekiugrassz a ligtroomnak és elolvasol egy két gyorstalpalót, utánna mennyire fogsz örülni, hogy végülis ennek a flamenek ami hétvégén volt ez lett hatása
szal, már most megérte a vita!
hajrá, ugorj neki a lightroomnak sztem!amúgy jpg motor színei tudtommal függnek a picture controll beállításaitól...vagyis sztem konkrétan azokon múlnak...ha nem uazzal a presettel van kirenderelve a jpg a rawból az is okozhat contraszt szaturáció stb eltérést
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
TeeJay
félisten
válasz Larry303 #38790 üzenetére
a lényeg hogy a JPEG Fine-hoz képest RAW-ból szebb élesebb képet tudok kihozni jobb minőségű JPEG-ben is tehát nekem már megéri
egy hátrány hogy kell vennem egy 16gigás kártyát de szerencsére nem kerül már olyan sokba szóval amint megvan a rávaló meg is lépem a bővítést.Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Karima
őstag
Nekem olyan kérdésem lenne - mert szerintem ez is színtérrel kapcsolatos -, hogy amikor a vázon nézem a képeket, akkor teljesen rendben vannak a színek, de LR-ban már igencsak fakók, sőt az egész kép sötétebb is. Lehet látni, ahogy tölti be a képeket, akkor először úgy néz ki, mint a vázon, majd szép sorjában alakítja át őket fakóbbá/sötétebbé. Be lehet valahogy állítani a LR-ban, hogy a váz színeit használja?
-
dabgergo
őstag
válasz Karima #38794 üzenetére
A Camera Calibration-nél a Profile: Camera Standard az nem pont erre van?
Nekem is lenne LR-os kérdésem: régebben beszéltük h fel lehet vhogy gyorsítani a 100%-os benagyítást h hamarabb töltse be. Elfelejtettem h hogyan, vhol be lehet állítani h alapból a 100%-osat töltse be asszem, de hol?
-
spanyoll
addikt
válasz dabgergo #38796 üzenetére
Amiről én tudok ilyen téren, az az, hogy importnál már alapból berendereli a 100%os képeket. Akkor gyorsabb a zoomolás. De gondolom van valamilyen plusz mappája az LR-nek erre, aminek a max méretét te határozod meg, és oda tárolja az infokat erről (gondolom én).
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
Freddy76
addikt
Na, egy cimbinek tanácsoltam a d5100-at, azóta nincs nyugtom, hivatalos nikon tanácsadóként foglalkoztat, mintha annyira értenék hozzá... Most kitalálta, hogy vesz a 18-105 mellé egy fixet, mivel én anno nagyon dícsértem az enyémet. Tény, az 50/1.8G betyár jó, de ha egy átagfelhasználónak átlag célra ajánlom, nem biztos, hogy boldog lesz vele... Inkább a 35 kellene...
Használ itt valaki 50 1.8/G-t általános, mindennapos célokra dx-en? Gyerekre a lehető legjobb választás volt, de amúgy nem biztos...
Ehh, megmondom, hogy próbálja ki mindkét gyutávot, vegye, amelyiket akarja, aztán adja el, ha nem jön be...
Még inkább megmondom, hogy reggeljen be ide, és kérdezzen.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Dani Pécs
tag
Sziasztok!
Hosszas olvasgatás, és kérdezősködést követően arra a döntésre jutottam, hogy veszek egy Nikon D5100 + 18-105VR Kitet. Ez lesz az első DSLR a családban.
A MM-ban jelenleg 189900 Ft az ára, 0%THM, és 10 havi futamidő mellett.
Ez most jó árnak számít? Itt elméletileg jár hozzá a 3 év gari is.
Egy dolog miatt vagyok kicsit bizonytalan, az pedig a videó funkció. Nyugtassatok meg, azért használható ez a funkció is benne, ugye? (Kisgyerekünk született, és ezért venném a gépet, és itt fontos a videó is valamennyire)
Van még valami, amit hasznos lenne megvenni hozzá? Mondjuk egy fix 50-es obi?
Előre is köszi a segítséget!
Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Gumi és felni topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Csak úgy lapul ezeken a képeken a Galaxy S25 Ultra dummy
- Telekom mobilszolgáltatások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest