Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    Nah, csak végigolvastam a topicok (meg még jópár egyéb írást is a témával kapcsolatban). Sikerült is jól elbizonytalanodnom, hogy tulajdonképpen nekem mire is van szükségem...:)

    Adott egy kétgépes hálózat (asztali és egy asztaliként üzemelő laptop, plusz időnként egy másik laptop és telefon wlan-on), Asus wl-500gp router, és egy Oplay médialejátszó (szintén rákötve a routerre).
    Amit szeretnék:
    - képek, filmek, családi videók egy helyen,
    - biztonságos adattárolás.
    Torrent sb. nem érdekel (arra ott az asztali gép; nem akarok feltöltőversenyt nyerni).
    Kézenfekvőnek tűnik egy NAS beszerzése, viszont igazából nem gondolom, hogy - raid ide vagy oda - teljesen biztonságosan tárolódnának rajta az adatok. Viszont nem akarok szívni optikai lemezekkel sem (csak amit feltétlenül muszáj).

    Tekintettel arra, hogy az Oplay hálózati modulja finoman fogalmazva is problémás (magyarán a 10 GB-nál nagyobb filmeket nem nagyon szereti lejátszani hálózaton keresztül), a közvetlenül a médialejátszóra dugott vinyót semmiképpen sem tudom megspórolni (kivéve ha cserélem az Oplay-t). Moddolt firmware segítségével viszont el lehetne érni a számítógépekről is a lejátszót, így hálózati tárolóként is funkcionálhatna (ugyanez igaz a routerre is). Lehet hogy esetemben szerencsésebb lenne elmenni ilyen irányba?
    Persze ezzel még nem oldódik meg a biztonságos adattárolás problémája. Meg lehetne csinálni pl. azt, hogy egy mobilrackben levő vinyóra időnként (mondjuk hetente) lementeni a fáljszerverként használt (a médialejátszóra vagy a routerre kötött) merezlemez tartalmát, és ezt a vinyót földrajzilag máshol (pl. a melóhelyemen, zárt szekrényben) tárolni. Így minimalizálni lehetne az adatvesztés esélyét (valószínűtlen, hogy pár napon belül egyszerre romoljon el a két vinyó - persze 2-3 évente cserélném őket). Az olyan eseteket is beleértve, amire nem lenne garancia egy NAS-ban levő raid tömb (pl.lopás). Na de mi van akkor, ha pont szinkronizálás közben üt be a mennykő (szó szerint)? Vagy paranoiás vagyok?

    Szerk.: ami kimaradt. Egyrészt nem akarok vagyonokat költeni hálózati adattárolásra (drágább NAS-ok eleve kiesnek; az olcsók pedig nem jobbak/gyorsabbak szignifikánsan a routerre/médialejátszóra kötött vinyónál), másrészt az optikai lemezekkel az a baj, hogy csak korlátozottan tudom őket használni (családi fotók): se a családi videók (mini-dv-ről beolvasott, vágatlan .avi-kat is szeretem elrakni; 13 GB/felvétel...), se a 1080p-s .mkv-kből álló filmgyűjteményem számára nem opció a DVD - pedig szeretném ezeket is biztonságban tudni...

    [ Szerkesztve ]

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Új hozzászólás Aktív témák