- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
robag93
aktív tag
válasz PredatorZoli #89300 üzenetére
Ha mindenki így csinálná, akkor soha sem menne már fel (vagy éppen le)
-
Pfiucska
aktív tag
válasz PredatorZoli #89299 üzenetére
Igazad van, ott egy fokkal jobb, már látom a tranzakciók kozott.
Legutobb hogyan mondtad, hogy erdemes kotni a megbizasokat? Limit arasan? Pont mostanaban irtal errol is par szot..
szerk. Megvan. Limitaras vetel, legjobb eladasi fele pozicionalva. Mondjuk en fele lottem darabja 25 centtel, de mar mindegy[ Szerkesztve ]
iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
julius666
addikt
viszont azt nem teljesen világos, ha folyamatosan emelik a kamatot az utóbbi időben, nem csökken ugyanúgy a kötvény értéke, néha annak ellenére is emelkedik
Mert a kötvények árazását alapvetően ugyanúgy a kereslet-kínálat határozza meg, mint a részvényekét, a szereplők döntéseiben a jegybanki alapkamat csak egy a sok tényező közül. Az alapkamat csak egy szám ( ), hogy sok, vagy kevés azt a kamatvárakozások, kockázati felárak, stb. határozzák meg. Ezek pedig folyamatosan mozgó célpontok akkor is, ha amúgy a jegybank nem csinál semmit.Egyértelmű összefüggés csak egy adott kötvény várható hozama és árfolyama között van (nyilván triviálisan minél alacsonyabb az árfolyam, annál nagyobb a várható hozam).
egyre inkább odajutok, hogy ha már kötvény etf-ek, akkor az amcsi legyen
ott lehet hamarabb fognak leállni a kamatemeléssel is
Az alap elgondolás az jó, szerintem is először az USA-ban lesz a forduló, az EU meg bealszik és túltolja (ahogy az lenni szokott). A hiba ebben meg az, hogy ha így lesz, ez a deviza árfolyamokban is le fog csapódni, az euró be fog erősödni, azaz az USA kötvényeid értéke csökkenni fog EUR-ban mérve. -
Yager01
senior tag
válasz PredatorZoli #89170 üzenetére
Mi a helyzet a Revolutos vizsgálatoddal? Nem láttam, hogy írtál volna róla. Lezárulkt már sikeresen ,minden rendben van? Gondolkodom rajta, hogy váltok át HUF-ot (most van itt az ideje sztem) és ott hagyom Revo-n. Nem igazán tudom mibe rakjam de kihasználnám az erős HUF-ot. Közben eszembe jutott, hogy voltak problémáid...
-
Vesa
veterán
Keletkezett újabb adag pénzem. Ssjnos forintban. Ki, milyen devizára váltana most? EUR vs USD?
A tudomány a valóság költészete!
-
pube111
senior tag
Üdv! Az egyéves máp idő előtti visszavásárlásról az otp-nél tudtok valami biztosat?
A kamatot időarányosan fizetik? A tőkét hány százalékon szamolját? hogy van ez? -
-
Ixion77
addikt
válasz j0k3r! #89253 üzenetére
A grafikon helyes, de hadd kommentáljam:
Sok kisbefektető úgy gondolja, hogy a FED úgy változtatja a kamatot ahogy kedve van, és akkor csökkent amikor lehet.
A valóság ezzel szemben az, hogy a FED úgy változtatja a kamatot, ahogy kénytelen. Jelenleg is az a helyzet. Emel amíg emelni kénytelen, és mindaddig emel, amíg csökkenteni nem lesz kénytelen.
Így volt ez a múltban is. A FED mindaddig emelt, amíg valami el nem tört a gazdaságban, ami miatt onnantól csökkenteni volt kénytelen. Most is azt tippelgeti mindenki, hogy mikor és milyen törés fog bekövetkezni. Amikor az megtörténik, akkor igyekszik majd a FED helyreállítani a károkat.
Természetesen addigra már késő lesz, a kár megtörtént, mindenki látja mekkora a baj, és senki sem tudja hogy milyen mély a nyúl ürege. Ettől lesz vízesés a tőzsdei chartokon, mivel ilyenkor kezdődik a találgatás, hogy vajon mekkora a kár, mikor és mekkora véráldozattal sikerül abból majd kikászálódni.
Ez látható a belinkelt grafikonon. A gazdasági törések időpontjai és a FED kényszerű lépései.Is this time different?
Igen, több szempontból is.
- Egyrészt a FED olyan helyzetben van, amilyenhez hasonló nem volt még soha. Maguk is elismerik hogy sötétben tapogatóznak, nincs történelmi támpont, nincs mire támaszkodniuk.
- Másrészt korábban a FED elve az volt, hogy utólag oltotta a tüzet. Most az a hozzáállásuk, hogy megpróbálják előre felderíteni minden töréspontot, és már a törés előtt beavatkozni.
- Harmadrészt üres a fegyvertár. A balance sheet már így is iszonyatos méretű, az USA ellenlábasai pedig nagyon szeretnék látni hogy a dollár megszűnik a világgazdaság alapja lenni. A fegyvertár ürességével persze ők is tisztában vannak, ezért is igyekeznek annyira megelőzni a problémát, mert ha egyszer bekövetkezik, nem biztos hogy lesz majd elég kötszerük.Hogy mi lehet ebből?
Bármi. De tényleg. Az egyik véglettől a másikig akármi. Lehet, hogy semmi sem törik el, minden szuperül alakul és év végére már SPX 5K+ lesz. Lehet az is, hogy olyan szuperszar helyzet lesz inflációval, zsugorodó gazdasággal és nagyhatalmi konflikusokkal hogy az SPX 1K- lesz. Senki se higgye hogy ezek bármelyike elképzelhetetlen. Benne van mindkettő a pakliban, ahogy az összes köztes érték is. Igyekezzen mindenki úgy kezelni a megtakarításait, hogy egyik se okozzon számára (anyagilag) végleges katasztrófát.A személyes tippem az, hogy a mostani recesszióból még ki fogja tudni a FED vakarni a gazdaságot, így lesz még új tőzsdei csúcs két éven belül. A következő nagy gebasz beütésekor viszont brutális zuhanás lesz. (Nem, a 2022-es nem volt az. Ez eddig csak egy korrekció volt szerintem.)
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
makaro
csendes tag
Sziasztok!
Most próbálok eurós államkötvényt vásárolni a webkincstáron Revolut-tal. Azt gondoltam én, hogy lehet revolutos (virtuális) kártyával is venni kötvényt.
A próbálkozásomnak a következő eredménye lett: Sikertelen tranzakció!: Bankkártyás fizetés átmenetileg nem elérhető!
Na most, vagy az van, hogy eleve nem lehet beutalni bankkártyával eurót, vagy most átmenetileg nem lehet? Esetleg próbálkozzak mással.
Vagy ezt találtam:
[link]
Ez működik akkor is, ha Revoluttal utalok? -
Ixion77
addikt
ETF-et EUR-ban lehet főleg venni, és mivel kb. mindegy mi az elszámolási devizanem, ezért abban is érdemes.
A hirtelen menni kell részt meg abban, amit ott használnak ahová menni akarsz. (RUB vagy CNY )[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
nagyúr
válasz aujjobba #89298 üzenetére
Több mint 15 éve élek a befektetéseimből, az egyik legfontosabb dolog amit ez idő alatt megtanultam az az, hogy nagyon fontos a jó időzítés. A másik, hogy lehetőleg minél kevesebb pénzt veszítsek. Ez utóbbi egész jól megy egyébként.
Nyilván nem úgy tervezem, hogy idén majd megveszem a piac alját, de túl sok kockázatot látok arra vonatkozóan, hogy tovább essenek az árfolyamok. Inkább "veszítek" azzal, hogy már a trend fordulása után lépjek piacra, minthogy bele vegyek az eső trendbe, és esetlegesen hosszú hónapokon (éveken?) át üljek a mínuszban. És a pénz addig sem alszik, több olyan lehetőséget is látok ami nagy haszonnal kecsegtet. Szóval nem esik nehezemre kivárni. Ez befektetői attitűd kérdése, megértem azokat is, aki folyamatosan tolják a pénzt a tőzsdébe.
A forint esetleges leértékelődése már felkészültem, folyamatosan váltom át a tőzsdére szánt forintjaimat euróra. Egyébként nemrég kitaláltam egy jó "megoldást" a váltásra, a gyenge forint árfolyam miatt bizonyos dolgokat (például prémium használt autó) megéri külföldre exportálni. Ezen agyalok most, ha összejönne egy újabb láb lehetne nekem (kopp-kopp).
PredatorZoli: A technikai elemzés sokszor működik (tapasztalat). Ez csak egy támpont, nyilván nem szabad kizárólag ez alapján dönteni a befektetésinkről. De attól mondjuk valószínűleg jobb -amit sok embernél látok-, hogy a "vágyálmainkat" vesszük figyelembe az árfolyamok közép és hosszútávú megtippelésekor. Én korábban többször elkövettem ezt a hibát, szóval tudom, hogy miről beszélek.
Szerk.: Mondjuk a korábban linkelt chartot nézve azért elég nehéz azt mondani, hogy a technikai elemzés egyáltalán nem működik.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz bulikavagyok #89325 üzenetére
És te eddig felülmúltad a piacot ezzel a kimaradok az esésből című történettel? Vagy összességében mivel kimaradtál a partvonalon ücsörgéssel, tulajdonképpen alulmúltad a benchmarkot?
[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #89316 üzenetére
Igen, attól FED Pivot a neve és nem FED pause, hogy nem önszántukból vágnak kamatot, ez világos.
"Egyrészt a FED olyan helyzetben van, amilyenhez hasonló nem volt még soha. Maguk is elismerik hogy sötétben tapogatóznak, nincs történelmi támpont, nincs mire támaszkodniuk"
Szerintem ez mindig is így volt, maximum most őszintébbek, mert az átmeneti infláció óta sokat csorbult a hitelességük.
"Másrészt korábban a FED elve az volt, hogy utólag oltotta a tüzet. Most az a hozzáállásuk, hogy megpróbálják előre felderíteni minden töréspontot, és már a törés előtt beavatkozni."
Szerintem most is utólag oltják tüzet (7% feletti CPI), különben nem kellene történelmi mértékű kamatemelést csinálniuk. Fullba lett nyomva a kretén a COVID alatt/után, ez van. Ez a lecke is meg lett tanulva remélhetőleg.
Többivel nagyjából egyetértek
some men just wanna watch the world burn...
-
travix
aktív tag
Nekem az tűnt fel, hogy xetrán ami van egy etf-nek ask price és az eur/usd mozgását nem teljesen követi a tőzsde. Egyébként meglepő, hogy 1-1 népszerű etf-nél milyen kevés eladás/vétel történik a xetrán (frankfurton még annyi se). Ennyire kevesen lennénk befektetők?
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz bulikavagyok #89325 üzenetére
Szabad megkérdezni mik azok az egyéb "jó befektetési lehetőségek" amiket fentebb is említettél? Vagy ilyen ügyeskedésekre gondolsz leginkább, mint botcsinálta autónepperkedés nyugati irányban?
-
nagyúr
válasz PredatorZoli #89326 üzenetére
Úgy tűnik, hogy egyáltalán nem ment át az elméletem, biztos az én hibám. Hagyjuk inkább.
julius666: Botcsinálta? Az ingatlan mellett az autó a másik nagy szerelem az életemben. Szeretnék minél több autót kipróbálni az életemben, ezért gyakran (8-10 havonta) cserélem az autóimat (nagyon ritkán mínuszban). Elég jól ismerem a piacot, mivel folyamatosan figyelem itthon és külföldön is. Most találtam egy ilyen lehetőséget, de ez nem igazán befektetés, inkább csak hobbi. Mondhatni, hogy összeköthetem a kellemest a hasznossal. Az, hogy így lehet a forintomból euró csak bónusz.
A másik jóval nagyobb haszonnal kecsegetető lehetőség továbbra is az ingatlanpiacon van (Magyarországon is). Ez már melósabb lesz valamennyivel, de nagyon bizakodó vagyok.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
válasz PredatorZoli #89328 üzenetére
Pedig bármikor beúszhat egy Black Swan. Olyan dolgokat látunk (rekord infláció, rekord kamat emelés), amelyekre 30-40 éve nem volt példa. Nagyon meglepődnék, ha egy csontváz sem esne ki a szekrényből ilyen extrém körülmények között.
Nagyon optimista vagy, túl sok Ben Felixet nézel
some men just wanna watch the world burn...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz bulikavagyok #89331 üzenetére
Nem. A fő kérdés az az, hogy ez egy elmélet, vagy egy működő gyakorlat. Ha előbbi, akkor kutyagumit sem ér. Ha utóbbi, akkor jó neked, azért is kérdeztem, hogy sikerült-e. Mert ha nem, akkor az égegyadta világon semmi értelme.
-
nagyúr
válasz PredatorZoli #89333 üzenetére
A jó időzítés? Számomra jól működő gyakorlat. A tőzsdén és az ingtanpiacon is.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz bulikavagyok #89335 üzenetére
Megverted vele a piacot vagy sem? Ez volt az eredeti kérdés. Kifejtve ez a kérdés azt jelenti, hogy több nyereséged lett-e az adom-veszem-kivárokból, mint ha csak tartottad volna az egész piacot. És most a tőzsdéről volt szó, ne keverjük bele az ingatlant mert ott ezer más tényező van.
-
Krugszvele
senior tag
válasz PredatorZoli #89336 üzenetére
Én nem tudom megverni a piacot, mert itt nincsen benchmark. Értelmetlen ez a szoros érzelmi kötődés bizonyos benchmarkhoz, mert eleve korlátozza a gondolkozást.
Szerintem a tanulási görbém első tíz éve azzal telt, hogy jól tudjak időzíteni. Mert az az egyik legfontosabb dolog. -
SzGee
aktív tag
válasz Krugszvele #89337 üzenetére
Elmehetnél kormányszóvivőnek Gerike helyett
If you leave me, can I come, too?
-
nagyúr
válasz PredatorZoli #89336 üzenetére
Megverni a piacot... Nem értem, h miért erőlteted ezt ennyire?! A jó időzítés nem erről szól. Hanem jelen esetben arról, hogy amíg eső trend (és nagy bizonytalanság) van, addig máshol fialtatom a pénzem. Egyébként kb nyolc évig tradeltem aktívan (skalp és daytrade), és igen, megvertem vele a piacot. Most ez nyilván egy másik idősík, hosszútávú befektetés, majd később (évek múlva) fog kiderülni, h sikerült-e jó beszállót találnom. És kb 10 év múlva majd levonom a következtetést, hogy az ingatlan vagy a tőzsde volt-e a jobb befektetés. Azzal mondjuk már "megvertem a piacot", hogy tavaly ilyenkor nem szálltam be. Azóta több pénzem lett, a részvények meg olcsóbbak lettek. Pedig nagyon rákészültem a belépésre.
"...adom-veszem-kivárok" - szó sem volt erről.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz bulikavagyok #89331 üzenetére
Gyere át ide, a saját gyakorlatomból vett konkrét példákat írtam le és igen, lazán megverem az amerikai tőzsdeindexeket magyar ingatlannal.
Pár gondolat a linkelt topicból, talán itt is szolgálhat némi tanulságként:
Közgazdászként nem akarom a topicot metodikai kérdésekkel untatni, de egy rövid kitérőt azért tennék. A hivatalosan közölt inflációs adat teljesen alkalmatlan arra, hogy a személyes pénzügyeidre vonatkoztasd, nem is érdemes abba a tévhitbe ringatnod magad, hogy a PMÁP-ba tett pénzed megőrzi az értékét. A befektetői körbe jellemzően képzett, az átlagnál vagyonosabb emberek tartoznak (pl. a foglalkozási csoportok közül az IT-sek és a közgazdászok erősen felülreprezentáltak), akik számottevő diszkrecionális jövedelemmel rendelkeznek és jellemzően szabad szemmel látható megtakarításuk van.
Ebben a körben teljesen más a fogyasztás szerkezete, mint az átlagnál. Sokkal kisebb súlya van a hivatalos statisztikák között árreprezentánsként szereplő sertésmájnak, finomlisztnek, vagy sárgarépának, mint mondjuk egy kisnyugdíjasnál. Hogy mást ne mondjak, az ingatlanárak például nem is szerepelnek a hivatalos módszertanban, pedig nehéz lenne azt mondani, hogy nem fontosak. Ezért lehetett rekordalacsony az infláció akkor, amikor az ingatlanárak erőteljes növekedést produkáltak és ezért teljesen alkalmatlan a hivatalos inflációt követő állampapír arra, hogy ennek alapján kijelenthesd, hogy megőrizte a pénzed az értékét. Dehogy őrizte.
Simán lehet az általad érzékelt infláció akár kétszerese is a hivatalosan közölt adatnak. Ha például az árreprezentánsok közé bekerül az árrobbanással érintett budapesti ingatlan, miközben kisebb súllyal (vagy érintettség hiányában egyáltalán nem) szerepelnek benne bizonyos tételek és nem a Suzuki Swift, hanem BMW 5er a számítás alapja, teljesen más számok jönnek ki, adott esetben akár kétszeres is lehet a személyedet érintő infláció, mint a hivatalos. Én például a hitelintézeteket és az energetikai vállalatokat érintő elemzői munkával foglalkozom alapvetően, mi például saját, az ágazatra jellemző árreprezentánsokkal dolgozunk, mert a hivatalos infláció tökéletesen alkalmatlan bármire is. Egyébként Neked is, maximum nem tudsz róla.Ennek figyelembe vételével érdemes megítélni az állampapír vs. ingatlan kérdését. Hidd el: magabiztosan kijelenthetjük, hogy a PMÁP a befektetői kör számára bukta.
-
aAron_
őstag
válasz #31733248 #89341 üzenetére
Ma kijött Hold Afterhoursban volt téma az infláció és annak értelmezése, mire is való, mire nem. Mit érdemes helyette inkább elérendő hozamnak meghatározni. Sokan félreértik. Nekem érdekes volt, érdemes meghallgatni.
Ingatlan bérleti ár miért nincs benne, azt én sem értem. Még ha saját tulajdonú lakásban is laksz, bérelsz, csak éppen magadtól.
#89340bulikavagyok: Bocs, de ezt nehéz elhinni, hogy 8 évig tradeltél (ráadásul skalp/daytrade), és megverted a piacot. Ezzel világ topjai közé kerülnél. Miért hagytad abba? Meg tudsz osztani több adatot is a teljesítményedről? Milyen módszerrel mérted egyáltalán?
What is your ikigai?
-
tlac
nagyúr
válasz bulikavagyok #89340 üzenetére
Egyébként kb nyolc évig tradeltem aktívan (skalp és daytrade), és igen, megvertem vele a piacot.
miért hagytad abba? -
nagyúr
Olvasom a topikot, sok mindenben nem értek egyet veled. Én is üzemeltettem évekig apartmanokat (még fogok is), nagyon jól kerestem vele, de azt már nem tekintem befektetésnek (túl sok munka). Kár a tőzsdéhez hasonlítani.
"...a PMÁP a befektetői kör számára bukta." - ez rám abszolút nem igaz. Leírtam itt korábban, h több ingatlant is értékesítettem az elmúlt egy évben, mivel bizonyos területeken áresésre számítok. Ha az ingatlaneladásból származó tőkédet állampapírban parkoltatod kb évig, akkor igencsak jó diszkontot kapsz egyes ingatlanokra.
aAron_ : Megszállott voltam, nem volt ritka, h napi 16 órát tradeltem, akár 200 pozícióval. Kis számlával nagyon jól kerestem (napi 1% is akár), de ahogy mentem egyre feljebb, annál kisebb lett a nyereség (sokkal kisebb). Nem viseltem jól se pszichésen, se fizikailag. Nagyon jó alapokat adott nekem, de elég volt.
[ Szerkesztve ]
-
gg07
tag
válasz bulikavagyok #89340 üzenetére
Zoli arra gondol, hogy elvileg te képes vagy időzíteni a piacot..már legalább 15 éve. Ez nem kis teljesítmény, gratula hozzá. Csak az lett volna a kérdés, hogy egy trade példát tudnál mondani a múltból?
-
gg07
tag
Egy esetleges tűzszünet szerintetek befolyásolhatja a részvény piacot? Vajon a részvény árfolyamokban mennyire vannak benne a '22 Q4 adatok?
-
Stanlee
őstag
Egy esetleges tűzszünet szerintetek befolyásolhatja a részvény piacot?
Nem sokat oszt vagy szoroz, mert rovid lenne (ugye karacsony van naluk), a masik hogy europa egy rovid tuzszunettol nem fog talpra allni, ugyanugy szopoban leszunk a hianyzo olcso foldgaz es olaj miatt.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Bling95
őstag
Ennek most nem teljesen látom a relevanciáját…
Személy szerint fel sem merül bennem, hogy a PMÁP majdani mondjuk 18%-os kamata fedezni fogja a fogyasztói kosaramban tapasztalható inflációt (az minimum 30, de lehet jóval több). Szimplán azonos kockázati szinttel ez tűnik a legjobb alternatívának.
Jelenleg jelentős kockázatvállalás nélkül minden bukta Valójában mellette is jellemzően…
Erre jön még rá, hogy a topikba betévedők gyakran nem szeretnének kockázatot vállalni. Számukra a PMÁP a számlapénz vagy valami rettenetes nyugdíjbiztosítás alternatívája. Innen nézve már nem is olyan nagy az a bukta…
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest