- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sad_Vamp
őstag
válasz Milka 78 #90950 üzenetére
mi történhetett? Visszahívták? Vagy már nem is lesz?
Nkm valami b450 vagy x470-es kell, mert most még 1300X megy bele de később valami 2700 vagy 3xxx lesz az tutiApropó X470 Taichi de NEM ultimate verzió... .van valami vélemény? Tényleg csak a nagysávszélű LAN a a különbség? vagy a VRM is?
köszi!
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
sad_Vamp
őstag
válasz ScomComputer #90952 üzenetére
X570-esek sajno nem felelnek meg mert 1xxx széria NEM megy rajtuk
Nagyon nem várhatok, 1/3ada az alkatrészeknek már itt van nálam, a másik fele hamarosan jön... ki kell őket tesztelni. Max 1-2 hetet tudok várni
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
palfitom
félisten
-
ScomComputer
veterán
válasz sad_Vamp #90953 üzenetére
Ja,hogy olyan proci lesz benne most, akkor nyugodtan vedd meg a taichi-t nem fogsz csalódni benne,az asrock x470-s szériában ez az egyetlen ajánlott lap,nálam volt "sima" és ultimate verzió is,nagyon baba volt mindkettő..
Ha majd 3xxx-s megy bele azt is simán bírni fogja a vrm...[ Szerkesztve ]
-
tPedro_
őstag
Sziasztok!
Elgondolkodtam a rendszer cserén, jelenleg egy elég régi gépet nyüstölök.
1. Mennyit szánsz az alaplapra? 35.000 HUF max
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? A proci vagy egy Ryzen 1200-as vagy egy 1300x-es lesz, 16GB RAM és egy Radeon HD7790 VGA kerül bele.Ezen kívül 3 HDD és 2 SSD.
3. Milyen méretű lapot szeretnél? ATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged?
- min 6 db SATA, USD 3.0, M.2 de ennek mindegyik kinézett lap megfelel
- eredetileg akartam sima PCI csatlakozót, de ha jól látom a B450-es lapokban nincs. Tuner kártya ment volna bele, lemondok róla.
- az USB Type C egyelőre nem tudom hol lenne hasznos
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? DVGA, nem lényeges, hogy milyen kimenetek vannak az alaplapon
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? nem lesz tuning
7. Használt, vagy új alaplap? újat szeretnék
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...) nem
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t? nemVégignéztem az ajánlott lapokat, aztán átnyálaztam a gyártók oldalait is.
Találtam még néhány, a kritériumoknak megfelelő lapot, de nem jöttem rá, hogy mik a különbségek.Tekintve, hogy húzni nem szeretném, lehet, hogy olyan is megfelelne nekem, ami a téma összefoglalóban nem volt felsorolva. Illetve az ott felsorolt ajánlott lapok között se láttam lényeges eltérést.
Ezeket a lapokat néztem ki:
Gigabyte
- B450 Gaming X
- B450 AORUS PROASUS
- B450 Prime Plus
- TUF B450-Pro Gaming
- TUF B450-Plus Gaming
- ROG STRIX B450-F GamingASrock
- B450 Pro4
- Fatal1ty K4
- B450 Steel LegendMSI
- B450-A PRO
- B450 GAMING PLUS
- B450 TOMAHAWKKöszönöm előre is a segítséget.
Üdv.
-
Milka 78
nagyúr
válasz tPedro_ #90958 üzenetére
Mivel nem lesz oc szinte bármilyen lap megfelel számodra,de ha a jövőben szeretnél nagyobb vagy akár Ryzen2-es procira bővíteni akkor nem árt kiaknázni a lehetőségeket.
MSI B450 TOMAHAWK vagy ha rá akarsz menni a spórolásra akkor mehet az MSI B450-A PRO.
A ROG STRIX B450-F Gaming még nem rossz eresztés, de kicsit drága és nem tudom, hogy szükséges e neked egy ilyen lap egy alap felhasználásra egy ilyen kicsi procihoz...ettől függetlenül simán vehető ha hajlandó vagy rá áldozni. -
palfitom
félisten
-
sad_Vamp
őstag
válasz ScomComputer #90955 üzenetére
újra van B450-GAMING-PRO-CARBON-AC (igaz csak1 darab) ... annak VRM-je is bírni fogja a Rx 3xxx-eket?
Elég nagy az árkülönbség a fenti lap és a Taichi között. Most mindkettő elérhető, de nem tudom megéri-e többlet pénzt az ASRock.Az overclocking nem igazán érdekel (max annyira hogy az auto turbo működjön ahogy kell) mert nem értek hozzá. A 3200MHz-es G.skill ramokat vigye és ennyi. Ami sokkal jobban érdekel a jövőbeli támogattoság (azaz az alaplap "lifecycle-ja") és a stabilitás. Nem szeretnék ostoba hibákba ütközni ami miat aztán fagyogat a gép vagy a programok.
Ennek fényében szerintetek melyik a jobb/értelmesebb vétel?
-
tPedro_
őstag
válasz palfitom #90961 üzenetére
Köszi a segítséget Milka 78-nak is.
Ha jól láttam az 1300x kb egy árban van a 2200g-vel és kb azonos teljesítményt is nyújt.
Milyen előnye van az 1300x-szel szemben?A Gigabyte lapok 2933 MHz-es RAM-ot is támogatnak OC nélkül, míg a többi lap "csak" 2666MHz-est.
Jól értem, hogy ez csak erősebb Ryzen prociknál számítana ha egyébként nincs húzva?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz tPedro_ #90964 üzenetére
Milyen előnye van az 1300x-szel szemben? - azonos ár, azonos teljesítmény, de picit jobb memóriakezelés és ugye van a 2200G-ben egy egész használható IGP is szükség esetére, szóval inkább mondjuk úgy, hogy semmi nem szól az 1300X mellett kb.
mod: ja ez itt off.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
palfitom
félisten
válasz tPedro_ #90964 üzenetére
Első részt megválaszolta solfilo, nincs értelme 1200 / 1300X-et venni.
"A Gigabyte lapok 2933 MHz-es RAM-ot is támogatnak OC nélkül, míg a többi lap "csak" 2666MHz-est." - Öööö, ez nem egészen így van. Ha 1300X-et raksz bele, akkor natívan 2667 támogatott, fölötte minden OC. 2200G esetében alap a 2933-as ram órajel, és fölötte OC.
"Jól értem, hogy ez csak erősebb Ryzen prociknál számítana ha egyébként nincs húzva?" - Ezt nem értem, de érdemes törekedni a magasabb ram-órajelekre, mert a Ryzeneknek sokat segít teljesítményben.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
nyozo
aktív tag
Jó árban tudnék most beszerezni a 9900K ASUS PRIME Z390-A helyett, MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON, GIGABYTE Z390 AORUS ELITE, vagy egy kicsivel drágábban ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING ti mit vennétek?
Egy nagyon bölcs ember mondása! "A haverok olyanok mint a krumpli ha megeszed meghal"
-
Milka 78
nagyúr
Szerintem az Elit jobb képességű lap, de az árához képest elég jó deal. Talán egyetlen hátránya, hogy a bios nekem pl kicsit szokatlan,de ez megszokás kérdése.
Ráadásul a Strix F-ből két fajta vrm-el szerlt verzió van amiből az egyik takkra ugyan az mint a Prime-A míg a másik a Hero-éra hajaz (ez utóbbi a jobb ami nagyjából már hozza az Elite szintjét) és a fene sem tudja, hogy te melyik variánst kapod.[ Szerkesztve ]
-
edari
őstag
Sziasztok
Létezik olyan B450-es lap, amin van llc, fix fesz és ráadásként Pstate állítási lehetőség?
Aorus Elite jó lenne, ha lenne rajta fix fesz, illetve az m2 ssd nem a vga alatt lenne (ezt is csak azért tudom mert konfigoltam már be).B450M Mortart néztem ki egyelőre (nem tudom megfelel-e a fenti kritériumoknak), egyelőre vagy 2600-as Ryzen menne bele, vagy vmi kis 4 magos cucc. Később egy 3600-at szeretnék belerakni.
-
Milka 78
nagyúr
A Gigákon nincs az MSI-n (meg a drágább/40+-os Asusokon) viszont van manuális llc és fix vcore is...pstate viszont fene sem tudja. A Mortar megfelene a kritériumoknak,de hogy a 3600 alatt mit gurít az a jövő zenéje.
UI : Nem kell félni az MSI-től, annak a biosa a legjobb all core oc-ra belépő szinten, míg a Giga kb használhatatlan (csak offset vcore,ohne llc) és az Asus/Asrock is felejtős(hol a fix vcore, hol a manuális llc hiányzik). Ha árban feljebb megyünk akkor változik a dolog némiképp, de ez nálad nem játszik
[ Szerkesztve ]
-
wihay
tag
Sokan a B450-F ajánlják, ha új Ryzen-t szeretnél az alá ne nagyon menjél le..
- Nem tudom, hogy szeretnél-e majd oc-zni, de az MSI és a Gigabyte lapokkal csak óvatosan - mivel biosban van némi hiány érzett általában..Ez egy német oldal, ahol fel vannak tüntetve AM4 platformon a VRM hűtés, az sem elhanyagolható..
https://www.hardwareluxx.de/community/f12/pga-am4-mainboard-vrm-liste-1155146.htmlui: Ha alaplap, akkor már ATX >
-
edari
őstag
válasz Milka 78 #90973 üzenetére
350-es Mortaron nincs pstate, nem lepődnék meg ha 450-esen se lenne.
Ah, teljesen tanácstalan vagyok.wihay:
Aha, na annyit nem szeretnék egy b450-es lapért adni.
Méret mindegy, mert ha most mATX-et veszek, akkor lehet a kövi házam is kisebb lenne (költözésnél lehet nem lenne rossz).[ Szerkesztve ]
-
Lacitusz
kezdő
Sziasztik!
Szeretnek uj gepet, amihez uj alaplap is kene. Jelenleg eppen az intel proci van az erdeklodesem kozeppontjaban.I3-9100f vagy i5-9400f hez kellene, de fontos lenne az idotallosaga, hogy egy par ev mulva is tudjak bele uj procit boviteni. (Josnok elonyben)
Es ne legyen a legdragabb.
Jatekok mennenek rajta nem fullon.Tuningolni nem szeretnem.
Menjen benne egy kozepes nvidia videokari.Nagyon nagyon nagyon regen nem foglalkoztam a temaval, ezert nem ismerem, hogy a mai markak mit tudnak
Regebben az Asrock kepviselte az olcso de megbizhato kategoriat. Az Asust a sok feature, sok support, de nalam ketto is elszallt. A Gigabyte a dragabb minoseget.Kerlek segitsetek valasztani, a mai felhozatalbol!
Ui: Igaz az hogy ezek a 1151v2 darabok win10 alatt mar nem mennek?
-
MZsoltee
veterán
válasz Milka 78 #90947 üzenetére
Az menynire elvetemült gondolat, hogy B450-es lap helyett X370-et vegyek? Miben tud többet a B450? Az X370-eseken több a fázis, gondolom a tuningot is jobban támogatják BIOS szinten és kb egy árban vannak a komolyabb B450-es lapokkal.
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
palfitom
félisten
válasz MZsoltee #90982 üzenetére
Az újabb generációt (4xx) érdemesebb vásárolni.
Ryzenek esetében előbb fogynak el a proci képességei, mint a lapok tuning-potenciálja, szóval annyira nem kell félni tőle, egy jobb B450-es kb. mindenre elég.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
MZsoltee
veterán
válasz palfitom #90983 üzenetére
Hosszú távra vennék lapot és tuningolnék. A későbbiekben majd a legnagyobb AM4-es procik egyikét raknám bele 12/24 (mag/szál) vagy ha lesz 16/32-es proci, akkor azt raknék bele és húznám is.
A B450-es lapok fázisait keveslem a tuninghoz és a komolyabb fogyasztáshoz.A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
palfitom
félisten
válasz MZsoltee #90984 üzenetére
OK, akkor X470-re menj! Összefoglalóban vannak ajánlott X470-ek.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
MZsoltee
veterán
válasz palfitom #90985 üzenetére
Csak azok meg sokkal drágábbak 50k+.
30-35k a lélektani határ és ebből kéne kihozni a legjobbat.
MSI B450 Gaming Plus
MSI B450 Tomahawk
és esetleg az ASROCK B450 Steel Legend az, ami játszik.Illetve láttam aprón és boltban is 35k hoz közeli komolyabb X370-es lapokat.
ASUS PRIME X370-PRO 32900 Ft
ASRock X370 Killer SLI Alaplap 35 390 Ft
Ezért kezdtem el gondolkodni azon, hogy B450 helyett X370.(#90986) scomcomputer: Tuti nem lesz olcsó és nem fog beleférni a keretbe.DE lehet csak veszek 2*8 GB ddr-et elrakom és két hónap múlva meg visszatérek és keresek lapot meg procit.
[ Szerkesztve ]
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
RobexX10
aktív tag
Szerintetek egy MSI B450 TOMAHAWK lap elegendő lesz 3700X vagy esetleg 3800X-hez??
-
-
Yany
addikt
Basszus, alig várom már, hogy upgrade-eljem az ősöreg gépem, de egyszerűen elkeserítő, amit az X570 kapcsán látok. Létezik, hogy az egyetlen alaplap ezzel a chipsettel ez a Gigabyte, amin nincs aktív hűtés? Márpedig olyan alaplapot tuti nem fogok venni, amin a kis hangyafaxni venti 3000-en pörög és 1 év múlva elporosodva, bezajosodva és elkopva a teljes lapot fogom cserélni.
Szóval srácok, dobátok ide be típusokat és/vagy linkeket passzív hűtésű X570-es lapokról? Köszi.
szerk.: ja a fenti lappal csak az a gondom, hogy 200e Ft-os lesz nagyjából, de lehet, hogy még afölött...
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
-
MZsoltee
veterán
válasz Milka 78 #90989 üzenetére
A keret 30-35 ropi, és ennyiért fogok lapot venni mostanság. Azt szeretném megtalálni, amelyik ezen igényeket a legjobban, ha nem is maradéktalanul kielégíti.
Tehát szól valami X370-el ellen hasonló áron a B450-el szemben?
Konkrétabban:
MSI B450 Gaming Plus
MSI B450 Tomahawk
ek valamelyikét, vagy esetleg az alábbiak egyikét választanátok?
ASUS PRIME X370-PRO
ASRock X370 Killer SLI Alaplap
ASROCK Fatal1ty X370 Gaming XA tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
ervin1979
tag
-
Milka 78
nagyúr
válasz ervin1979 #90997 üzenetére
Ez alakalmazás függő, de a 2666 és a 3000mhz között nincs olyan nagy különbség (kb 5-7%), de yt-n van pár videó ez ügyben.
A 9400f alá bármely lap megfelel viszont az ASrock B365m is szeret melegedni vrm téren ha egy komolyabb I7 kerül bele. Persze ezen lehet segíteni alulfeszeléssel és a vrm-re irányított ventilátor is sokat tud rajta segíteni. Hogy csak ne rosszat mondjak róla, bios téren elég jó kis deszka tele hasznos opciókkal (pl a fent említett alulfeszeléshez) és végeredményben ideális társ tud lenni egy i5 alá vagy egy kis kézimunkával i7 alá is. Vásárlásnál érdeklődd meg a rajta lévő biost, mert 1.20-ás kell hozzá, de ami a kezemben volt az csak 1.00-ás volt ergo kell neki egy frissítés. Hozzáteszem tulajdonságaiban nem sokban tér el a B360m-es testvérétől (azon kevesebb pcie csatorna és nincs raid) így akár arra is ránézhetsz és még olcsóbb is, viszont arra tuti kell bios frissítés és ugyan azon instrukciók vonatkoznak rá a melegedés kapcsán ha komolyabb procival próbálkoznál.Ha nem kell a 3000-es memória sebesség, viszont nem melegedős, jól konfigurálható B-s lapot keresel ami röhögve elbír egy komolyabb procival akkor ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4 (bios frissítéssel).
Ha ragaszkodsz a magasabb memória órajelhez és esetleg meg is megcsap a tuning (tudom nem opció,de jóha tudszróla némi infót) szele akkor lehet próbálkozni egy budget Z-s lappal.
Az MSI Z370-A Pro pl nem rossz választás e téren. Egy oc-s i5-el is elbír vagy akár egy alapon futkározó/gyengéden meghúzott i7-el is elboldogul.[ Szerkesztve ]
-
Jugar
tag
Sziasztok!
Rendszercsere lesz, csak az alaplap kérdéses.
1.Mennyit szánsz az alaplapra?
max 45e2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Ryzen 7 2700x, Ram:2x8Gb 3000MHz(késöbb 4x8Gb 3000MHz), egyenlőre RX 580 nitro+ VGA, ezen kívül 2 HDD és 1 SSD, 2db M.23.Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
min 6 db SATA, USB 3.0, USB 3.1 + 2x M.2 fontos hogy mindkettő hely tudja a 4x sebességet5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Nem lényeg6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
Nem tervezem, nem.7. Használt, vagy új alaplap?
Új8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
Üveg oldalas házba lesz, de nem ez elsődleges szempont a kinézet+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
NemMég ami fontos, csak ASUS és GIGABYTE jöhet szóba és lehetőleg 4xx. Amiket idáig sasoltam:
Asus TUF B450-Plus Gaming
Asus TUF B450-Pro Gaming
ASUS AM4 TUF X470-Plus Gaming
Asus ROG Strix B450-F Gaming
GIGABYTE B450 AORUS PRO (ámbár itt az egyik M.2-es csak 2x-es sebességre képes)Köszi a segítséget!
-
Lacitusz
kezdő
válasz Milka 78 #90981 üzenetére
Azt hiszem megszuletett a vegso dontes, egy Gigabyte B360M-D2V
A lokest az spdif kimenet, es a viszonylag jo ar adta meg. Tuningolni meg ugysem akarok.
Gondolom kene hozza kerni bios frissitest a kereskedotol a 9400f miatt.Van erre a deszkara barmi info, ami miatt esetleg ellenjavasolt lenne?
Koszi. L.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- DDR4 RAM BAZÁR - minőségi, 0KM es 4GB 3200 Mhz-s notebook RAM-ok számlával, garanciával!
- Hibátlan - CORSAIR Vengeance LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz CL16 RAM memória kit
- ASUS ROG Maximus Z790 Gaming + INTEL 14700 KF
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- MSI MPG B550I GAMING EDGE WIFI Alaplap
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest