- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Dell notebook topic
- Steam Deck
- Hisense LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
Új hozzászólás Aktív témák
-
csimmasz
aktív tag
Hello!
A wd world omról kellene adatokat kinyernem de a routerem most sajna nincs itthon.
Ne is kérdezzétek miért!
Szóval rá lehet e csatlakozni valahogy router nélkül.
Ami van pc, esetleg két hálókártyával ,külső HDD vagy pendrive
Azt tudom hogy az usb-n nem müködik mint külső HDD,de a dhcp kiosztás megoldható e pc-n?
A gond az hogy sürgős lenne.Ha kártya kell - https://www.plasticcard.it https://plasztikkartyainfo.hu Egyéb nyomtatás miatt - https://exinprint.hu
-
Tinky
tag
Sziasztok!
Mivel észrevettem hogy magyar nyelvű tudás tár nincs World-ről, ezért úgy gondoltam csinálok ezért egy oldalt. Mivel az én tudásom eléggé korlátozott e téren, segítségeteket kérném hogy feltölthessem minél több hasznos információval, segédletekkel.
Mindenkinek a leírását nevesíteni fogom, nem akarom senki tudását, munkáját eltulajdonítani.
Csak szeretném könnyebben elérhetővé tenni mindenki számára.Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
A helyes írási hibákért felelőséget nem válalok.
-
Tinky
tag
Sziasztok!
Lassan én eljutok odáig, amit én tudok azt leírtam a http://mbwe.fw.hu/ oldalra.
Ha van saját kis leírásotok küldjétek el nekem itt PM-ben. Vagy regisztráljatok be az oldalra és használjátok a Hír beküldése és Link beküldés opciókat.Üdv.: Tinky
-
Technoman
őstag
Sziasztok!
Szeretnék venni a média playeremhez egy 2 terkás WD My Book-ot. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek minőségi különbségek vannak-e a különböző típusok között (a Desktop/Elite ill.az Essential között)
Simán, csak a WDLive-hoz tenném, tehát nem lenne se hálóba, se PC-re kötve.
Kösz -
parkasz
senior tag
Üdv!
Szert tettem egy mybook world blue ring-re.
Hogyan kell telepíteni win7-re és hogy tudom elérni az adataimat?
Xp alatt állandóan valami MIOnet-tel kavart be.
Ha tudtok légyszi segítsetek! -
Dzs3ko
tag
Szia
Az lenne a kérdésem hogy miért van szükség az fsck kikapcsolására?
Saját részről megnyugtat ha mindig fut az fsck.A következő kérdésem hogy miért nem írod oda hogy ez mit jelent ?
dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M count=3000
Ez ugyanis 3 Gbyte-nyi adat fog törölni a winyóról.A leírás tartalmazhatná azt is amikor csak a sda1 (rootfs /) és sda3 (/var) visszaállítását helyezné kilátásba, hiszen minek töröljünk mindent az sda4-ről ha csak az oprendszert akarjuk újra rakni ?
Btw ez a tutorial rendben működik ezekkel a fileokkal, tesztelted ?
A tutorial 01.01.18 firmware visszaállítását helyezi kilátásba ?Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
Tinky
tag
Szia
Először is megköszönöm hogy veted a fáradságot hogy írtál véleményt.
"Az lenne a kérdésem hogy miért van szükség az fsck kikapcsolására?
Saját részről megnyugtat ha mindig fut az fsck."Fogalmam sincs mi az a fsck egy külföldi oldalon találtam ezt, számomra szimpatikus gyorsan végrehajtható leírásban volt.
"A következő kérdésem hogy miért nem írod oda hogy ez mit jelent ?
dd if=/dev/zero of=/dev/sdx bs=1M count=3000
Ez ugyanis 3 Gbyte-nyi adat fog törölni a winyóról."A leírás elején írtam, hogy teljesen üres lemezre történő telepítést írtam le.
És ismét nem voltam tisztában a parancs jelentésével/folyamatával."Btw ez a tutorial rendben működik ezekkel a fileokkal, tesztelted ?
A tutorial 01.01.18 firmware visszaállítását helyezi kilátásba ?"Igen rendben működik ezekkel a fileokkal. A telepítést többször is megcsináltam ezekkel a parancsokkal, fileokkal.
Igen kihagytam a leírásban 01.01.18 firmware-t állítja vissza.Sajnos nem értek a Linux-hoz, és sok leírás van ahol csak Ctrl+C Ctrl+V alapon megy az egész folyamat.
Bíztam benne hogy mint te felvilágosítasz, engem és esetleg másokat is.
Teljesen igazat adok neked ha azt mondod miért csinál leírást valaki ha sík hülye a linux-hoz.
Én abból a megfontolásból vágtam neki, hogy ha valaki még kevésbé tapasztalt, kitartó mint én. Hogy ő is meg tudja csinálni.
Más részt bíztam benne ha neki állok és elkezdem talán mások is csatlakoznak tutoriálok készítésében, hogy abból én is tanuljak.
Frissítem a leírást és ha még látsz valamit amit javítani kellene kérlek szólj.Üdv.: Tamás
-
Dzs3ko
tag
Gondoltam készítek én is egy rövid tutorialt ide, hátha valakinek segítséget nyújt. Remélem nincs sok hiba benne : )
WD mybook wolrd (kék ledes) procedúrák
Telje mentés:
Szereljük szét a lemezt a következő útmutató alapján: [link]
Csatlakoztassuk a lemezt számítógépünkhöz.
- Telepítsünk Linuxot gépünkre
- Vagy használjuk linux live cd-t ( ajánlott )
- Vagy telepítsünk VMware Workstation-re Linuxot, majd ezután adjuk hozzá.Mentés Linuxon:
Figyelem jelen esetben /dev/sda nevet használunk, de lehet hogy ez már foglalt.
Ellenőrizzük hogy megfelelő lemezzel dolgozunk, szükséges lehet szoftveres raid vezérlő telepítése.apt-get install mdm
cd
mkdir sda4
mount /dev/md4 sda4Majd ezután ha megbizonyosodtunk távolítsuk el.
umount /dev/md4
- MBR mentése:
A Master Boot Record mentéshez használjuk ezt a parancsot:
"dd if=/dev/sda of=sda_mbr bs=512 count=1"
- Boot loader mentése:
Mentéshez használjuk ezt a parancsot:
"dd if=/dev/sda of=boot.sda bs=512 skip=1 count=12512"
( A Boot loader mentése bitről bitre a master boot record után, 6 Mbyte elégséges)
- Mac address mentése:
A MAC a winyón egy particionálatlan területén található, amennyiben nem mentjük le elveszítjük és scripttel kell majd mindig visszaállítani.
Mentése:
dd if=/dev/sda of=./mac.bin bs=1 skip=24064 count=416
- Partíciós tábla mentése:
A következő paranccsal tudjuk lementeni:
sfdisk -d /dev/sda > sda_ptable
- Partíciók mentése:
A partíciók mentése bitről bitre történik. Ennek azért van jelentősége, mert csak a fentebb mentett táblára tudjuk ezt visszamásolni.
Ezeket a következő fájlokban tárolhatjuk:
* SDA1_IMA.BZ2
* SDA2_IMA.BZ2
* SDA3_IMA.BZ2
* SDA4_IMA.BZ2Minden partícióról készítsünk mentést, mentésüket a következő parancsokkal tudjuk végrehajtani:
"dd if=/dev/sda1 | bzip2 > sda1_image.bz2"
"dd if=/dev/sda2 | bzip2 > sda2_image.bz2"
"dd if=/dev/sda3 | bzip2 > sda3_image.bz2"
"dd if=/dev/sda4 | bzip2 > sda4_image.bz2"Figyelem! Az sda4 mentése során eredményül nagy fájlt kaphatunk, célszerű előtte lementeni adatainkat, és felszabadítani a helyet.
Teljes visszaállítás bitről bitre:
- MBR visszaállítása:
"dd if=sda_mbr of=/dev/sda bs=512 count=1"
- Boot loader visszaállítása:
"dd if=boot.sda of=/dev/sda bs=512 count=12512 seek=1"
- Mac address visszaállítása:
"dd if=./mac.bin of=/dev/sda bs=1 seek=24064"
- Partíciós tábla visszaállítása:
"sfdisk /dev/sda < sda_ptable"
- Visszaellenőrzésképp listáztassuk ki:
sfdisk -l /dev/sda
- Particiók visszaállítása:
bunzip2 < SDA1_IMA.BZ2 > /dev/sda1
bunzip2 < SDA2_IMA.BZ2 > /dev/sda2
bunzip2 < SDA3_IMA.BZ2 > /dev/sda3
bunzip2 < SDA4_IMA.BZ2 > /dev/sda4Vigyázat, ez az eredeti mértre fogja magát kicsomagolni !
Új de nem WD lemez beüzemelése:
- MBR visszaállítása:
"dd if=sda_mbr of=/dev/sda bs=512 count=1"
- Boot loader visszaállítása:
"dd if=boot.sda of=/dev/sda bs=512 count=12512 seek=1"
- Mac address visszaállítása:
"dd if=./mac.bin of=/dev/sda bs=1 seek=24064"
- Partíciós tábla visszaállítása:
Készítsünk másolatot az eredeti sda_ptable fájlról és szerkesszük meg hogy így nézzen ki:
# partition table of /dev/sda
unit: sectors
/dev/sda1 : start= 48195, size= 5879790, Id=fd
/dev/sda2 : start= 5927985, size= 208845, Id=fd
/dev/sda3 : start= 6136830, size= 1975995, Id=fdEzután adjuk ki a következő parancsot:
"sfdisk /dev/sda < sda_ptable"
- Visszaellenőrzésképp listáztassuk ki:
sfdisk -l /dev/sda
- Készítsük el negyedik particiót:
Használjuk a következő parancsot:
cfdisk /dev/sda
Erre azért van szükség, hogy a fennmaradó helyet kitöltsük a lemezen. Ezzel a megoldással 500G, 750, vagy 1000G vagy nagyobb lemezre is átmenthetjük az adatokat.
- Formázzuk meg a negyedik partíciót.
mkfs.ext3 -m 0 /dev/sda4
- Másoljuk vissza az első három partíciót:
bunzip2 < SDA3_IMA.BZ2 > /dev/sda3- Kapcsoljuk ki a lemezellenőrzést minden nem SWAP partíción.
tune2fs -c -1 -i 0 /dev/sda1
tune2fs -c -1 -i 0 /dev/sda3
tune2fs -c -1 -i 0 /dev/sda4- Hozzunk létre egy mappát és csatoljuk és szerkesszük az fstab-ot.
Ezt a visszaállítási pontot nem alkalmaztam, és számomra mégis működött, érdemes előtte kipróbálni.
mkdir sda4
mount /dev/sda4 sda4
vi sda4/etc/fstab/dev/md4 bejegyzést le kell cserélni /dev/sda4! -re
Meglévő lemez javítás
A már meglévő és működő lemezen, ha csak szeretnénk egy tiszta "installt" elég ha ezt a három parancsot használjuk, így nem vesznek el adataink a negyedik partícióról, és nem veszítjük el a MAC addresst, és az MBR-t sem.
bunzip2 < SDA3_IMA.BZ2 > /dev/sda3Forrás: http://mybookworld.wikidot.com/
Felelősséget adatokért nem vállalok.[ Szerkesztve ]
-
Tinky
tag
Sziasztok
Tud nekem abban segíteni valaki hogy a kék gyűrűsben hogy lehet azt megoldani a több torrent létöltést.
Mert ha elindítok 3-4 torrentet kifagy.
Létezik valami megoldás hogy egymás után indítsa el a torrenteket.
Amint 1 torrent lejött indítja a másikat.Előre is köszi
-
gabek_
tag
Szia!
Ezzel én is sokat szívtam.
Ezzel a beállítással már egészen ritkán fagy, és mégis több torrent jöhet egyszerre.
Igaz nekem Debian van fent, de szerintem a fagyás oka ugyanaz.Íme:
{
"alt-speed-down": 500,
"alt-speed-enabled": false,
"alt-speed-time-begin": 540,
"alt-speed-time-day": 127,
"alt-speed-time-enabled": false,
"alt-speed-time-end": 1020,
"alt-speed-up": 500,
"bind-address-ipv4": "0.0.0.0",
"bind-address-ipv6": "::",
"blocklist-enabled": false,
"blocklist-url": "http://www.example.com/blocklist",
"cache-size-mb": 1,
"dht-enabled": true,
"download-dir": "/adat/torrent/letoltve",
"encryption": 1,
"idle-seeding-limit": 30,
"idle-seeding-limit-enabled": false,
"incomplete-dir": "/adat/torrent/folyamatban",
"incomplete-dir-enabled": true,
"lazy-bitfield-enabled": false,
"lpd-enabled": true,
"message-level": 0,
"open-file-limit": 1,
"peer-limit-global": 20,
"peer-limit-per-torrent": 20,
"peer-port": 51413,
"peer-port-random-high": 65535,
"peer-port-random-low": 49152,
"peer-port-random-on-start": false,
"peer-socket-tos": 0,
"pex-enabled": true,
"port-forwarding-enabled": true,
"preallocation": 0,
"proxy": "",
"proxy-auth-enabled": false,
"proxy-auth-password": "",
"proxy-auth-username": "",
"proxy-enabled": false,
"proxy-port": 80,
"proxy-type": 0,
"ratio-limit": 1,
"ratio-limit-enabled": true,
"rename-partial-files": true,
"rpc-authentication-required": true,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-password": "jelszavad",
"rpc-port": 9091,
"rpc-username": "usered",
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,
"script-torrent-done-enabled": false,
"script-torrent-done-filename": "",
"speed-limit-down": 500,
"speed-limit-down-enabled": false,
"speed-limit-up": 500,
"speed-limit-up-enabled": false,
"start-added-torrents": true,
"trash-original-torrent-files": true,
"umask": 0,
"upload-slots-per-torrent": 2
} -
Tinky
tag
-
littlemamba
aktív tag
Sziasztok, kinéztem egy ilyen külső hdd 21.000-ért:
Western Digital MyBook Essential 1.5TB WDBAAF0015HBKcsak adattárolásra használnám, van egy my passportom, mivel azzal jók a tapasztalataim és a WD-vel is (kellett egy kábelcsere), így maradnék a márkánál, viszont most nem jártam annyira körbe a témát, mint a passport vásárlás előtt. Van olyan ami miatt nem javasolnátok, azon kívül, hogy csak usb 2.0-ás?
KösziZenfone I0 I Garmin EPIX PRO I ExpertBook & ENVY I Beats Studio + I Sony Vaio Pro
-
titus26
tag
Sziasztok!
Olyan gondom van a fehér ledes mybook-val, hogy megy szépen a transmission, de amikor elindítom az asztali gépemet (friss win7), egyből megfagy a mybook. aztán újraindítom a nast, akkor megint megy, amíg az asztali gépet el nem indítom. Valakinek valami ötlet?
-
lsz
csendes tag
Üdv!
Valaki tud segíteni, hogy a MyBook World-öm (fehér ledes) miért nem kap IP címet, amikor hálózatra dugom? Nálam még új a ketyere, használtan jutottam hozzá, de nem kommunikál.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
Valoszinuleg fix IP-re van allitva. Reseteld le, hogy alapallapotba keruljon! (WD honlaprol letoltheto a hasznalatija, igaz magyar nyelvut ne keress...!)
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Alex91
félisten
Telepitsd a weblaprol a progit, ami megtalálja a World-t! Meg nézd meg a routeredben, hogy milyen IP címet kapott a World, aztán próbáld bongeszobol elérni...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
lsz
csendes tag
Most nézettem meg egy pc szervízben a frissen szerzett fehérledes mybookomat, de sajna úgy néz ki, hogy meghalt. Azt mondják hogy valószínű az elektronikájában van valami bibi azért nem tud csatlakozni. Csatlakozás híján viszont nem lehet semmit kezdeni vele. A routert is megnéztem, de IP címet sem kap az eszköz. Esetleg valamilyen eprom újraírással, vagy alkatrész cserékkel még lehet belőle valami, de az sem biztos, csak tippként mondták. Valakinek van- e valami ötlete lehet-e még ezzel valamit kezdeni, vagy mehet a kukába.
[ Szerkesztve ]
-
-
Alex91
félisten
Nem ertenek hozza akik kiprobaltak . Nem eleg siman beletenni a HDD-t, mert a rendszer a HDD-n van alapban telepitve. Szoval nem eleg beletenni egy ures HDD-t, mert azzal nem fog menni...
-
gabek_
tag
Két dolgot tehetsz.
1./
HA garanciális, akkor egyértelmű.2./
Meg kéne nézni jó e az eredeti vinyó.
Tedd be egy független gépbe. Lehet akár wingyóz is csak egyet ne csinálj!
Ne particionáld töröld stb. csak tedd be. Majd ellenőrizd, hogy jó e pl HDD Sentinel-el.Ha jó akkor kéne IP-t kapnia. Ha nem kap, nézd meg nem adtak e fix ip-t neki.
Ehhez már egy olyan gép kell ami látja a hdd filerendszerét. Pl.: egy live linux.Nézd meg az interfaces file-t, hogy nincs e beírva fix ip.
Ha így sem megy akkor lehet egyszerűbb és főleg gyorsabb újra tölteni mindent.
-
Tinky
tag
Szia
A world bekapcsolása után a fehér fénysor valamit produkál?
Mármint villódzanak a ledek rajta? Ha igen akkor fut rajta a rendszer és valami beállítás probléma van. routerben erőszakosan adj neki ip-t.
http://mybookworld.wikidot.com/
Itt vannak leírások hozzá.
Nekem fehérledesben nincs tapasztalatom.UI.: ha valaki érez késztetést a fehér ledeshez ujjmerevlemez installálásához út mutatót írni az szóljon felteszem a http://mbwe.fw.hu -re
-
lsz
csendes tag
Azt sajna nem írtam az előzőekben, hogy a szerkezetemhez használtan, vinyó nélkül jutottam hozzá, így a garancia biztos hogy nem játszik, ill. ha fix IP címmel használták, annak számát nem tudom. Azt hittem, hogy csak egy új 1 tb WD green winchester kell bele és működik minden. Az előlapi ledek közül a bekapcsolást követően az alsó folyamatosan, míg a legfölső időnként villog. A többi az még soha nem villant fel. A lan port melletti zöld led a bekapcsolás után kétszer villant, azután folyamatosan világít.
-
Alex91
félisten
Mint mar írtam, nincs rendszer a cuccon, tehát a fix IP-t el is felejtheted.
A vinyora Linux alatt fel kell tenni a rendszert. Van róla neten leírás, mondjuk alapvetően angol nyelven...Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
lsz
csendes tag
-
gabek_
tag
Ezzel nem tudod elrontani a kütyüdet.
Nem egy nagy mutatvány feltenni az oprendszerét. Tuti sikerül.
Mi több lehet rá tenni "rendes oprendszert is". Pl Debian-t.
Az én kékledesemen az van már egy ideje. Nekem jobban működik vele mint a gyári oprendszerével.
Jelen pillanatban 140 nap az uptime-ja
[ Szerkesztve ]
-
Kitakat
aktív tag
sziasztok!
Mult hétota tulaja vagyok egy 4T- my book world edition 2 nek.
Szeretném kicsit okositani.
Az érdekelne van e valami lehetöség hogy az xfs file rendszer helyett ext3 vagy ext4 file rendszer legyen rajta?biztonságosabbanka tartanám.
Ha jol olvasgattam a firmware nem a memoriábol fut hanem a winyorol?
Formázás esetén a készülék képes magához térni vagy sem?
lletve vannak e alternativ FW a world 2 hoz vagy sem?Üdv kitakat
-
Alex91
félisten
válasz Kitakat #1144 üzenetére
Orulj neki, és használd egészséggel! A hülyeségeket meg felejtsd el...
(Ha nagy Linux guru vagy, akkor biztos mindent meg lehet oldani, de egyébként meg szerintem jó az így, ahogy van...)
-
gabek_
tag
válasz Kitakat #1143 üzenetére
Szia, Mindent meg lehet csinálni amit írsz, csak nem biztos, hogy van értelme.
Pl. Így "nulláról" neki se állj.
A filerendszered így is biztonságosabb mint maga a HDD.
Vagyis nagyobb esélyed van vinyóhibára mint filerendszer hibára.
Ezért önmagában semmi értelme lecserélni... (Ha mondjuk egy raid10 lenne benne... )Van valami elképzelésed mire szeretnéd használni azon kívül amit már tud?
-------------
Véletlenül se formázd, amíg nem csináltál róla teljes mentést! (Nem másolásra gondolok. Filerendszer bite-ról bite-ra összes partició...)Ha buherálni akarod, tedd a polcra gyári vinyót ahogy van és egy másik üressel kezdj bele, így bármikor megvan az eredeti. (Ez a legegyszerűbb mentése a gyári oprendszernek )
Még valami!
Ha garanciális, én nem szedném szét.[ Szerkesztve ]
-
Kitakat
aktív tag
Szia gabek.
Mar van egy wl500w-s routerem optwareval oleg fw.
Egy nagy méretü tükrözött adattárolot szertnék sambával.
Azt nem tudom hogy reösebb lenne e a SOC benne mint a routerben lévő tuningolt(300mhz+128mb).Ha erösebb lenne mint a router soc -ja akkor opwaret használnám torrentezni(rtorrent) is.
És jobb lenne kisebb particiok is mivel igy egyben kicsit jobban terhelödik kis méretü fielok adatforgaloma esetén.
Uj ipon-os 3 é garival! De ha jol láttam nincs semmi ami sérülne a winyo kiszerelése esetén, bár lehet csak vaksi voltam.Kitekat
-
Alex91
félisten
-
gabek_
tag
válasz Kitakat #1147 üzenetére
Rooterrel én is sokat játszottam.
Nosza rajta hát!
Első lépésként mégse rakj rá másik oprendszert szerintem.
Samba pl már van is rajta.
Tükrözni is lehet. Vagyis van egy pipa.Optware transmission-t fel tudod tenni rá.
Ha fent van, nézd meg tetszik, e elég gyors e stb.
Oprendszert szerintem csak akkor cserélj, ha valamit nem tudsz megoldani másképp.[ Szerkesztve ]
-
Kitakat
aktív tag
Sziasztok
Valahogy xinetd el nem birom életre kelteni a samba-t mert nem találja az udp és tcp protokolt az etc/protocols -ban ami nem is létezik
valakinek valami ötlete?
Kitekat
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest