Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz lezso6 #15661 üzenetére

    Szerintem nem önmagában a C2D volt a szenvedés oka. Bár kétségtelenül jobb volt, mint a Phenom II. Szerintem azért szenved azóta, mert a C2D ellen csak a - röviden - bénán sikerült Bulldozert tudták kiállítani.
    Kicsit hasonlatos a jelenség a Fiji-hez. A Maxwellből kipakolták ami nem kell, és repült. A Fiji láthatólag egy egyensúlytalanul továbbfejlesztett lapka, aminek csupán egy része kapott brutális (+45% shader) fejlesztést, nyilván azért, mert arra számítottak, hogy mire kijön már minden fejlesztő felgyújtja magát, hogy aszinkron compute-olhasson és akkor ezzel majd így 40-50%-kal elléphetnek a konkurenciától. De nem jött be, a kanyarban sincs még az Aszinkron compute, így most a Fiji bukdácsoló háromlábú kutyának tűnik.

    Üzletileg rossz, elhibázott, vagy a céget nehéz helyzetbe hozó döntéseket más cégek is hoznak:
    - nvidia fermi kazánok
    - intel látható szenvedése a 14nm-rel (Broadwell és Skylake összecsúszás, Emergeny Lake bevezetése, tick-tock megcsúszás)
    - Qualcomm Snapdragon 810
    - Microsoft Ballmer időszak (Nokia felvásárlás)
    Persze egyik másik cég életében jobban vagy kevésbé látszik meg, vagy kevésbé/rövidebb ideig van megkötve a keze. Még Rory Read mondta, hát talán már két éve, hogy a következő másfél évet fogcsikorgatva azzal kell kibekkelni, ami van: a bulldozerrel. Mert nincs más.

    Nekem meggyőződésem, hogy abban, hogy eddig elhúzódott ez a helyzete az AMD-nek, az is ludas, hogy nem volt más gyártástechnológia, mint a 28nm. Amin persze sokat fejlődtek, de bizonyára más lett volna a kép, ha van rendes 20nm mondjuk 2014 elejétől. (Ami volt a TSMC-től az nem volt rendes, erre utal a 810 melegedése) A carrizo és a fiji is (és az Amur és a Nolan) - szerintem - eredetileg a GF 20nm-es eljárására lett tervezve, amit végül dobtak és valami mentő ötlet kellett.
    Mindenesetre a helyzet ez: Van egy rossz architektúrád egy adott gyártástechnológián. Át nyilván nem szabhatod az egészet, mert az túl sokáig tart. Reszelgessed úgy, hogy a fix gyártástechnológia fogyasztási és lapkamérete okán gyakorlatilag nem adhatsz hozzá tranzisztorokat.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák