Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    válasz CorY #124068 üzenetére

    Ez tűnik a legújabb Memtest86-nak: https://www.memtest86.com/download.htm

    (1000 éve nem volt rá szükségem, tehát most csak utánanéztem, nem próbáltam ténylegesen ki)

    Az ingyenes verziót töltöd le, és csinálsz belőle egy USB flash drive-ról bootolható verziót, a leírás szerint így:

    Download the Windows MemTest86 USB image.
    Right click on the downloaded file and select the "Extract to Here" option. This places the USB image and imaging tool into the current folder.
    Run the included imageUSB tool, it should already have the image file selected and you just need to choose which connected USB drive to turn into a bootable drive. Note that this will erase all data on the drive.

    A memtest arra jó, hogy kiderítse, a memória amit a boltból hoztál el, nem gyári hibás-e. Kicsi az esélye, hogy igen, de ha mégis az nagy szopás tud lenni, jobb ha hamar kiderül. A programot egész éjszaka futtasd alap beállításokon. (Ez RyZEN-nél szabvány szerint elvileg 2666MHz lenne). Ha nem hibázik reggelig akkor jó.

    Utána lehet memóriatuningal próbálkozni, az elvárt az, hogy legalább a 3000MHz/CL16 menjen (ezt lazán tudja a memória és kéne tudnia az alaplapnak is -feltételezem-), de ha van egy minimális szerencséd, akkor a 3200MHz/CL16 is menni fog (ez már picit több, mint amire a memória hitelesítve van, de nem sokkal, tehát jók az esélyek).

    BIOS flash:

    Nagyon egyszerű, nehéz elrontani, ha mégis sikerül elrontani, akkor viheted vissza az alaplapot (ha nincs rajta dual BIOS). többféleképpen lehet csinálni, általában támogatják a lapok, hogy egy FAT32-re formázott pendrive-ra rakod az új BIOS-t, azt bedugod a gépbe (közvetlenül egy alaplapi USB portra) és a BIOS-ból kiválasztod, hogy flashelje az új BIOS-t. Max 1-2 perc, addig türelmesen vársz. az új BIOS-t a gyártó oldaláról töltöd le.

    SZERK:
    ha nincs kedved a Memtest-tel bohóckodni, akkor azt kihagyhatod, de a BIOS legyen frissítve. Amikor biost frissítesz, mindent tegyél vissza a BIOS-ban alapbeállításra (kell legyen egy load default menüpont)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák