Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • SaltyDave

    csendes tag

    Sziasztok!

    Sürgős router vásárlásra adnám a fejem (a héten kellene), mert mint kiderült nem olyan megoldás van a lakásban ahová költözünk párommal ahogy feltételeztük (nálunk van egy modem amit a szolgáltató adott, és mellé egy router, itt csak egy router volt, amit a kiköltöző tulaj vitt is magával). Ami még szüleimnél otthon van ezer éves, nem én választottam, szóval a hálózati hardware-ek kiválasztásának világa még 27 éves létemre szégyenszemre új nekem. Ennek megfelelően elolvastam az összefoglalóban lévő linkeket, mielőtt valaki arra tessékelne :).

    * Nagyjából 25k-ban maximalizálnám amit rászánnék a routerre. DIGI500-as előfiző lesz rajta, mivel az 1000-hez nincs kiépítve az infrastruktúra, de szeretnék azért e téren időtálló darabot választani, ha mondjuk költöznénk megint 1-2-3 év múlva és lehetőség lesz rá, akkor ne kelljen megint cserélni.
    * Kihasználtsága kb. TV, majd egy konzol, PC (nem egyidőben konzollal), laptop, 2 néha 4 telefon. Valószínű hogy a lakásban csak wifi lesz a kialakítása miatt - nem kábelezhetek át falon, ajtóval meg nem préselek szét egy nyegle patchkábelt - ami nem preferált hanem szükségszerű megoldás, így annak stabilitása különösen fontos lenne.
    * Talán szempont volna a Dual Band, mert fogalmam sincs hogy van-e olyan készülék (pl. párom telefonja elég régi darab) aminek esetleg torkán akadna hogy nincs 2.4GHz, én pedig szeretnék már 5GHz-en operálni PC gaming miatt. Ha azt mondjátok ilyen készülék nem került forgalomba az elmúlt kb. 2-3 évben akkor tárgytalan. Meg hát a 4. szinten egy panelban el tudom képzelni mennyire dugig lehet a 2.4GHz keresztül-kasul átfedés.

    Az alábbiakat nézegettem (TP Linkek, eddig mindig az volt, soha cserben nem hagyott, készület nem dobált el, nem melegszik, szóval jó kis cucc, de nem ragaszkodom foggal-körömmel).
    https://edigital.hu/router/tp-link-archer-c7-ac1750-ketsavos-gigabites-vezetek-nelkuli-router-p263748
    https://edigital.hu/router/tp-link-archer-c80-ac1900-wireless-mu-mimo-wi-fi-router-p743561
    https://edigital.hu/router/tp-link-ax10-ax1500-wi-fi-6-router-p739420

    Illetve PC-mhez néztem valami reciever-t / adaptert, az alábbiakon akadtam meg, itt a nem ideális de még lenyelem plafon 15k lenne, de ha van ésszerűbb megoldás (értsd: olcsóbb kihasználtsághoz mérten, mert nem NASA központot építek), azt preferálnám most, sok a költség.
    https://edigital.hu/halozati-kartya-kiegeszitok-modem/tp-link-wireless-adapter-pci-express-dual-band-ac1200-archer-t4e-p770341
    https://edigital.hu/halozati-kartya-kiegeszitok-modem/tp-link-wireless-adapter-usb-dual-band-ac1300-archer-t3u-plus-p770325
    https://edigital.hu/halozati-kartya-kiegeszitok-modem/tp-link-wireless-adapter-pci-express-dual-band-ax3000-archer-tx50e-p770324

    Ezt az utóbbit (3. link) néztem ami nagyon táposnak tűnik, már 802.11ax szabvány (bár érthetetlen módon a specifikációkban nem szerepel, pacsi edigital, a nevében sikerült...), és van hogy ennél drágábban találok még 802.11ac-seket, amik 300-400Mbit/s-t tudnak wifin (ami nyilván nem mobilon youtube-ra kell, hanem PC-re, esetleg később nextgen konzolra... bár a PS4 is siralmasan keveset fogott még kábelen is), míg ez majdnem 600Mbit/s (2,4GHz-en, 5GHz-en 2400Mbitps amin kicsit leesett az állam a 802.11ac szabványosakat böngészés után). Csak hát ugye nem sok értelme van szerintem, ha maga a router ac szabványig van felszerelve, ami az előző generáció. De ha van 25k-ig bezárólag ax-es router esetleg - pl. ahhoz hasonló ami a 3. router link fent - akkor a mellé ez egy jó párosítás lenne szerintem.

    Csak hát ez már ugye 28k router, meg 16k adapter, és ezt így már sokallom, jövőre felkészülés ide vagy oda. De nálam jobban hozzá értő esetleg meg is tudja mondani hogy a fenti kihasználás mellett túllövök-e a célon teljesítményben. A másik verzió meg ugye az hogy találok 802.11ac szabványosakat amiknek a tudása ha jól látom megáll 300-400Mbit/s körül wifin, ha meg a szolgáltatótól netán több jön mint a garantált minimum és ténylegesen ki tudnám hajtani az 500-at (450+ mondjuk) akkor meg sose tudnám meg mert a hardware fog vissza, ez meg nettó hülyeség mert hosszútávon azt a pár ezer pluszt megérné.

    A választásban nyújtott segítséget előre is nagyon szépen köszönöm :)

Új hozzászólás Aktív témák