- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen monitort vegyek?
- Asztrofotózás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen notebookot vegyek?
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
F.N.
tag
válasz Hauptmann #51299 üzenetére
60 m2 2,5-ös Perfera 17 óra alatt 12 kWh, 24 fokra állítva.
Így tudja a 20 fokot tartani a legtávolabbi helyen is.
Stabil 700 Watton jár.
Hétvégén rászánom magam, és felrakom a testvérét is.
Kíváncsi vagyok rá, ketten mit produkálnak.
Az biztos, ha rácsukom az ajtót, akkor csak 16 m2 jut rá, és
3 perc alatt lenn van 200 Watton, sőt le is áll 10-20 percekre. -
waveson
tag
válasz DithenS #51298 üzenetére
18 oraig 6kwht kajalt, de ejfelig meglesz 8.5 kwh is ha igy haladunk, 22.8 fok van most (is). Mániákusan tartja ezt a 22.8-at, sírok nem gond, a lenyeg h 22.5 folott legyen..
Konyhaban ma egesz jo ido volt, 21 korul, ezt sem értem, egyszer 19 fok sincs, van amikor meg 21, es nincs hidegebb vagy melegebb.. Sensira 3kwhnal tart, arctic meg fogalmam sincs.
Amugy ebben a 0-12 fokban eddig az a véleményem, hogy az arctic áll a legközelebb a radiátoros fűtés érzetéhez. Hogy ez jó-e vagy sem, azt mindenki döntse el maga, nekem bejön, 0.5 fokon belül tartja a beállított hőmérséklet(hez képesz amit ő érzékel), 22-nél 22.5 és 23 kb -
elfelejtette
veterán
válasz Janusz001 #51300 üzenetére
"novemberi fűtés 440kwh lett, tavaly is nagyságrendileg ennyi volt"
Novemberi fűtések nálam (Debrecen külterület):
2018: 310kWh
2019: 240kWh
2020: 440kWh
2021: 480kWh[ Szerkesztve ]
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
törölt tag
válasz elfelejtette #51304 üzenetére
Mennyi volt eddig a havi maximum?
-
DithenS
senior tag
válasz waveson #51303 üzenetére
“Amugy ebben a 0-12 fokban eddig az a véleményem, hogy az arctic áll a legközelebb a radiátoros fűtés érzetéhez”
Ezt régebben írták itt csak más kontextusban. Hogy a Japán klímák néha annyira alacsony szintre modulálnak, hogy ha alá állsz, olyan mint ha hideg levegő érné a tested. Nincs az a meleg érzet ez miatt. De hogy a “radiátoros” fűtèshez hasonlítani az érdekes. Nem hallottam még így megfogalmazvaF.N engem érdekelne, miért nem modulál le Olyan jól tudsz magyarázni, hogy tényleg simán érthető
-
elfelejtette
veterán
válasz #72755712 #51305 üzenetére
A januári havi fogyasztás szokott 6-700kWh lenni. Jövőre meglesz a külső szigetelés, és tető alatt is szeretnék javítani a szigetelésen. Így remélhetőleg ezeket a fogyasztási értékeket elfelejthetem.
"Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
törölt tag
válasz elfelejtette #51308 üzenetére
Köszönöm, én is tavasszal le akarom a födémet szigetelni. Tehát durván a januári a novemberi duplája; mondjuk idén enyhe telet ígérnek, de tévedtek már nagyobbat is.
-
waveson
tag
válasz Hauptmann #51310 üzenetére
Jó de nekem még megy 2 másik klíma, ma kb 16kW lesz az össz fogyasztás, ami kb 600 huf, egy ilyen nap cirkóval kb 11-12m3 gáz ami 1200-1300huf.
A Comfora nap végére kb 8kWh lesz, a Sensira 4, az Arctic 4.2. Nem tartom soknak, gondolom azért mert alulrol oldalrol itt-ott van lakó. Mármint a szigeteléshez képest nem tartom soknak. -
waveson
tag
válasz elfelejtette #51308 üzenetére
Cirkóval így is majdnem a duplája lenne! árban.
-
Hauptmann
addikt
válasz waveson #51311 üzenetére
Ja, hát az más, itt nálam a kert közepén van kb. a ház, mindenhonnan éri a hideg. Nagyon kíváncsi leszek az első teljes klímafűtéses villanyszámlára, 8.-án lesz leolvasás. Még be sem gyújtottam a kályhába, bár, nem is volt annyira hideg még.
És most először ki is kapcsolt magától 3 percre az előbb.
[ Szerkesztve ]
-
waveson
tag
válasz DithenS #51306 üzenetére
Hideg levegőt, hát ha 200w-on is üzemel a kompresszor, ha kint 12 fok van, kb 1000W-ot fújkál bentre, az nem hideg, de ha kint 2 fok van, és valamiért 200w-on üzemel "szintén", az már tényleg hűvösebb lehet.
Nagy területen amin a Comfora van, mindig elég meleget fúj, de ha 250W-on megy a Comfora kompresszora 2 fokban, akkor is fújja a meleget, még nem éreztem hogy hideg lenne.
Sensiráról "sajnos" sokat nem tudok mondani, be van állítva 22 fokra, 22.5 fokot tart jelenleg, hangja semmi, fogyasztását alacsonynak mondanám. Annyit veszek belőle észre szinte, mint egy radiátorból A fal felé fújja a levegőt. Míg a Comfora a nappaliban van, ha átmegyek a nappalin, telibefúj a klíma. A levegő "hőmérsékletéből" és a kinti hőmérsékletből egyelőre meg tudom mondani nagyjából, hogy mekkora teljesítményen megy.
Most 2 fok van kinn, 330W teljesítményen üzemel a Comfora, és igencsak meleget fúj, nagy szélsebességgel.
Arcit meg áll...pihen...majd gondol egyet, ha beesik a hőmérséklet, beindul, eléri a 600W-ot 1 perc alatt a kompresszor, lecsapja full alsó állásba a lapátot, ha akarom, ha nem, elkezdi fújni a hát, max langyos levegőt. 1 percen keresztül, folyamatosan melegedik a levegő, amit elég erősen fúj. Majd felcsapja abba az állásba, amire én amúgy beállítottam, és egyre melegebbet fúj, változatlanul 600-700W teljesítmény mellett. Megy 5 percet, kellemes meleg lesz, nem zavaró, olyan ami kellemes tényleg, leesik a kompresszor teljesítménye pár másodperc alatt, eszik 90w-ot szintén pár másodpercig még, majd visszaállítja a lapátot fentre és leáll a venti. Aztán fél órán át semmi Like a boss, amúgy tetszik, nem sz*rozik, berottyant, majd elmegy aludni. De kellemes jó meleget csinál, az 5 perces működésénél utolsó percében már mondhatni forró a levegő amit kifúj. Szerintem 10 másodpercenként emelkedik tőle a szoba hőmérséklete 0,1 fokot -
waveson
tag
válasz DithenS #51314 üzenetére
Igen, változott, a Comforának emeltem a hőmérsékletét, 22,8 fokot csinál a nappaliban, így nem az "Arctic szobájából" jön ki a meleg, hanem oda megy be a Comforától. Nem mindegy. Így jobb, melegebb is van, és kevesebb is az össz fogyasztás valamivel. Nem hinném hogy nagyon számottevő lehet a különbség. Az Arctic szerintem most kevesebbet dolgozik.
De amint változik a hőmérséklet, +-5 fokot, megint borul minden
Szal arra hajtok most, hogy bármi is legyen, a 22.5 mindenhol, mindig meglegyen, a többi nem érdekel.
Sensirának is emeltem a hőmérsékletét. Hadd dolgozzanak.. -
-
DithenS
senior tag
A vályogfal mennyire hőszigetelő egyébként? Csak a tető van leszigetelve üveggyapottal. Talán 15cm azt hiszem. Az ablak meg az ajtó új.
30nm2 a lakrész, oda elég lehet 1db 3,5kw klíma? Csak az óra 20A-t bír el. Nem az én házam, hanem anyámé. Neki akarok jövőre klímát fűtésre. Csak nem tudom, a vályogfal miként viselkedik.[ Szerkesztve ]
-
seolwon
tag
válasz elfelejtette #51304 üzenetére
Nálunk a tavaly november rosszabb volt 20%-kal.
#51301 F.N.
Leírhatnád pedig. Érdekes lenne.
Tegnapi fogyasztás 25nm-en 4.68 kWh, egy percet sem állt a klíma. Az 195 W átlagteljesítmény. Olvasztáskor több, így amikor fűt, akkor ennél még kevesebb.#51321 DithenS
Ha nem vizes a fal és átmelegszik az egész, akkor utána egész jól tartja a meleget. Én annál nagyobb teljesítményűt nem rakatnék, zaj miatt. Max. párszor be kell majd gyújtani. -
feco70
senior tag
válasz DithenS #51322 üzenetére
Szerintem még egy m3 se megy el, ritkán van olyan hideg. Meg ezért váltottam klímára mert unom már a fával foglalkozni, pedig nekem majdnem csak ingyen van. Én is rakattam az anyósnak egy sensirat, hogy a szobába legalább ne keljen begyújtani. Nagyon szereti, gondolkodik egy másik gépen is
-
Tamy
senior tag
válasz DithenS #51321 üzenetére
Rossznak szokták mondani, kb. a B30-as téglával van egy szinten.
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
falabu88
aktív tag
Ha jól sejtem hasonló hőigény lehet mint nekem, vagy még akár jobb is.
33m2 50es tömör kisméretű tégla fal, műanyag nyílászárók, 5cm üveggyapot a tetőn. Házrész, 1 oldalról van csak szomszéd, ott se laktak most 1,5 évig, decemberben jön most új bérlő. Egyelőre vígan bírja az Arctic /tegnapi fogyasztás 13 kWh/. A 3 konvektorból 2-t meg akarok szüntetni, hogy nyerjek egy kis plusz helyet. A hálóban meg megmarad tartaléknak, plusz azért - 10fokban szerintem be kell majd indítani, mert akkor már nemigen fogja bírni 1-es ventilátorral csendben tartani az Arctic a meleget. Gondolkodtam, hogy dobok még fel 10cm gyapotot még a padlásra, de 2 év alatt szerintem vissza se jönne az ára fűtésben. Kb 2 év múlva tervezünk költözni. Az meg még addigra kiderül, hogy el vagy kiadom ezt a lakást. -
elfelejtette
veterán
válasz falabu88 #51329 üzenetére
Ha van rá felesleges pénzed plusz gyapotot dobni a padlásra, tedd meg nyugodtan. Nem feltétlenül az árának kell a fogyasztásban visszajönnie, a komfortérzetben is megjelenhet.
-
Miklósbácsi
tag
A családomban két különböző településen is vályogfallal készült házban laknak. Mindkét helyen hőszigetelték a vályogfalat. ( ennek a hőátadási tényezője valóban rosszabb. Lambdával jelölik, a vályog 0.7 körül van, míg a közönséges kisméretű tégla valamivel jobb, 0.5 értékű )
Az egyik háznál óvatosan a párát jobban áteresztő kőzetgyapotot használtak. Már 7 - 8 éve kifogástalanul viselkedik az alatta lévő száraz vályogfal. Nyáron jó hűvös, ott nem is lesz légkondi.A másik épületnél bátrabban 15 cm vastag Austrotherm grafitos hőszigetelés lett alkalmazva 2020 - ban.
Az ottani, kövekkel vegyesen épített vályogfal eleve száraz volt és ma a kész hőszigetelés alatt is tökéletesen száraz. Természetesen itt is voltak olyanok, akik nedvesedést és penészt jósoltak rövid időn belül. De a szigetelést házilagosan felrakó tulajdonos - egyik fiam - nem riadt meg ettől, hiszen az egyetemen is pont ezt tanulta. De mindez egy eleve nedves vályogfalra nem lett volna alkalmazható - mondta.-
-
Tamy
senior tag
válasz Hauptmann #51332 üzenetére
De gondolom összesen van neki 20 A, az egész házra, nem csak a klímára. Nekem legalábbis ez jött le. Persze az is elég lehet, függően attól, hogy mi megy még egyidejűleg villanyról.
#51331Miklósbácsi: A kisméretű tömör tégla a táblázat szerint 0,780 W/mK, tehát valamivel jobb szigetelő, mint a vályog. A gyakorlatban meg kialakításfüggő, különösen a vályog esetén.
[ Szerkesztve ]
Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.
-
feco70
senior tag
válasz falabu88 #51336 üzenetére
Akkor ezen nem is gondolkodnék
#51337pjen Pár éve mikor csináltam, azt írták az okosok, hogy ha csinálom 30 cm legyen a minimum a padláson. De nagyon nem is érdekelt mert mert sokkal olcsóbb volt a gyapot, megcsináltam és és ennyi. Ez a megtérülés meg már nem érdekel nagyon, mert a fiamé lesz egyszer a ház. Ha megcsináltatom, vagy megcsinálom a külső szigetelést az mikor térül meg, szerintem soha ilyen áraknál. -
pjen
félisten
válasz feco70 #51339 üzenetére
Nekem volt több centi perlites vakolat a házon. 25 év után már nem tettszett annyira, itt ott voltak is rajta kezdeti hibák. A 10centi szigetelés hőtechnikailag is biztos nagyon jó+ a ház is sokkal szebb lett. A fa nyílászáróim is meglepően jó állapotban voltak, viszont 5 évenként mázolni kellett. A műanyagra 30 évig rá se kell nézni. Ha össze adom külső szigetelés+ajtó ablak csere klímás fűtés, lehet sose térül meg.
[ Szerkesztve ]
-
DithenS
senior tag
Igen, összesen van 20A mindenre! Van egy villanybojler is a házban, az veszi el a teljesítmény nagyobb részét. De ott új vezeték van, földelés és rákötve közvetlenül a villanyórára, a maradék energia jut minden másra. Azért csak 1 klíma lehet mindenképp, mert így esetleg a mosógépet ha elindítja, addig a bojler egy egyszerű fali tekerővel lenyomható az áramról, vagy időzítve leállítom a klímát reggel 2 órára amíg mos, azt nem lesz probléma.
a vályogfal anyámnál van vagy 80cm! Anno
belekeverték a szalmát is, az mai napig jó állapotban van. A födém alatt is az van, persze utólat lett a tetejére szigetelés rakva még, szóval azért nem olyan rossz a fűtési értéke. Illetve nem vizes a fal, és nyáron sem indokolt a klíma használata, egyszerűen max 24 fok van bent a legnagyobb kánikula idején is! -
falabu88
aktív tag
válasz Virág et. #51338 üzenetére
Lemez ferde tető, alatta csak a gerendák és a gipszkarton plafon. Erre tettünk anno 5cm üveggyapotot. Előtte mikor 6 éve májusban tette fel a szerelő a whirpool beltérit ömlött róla a víz annyira meleg volt a plafon környéke Lehet tényleg érdemes lenne szigetelni, csak ha már nem tervezek itt sokáig, akkor minek. 5 évig elvoltam itt, 7-8ezres gáz átalánnyal, plusz nyáron havi 2-4ezer plusz volt a klímázás. Ha megmarad, az albérlő úgyse fizeti ki azt a pluszt amit megspórolnék neki a rezsin, ha meg eladom akkor az új tulaj megcsinálja magának ha akarja. Sajnos a tetőn kívül máshoz úgysem tudok nyúlni, a fal a tarsasház tulajdona, egyik oldalról van egy ajtó nélküli garázs, hátulról meg a szomszédos (jelenleg üres) telek, ahova bármikor gondolhatnak egyet és felhúzhatnak egy társasházat rá a falamra.
Mindenesetre a 10cm gyapot elgondolkodtató, nem nagy összeg. Az ingyen kőzetgyapotot nem akarom ide elhasználni, valamivel minőségibb cucc, majd jó lesz a következő házra, addig jó helyen van, elfér.
-
Miklósbácsi
tag
válasz feco70 #51339 üzenetére
A 30 cm hőszigetelés a födémen nagyon ajánlott - írja a szakirodalom. De a vastag hőszigeteléshez vastagabb pénztárca is kell. Döntenie kellett a fiaméknak, a pénz még sok helyre kellett. ( kisbaba születése, stb.....)
Így aztán a 30 centiméterből 15 lett. Rockwool kőzetgyapot táblák, 10 és 5 cm vastagok egymásra rakva. Ezt jó átfedéssel le lehet rakni, ami lényeges. A lerakást is rövid idő alatt meg lehetett csinálni a sík betonfödémen.
Hamarosan kiderült, hogy bizony nem is kell ezek után annyit fűteni, egészen más az ember közérzete, ha nem jéghideg a mennyezet. Ha később részben klímával tudnának fűteni, még alacsonyabbak lennének a költségek.
-
LanyUs
senior tag
válasz Miklósbácsi #51343 üzenetére
Ugyanez a táblás volt nálam 15 cm a födémen, amivel már kiváló komfort volt az emeleten. Felmentem tettem még 20 cm-ert, készítettem járható padlót, pára áteresztő fólia is került rá. Megszüntettem a válaszfal hőhidakat stb. Nem érzékelek semmi különbséget, mert eddig is komfortos volt. Max. néhány száz Ft gáz. Sokat már nem várok ettől. Cserébe nyeltem azt a sz.rt 1 hétig amíg terítettem
-
Miklósbácsi
tag
válasz LanyUs #51344 üzenetére
A járható padló és a páraáteresztő borítás elkészült a mi esetünkben is. Erősen gyanakodtam, hogy a további ( esetleges ) szigetelőanyag vastagítás egyáltalán megéri - e ?
A válaszod is megerősíti, hogy alig - alig éri meg. Ha igen, majd 70 év múlva jön be az ára........
Kösz, hogy leírtad, a tapasztalatok fontosak ! -
waveson
tag
Meggyütt a Blitzwolf fogyasztásmérőm. Nagyon király.
De lenne egy érdekesség amit nem tudok hová tenni:
30W-ot írt kb a RÉGI fogyasztásmérőm kikapcsolt állapotban 0,16A-nél.
A Blitzwolf ugyanúgy 0.16Ampert ír, de 4.5W-ot. Ha bekapcsolom a klímát (és nem csinál semmit, csak áll), akkor lemegy 0,13Amperre, a Watt meg fel 20-ra.
Tehát 0.16A(x230V)=4.5W, de 0.13A(x230W)=20W. Ezt biztosan nem én vagyok az első aki észrevette...Valaki megmagyarázná?
Szóval kikapcsolt allapotban a klíma ~5W-ot fogyszt, bekapcsolt állapotban ~20W-ot. Ami rendben is van, de az "áramerősség" csökkenésével hogy nőhet a felvett teljesítmény? -
nesa
veterán
Nem találom sehol a leírást hogy hogy lehet Gree klímánál a hőmérőt kalibrálni, nem tudja valaki véletlen?
Gree comfort x 5,2KwA régi sem volt pontos Gree office (cozy) 3,5kw de ott volt lehetőség kifűzni a hőmérőt a gépen kívülre és úgy már egész jó volt, de a comfort X nél a hőmérőt sem látom.
-
LanyUs
senior tag
válasz Miklósbácsi #51345 üzenetére
Nyáron meg fordítva: főleg abban bíztam, hogy a 20 cm-ert födémbe kilógó válasz falak teljes körbe szigetelése hűvösebben tartja majd a fal felső részét. Igaz, hűvös volt a fal felső harmada is, mert megszűnt a hőhíd a 60-70 fokos tető felől. A gyakorlatban viszont hasonlóan melegedett a tetőtér és a klíma sem járt kevesebbet i vagy csak én nem vagyok elég lelkes ennek kimutatására ).
Ami viszont hozott/hozhatott ( mintha gyorsabban odaért volna a hűvös a beltéribol), hogy a gyári fehér szigetelést tovább szigeteltem vastagabb vizcso szigeteléssel. Úgy gondoltam ott fenn nyáron van jelentősége.
Nálam a fűtő gépek esetében 19mm kaiflex csohej van a gyári fehér helyett+aluszalag. Állítólag 10-15% plusz. Passz ... Hiszek a klímásnak, aki mondta. Hogyan mérte ki fogalmam sincs. -
Strezi
őstag
válasz waveson #51346 üzenetére
Cos fi, váltó áram - feszültség fázisszög, hasznos teljesítmény és reaktancia vonalon van a megoldás
Azaz a valós teljesítmény nem U x I, ez csak egyenáramra és csak ohmos terhelésre igaz.[ Szerkesztve ]
Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest