Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • MaCS_70

    félisten

    válasz Vasti74 #28374 üzenetére

    Csak annyit tennék hozzá, hogy valójában elméletileg sem érheti el a wifis kapcsolat a feltüntetett sebességet, aminek több oka is van:

    - A megadott érték egy kumulált átviteli adat, tehát azt feltételezi, hogy az adott eszköz összes frekvenciáján az összes streamet veszi a másik eszköz, ami elméletben ugyan lehetséges lenne, a gyakorlatban viszont legfeljebb speciális laboreszközökkel;

    - Egyirányú adatfolyamra vonatkozik, a wifi viszont half-duplex. Nem fordulhat elő, hogy csak az egyik irányban legyen forgalom, hiszen maguk a protokollok is igénylik a visszajelzést;

    - Maga a forgalom bruttó mennyiségként jelentkezik, hiszen tele van az átvitelt biztosító adattal (pl. fejlécek);

    - És mindez úgy, hogy az elméleti érték konkrétan nem számol fizikai réteggel, tehát tulajdonképen az antennára kiadott (a chipet elhagyó) biteket számolja, márpedig már maga az antenna is csillapít. Tehát a fentiektől eltekintve elméletileg is csak akkor lehetne valós ez a mérőszám, ha nem lenne antenna.

    És ugye ehhez jönnek hozzá a valós problémák...

    Ezért van az, hogy még egy elenyésző hibamennyiséggel dolgozó kiváló minőségű Ethernet átvitelen is a gigabit az valahol 930 Mbps körül áll meg.

    Wifi esetében a valós érték még streamen belül is simán lehet a névleges egy harmada úgy, hogy minden nagyon rendben van.

    MaCS

    Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák