- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- BIOS frissítés
- Videós, mozgóképes topik
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz SunMount3r #76751 üzenetére
10-100 millió Ft-os rúterekben sincs az árához képest izmos processzor, mert minden lényegi feldolgozast ASIC-ek végeznek, leginkább a line card-okban v. DSP-k. Mégis elvisz akár terabit/sec-es forgalmat is zokszó nélkül. Az általános célú processzor ezekben csak a supervisor feladatokat végzi, oprendszer (linux) futtatása, menedzsment, monitoring, reporting, ahhoz meg nem kell 20magos processzor. Persze soho kategóriában már nem ez a helyzet, de ha jól van összerakva a rúter SoC, ott is sok mindent elvégez a hardver, hogy a gagyi ARM-os 1-2 core cpu-ra már ne maradjon izzasztó meló.
[ Szerkesztve ]
-
-
PROTRON
addikt
válasz ribizly #76746 üzenetére
Gondolom a DS720 nem kezeli az NVME protokollt, sem a SAS megoldást (amit fentebb linkeltek 16TB méretben)
Van olyan 2,5" házikó, ami NVME-ből SATA-t csinál? Én ilyenről nem tudok, de lehet érdekelne.Ár-érték arányban amikor már 600k körüli SSD-ket kell nézni mert csak 2 lemez hely van, nem érné meg lecserélni kompletten a NAS-t egy 4 fiókosra, a régi NAS-t eladni?
De ha kapni hozzá bővítőt akkor persze még az is megoldás.
Ismerem a gondolataidat hogy a meglévő anyagból akarod a legtöbbet kihozni, de ha egyszer a piacnak még kell 2 év hozzá akkor mi legyen?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
rasurosenpai
tag
válasz PROTRON #76721 üzenetére
Kedves PROTRON
Köszönöm szépen a választ.
Ez a melegedés egyébként pontosan milyen problémát okoz? Csak a hőérzetem lesz nagyobb? Vagy visszafojtja a teljesítményét az SSD-nek? Esetleg károsodik az SSD? Én nagyon nem vagyok az a szerelgetős típus, és a videó alapján nem tudom eldönteni, hogy elég-e a szellőzés. Eelvileg vannak az SSD alatt rácsok: https://www.youtube.com/watch?v=hIbpboHw0cQ
Egy 512-es SSD-t és egy 1 TB-s HDD-t cserélnék le.
Köszönöm! -
PROTRON
addikt
válasz rasurosenpai #76760 üzenetére
Igyekszünk segíteni és jó hogy belinkelted a videót.
Ha melegszik, akkor a felhasználói élményben röccenéseket tapasztalhatsz (pl programon belül megakad 1-1 pillanatra a menüpontok kezelése, másolás közben belassulnak az egyéb feladat végrehajtások, akár youtube akadozik, stb), amik elsőre nem tűnnek zavarónak, de amikor tapasztalod idegesítő, pláne ha ráköltöttél 50 ezret.
Általalánosságban a melegedésről:
ha eléri a 65 fokot, azt már nem szeretjük, de még elfogadhatóan működik.
Ha már 80 fok, akkor már a fenti röccenések jönnek.
90 foknál már throttlingol, azaz az SSD belső kis célhardver processzora visszavesz általánosságban minden műveleti sebességből, pont azért hogy NE degradálódjon, de ilyenkor nem tud magától visszahűlni, várni kell.
Ha ilyenkor pl 500GB adatot másolsz, tehát tartósan terheled, mondjuk naponta, akkor már degradálódni is tud.A gen 4.0-ás SSD-kből amiket rendszer alá ajánlunk, azok mind laptopban alapból 55-65 fok között indulnak már windows stand by alatt is, akár van rajta borda akár nincs. Ha nincs rajta borda, akkor már program megnyitáskor, amíg beolvassa az SSD-ről a fájlokat, fel tud kúszni 1-1 pillanatra a 80 fok fölé.
De ha épp másolsz nagyobb fájlokat, akkor meg percekre felmelegszik, ami miatt belassul a gép működése.
Ugyanígy a sokszor emlegetett gen 3.0-ás 970 EVO Plus típus is.A youtube videón látom, hogy az SSD alatt ott egy másik kártya, gondolom a wifi, ami szintén kicsit melegíteni fogja alulról.
De a rácsozás jó hogy van.
Azt kéne kideríteni, hogy a rácsozás alatt, az M.2 slot műanyag házáig mennyi hely van, mert szerintem egy vékonyabb, rendesen bordázott borda elfér, akkor meg már 980, vagy WD SN770 szerintem kipróbálható.
Ha full alu a hátlap, akkor annak mégjobban át tudja adni a hőt, csak kelleni fog arra a részre plusz termal pad, ez puding próbája.Mivel nem munkára használod, azon rövid alkalmakkor amikor épp másolgatsz elviselhető lesz, egyébként meg win alatt kellően fürge lesz.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
villamos
őstag
Sziasztok!
Egy 2.5 -ös mobil rackbe keresnék egy 2000GB -os sata SSD-t, max 30k ért. Garancia nagyjából mindegy, új termék kellene. Köszi.Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
PROTRON
addikt
válasz villamos #76762 üzenetére
Szia,
A leginkább biztonsággal ajánlott a Crucial MX500, de az 30k feletti.
Jelenlegi ütemben még nem értek le a megbízható típusok 2 TB méretben 30k-ra.Elhiszem hogy látsz 30k környékén is típusokat, de ide ajánlásért jöttél, erre a teljesen általános, egyáltalán nem specifikált kérdésre, ez a válasz, a 30k környékén lévőkkel túl sok kompromisszumot kell kötni.
Meg aztán ezzel a típussal eltudjuk kerülni a későbbi forum panaszkodásokat.Megteheted hogy egyesével beírkálod ide a típusokat és megkérded hogy:
"ezzel mi a baj?Miért nem ajánlott? de most akkor megbízható? de miért nem?"
De nem fogjuk egyesével megválaszolni, ellenben ha találsz olcsóbb típust ami megtettszet és ajánlás nélkül megveszed, várjuk a 2 évnyi részletes felhasználói élményen alapuló beszámolót, tegnapra!
Vagy
elfogadod hogy kísérleti bárány leszel, akár adatvesztéssel, vagy random belassulásokkal
vagy
elfogadod az ajánlástElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Viktoár
addikt
Sziasztok
Tárhelybővítés céljából vennék egy meghajtót amire a játékokat/filmeket tenném. Erre a célra kinéztem ezt a WD Blue SN570 ssd-t mert ennyit megérne, de bizonytalan vagyok hogy az B450M-A-PRO-MAX lapomba jó lesz-e. Valaki meg tudja erősíteni hogy a foglalat stimmel?
Üdv:Viktor
-
-
nagyúr
válasz Viktoár #76765 üzenetére
Szia!
Alaplapod Storage paraméterei alapján egy M.2 PCIe 3.0 SSD mehet bele! WD Blue SN570 jó lesz.
AMD® B450 Chipset
4 x SATA 6Gb/s ports
Supports RAID 0, RAID1 and RAID 10
1x M.2 slot (Key M)
Supports PCIe 3.0 x4 and SATA 6Gb/s
1st, 2nd and 3rd Gen AMD Ryzen™
Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics
2nd Gen AMD Ryzen™ with Radeon™ Graphics
Supports PCIe 3.0 x2 and SATA 6Gb/s
AMD® Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics
A-series
Athlon™ X4
Supports 2242/2280/22110 storage devicesmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Viktoár
addikt
Köszönöm srácok akkor rendelek is egyet.
-
JoHn123
tag
Sziasztok! egy intel NUC8I5 gepet használok proxmox-al házi szervernek, 32 GB rammal. A Gyári 128GB nvme SSD-t cserélném egy Samsung 980 PRO SSD meghajtóra, az összefoglalo alapjan. Homerseklet szempontjabol mennyire lehet jo? a hutoborda nelkulit vennem, [link] csak az fer el. A masik kerdesem, hogy a kiszerelt SSD-nek milyen házat javasolnátok? Feltételezem, pendrivenak jo lenne. Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
KillBorn
senior tag
Sziasztok!
Fizu után vennék egy 2TB-s SDD-t. 2.5"-ban gondolkodom.
Nem áldoznék PCI-E sávokat M.2-esre, vagy tudok bele tenni M.2-es SSD-t anélkül, hogy a VGA lassabb lenne min 4.0 x16?
Giga B550 Gaming X V2 a lapom, CPU egy 5700X. 2TB-s WD Blue HDD-t váltana, gaming miatt. A windows egy satás Kingson KC600-on van. Előre is köszi a választ.Ha tudok/érdemes bele tenni M.2.őt ezt venném, ha nem akkor ezt 2.5"-ből.
[ Szerkesztve ]
"I guess your purge wasn't efficient enough, Vader!"
-
pluto1969
aktív tag
Vennék egy SAMSUNG 870 EVO 1TB vagy MX500 1 TB , de nem tudok dönteni. Árban kb egyformák, tehát nem az ár a döntő. Tudom hogy mindkettő jó, de ti mégis melyiket vennétek?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz pluto1969 #76771 üzenetére
Dupla DDR4 DRAM cache számít?
Samsungnál figyelni kell az új firmware-re, MX500-nál meg sajna ez van: This product is available with different configurations - regarding memory modules and controllers.
(#76770) KillBorn
PNY helyett inkább picit drágábban Western Digital WD Blue SN570 2TB M.2 PCIe (WDS200T3B0C)
Másolásnál 12GB elérése után ilyen a pSLC cache van, de egyébként ez elfogadható...
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
KillBorn
senior tag
válasz ubyegon2 #76774 üzenetére
Fú köszi! Második ránézésre pont ezt néztem a másik kettő helyett, már csak az 5 év gari miatt is. Kiegyensúlyozottabnak tűnik.
Ha jól olvastam vannak külön pcie sávok, nem veszt veszt el a vga a 16 sávból, ha a második m.2 slotot is használnám akkor kapcsolna le 4 statából 2őt.
-
nagyúr
válasz KillBorn #76775 üzenetére
Igazán nincs mit, amúgy mostanában többször szóba került ez a SN570 tényleg korrekt és ár/érték arányban is jó!
Épp tegnap néztünk egy B550 lapot és ott 6-ból levett 2 Sata-t a PCIe SSD, viszont ugyanazon alaplap 2-es verziójánál már nem volt ez és nem látom a lapod leírásában sem, hogy levenne Sata-kat és ez is V2.
itt szokták megcsillagozva jelezni:
Storage Interface
1 x M.2 connector (M2A_CPU), integrated in the CPU, supporting Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SSDs:
AMD Ryzen™ 5000 Series and Ryzen™ 3000 Series Processors support SATA and PCIe 4.0 x4/x2 SSDs
AMD Ryzen™ Ryzen™ 5000 G-Series and Ryzen™ 4000 G-Series Processors support SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSDs
1 x M.2 connector (M2B_SB), integrated in the Chipset, supporting Socket 3, M key, type 2242/2260/2280/22110 SSDs:
Supporting SATA and PCIe 3.0 x4/x2 SSDs
4 x SATA 6Gb/s connectors, integrated in the Chipset:
Support for RAID 0, RAID 1, and RAID 10
[link]mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
PROTRON
addikt
válasz KillBorn #76770 üzenetére
Szia,
AMD-nél régóta nem volt ilyen pcie sáv vesztéses gond 1 VGA - 1 db M.2 SSD esetén, csak Intelnél okozhatott VGA elméleti max sebesség csökkenést.
Szóval nyugodtan mehet bele fő rendszer meghajtónak M.2 NVME SSD.
Mivel legalább 5 inkább 10 évre veszed, inkább Samsung 970 EVO plus-t vennék, hosszú távon ez a kis + költség eloszlik.
Lehet a jövőben munkaállomásként használod, akkor meg kijöhet hogy megérte rááldozni.Persze erre a típusra kell egy 3-4 ezer forintos bordázott borda, mert belassulhat nagy fájlok másolásakor, vagy nagy projekt megnyitásakor.
A kingston kc600-nál nem írod hogy mekkora, de lehet azt is ki tudod váltani és kivenni a gépből, hogy ne csípje a szemet.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
KillBorn
senior tag
válasz PROTRON #76777 üzenetére
Szia! Köszi a választ! 256-os a KC600, így is pár másodperc alatt betölt a win, azt meghagyom. Gamingre lesz, egyre több jaték igenyli ezt a gyorsaságot, de talán a starfieldnél látom először, hogy tényleg nem csak a betöltés lesz gyorsabb, hanem a gameplayt is pozitívan befolyásolja.
-
smiti
veterán
Sziasztok!
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
40000 Ft.
2. Mekkora SSD-re van szükség?
2TB
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali M.2
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
ASUS TUF GAMING B560M-PLUS ,annak is az alsó foglalatában.
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
Min. 3 év, de az sem baj ha 5
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagos felhasználás, 12 éves HDD leváltása a cél . Viszonylag nagy írás / olvasás
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
Újat keresek első körben. -
PROTRON
addikt
Nem írtad így rákérdezek:
1: Azért nem a felső slotba mert pont olyan procid van, ami esetén inaktív a slot?
vagy
2: Azért nem a felső slotba mert abban már van egy M.2-es rendszernek?
Annak mik a paraméterei?
Ha tényleg így van és legalább 970 EVO Plus van rendszernek, legalább 500-as méretben. vagy ha 1: -es eset akkor:
második M.2-nek mindenképp kellene saját bordázott borda, akkor meg már nyugodtan mehet ide is 970 EVO Plus, vagy WD Sn770...nagyjából most minden normális M.2 SSD 2TB ilyen 40k körül van...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
CriticalHit
őstag
Szerintetek Samsung 870 EVO 1TB vagy Crucial MX500 1TB WIN10 és pár játék alá?
"We are survivors. We control the fear and without the fear we are all as good as dead."
-
UberMutant
őstag
válasz CriticalHit #76784 üzenetére
-
Godard
újonc
válasz PROTRON #76734 üzenetére
Kedves PROTRON!
Kerestem videót a youtube-on,ahogy tanácsoltad. Sajnos egyáltalán nem értek hozzá,így én semmit nem tudtam a videó alapján megállapítani.
Megtennéd,hogy megnézed nekem,hogy jó e a hűtése?Láttam,hogy már megírtad rasurosenpai-nak, hogy mi történik akkor,ha melegszik az ssd,valamint miért nem jó az. Én is ezeket akartam pont kérdezni.
🛠️ ASUS TUF Gaming F15 (FX506, 2021) - disassembly and upgrade options - YouTube
A laptopom hátulján FX506H van írva a model névnél,arra kerestem rá.
Ugyan úgy néz ki a laptopom,mint a videóban, csak 2022-07 van ráírva gyártásnak.
Egyébként csak játékra használom a gépet, napi kb.1 órára, de valamikor azt is 2 részletben. 2 hetente játszok vele kb. fél napot egyszerre, amikor elviszik a gyerekeket.Ezek és a videó alapján milyen ssd-t ajánlasz?
Előre is köszönöm!!!
-
nagyúr
válasz CriticalHit #76784 üzenetére
https://logout.hu/tema/milyen_ssd-t_vegyek_2/hsz_76774-76774.html
870 EVO vs MX500 röviden
(#76788) Viktoár
Fenti linkben ott a kép az SN570 lassulásáról.
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #76790 üzenetére
Sorry, nem tudtam kiszerkeszteni a fenti webcímet, mert erősen lehalt a net/mobilnet sok helyen
(#76789) TIT
amúgy a nagy samu is belassul,csak később.
Nagy gond lenne, ha tényszerűbben írnál kicsit, mert ez így, hogy a nagy samu is belassul...
Nem tudni, melyik Samsung SSD-re gondolsz, arra, amiben nincs DRAM cache vagy arra, amiben nincs...és mi ez a később lassul be?[ Szerkesztve ]
-
Viktoár
addikt
Elnézést mindenkitől, félreértettem az előző hozzászólásokat. Tehát másolás közben lassul be ha nagy/sok adatot kell írni? De még akkor is sokkal jobb mint a 10 éves WD black hdd-m.
-
Llew
senior tag
Sziasztok!
Külső SSD-re van valami ajánlott verzió?
A gyárilag egybe építettek, pl Sandisk Portable mennyire jók? Vagy a sima sdd+külső ház a javasoltabb? Abból vmi ajánlat ebben az árkategóriában?
Ja mac-haz kéne, ha az számít valamit.[ Szerkesztve ]
Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
King Unique
titán
Pont nemrég volt téma a Flash SSD topikban, hogy egyes SanDisk (és WD) gyárilag készre szerelt külső SSD-k firmware hibásak, ezért azokat inkább mellőzni kellene és helyette inkább pl. Samsungot venni.
Lehet a külső ház + belső SSD = külső SSD megoldást is választani, de az ügyben akkor itt max. a belső SSD téma, a külső házakkal a téma összefoglalóban feltüntetett topik foglalkozik.
A Machez kellene egy dolog, ellenben az nem lett megadva, hogy azon milyen port (pl. USB 3.X / Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 | USB-A / USB-C) van és a külső SSD-n milyen legyen, elég-e a SATA-alapú vagy NVMe-alapú megoldás kell, valami csicsás "for Mac" modell kell vagy elég a normál, mekkora a rendelkezésre álló anyagi keret, stb.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Gyatra? Amellett, hogy egy ilyen meghatározhatatlan értelmű kifejezés itt nem igazán segít...maguk a teszt képei nem igazolják, amit írsz, még a teszt/cikk írója is ezt állapította meg:
Az SN570 és a Samsung 980 egyaránt az élen végzett a PCMark 10-ben, még a drágább DRAM-mal felszerelt versenytársakat is megelőzve. A Samsung 980 előnyben volt az SN570-nel szemben, de a Blue még így is nagyon jól teljesített, hiszen a Quick és a Full benchmarkban is a második helyen végzett.
Szóval mind az SN570, mind a Samsung 980 igen jó DRAMless SSD létére, általános felhasználásra abszolut ajánlott mindkettő!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Bontatlan WD Black 2TB SSD Gen4x4 SN770
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 39.000.-
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest