- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lex Icon
senior tag
válasz Yellow73_a #83187 üzenetére
"NEM KÖTELEZŐ PONT FORDULÓNAPON MEGVENNI, MERT A VÁSÁRLÁST KÖVETŐ AZONOS IDŐTÁVON AZONOS LESZ A HOZAMOD, BÁRMIKOR IS VESZED MEG A PMÁP-OT"
Jaj. Vagy nem. A hozamot a befektetett tőkére szokás vetíteni és nem a névértékre. Nem mindegy, hogy azt az 5 Ft-ot 100 vagy 102 Ft után kaptad. Nem nagy különbség, de van (5% vs. 4,9%). Ahogy felette írtad, pont azért van eltérés, mert a megvett kamat nem kamatozik. Ráadásul kamatforduló után a 102 Ft-os esetben csak 100 Ft "megy tovább" az eddig pangó 2 Ft befektetését vagy meg tudod oldani hasonló feltételekkel vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
válasz VoltanIgor #83197 üzenetére
nincs egyertelmü objektiv valasz szerintem
függ a "history"-tól is, nyilvan frissen regisztralt elsö ügyletkent nagyobb esely a macera, mintha több eve jopar nehany 100e Ft-nyi ügyletet csinal mar valaki rajtuk atnekem a heten a ZEN-nel kellett bankkartyafotot mutogatnom, pedig elötte kb. 15- ször csinaltam mar hasonlot, csak kisebb összeggel
Revolut-on sosem volt ilyen nehezsegem (ami persze csak macera, idöigeny) -
nagyúr
már tényleg minden nap 3-4 árfolyam van...
A 2051/G megint ugrott egyet felfele. Az a szerencsés, akinek sikerült belőle 46,8%-on venni, az már nyerőben is van.Pleased to meet you - hope you guess my name
-
SzGee
aktív tag
válasz Ixion77 #83192 üzenetére
Mi a szarnak építenek strandot meg uszodát, ha utána nincs pénz üzemeltetni? Meg kell az a kurva atéltikai stadion is, ami aztán ott fog elrohadni a semmi közepén
Komolyan agyrém ami ebben az országban zajlikA berettyóújfalui strand, uszoda és gyógyvizes fürdő fejlesztéséhez az eredeti 1,3 milliárd forint helyett 1,9 milliárd forint.
A rétsági tanuszoda építésére 1,1 milliárd forint helyett 1,3 milliárd forint.
A budakeszi tanuszoda építésére 1,3 milliárd forint helyett 1,5 milliárd forint.
A pásztói tanuszoda építésére 1,1 milliárd forint helyett 1,4 milliárd forint.
Az új Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítására 204 milliárd forint helyett 238 milliárd forint.nem is olvasom tovább mert felmegy a vérnyomásom
ilyen amikor a NER spórol, de te rohadj meg 18 fokban a munkahelyedenIf you leave me, can I come, too?
-
gg07
tag
Ha ügyfélkapun keresztül nyitok számlát az ÁK-nál..az mennyi idő alatt készül el?
-
gg07
tag
válasz Attila2011 #83207 üzenetére
Köszi.
-
nagyúr
a világon sehol senki nem számol naponkénti (!) kamatos kamattal.
Az egy annyira tökéletes pénzügyi termék lenne, ami nagyon nem érné meg egy kibocsátónak sem...sőt, anno a MÁP+ egyik újdonsága az volt, hogy az éves kamatfizetés után magától tőkésedett a kamat. Meg is szüntették, az új papíroknál már nincs ilyen. Szóval most mindenki igazából ilyen self-made kötvényportfólió-menedzserré válik lassan, és az állam azon nyer, ha a kifizetett kamatot elfelejti a júzer újra befektetni, mert addig is nála van, és nem kell rá kamatot fizetni...
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
Lex Icon
senior tag
Nem hülyeség. Az éves időszakon belül a lineáris számolás a normális, mert menet közben nem keletkezik befektethető kamat.
Képzeld el, hogy az állam a felhalmozott kamatot (ami a valóságban nem létezik) kölcsönadja magának további kamatokért. Ha te ilyen hitelkonstrukciót kapnál a bankban, felborítanád az asztalt.[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz fokukac #83211 üzenetére
De amikor kiírja neked a Kincstár, hogy mennyi a 3 éves kötvényed évesített hozama, akkor úgy számol, mint ha naponkénti kamatozás lenne (mgoogyi képletei alapján). Mármint egy naponkénti kamatozású, K éves kamatú kötvénynek felel meg a hozamod, ha azt írja ki a rendszer, hogy az évesített hozam K.
-
ngaba
aktív tag
válasz Lex Icon #83212 üzenetére
Bevallom, szerintem nem tudok eléggé pénzügyi fejjel gondolkodni, de nem látok olyan nagy különbséget aközött, hogy évente vagy naponta számolunk kamatos kamatot, nekem csak az intervallum más. (Akkor a napi kamat lenne meghatározva, ami p% éves kamatnak felel meg.)
Egyébként bárhol, ahol megkapod a felhalmozott kamatot (pl. PMÁP visszaváltásnál) számít, hogy hogy számolják ki. Lineáris arányosítással, azaz most, jobban jársz. Csak a visszaváltási bünti miatt nem igazán tudod kihasználni az extraprofitot.
Ez egy elméleti jellegű beszélgetés most.
-
nagyúr
de az hozam, azaz egy elmélet belső megtérülési ráta a cash-flow-ra.
attól a kamatot még senki nem tőkésíti naponta... még abban a kötvényben sem. sőt, általában csak évente egyszer fizetik ki.
itt látszik amúgy, hogy a BUBOR-os papíroknak mekkora előnye van ezzel a negyedévenkénti fizetéssel... (pláne, hogy 365 napnyi kamatot kapnak 360-as képlettel )------
de más. hír: "30 százalékkal több áfabevételt okozott az infláció" - na, ebből látszik igazán mekkora az infláció, és hogy az kinek is jó igazából...
-
Lex Icon
senior tag
válasz fokukac #83216 üzenetére
"30 százalékkal több áfabevételt okozott az infláció" - na, ebből látszik igazán mekkora az infláció
Ebből az látszik, hogy az áremelkedés mellett az emberek felhalmoznak.
Ha makroértékekből lehetne inflát számolni, akkor nem kellene fogyasztói kosárral szórakozni.
Viszont azt korábban is írtuk az államcsőd rettegőknek, hogy az ilyen helyzetek nekünk rosszak, de az államnak jó.[ Szerkesztve ]
-
-
julius666
addikt
válasz fokukac #83203 üzenetére
Nevetséges. Főleg, hogy közben a 30 éves US államkötvény hozamok meg folyamatosan kúsznak felfelé: [link]
Most visszanéztem, kb. 1 héttel ezelőtt agyaltam ebben a topikban a 2051/G vételéről, azóta az USA hosszú hozam több, mint 5%-ot nőtt. Brutális.Ha beleszámoljuk a még mindig igencsak húzós államkincstári spreadet, meg a kockázatokat amiket #83076-ben is írtam, nem annyira megérős már ez a hozamkülönbség az USA kötvényekhez képest, pláne ha azok folytatják tovább a menetelést. Nekem az az érzésem, lesz ennél jobb beszálló még. Reménykedjünk benne, hogy abból nem áraz ki minket a szemét ÁK.
-
Lex Icon
senior tag
válasz Yellow73_a #83219 üzenetére
A tanács az jó, mindenkinek ezt mondjuk, hogy ne várjon vele, mert akkor is kamatot veszít. De a számítás és a következtetés az azonos hozamra nem volt jó.
@julius666: "a szemét ÁK"
Miért? Mert költség minimalizálva oldja meg az államadósság finanszírozását? Én ezt el is várom tőlük, mert az én pénzemből megy ez a játék.[ Szerkesztve ]
-
Catman
aktív tag
Mivel a TBSZ-re csak a nyitás évében lehet befizetni, ezért gondolom aki rendszeresen fizet be TBSZ-re, az minden évben újat nyit. Hosszútávon elég sok TBSZ keletkezik így, de ha jól tudom, ezeket össze lehet vonni. Mikor és hogyan lehet összevonni? Amikor nyitok egy újat, rögtön össze tudom vonni a régivel? Vagy csak a gyűjtőév után lehet őket összevonni?
-
julius666
addikt
-
-
mgoogyi
Topikgazda
És a napi kamatot hogy számolnád vissza?
Nem lenne túl praktikus 365. gyököt vonni és sok ember képességeit meghaladná a megértése.
Évi 10% hozam napi 0.02611578760678121616866817054 % hozamnak fele meg.
Valszeg egy értékpapírszámlán is egyszerűbb 10%/365-tel növelni a felhalmozott kamatot mint a fenti számmal szorozgatni. -
fecus
őstag
Akik megpróbálták összevonatni a volt RC és az ERSTE ép számlájukat. Nektek megcsinálták már?
13-án csütörtökön voltam a fiókban és még ma sincs megcsinálva."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Ixion77
addikt
válasz julius666 #83227 üzenetére
Ne aggódj, nem valószínű hogy lemaradtál. Amilyen zseniálisan vezetik ezt az országot, jövőre lesz az az árfolyam lejjebb is. Nem sokkal azután hogy elkezdenek megjelenni a cikkek arról, hogy Mo. devizatartaléka közelít a nullához, az IMF pedig ismét "megelőző jellegű" látogatást tett...
Ez úgy szokott lenni, hogy mire annyiért adnak valamit amennyiért úgy érzed hogy szívesen megvennéd, már nem lesz kedved megvenniNézd meg a forintárfolyamot. A 18% O/N betét ellenére 86.3 a PLNHUF, tehát annyi mint idén a korábbi csúcsokon, és jóval magasabb mint azelőtt bármikor. Tavaly augusztusban még 76 volt... A PLN pedig azon ország fizetőeszköze, amely pont ugyanúgy nem kap egy petákot sem jelenleg az EU-tól, mint mi. Ráadásul meglehetősen hasonló, csak kevésbé durva okok miatt.
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Bugarov
aktív tag
válasz paatrick #83184 üzenetére
Látom, itt még senki se járt úgy, hogy állt a boltban megrakott kosárral, amikor bejelentette a kasszás kisasszony, hogy a kártyás fizetés nem működik, de kp-el lehet fizetni, és bakker, pont nem volt nála kp !!
Nem kell mindjárt apokaliptikus szélsősegekben gondolkodni.
Elég ha csak korlátozzák a kp felvételt (valamiért) vagy lehal a kártyás rendszer (valamiért)... amíg ti az ATM-nél fogtok sorban állni, addig András már vígan tolja ki a boltból a babkonzervet meg a WC papírt.
Vagy ahogy a közelmúltban menekültek az emberek Ukrajnából... Kocsiba be, meg se állni a nyugati rokonokig. Aztán meg agyalt fél európa, hogy mit kezdjen a sok játékpénzzel, ami a menekülteknél volt. Milyen jó lett volna, ha lett volna náluk otthon 1-2 ezer EUR, amivel megindulhatnak.[ Szerkesztve ]
-
Bugarov
aktív tag
válasz Bestspiler7 #83200 üzenetére
Ja, hát valamiből élniük kell Múltkor volt szó róla talán az Interactive Brokersnél lehet de ott nincs TBSZ + mondjuk valaki az erste mellé nem szeretne még egy számlát máshol.
Azért írtam be mert gyakran elhangzik, hogy oké, átváltom devizába a pénzem, de utána hogyan tovább, nem akarom, hogy porosodjon, de részvényt / ETF-et se vennék, mert nem értem / rövid távra akarom tartani.... Ha valakit ez idegesít, akkor szerintem ez jó alternatívája a devizabetétnek.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Andraskiss6 #83162 üzenetére
Ennek amúgy mi értelme van? A KP illegál tevékenységekhez kell. Ennél sokkal több értelme van, ha berakod valami svájci bankszámlára.
-
Lex Icon
senior tag
válasz Bugarov #83231 üzenetére
Látom, itt még senki se járt úgy, hogy állt a boltban megrakott kosárral, amikor bejelentette a kasszás kisasszony, hogy a kártyás fizetés nem működik, de kp-el lehet fizetni, és bakker, pont nem volt nála kp !!
Olyan boltba kell járni, ahol Mari néni nem rakja ki folyamatosan a "kártyás fizetés technikai okokból nem lehetséges" táblát, mert nem akarja kifizetni a sarcot a kártyatársaságnak.
amíg ti az ATM-nél fogtok sorban állni, addig András már vígan tolja ki a boltból a babkonzervet meg a WC papírt
A babkonzervet meg a WC papírt már jóval előbb kellett volna kitolni. Aki ilyenkor cselekszik csak, azt hazafelé "megvámolhatják".
Milyen jó lett volna, ha lett volna náluk otthon 1-2 ezer EUR, amivel megindulhatnak.
Vagy elővehetem a Revolut kártyámat és abban a pénznemben fizetek, amiben csak akarja az adott ország.
-
addikt
válasz mgoogyi #83226 üzenetére
Ezt akartam írni.
10% napi hozama az p1=10%/365=0,0274% (azaz a névérték 0,0274%-val nő naponta), tehát egy év múlva lesz X * p1*365 pénzed.
Napi kamattal (jelöljük p2-vel), az utóbbi képlet X * p2^365 lenne. De mennyi a p2? 10% 365. gyöke. p2=1,0002612 azaz 0,02612%-os napi kamatot jelentene ahhoz, hogy év végére 10%-kal nőjjön a tőke.
Grafikonon ábrázolva ezek éven belüli értékének alakulását:
Szóval eltérés alig van, de egy kicsit rosszabb árfolyamot kapnánk évközben, de még a számítás módja is bonyolultabb lenne.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz Bugarov #83231 üzenetére
Ezekre amit írsz, bőven elég lehet 100-200k HUF kp, illetve ugyanennyi EUR.
Ha pucolni kell nyugatra, ott esélyesen már egy Wise kártyát fogsz tudni használni, némi kp mellé nem kell több. Mert nyilván olyan helyre mész, ahol nem áll éppen a bál. Ha meg az egész európai pénzrendszer rogy össze, akkor meg a papír eurók is max a budiban használhatók. Akkor tényleg inkább a konzervek meg valami jó stukker.
De ez inkább prepper hobbi már, ahol a határ a csillagos ég, a férfi hobbik tanulásától a poszt-apokaliptikus fanficeken át a gyogyóba való paranoid rettegésig széles a spektrum, hogyan lehet készülni a világvégére... Szerintem ez baromira nem megtakarítás téma.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz julius666 #83227 üzenetére
"Pont annyi ideig, hogy lemaradjunk a jó vételi lehetőségről."
amúgy szerintem volt lehetőség. Múlt héten kb. csütörtökig ilyen 48-49% között lehetett venni. Aztán a csütörtök este életbe lépő, pénteki hirdetmény szerint 46,73% volt a vételi és 44,36% az eladási... Aztán jött másnap reggel Barnabás, és lefagyott minden. De volt rá 16 óra, míg működött a rendszer, elvileg lehetett venni 46,7%-on.... (megvan lementve a hirdetmény - amúgy ez tök frusztráló, hogy ezeket nem lehet visszakeresni sehol)
-
salieri.
őstag
Sziasztok 1,2 évre melyik államkötvénybe érdemes fektetni?
[ Szerkesztve ]
-
richson
csendes újonc
válasz fokukac #83240 üzenetére
Ez így van, utólag persze könnyű. Én is gondolkoztam rajta, hogy veszek, de akkor már napok óta folyamatosan esett az árfolyam és az AKK honlapján mindig lehetett látni a következő napit, hogy mozdul tovább. Gondoltam megvárom az első lokális minimumot. Aztán hirtelen jött a bejelentés, lefagyás, minden eltűnés... Tanulság: hiába tűnik jó dolognak, hogy az AKK publikálja a következő napi árfolyamot, valójában ez semmire se jó.
-
Yager01
senior tag
Egy kérdés... KBC csomag esetén Start vagy Profi? A bankban semmit nem mondtak el csak aláírattak két papírt
-
nagyúr
válasz Lex Icon #83241 üzenetére
ismerem a netfolio-t. (kár, hogy nem valós számok vannak fent... )
a webkincstárban van egy árfolyamok menüpont, ott lehet visszakeresni, de amikor egy nap kettő-három-négy hirdetmény van, az nem látszik sajnos ott sem, csak a legutolsó. Megváltoztatják a múltat
-
Andraskiss6
csendes tag
válasz Vision #83235 üzenetére
Capital control! Egyszer csak felébredtél és nem tudtál hozzáférni a saját pénzedhez. Ennyi. Kapsz egy geci nagy sokkot és először el sem hiszed hogy ezek a dolgok valóban előfordulhatnak. És rájössz hogy bizony gecire valóság. És az egyetlen dolog ami megmentheti a segged, ha ezen a rendszeren kívül meg tudod találni törvénytelenül a megoldást.
És meg fogod találni, az összes többi embertarsaddal együtt mert a túlélési ösztön működik.
De ehhez cash vagy arany kell.
Na de én itt be is fejeztem.[ Szerkesztve ]
-
pictigjis
senior tag
válasz Andraskiss6 #83248 üzenetére
nem biztos, hogy neked követned kéne ezt a topikot, és főleg nem biztos, hogy írnod kéne bele
-
SzGee
aktív tag
válasz Andraskiss6 #83248 üzenetére
Azt a kurva, Te aztán berúgtad az ajtót nem mondom, látom más topikot is szarrá trollkodtál már
If you leave me, can I come, too?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- 7320 2-in-1 27% 13" FHD+ IPS érintő i7-1180G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest