- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chesterfield
őstag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani valami könnyen konfigurálható extendert? -
törölt tag
válasz Chesterfield #82651 üzenetére
3 éve üzemeltem be 2db-ot havernál, azóta megy. Gond nem volt vele, teszi a dolgát.
[link]
( cseszd meg a nickedet, még ráadásul Te is senior vagy ) -
amargo
addikt
válasz #63718632 #82650 üzenetére
No ez jó hallani, hogy más is ebben a témában keresgél, mármint tudunk segíteni egymásnak
Jogos az LHG felvetése, de akkor miért LTE 6? Van neki kis testvére is ezért nem értem.
wAP-ot szerintem felraknám a padlásra (nem fűtött, de amennyire látom bírnia kellene) vagy csak az antennákat.
A B525-el 120/50-ek simán van external antennával, ha az ablakban van a router. De most a konyhában:
speedtest: [link]
speedcheck:LatencyAVERAGE
91 ms
Download SpeedAVERAGE
49.06 Mbps
Upload SpeedAVERAGE
37.74 MbpsNyilván a 150/50-es is tökéletes, de nincs nagy ár különbség a kettő között.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Topikgazda
válasz Chesterfield #82651 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen elsődleges eszköz mellé kellene az eszköz?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
törölt tag
válasz amargo #82653 üzenetére
Az LTE 6 szerintem csak azért, mert ha olyan beltéri térerő szegény területen kell "gereblyézni". Ahol csak ilyet tudsz elérni nagy távolságból kültéri vétellel. Az itt egy ennél szegényebb tudású eszköz használatát kizárja. Ha ilyen extrém területen térerőt tudsz fogni, ott a 100-as LAN port korlátjával is bőven jó sebességet tudsz elérni. Mivel más nincs.
A wAP használata beltéren is lehet kiváló vételi körülmények között, így 100Mb/s-nál nagyobb sebesség is elérhető és azon azért van gigabites port, hogy ha a LAN porton adod tovább. Ott ne korlátozzon be a 100-as sebesség.
Ahogy nálad is látható, a kültéri vevővel 100 fölött vagy sebességben, így neked az LHG nem opció.
Meg van egy jobb féle Asus routered is. Annak a WAN lábát meg tudod hajtani a wAP-val. Csak úgy kell konfigolni, hogy amit az LTE-n fog azt irányíítsa közvetlen a LAN portjába. Kihagyva a saját Wifi-jét.
Macs_70 fórumtárs ecsetelte ezt nekem nagy vonalakban.[ Szerkesztve ]
-
jerry311
nagyúr
válasz Gubek-Einste #82645 üzenetére
Inkább a VMWare topikba való volt.
Megis monták, hogy nem tud ilyet.
Egyelőre szopóka-nyalóka van Xpenology-val ESXi-n, majd ha az megy, akkor tovább lépek a 'hogyan csináljunk brdige interface-t xpenology alatt' feladatra. -
amargo
addikt
válasz #63718632 #82655 üzenetére
Értem, no ez volt egy tippem, hogy esetleg a carrier aggregation-t máshogy kezeli és ezért lehet létjogosultsága.
Az ac56u-nak a wifi-je sajnos gyenge, max lefedés növelésére használnám. Akkor a lényeg, hogy a wAP-ba érdemes gondolkozni (csak bridge-nek nem használnám, azért sokat tud ez a router, bár lehet itt még bridge mode-ban is megmaradnak az extra dolgok, ennek még utána kell olvasnom), ha itt lesz, akkor kitalálom ki mit csináljon
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
amargo
addikt
válasz MaCS_70 #82426 üzenetére
wAP van a tervben külső antennával [link]
Viszont persze agyalok, hogy nyilván az SXT sebessége is bőven elég. Nálam is gond, ha sokan vannak a környéken vagy köd van, akkor bizony megakad a net..
A torony tőlem, kb 1-1,5km-re van.
Hol tudtál ennyivel olcsóbban venni?
A B525 én két kis antennával használom.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
MeszarosG
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy kb. 80-90 nm emelet gibszkarton falakkal. A földszi tről kapná kábelen a netet ahol már van egy T-s szolgáltatói router (gigabites nettel).
Az egyes szobákba az emeleten futnak kábelek, asztali számítógépek azokon lesznek bekötve.
A wifin mobilok, tablettek (2-3) lennének maximum, de jó lenne ha akadásmentesen működne a plex is.
Gondolom minden routert be lehet acces point módba kapcsolni és a belépített vezetékes switch is jól jönne, így talán ez a legegyszerűbb megoldás.Tudtok valamit erre ajánlani? Még az árkategóriát sem tudomit kellene, de 20-25k-ig belefér.
-
Topikgazda
-
zsero
aktív tag
Sziasztok, AC65P mennyire stabil? Azon gondolkodom hogy AC65P legyen vagy egy Ubiqity ER-X + Access Point kombó (pl. TP-Link C6).
Nekem eddig az otthoni márkák nem jöttek be igazán, kivéve egy Asus AC56 Merlin Forkkal, az nagyon jól működik, de ahogy látom az AC65P-hez nincs Asus alapú FW, csak OpenWRT vagy gyári. Telekom optikaihoz kellene.
[ Szerkesztve ]
-
akisbandi
aktív tag
Sziasztok,
egy N18U mellé hatótáv kiterjesztésére milyen megoldást javasoltok?
LAN-on össze tudom majd kötni őket, viszont kell, hogy legyen rajta minimum kettő darab gigabites LAN a meglévő eszközöknek.
-
Topikgazda
-
btegla
csendes tag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.
Adott egy kis irodai hálózat: 16 gép egy mikroszerver, egy nas egy nyomtató. Az emberek a szerverre dolgoznak, elég nagy a forgalom, mert főleg videó, és kép anyag megy keresztül. Mobilok wifin keresztül... a gépek fix ipn vannak.
Jelenleg egy asus ac-66u végez mindent és eléggé kezdi feladni. Sokszor nem ad ip-t az újonnan érkezőknek, néha régi gépeken is elveszíti a hálót. Forró mint egy pirító. Gondoltam kategóriát lépünk, de mikrotikkel nem birkóznék ha lehet. Rövid távon megoldás ha mellé rakok egy Asus ac1200 at úgy hogy a wifit ő adja külön alhálón? Köszi... -
pucz
senior tag
Sziasztok!
Router vásárlás előtt állok. Van 3 kiszemeltem. Érdekelne a véleményetek.
Két gép között szeretném osztani a netet, viszont esténként mikor már a gépet kinyomom, akkor telefonnal csatlakoznék rá. Amúgy leginkább játékra használom a gépet.
A jelenlegi eszköznél gyanítom minden jobb. Ez már régi is, és új korában sem kóstált nagyon többet 5000-nél.
A három kiszemeltem:
ASUS RT-AC66U B1 AC1750
TP-Link Archer C7 AC1750
TP-Link Archer A7 AC1750Gondolom látni, hogy a keretem 30 környéke. Ebből szeretném a legjobb választást, ami a legjobb lehet játékra. Meg érdekelne a különbség az A és a C7 között is.
Válaszotokat előre is köszi!
-
Topikgazda
-
Topikgazda
-
libit
tag
válasz Gubek-Einste #82675 üzenetére
abban nincs wifi
-
SaltyDave
csendes tag
Sziasztok!
Sürgős router vásárlásra adnám a fejem (a héten kellene), mert mint kiderült nem olyan megoldás van a lakásban ahová költözünk párommal ahogy feltételeztük (nálunk van egy modem amit a szolgáltató adott, és mellé egy router, itt csak egy router volt, amit a kiköltöző tulaj vitt is magával). Ami még szüleimnél otthon van ezer éves, nem én választottam, szóval a hálózati hardware-ek kiválasztásának világa még 27 éves létemre szégyenszemre új nekem. Ennek megfelelően elolvastam az összefoglalóban lévő linkeket, mielőtt valaki arra tessékelne .
* Nagyjából 25k-ban maximalizálnám amit rászánnék a routerre. DIGI500-as előfiző lesz rajta, mivel az 1000-hez nincs kiépítve az infrastruktúra, de szeretnék azért e téren időtálló darabot választani, ha mondjuk költöznénk megint 1-2-3 év múlva és lehetőség lesz rá, akkor ne kelljen megint cserélni.
* Kihasználtsága kb. TV, majd egy konzol, PC (nem egyidőben konzollal), laptop, 2 néha 4 telefon. Valószínű hogy a lakásban csak wifi lesz a kialakítása miatt - nem kábelezhetek át falon, ajtóval meg nem préselek szét egy nyegle patchkábelt - ami nem preferált hanem szükségszerű megoldás, így annak stabilitása különösen fontos lenne.
* Talán szempont volna a Dual Band, mert fogalmam sincs hogy van-e olyan készülék (pl. párom telefonja elég régi darab) aminek esetleg torkán akadna hogy nincs 2.4GHz, én pedig szeretnék már 5GHz-en operálni PC gaming miatt. Ha azt mondjátok ilyen készülék nem került forgalomba az elmúlt kb. 2-3 évben akkor tárgytalan. Meg hát a 4. szinten egy panelban el tudom képzelni mennyire dugig lehet a 2.4GHz keresztül-kasul átfedés.Az alábbiakat nézegettem (TP Linkek, eddig mindig az volt, soha cserben nem hagyott, készület nem dobált el, nem melegszik, szóval jó kis cucc, de nem ragaszkodom foggal-körömmel).
https://edigital.hu/router/tp-link-archer-c7-ac1750-ketsavos-gigabites-vezetek-nelkuli-router-p263748
https://edigital.hu/router/tp-link-archer-c80-ac1900-wireless-mu-mimo-wi-fi-router-p743561
https://edigital.hu/router/tp-link-ax10-ax1500-wi-fi-6-router-p739420Illetve PC-mhez néztem valami reciever-t / adaptert, az alábbiakon akadtam meg, itt a nem ideális de még lenyelem plafon 15k lenne, de ha van ésszerűbb megoldás (értsd: olcsóbb kihasználtsághoz mérten, mert nem NASA központot építek), azt preferálnám most, sok a költség.
https://edigital.hu/halozati-kartya-kiegeszitok-modem/tp-link-wireless-adapter-pci-express-dual-band-ac1200-archer-t4e-p770341
https://edigital.hu/halozati-kartya-kiegeszitok-modem/tp-link-wireless-adapter-usb-dual-band-ac1300-archer-t3u-plus-p770325
https://edigital.hu/halozati-kartya-kiegeszitok-modem/tp-link-wireless-adapter-pci-express-dual-band-ax3000-archer-tx50e-p770324Ezt az utóbbit (3. link) néztem ami nagyon táposnak tűnik, már 802.11ax szabvány (bár érthetetlen módon a specifikációkban nem szerepel, pacsi edigital, a nevében sikerült...), és van hogy ennél drágábban találok még 802.11ac-seket, amik 300-400Mbit/s-t tudnak wifin (ami nyilván nem mobilon youtube-ra kell, hanem PC-re, esetleg később nextgen konzolra... bár a PS4 is siralmasan keveset fogott még kábelen is), míg ez majdnem 600Mbit/s (2,4GHz-en, 5GHz-en 2400Mbitps amin kicsit leesett az állam a 802.11ac szabványosakat böngészés után). Csak hát ugye nem sok értelme van szerintem, ha maga a router ac szabványig van felszerelve, ami az előző generáció. De ha van 25k-ig bezárólag ax-es router esetleg - pl. ahhoz hasonló ami a 3. router link fent - akkor a mellé ez egy jó párosítás lenne szerintem.
Csak hát ez már ugye 28k router, meg 16k adapter, és ezt így már sokallom, jövőre felkészülés ide vagy oda. De nálam jobban hozzá értő esetleg meg is tudja mondani hogy a fenti kihasználás mellett túllövök-e a célon teljesítményben. A másik verzió meg ugye az hogy találok 802.11ac szabványosakat amiknek a tudása ha jól látom megáll 300-400Mbit/s körül wifin, ha meg a szolgáltatótól netán több jön mint a garantált minimum és ténylegesen ki tudnám hajtani az 500-at (450+ mondjuk) akkor meg sose tudnám meg mert a hardware fog vissza, ez meg nettó hülyeség mert hosszútávon azt a pár ezer pluszt megérné.
A választásban nyújtott segítséget előre is nagyon szépen köszönöm
-
jpisti
senior tag
Üdv mindenkinek!
Javaslatokra lenne szükségem egy WiFi router vásárlásához. Amire szükségem van:
- stabil, megbízható működés 7/24-ben!
- USB bemenet legalább 2db
- NAS és printerszerver funkció (tehát a rádugott nyomtató ip cím szerint legyen megtalálható mint hálózati nyomtató!
- lehetőleg ne kelljen eladni érte az egyik vesémet, (max: 25-30 ezer Ft.)
Aki tud ilyesmi routert az kérem adjon tanácsot.
Előre is köszönöm!A vok és a vagyok között pontosan egy "agy" a különbség!
-
-szabi-
őstag
Hi
USB wifi adapterből az olcsóbb kategóriából mit ajánlanátok?
üdv -
csibor
addikt
Sziasztok!
ASUS RT-AC53 a kinézett. UPC 150 net van. Amire igazán használnánk, gyerek időkorlát közé szorítása. Lehet neki állítani mikor legyen net hozzáférése lan-on keresztül? 12K Vagy ebben az ársávban mi ajánlott? -
Topikgazda
Irodai alkalmazásnál érdemes lenne külön választani router-t és az AP feladatokat ellátó eszközt mert így sokkal jobb megoldás lehetséges mint egy kombó eszköz esetén. Az ER-4 mellé jöhetne még egy normális AP és sokkal stabilabb lenne a rendszer mint a jelenlegi helyzetben, hosszú távon mindenképpen megérné ez az út.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz SaltyDave #82680 üzenetére
Sajnos az AX-es eszközök még viszonylag drágák így mindenképpen ezzel kell számolnod.
Egy Asus AC65P mint router megfelelő lehet.
Adapternek bármelyik megfelelő lehet.
Sajnos a wifi a rádiós jellegéből adódóan elég kiszámíthatatlan így csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy az adott helyszínen mi is lesz a helyzet.
Amit lehet azt kábelen kellene megkötni, főleg a gaming eszközöket.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz jpisti #82682 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?- USB bemenet legalább 2db
30k alatt nincsen ajánlott eszköz amelyiken 2 USB port lenne.- NAS és printerszerver funkció (tehát a rádugott nyomtató ip cím szerint legyen megtalálható mint hálózati nyomtató!
Alapvetően az Asus AC65P megfelelő lenne OpenWRT-vel.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
válasz -szabi- #82683 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Milyen router-rel lenne használva?
Mennyi lenne a beszerzésre?Ajánlottak: Asus USB-AC53/AC54/AC55/AC56/AC68, TP-Link Archer T4U/T4UH/T4UHP/T9UH
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Topikgazda
-
jpisti
senior tag
válasz Gubek-Einste #82688 üzenetére
Sikerült gatyába rázni a régi RT-N18U routert (még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet!)
Szóval most jön a próba, ha megjavult és megfelel az elvárásoknak a saját fw-jével, akkor öröm és boldogság, ha nem akkor jöhet mondjuk ez: https://edigital.hu/router/asus-rt-ac66u-ac1750-mbps-dual-band-gigabit-aimesh-wifi-router-p219474
Ez pont belefér a keretbe és van is mindene ami kell!A vok és a vagyok között pontosan egy "agy" a különbség!
-
-szabi-
őstag
válasz Gubek-Einste #82689 üzenetére
Ismerősömnek lesz UPC connect box-ot használják.
Most egy TL-WN821N adaptert használnak ideiglenesen.
Azt kell kiváltani.[ Szerkesztve ]
-
SaltyDave
csendes tag
válasz Gubek-Einste #82687 üzenetére
Igyekszem kitalálni rá valamit, de úgy fest hogy wifi lesz. Az a helyzet hogy a szolgáltató volt oly kedves 20cm kábelt hagyni a bejárati ajtó mellett padló magasságban, és így van bevezetve a lakásba a net, tulaj (korábbi lakó) kevésbé gamer beállítottsággal ide szépen le is rakta a cipők mellé a routert és jól megvoltak. Mondanom sem kell ez nálam nem így fog kinézni, készítek szépen Cat7-es kábelből egy hosszabbítót (munkahelyen megtehetem), és legalább a lakás közepébe szekrény tetejére fel tudom rakni, kábelt szekrények, cipőtartók mögé elrejtem, szép. Innen viszont kábelcsatornáznom kéne a sarokban a fal tetején, ÉS falat fúrnom, majd kábelcsatornáznom tovább, ez pedig nem túl valószínű hogy megtörténik (képzelj el egy U alakot ahol az U egyik vége a bejárati ajtó a kábellel, a másik vége a PC-m egy kis szobával, a kettő között meg fürdőszoba és WC amin nem vezetsz át kábelt a falat megfúrva ugye...). Az U alak alján lenne a router tervezett helye, és az U alak alatt a nappali, ahová már ki tudnék menni kábellel, csak ugye a gépem nem a nappali bútorzat része lesz, TV-nek meg minek, konzolom már és még nincs, ide mondjuk tudok majd kábelezni de az nagyon a jövő zenéje mire a nextgen emberi áron lesz. Ez így 53 m2.
Szóval marad a wifi.
Köszönöm szépen az ajánlást, de sajnos az Asus AC65P nagyon borsos nekem a maga 32 ezres cédulájával. Megkérdezhetem miért erre esett a választásod?
Mármint ha összevetem őket itt:
https://edigital.hu/osszehasonlitas?slugs%5B%5D=p739420&slugs%5B%5D=p263748&slugs%5B%5D=p651563&slugs%5B%5D=p743561
Akkor igazából az jön ki hogy az ASUS előnye a 802.11a szabvány támogatása, ami elvileg egy 1999-es szabvány ( https://www.ndistudio.hu/wp-content/uploads/2019/04/wifi_tablazat.png ), a szüleimnél még "n"-es router van ami 2009-es ahogy látom, nem hiszem hogy mérvadó az "a" pluszban megléte. WIFI ugyanúgy max 450Mbitps, kábelen ugyanúgy 1350Mbitps, külső antennák száma megegyezik, felteszem a belsőké is (3-3). És így van egy masszív +10.000Ft-os árkülönbség, nem az ASUS javára, a TP-Link Archer C7 AC1750-hez képest, illetve még az előző posztban lévő már 802.11ax-es router is olcsóbb. szerk: sőt beraktam még a C80 AC1900-asat is összehasonlításba, ugyanúgy ac, viszont 600/1300Mbitps és 19.000Ft. Mit tud az ASUS ami indokolja az árcédulást és az ajánlást ezekkel szemben? Mert ez alapján én erősen a C80 AC1900 / C7 1750 felé húznék, effektíve nem látom előnyét az ASUS-nak.További segítséget előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
libit
tag
válasz Gubek-Einste #82686 üzenetére
ne nekem mond, ERX + UAP-AC-LR van itthon
multkor lettem kioktatva, hogy ne adjak tippeketet, a kerdesre valaszoljak - o "egybegepet" keresett(#82685) -szabi-
nalam ASUS USB-AC54 stabilabb, erosebb volt, mint a T4[ Szerkesztve ]
-
woodworm
veterán
válasz SaltyDave #82695 üzenetére
Miért csak az edigital játszik nálad? Az akciókat leszámítva jóval drágábbak ott az eszközök, mint máshol.
Az ac65p alulspecifikált az asus jóvoltából, valójában ac2600-as, tehát 2,4 GHz-en 800Mbitet, 5GHz-en 1733Mbitet képes. Pl. az általad linkelt ax3000-es adapterrel nagyobb linksebességet tud, mint a linkelt ax-es router.(Egyébként félreértetted, az edigital nem kábeles és wifis sebességet ad meg, hanem 2,4 és 5GHz-es sebességet.)
-
osonte
őstag
válasz SaltyDave #82695 üzenetére
Az archer C7 csak 1 magos processzorral rendelkezik és 128MB memóriával. Az Asus 2 mag / 4 szál és 256MB memória. Hardveresen megvan benne az árkülönbség + van vele több pozitív tapasztalat is.
A Tp-Link AX 10 már erősebb 3x1.5Ghz és 256MB memória, de még nincs vele annyi tapasztalat, de simán lehet akár jó is. Gondolom majd ha többen vesznek, akkor írnak róla.
Honor 200 Pro
-
zzola
titán
Ha esetleg valakit érdekel, a TP-LINK Archer AX10 MM-ban 19999- HUF.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Ford topik
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k