- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yellow73_a
tag
válasz PredatorZoli #89799 üzenetére
Ez nem revolut kérdés, hanem nemzetközi utalás kérdése. A fogadó bank kondícióitól függ a nemzetközi utalás költsége. Alapból osztott költség van, vagyis a feladó fizeti a saját bankja által felszámolt utalási díjat (Revolut esetében ez nulla), a fogadó pedig az ő saját bankja által felszámolt fogadási díjat. Elvileg az utaláskor az utaló fél választhat olyat is, hogy minden költséget ő visel, vagy minden költséget a fogadó fél visel.
Én hobbyból BrickLinkezem (LEGO internetes adás-vételi oldal), ezért nem engedtem, hogy nekem valaki külföldről utaljon, mert az Erste elég komoly summát számolt fel a külföldi utalás fogadására. Nem emlékszem pontosan, de 2k fölött volt. -
SzGee
aktív tag
válasz Yellow73_a #89901 üzenetére
De a Revolut nem nemzetközi utalásként küldi ezeket, magyar számlaszámról, giro-n keresztül jönnek ezek az átutalások
If you leave me, can I come, too?
-
nort_on
senior tag
válasz Oppenheimer #89902 üzenetére
Így van. Egy végig fix hitelnél minimális kockázat van. Deviza (láttuk...) vagy változó kamatozású már más, abban azért van/volt kockázat.
-
robag93
aktív tag
@Oppenheimer @nort_on
Na jó, de azért másfajta kockázatok vannak. Nem lesz munkád, beteg leszel. Ezeket elhanyagolhatónak gondoljuk? Tételezzük fel, hogy valaki azért vett fel lakáshitelt, mert egyébként nincs elég pénze. Ha lenne rá pénz, de máshol jobban lehet befektetni, az tiszta sor.
-
Stanlee
őstag
válasz robag93 #89900 üzenetére
Probald meg egy hosszabb idotavon ertelmezni, nem tul egyszeru megmondani, hogy kockazatos hitelfeleseg-e.
En 2006-ban vettem lakast, minimal onerovel az akkori szabalyok szerint, igazi devizahitellel, mert euroban kaptam a fizetesem. Az elejen minden rendben volt, aztan 2008-tol elkezdett romlani a helyzet, eloszor csak a torleszto volt problemasabb, mert a munkaadom teljesen forintositotta a fizetesem es elvalt az euro arfolyamtol. Az akkori valsag miatt az ingatlanpiac is beszakadt, es a hitel forintositasa utan tobb volt a hitelem, mint amit felvettem, ill. 7 ev torlesztes utan is kevesebbet ert a lakas, mint a hitel ami rajta volt.
Ma mar szerencsere tudsz felvenni 10-20 eves fix kamatozasu hitelt, nincs kitettseged az euro arfolyam valtozas iranyaba.
Viszont ami ugyanugy megmarad, elore nem lathato faktorkent:
- politikai dontesek miatt pozitiv vagy negativ iranyba is elmehet az ingatlan erteke,
- egy rosszabb gazdasagi idoszakban munkanelkulive is valhatsz es nem biztos, hogy tudsz torleszteni, lelkiekben ez megerolteto lehet
- a hiteled alatt lehetnek a mostanihoz hasonlo idoszakok, amikor magas az inflacio, es lehet, hogy pont a te fizetesed nem fog megfelelo mertekben noni, viszont a megelhetesi koltsegeid nonek, a mar meglevo fix torleszto mellett, igy a masra elkoltheto penzmennyiseged csokkenni fog
- az ingatlanod erteke csokkenhet nominalisan, akar stagnalhat is - van aki nem turi ezt tul jolMerlegeld ezeket a dolgokat, ha lakhatasra veszed, akkor nem 5 ev mulva fogod kiertekelni, hogy jo dontes volt-e, viszont lesznek idoszakok amikor rossz, van amikor meg jo dontesnek fogod erezni.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
robag93
aktív tag
válasz Oppenheimer #89906 üzenetére
Igen, épp ezért próbálom belőni a kockázatot.
Valahová az egyedi részvények környékére tenném. Mondjuk a jól diverzifikált és a kevésbé jól diverzifikált egyedi részvényportfólió közé. Csak ugye egyedi részvényt elég kevesen vásárolunk, lakáshitelbe meg annál többen megyünk bele
-
WasabiTrsr
csendes tag
válasz robag93 #89905 üzenetére
Mi tortenik ha alberletben vagy es beteg leszel/nincs munkad? Hitellel szerintem el tudod huzni evekig mire kiraknak.
Fel evvel ezelott az alacsony kamatok miatt kb alberlet arban tudtal felvenni hitelt. Most mar mas kicsit, de nem szamitok arra, hogy az alberlet arak nagyon lefele mennek.Egy sajat lakas nem csak a hozamrol szol, inkabb a biztonsag, hogy a tied, szerintem. Nem fog kirakni senki amig fizeted a hitelt, tobbe kevesbe azt csinalsz amit akarsz vele.
Persze ez mind attol is fugg milyen lakast veszel es hol. Inkabb ez benne a riziko szerintem, hogy mondjuk rosszak a szomszedok vagy elromlik valami ami draga.
Szerk: Plusz a magyar inflacio gyorsan el is viszi a torleszto egy reszet, meg akkor is ha magasabb a kamatod
[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
Utolag azert konnyu okosnak lenni
-
nort_on
senior tag
válasz tomazin #89910 üzenetére
Azt nem lehetett látni, hogy mit hoz a jövő, de azt igen, hogy az elmúlt időszakban (kb 1 évvel ezelőttig) baromi olcsó volt a hitel. Most nem néztem utána, de lehet történelmi mélypont volt. Itthon. A hollandoknál még mindig olcsó.
robag93 persze, millió kockázat van, de a hitel, mint termék, főleg egy forintos fix közel nem egy egyedi részvény kockázata...
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz robag93 #89900 üzenetére
Fix kamatú hitel esetén a fő kockázatok a sztoriban a mögöttes ingatlan értékének változása, illetve hogy lesz-e miből visszafizetned.
Az ingatlan értéke kevésbé kritikus ha benne óhajtasz lakni és nem eladni/kiadni akarod. Az ingatlanpiaci folyamatok ez esetben annyira nem érintenek, csak az egyedi ingatlan tartáshoz köthetők, pl. ha valami katasztrofális történik az ingatlanoddal (lakástűz, szerkezeti kár, stb). Ez egyrészt ritka, másrészt egész jó lehetőségek vannak a kezelésére (biztosítás), szóval ez eléggé messze van az egyedi részvény tartásának kockázatától.
Marad még az országkockázat az ingatlan értékében, amit fentebb is írtak. Ennek megbecsülése nagyon nehéz sajnos, meg kivédeni se lehet. Ez egyéni világnézet kérdése leginkább, ki mennyire tartja hosszabb távon megbízhatónak ezt az országot. (Jól is járhatsz, a jelenlegi politikai kurzusnak eléggé kegyeltje volt az ingatlanpiac eleddig).
A visszafizetés kockázatára szinte 100%-os ráhatásod van. Magánéleti katasztrófákra megintcsak köthetsz biztosítást. Hitelt meg annyit vegyél fel, aminek a törlesztőjét biztosan tudod hosszabb távon is fizetni, illetve legyen egy vastag vésztartalékod, amibe a havi kiadásaidon felül a törlesztőt is beleszámolod, hogyha beüt valami gebasz, legyen miből áthidalni/kitalálni mi legyen.
Csupasz seggre nyakig eladósodni nyilván kockázatos, de ez nem a konstrukció hibája, ez inkább PEBKAC. Ha ésszel veszel fel hitelt, kezeled a pénzügyeidet akkor nagyon alacsony a kockázata. És mint a többiek is írták, az alternatívákhoz kell hasonlítani. Ha nem veszel ingatlant, hanem bérelsz a "visszafizetési kockázatot" ugyanúgy futod, ha nem fizeted a bérleti díjat a tulaj ugyanúgy kirak, potenciálisan előbb ráadásul, mint a bank. Az ingatlanpiaci kockázatnak meg az inverzét futod, akkor jársz szarul, ha nő az ingatlanok értéke, ami sajnos hosszútávon jellemzője a piacnak. Egyedül az egyedi ingatlan tartásának kockázat alól mentesülsz, de mint fentebb is írtam, ez kezelhető nagyrészt biztosítással.
Szerintem elsősorban azt kell eldönteni, hogy itthon szeretnél-e élni hosszabb távon, illetve megnézni az anyagi lehetőségeidet, kijönne-e belőle ésszel felvett méretű hitelre ingatlan. Ha igen, akkor jelen kamatkörnyezetben is nagyon alacsony kockázatú a hitelfelvétel.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
[MSCI Diversified
Multiple-Factor Indexes]egy msci multifactoros €-ra hedgelt ETF: [link]
kis összevetese XDEV-vel es JPGL-lel:
XDEV-em es JPGL-em vannak, IS07-em még nincs :-)vélemény, megfigyelés, gondolat érdekel
-
Yellow73_a
tag
Hát nem tudom, az én Revolut IBAN számlaszámom LT07 -tel kezdődik, tehát ez nem magyar számlaszám.
Igaz, ha Magyarországon regisztráltál Revolutra, akkor a magyar számlákra történő utalás díjmentes, de a Revolut csak asaját költségeit tudja meghatározni, így a küldésnek nincs díja. Hogy a fogadó bank a pénz fogadásáért számít-e fel díjat, azt gondolom az egyes bankok mindenkori kondíciói határozzák meg. Ráadásul ez az utalás valamilyen közvetítő bankon is keresztülmegy/keresztülmehet, aki szintén számíthat fel díjat.
Lehet, hogy eddig a Revoulut OUR (mindent a feladó fizet) költségviseléssel rendezte az utalásokat, és most már SHA költségviseléssel (a feladó bank költségeit a feladó fizeti, ami Revolut esetében nulla, a fogadó bank költségeit pedig a fogadó fél fizeti)
De ahogy olvasom, az eddigi tapasztalatok alapján a céges számlákat érinti a probléma, a magánszemélyekét nem. Mondjuk nem tudom, miért tesznek különbséget. -
Begi
senior tag
válasz Yellow73_a #89915 üzenetére
Eddig, ha nagyobb osszegu HUF-ot utaltam Revo-rol a Rafis szamlamra, akkor az kb. azonnal teljesult bankon belul, bar nemzetkozi utalaskent megjelolve.
Kisebb osszegnel meg egy "The Currency Cloud Limited" magyar szamlaszamrol erkezett a penz.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Te ezt erted?
[link] - IS07Azt mondja
'Focus on drivers of Developed Market equity performance: inexpensive stocks (value), financially healthy firms (quality), trending stocks (momentum) and relatively low market cap companies (size).'Aztan a TOP 10 tagja
EXXON MOBIL CORP 2.77
APPLE INC 2.65
CISCO SYSTEMS INC 2.43
WALMART INC 2.42
ELEVANCE HEALTH INC 2.35
MICROSOFT CORP 1.61
EOG RESOURCES INC 1.59
INTEL CORPORATION CORP 1.59
TEXAS INSTRUMENT INC 1.46
HUMANA INC 1.33Ezek melyik parhuzamos univerzumban relativ kicsi cegek?
Egyebkent a TER mintha kicsit magas lenne (0.55%), a cegek sulyozasa is teljesen mas (JPGL-hez kepest), es az osszetetel se tunik hasonlonak.
Valami modszertani kulonbseg van itt a ketto kozott. -
SzGee
aktív tag
Nem arról az iban-ról jön az utalás, hanem a revo-nak egy magyar számlaszámáról
If you leave me, can I come, too?
-
Stanlee
őstag
Van meg BEN is, ott a fogado fizet mindent.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
archie17
tag
Sziasztok!
Remek tanácsokat olvasok itt nap mint nap, ezért köszönet.
Az egyik ilyen volt a NYESZ és a javasolt ERSTE számlavezetés, ahol elérhető a BÉTa ETF állomány. Jelenleg OTP-nél van NYESZ-R számlám tele helyi befalapokkal, ezt szeretném az ERSTE-hez átvinni (ahol van értékpapír és TBSZ számlám ex-RC tagként).
Írtam a bankoknak is, de csak hogy megspóroljak egy felesleges ügyintézési kört, valaki csinált már ilyet? Leírná a lépéseket? Melyik bankban kell kezdeni az ügyintézést? Mindkét bankban csak személyesen, fiókban lehet ezt bonyolítani?U.i. a jelenlegi OTP portfóliómat eladtam, így a transzfer talán olcsóbb (csak számlapénz), úgyis S&P500-at vennék belőle.
-
ToXeN
tag
Sziasztok!
Ha van egy forint alapú OTP számlám amin kb minden pénzem van (nem lekötve) nyithatok egy OTP-s EURO devizaszámlát és áttehetem rá mondjuk a vagyonom 95%-át, nem lekötve?
Menekülnék a forintból, de szeretnék bármikor hozzáférni a pénzhez.
Jól gondolom, hogy az árfolyamkülönbségből keletkező nyereség adómentes ha esetleg visszaváltok forintra?"Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra"
-
veterán
Friss update lakáskiadásról: mintha ezeknél a felülre árazott kégliknél az ingatlanos vonal jobban működne. Múlt hét szerdán hirdettem meg Fb-n, csütörtökön ingatlan.com, alberlet.hu képpel, kiemeléssel. Ingatlanosok azonnal betaláltak, hétfőn már az egyik hozott is 2 embert, és mindkettő aznap este jelezte, hogy kibérelné.
Közben a privátok csak variáltak, lemondták, mégsem érnek rá, később érnek rá. Hétfőre 6 megtekintés volt tervezve, ebből csak a 2 ingatlanos jött össze. Le is állítottam a hirdetéseket, holnap még jön egy csapat (szintén ingatlanos szervezésben), de közben is keresnek privátok/ingatlanosok. Szóval pörög a piac.
-
tlac
nagyúr
válasz PredatorZoli #89626 üzenetére
és ha ezt még megfejeled azzal hogy akkor indulsz mikor épp -20% van a tőzsdén
hol vannak ezek -20%-os etf-ek?
ha visszanézek 1 évet inkább csak -10%-okat látok eur-ban az itt előforduló ajánlottabb etf-eknél -
aujjobba
addikt
Ugy emlekszem ez a beszelgetes onnan indult, hogy paran nem akarnak most a tozsdere penzt vinni, hanem inkabb allampapirba, mert a tozsden tovabbi hatalmas (mondjuk -20%) esest varnak.
Innen jott ez az ertek, a mar nagyon vart es sokak altal biztosra vett zuhanas nem tortent egyelore meg. -
stingy2
senior tag
válasz UberMutant #89925 üzenetére
"2. árfolyamnyereség adóköteles."- alapvetően igen, de ez itt egy "szürke zóna".
Ha nem rendszeres oda-vissza váltás és nem vallod be, akkor a kutttyát nem fogja érdekelni.
"7. Egyéb indokkal adómentes:
7.4. * a valuta, a deviza forintra, a forint devizára, valutára, valamint a devizának, a valutának más devizára, valutára való átváltásakor keletkezett árfolyamnyereség, feltéve, hogy az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik;"#89927tlac 2022-ben az amerikai SP500 esett kb. 20%-ot. Amit a SPY lekövetett majdnem centre pontosan. Az, hogy az ilyen eurós, euróra hedgelt, value, growth, equal weight stb. etf-ek mennyit estek, semmi köze az sp500 teljesítményéhez, mert ott nyilván több más faktor is bejátszik.
[ Szerkesztve ]
INTJ
-
donat_sz
senior tag
válasz aujjobba #89920 üzenetére
#89919mgoogyi és #89914avl
benne van részletesebben is a méret lefedettség! Ez inkább "big" és "mid"size:
- Very large19.08%
- Big 42.47%
- Middle 37.55%
- Small 0.17%
- Micro 0.0%ui. a nem eur hedge 0,50% TER
uui. az elmúlt 3 évben a jpgl ahogy nézem minden időszakban jobban hozott és a volatilitása is enyhén jobb.
részemről nem látom azt az előnyt, amiért a JPGL helyére mellé ezt is be szeretném építeni a portfóliómba
[ Szerkesztve ]
-
ToXeN
tag
válasz UberMutant #89925 üzenetére
Köszi a választ!
Hogyan lehetséges, hogy adóköteles pénzt visszaváltani a devizaszámláról, mikor ehhez is lehet kérni bankkártyát és használni rendesen vásárlásokhoz mint egy forint alapú számlát?
Ezek szerint, ha én nap mint nap a devizaszámlámat használnám vásárlásokhoz akkor mindenről tételesen adóznom kellene, ha jobb az árfolyam mint amikor betettem? Ezt nem értem, hogy működne."Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra"
-
Zizmand
aktív tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nagyon alapkérdés: az OTP-nél van folyószámlám és értékpapírt szeretnék venni, van is értékpapír számlám, de jelenleg 0 forint van rajta. Akkor utalni kell rá összeget a folyószámláról, hogy tudjak értékpapírt vásárolni? -
peetie1
aktív tag
-
da.
tag
válasz nort_on #89266 üzenetére
köszönöm!
közben láttam ezt a KBC-s 30.000 Ft-os ajánlói programot. ha van valakinek meghívója, megköszönném (hátha végül a KBC-nél kötnék ki).nem tudom a két szolgáltató közül mi alapján lehetne dönteni. a költségek eléggé hasonlónak tűnnek. nagyjából összevethető az elérhető ETF-ek, részvények, egyebek száma is? van valami olyan szempont, ami miatt nem kérdés, hogy A vagy B a "helyes" választás?
kösz a könyvajánlót is, elkezdtem a Lusta portfólióval.
-
Vesa
veterán
-
da.
tag
még egy kérdés szembejött:
van valamennyi PMÁP 2029/J -m az államkincstárnál.
a mobilappban szeretném beállítani a "rendelkezés módja"-nál az "újrabefektetést", de nem engedi kiválasztani. csak banki utalás, vagy pénzszámla választható.
érdekes, a 2027/J esetén tudok választani újrabefektetést is.
lehet, hogy a távolabbi lejárt (2023.03.21) miatt nem választható az újrabefektetés a 2029/J esetén?köszönöm
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest