Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #64791808

    törölt tag

    válasz philoxenia #30433 üzenetére

    Ha részegen kimegy kerékpárral valaki a forgalomba, meg kell büntetni

    Így van, kobozzák el tőle a kerékpárt, és az 50 ezer forint büntetésen túl a két havi elkobzásért fizet még 15 ezer tárolási díjat.

    Persze ez nem ugyanaz a helyzet, mint mikor valaki megiszik egy sört és hazakerekezik.

    De igen, ugyanaz a helyzet, zéró tolerancia van. De azért érezzük mindketten, hogy az életben azért mégsem ugyanaz. Nahát ugyanígy nem ugyanaz, mikor valaki bicajjal megy ki piásan az útra, vagy kocsival. Mindkettő veszélyes, de ha szintén közlekedőként választhatok, akkor biciklivel lééééciiives...

    Szerintem igen, ez súlyosbító körülmény kell legyen.

    Aztán miért? Aki biciklire ül, annak ugyanúgy tudnia kell a KRESZ-t, tehát ez ceteris paribus. Az egyetlen különbség az lehet, hogy feltételezed, hogy autóval is ilyen felelőtlen lenne. A végeredmény az, hogy a te feltételezésed miatt büntessük őt meg. Hogy megérdemelné, az elképzelhető, de egy jogállam így nem működhet, mert akkor meg szerintem tarkón kell lőni a pirosban az úttestre lépő gyalogost. A jognak azért kell büntetnie, amit elkövettél, és a jogban nincs olyan, hogy HA.

    De nem a szondával kimutathatóan ittas kerékpározást, hanem a ténylegesen kontrollálhatatlan állapotban elkövetett ámokfutást...

    Szintén jogi problémám van: objektív mérőeszköz kell. Szerinted ámokfutás, szerinte kikerült egy gödröt. Akkor te lekamerázod és hozol 50 embert, akinek az a véleménye, mint a tiéd, ő meg hoz 60-at, aki jófejnek tartja. És akkor megint ott vagyunk, hogy vélemények alapján van büntetés és nem egy objektív mérce alapján. Namost akkor milyen véralkohol szintén húzod meg a vonalat? Ugyanakkora szintél az egy ügyesebb ember simán bicajozik, míg egy másik felülni nem tud rá, olyan balfék. JOGILAG NEM ÉRTELMEZHETŐ.

    egy sör, vagy egy feles után [...] még mindig biztonságosabban közlekedem

    Ha erre azt írom, hogy minimum szabálysértést követsz el, és mindenkinek, aki most ezt olvassa, állampolgári kötelezettsége lenne a hatóságok felé jelenteni, hogy te ittas állapotban ülsz biciklire.

    Egyébként pedig általában jó érveléseket hozunk össze így ketten phil, de ennek a mostaninak van egy olyan íze, hogy "büntessük hülyére a részeg bicajosokat, kivétel engem, mert én tudom, hol a határ". Felőlem lehet srácok, de akkor büntessük szét a gyorshajtókat, kivéve engem, mert én tudom, hol a határ.

    Mindegy, aki beleszagolt már a jogba, az tudja, hogy mért nem lehet részeg bicajozásért jogsit elvenni, aki meg nem, annak meg ennél jobban úgy sem tudom elmagyarázni.

    Amúgy médiatörténeti pillanatnak tartom, hogy az előző hsz-emet moderáltátok személyeskedés miatt, mert azt írtam valakire, hogy magyar. (Egy picit meglepődtem, bocs, többet nem szidok így senkit...) Ezek szerint magyarnak lenni szerintetek is pejoratív :)

Új hozzászólás Aktív témák