- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- BIOS frissítés
- Videós, mozgóképes topik
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mandzsu
kezdő
Sziasztok.
Vettem egy PCIe kártyát, ilyent:
https://www.axagon.eu/hu/produkty/pcem2-s
És vettem bele egy WD red SA500-as M2-t ilyent:
https://belso-ssd-meghajto.arukereso.hu/western-digital/wd-red-sa500-2tb-sata3-wds200t1r0b-p516378105/
Összeszereltem, de nem látja a PC. Próbáltam egy másik PCIe kártyával is, de azzal sem működött. A kis zöld led világít rajt, de még a Paragon Hard Disc Manager sem látja. Kellene valamit a BIOS-ban állítani, vagy az a WD SA500-as nem jó? -
pluto1969
aktív tag
válasz raziel01 #76350 üzenetére
Volt valamikor TLC, de már nem az. Az általad linkelt ssd-nél is ott van, hogy QLC. Amúgy a Phison S11 óta (nálam is tapasztalt) satafirm hiba miatt, én nem bízom a sata phison vezérlőkbe. Az M2 vonaluk az jó. Én nem venném, vannak nemsokkal drágábban sokkal jobbak is.
-
Tibicsucsu
aktív tag
Sziasztok!
Kulso, USB-C SSD-t szeretnek venni a ceges notebookomhoz (DELL XPS 15 2023). Arra szeretnem hasznalni, hogy ha privatban kell a gep akkor arrol tudjak egy Windows 11-t bootolni, mert egyebkent Linux lesz a gepen es szeretnem egyebkent erintetlenul hagyni, teljesen levalasztani a privat dolgokat. Sztem nekem 1TB boven eleg lenne.
Tudtok ajanlani vmit? -
koby11h
őstag
válasz Tibicsucsu #76359 üzenetére
Biztosan tudsz céges gépen boot-olni külső eszközről? Csak azért kérdezem, mert ha mi felügyelnénk a cégetek gépeit, akkor garantáltan nem tudnál. Szóval nálunk ez felesleges beruházás lenne.
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
Kleroo
veterán
Ahoy! Kicsit filozófikusabb kérdésem lenne.
Ma feljött az agyvizem, hogy relatíve tök olcsók már az SSD-k, jó lenne átállni kizárólag rájuk.
Jelenleg egy 500as 980pro dübörög systemnek, egy 1teras 860evo fontos dolgoknak, es egy 4 teras vinyo a nagy masszának. A vinyó fürge és halk, de pár napig nélküle ketyegtetve a rendszert ... hhu elég sok.dolog pattogósabb azért, megtetszett.Kérdés: hogy látjátok/tippelitek, várható még erős süllyedés SSD árban, vagy már megállt a zuhanás, ennél közelebb nem jön a HDDkhez? Ennek függvényében váltanék most, vagy 1-2év múlva.
Elvárásom nincs. Legolcsóbb ami nagy biztonsággal nem romlik el, semmi fancy nem kell.[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
válasz Kleroo #76362 üzenetére
Szerintem inkább egy enyhébb visszadrágulás lesz, de ez abszolút csak spekuláció részemről. Nem gondolnám azt sem, hogy a forint erősebb lesz mostanában, sőt, az ígéretekkel ellentétben lehet, hogy pont gyengülni fog.
Egyébként pár napja néztem, hogy az 1 terás MX500 mennyi volt tavaly novemberben és most mennyiért megy. 7 ezer forint különbség. Az azért csak valami.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
pilu85
őstag
Halljátok milyen kicsi a sebesség különbség átlagos felhasználás során a sata3 és az nvme között. Érdemes összehasonlító teszteket nétni. 1-2-5 mp. Ahogy néztem a rendszer sem fürgébb semmivel nvme ssd-n. legyen az akár egy gen 4 es.
"A jó hír: ha fel tudod ismerni egy illúzióról, hogy illúzió, akkor szertefoszlik. "Az illúzió felismerése annak végét is jelenti. Életben maradása attól függ, hogy összetéveszted-e a valósággal."
-
válasz pilu85 #76367 üzenetére
Arra jó, hogy eleve ott az alaplapon a slot, érdemes kihasználni, az is háttértár. Másfelől meg gyors, nem kell neki vezeték (nem utolsó szempont) és árban is már kb. ott van, mint a satások. Én is megvettem tavaly a Samsung 980-at, hogy hú milyen gyors lesz a rendszerem... lószt lett gyorsabb, de legalább arra is tudtam adatot tenni, úgyhogy jut is marad is. A satás cuccok még egy darabig biztos maradnak. Ott vannak Haprón a szerver minőségű satás SSD-k, kb. ugyanazon az áron vannak, mint a Samsung QVO-s szemete, néha olcsóbban megkapod, aztán lehet, hogy az előbbit agyon se lehet ütni. Nincs hangja, alacsonyabb fogyasztás, stb. A merevlemezekre meg FŐŐŐDET, egy kamionnal.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Kleroo
veterán
válasz Pyttawrx #76365 üzenetére
Köszönöm srácok!
Aham, hát a 4tera még fájna. De simán realis lehet hogy a regi gepembol nast csinalok 3 vinyommal, benyomom havonta ha netan kell. A fő gepbe meg egy 500g-1T-2T komboval ellennek 2 tera mar HAn isnakad 30-35 korul.
M2 vs sata3. Erre énis ráfutottam. Amikor vacsiuj Ryzen 5xxx szerianal kijott a gen4, es uj volt a 980pro, diadalittasan vetettem.magam bele. Hat sztem semmivel se volt gyorsabb mint a sandiy bridge 2600am, egy 840es 120as ssdvel anno . (kiprobaltam azota a 840 evoval is, azis kb hajszalpont ugyanolyan system tempot hoz)
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
-
nagyúr
Jó reggelt mindenkinek aki végre megtapasztalta, ami itt már novellányi összméretben le lett írva!
Access time...amíg egy SATA-s SSD 100-200-szoros access time-mal bír a HDD-khez képest, addig ugyanez a különbség nincs meg a SATA és NVMe SSD-k között, max 2-3-szorosa, de azt meg emberi érzészervek nem fogják látni, mivel ms értékekről van szó!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
koby11h
őstag
válasz qnadam #76380 üzenetére
Nem beszélve arról, hogy 8 TB QLC nagyjából 16 TB HDD árában van, tehát még van árelőny a HDD oldalán kapacitásra vetítve. És ha 16 TB-ot másolunk egy QLC-re, akkor ott az írási sebességelőny is elveszik és már csak az olvasási marad. Van még helye mindkettőnek szerintem is.
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
motown5l
senior tag
Sziasztok!
Bovitettem a gepemet meg 1 ssd vel
eddig egy Samsung 970 evo Plus 1TB volt benne.
Par hete vettem meg egy 2 TB Samsung 980 Pro ssd t
ezzel kapcsolatban kerdeznem,hogy hogyan lehet ossze kotni.
mivel mar az 1TB os mar lassan meg tellik.es a 2TB ost csak masik meghajtonak latja.[ Szerkesztve ]
-
N.Szil
tag
Sziasztok.
Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy lenne-e értelme NVMe M.2-re váltani, ha csak és kimondottan csak játékra (pl:online játékok Valorant, PUBG, warface, Call of Duty Modern Warfare 2) lenne használva. Jelenleg Crucial MX500 2.5 SATA3 SSD van a gépekben (MSI MAG B550 Tomahawk és Ryzen 5 5600 meg ASUS TUF GAMING B660M-E D4 és Core i5-13500 párosban), ezt szeretném cserélni (pl: ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1TB M.2-re) ha lenne értelme. Ha netán a gépek többi komponensei is szükséges azt is leírhatom.
Előre is köszönöm a választ. -
Armagedown
őstag
válasz N.Szil #76383 üzenetére
Volt már erről szó korábban is, sokakat elvakítot az nvme ssdk nagy szekvenciális olvasásni sebessége, nem is kell olyan sokat visszaolvasni ebben a topikban.
Nem érdemes cserélni, a betöltési idők csökkenése nem lesz jelentős, maximum nêhány másodperc, amit észre sem fogsz venni, csak ha leméred.[ Szerkesztve ]
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
N.Szil
tag
válasz Armagedown #76384 üzenetére
Értem.
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod. -
zsiga6
újonc
Sziasztok!
NVMe SSD vásárlása előtt állok. A cél virtuális gépek tárolása és bootolása illetve 0-24 üzemelés. Ez többnyire inkább olvasási terhelés és legfőképpen bootoláskor. Működés közben elenyésző az írás/olvasás, de szeretnék majd párhuzamosan is bootolni gépeket, akár automatizálva is naponta többször is.
Jelenleg erre a célra használok egy A2000-et és tökéletesen megteszi, ám költöznék új gépre. Az új lapon lesz borda az ssd-nek. Szeretnék egy hasonlóan megbízható SSD-t venni, ami nem hagy cserben.
1 TB méretben gondolkozom és az alábbiakkal szemezgettem:
- Kingston KC3000
- Kingston FURY renegade
- Samsung 980 proA Kingston nálam bizonyított, a Samsunggal nincs nagy tapasztalatom.
Nem vagyok otthon, hogy melyikben kevés a cache esetleg melyikben gyenge a vezérlő éppen ezeken a területeken kérnék tanácsokat. Az áruk nagyjából 30 körül vannak, szóval a minőségre és a megbízhatóságra mennék.
Köszönöm a tanácsokat előre is! -
tasiadam
veterán
Üdv
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
attól függ, de max 15k
2. Mekkora SSD-re van szükség?
128-180-256gb
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Thinkcentre 1l mini gép, m.2
4. Pontosan milyen (alaplap/laptop) lesz használva az SSD? (Pontos linket kérünk a gyártó oldalán)
M710q
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD? (3/5/10 ? Kérünk NE azt írd, hogy minél több, hanem döntsd el, mert kapcsolatban van az SSD-re szánt összeggel!)
nem szükséges
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Prof(?). KVM Hypervisor host lenne
7. Csak új vagy használt is szóba jöhet?
használt inkább
A meglévő NUC-om cserélem hamarosan ilyenre, és szeretném a 960 EVO-t lecserélni egy MLC SSD-re, vagy olyanra, ami szerver/datacenter grade. Elég olcsón találtam legutóbb intel MLC pro Sata SSD-t (Az megy a M600-as thinkcentrembe), de azóta sehol nem látok értelmes MLC SSD-t, vagy betyár drágán túl nagyot. Lenne monitoring rendszerem és clusterbe kerül, ami viszont szeret sokat írni.Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok ,
Samsung 870 QVO és Samsung 870 EVO között mi a különbség és melyik a jobb?
Játékokat és programokat telepítenék rá....Köszönöm előre is,
-
pilu85
őstag
válasz Pyttawrx #76394 üzenetére
Nekem 860qvo-m van. Tudom hogy silány a qlc, de bírja a torrentezést.
[ Szerkesztve ]
"A jó hír: ha fel tudod ismerni egy illúzióról, hogy illúzió, akkor szertefoszlik. "Az illúzió felismerése annak végét is jelenti. Életben maradása attól függ, hogy összetéveszted-e a valósággal."
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest