Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Eszty22

csendes tag

válasz Cyberdinka #984 üzenetére

Szia Cyberdinka!

Én 22 éves vagyok, és 3 hete vették ki a manduláim...
    Hát nem vagy egyszerű helyzetben...én is nagyon sokat olvasgattam interneten, és bizony van ahol azt írták, h hacsak gond van a mandulákkal, mihamarabb vetessük ki, de van, ahol azt, hogy csak a legvégső esetben, megfelelő elővizsgálatok következtében ajánlatos a műtét...állítólag egy streptococcus baktérium jelent számunkra nagy veszélyt, amit 10 napos antibiotikum szedése következtében tudunk csak kiírtani...s ha mégsem sikerül, vagy kimutatható hosszú idő után is streptococcus baci, akkor kell műteni a mandulákat...valami ilyesmit olvastam, nem emlékszem már pontosan...
    Én az orvosomban bíztam, aki azt mondta, hogy olyan csúnyák a manduláim, hogy 2-3 hónapon belül ki kellene őket venni....de hozzáteszem, persze kiskorom óta volt néhány csúnya mandulagyulladásom, ami szerintem mindekinél előfordul, de nekem különösebb gondot nem okozott az utóbbi időben, viszont amikor belenéztem a tükörbe, nagyon gyakran láttam azokat a fehér tőszőket....ebből is gondoltam, hogy idült mandulgyulladásom lehet..és valószínű az is volt..bár amikor elmentem orvoshoz, akkor épp nem volt tüszös...de az orvos már abból is látta szerintem, h idült mandulagyulladásom van, hogy elég heges lehetett a manduláim felszíne a sok kihullott tüsző miatt...viszont a műtétet megelőző laboreredményemet én konkrétan nem láttam, a műtőorvosomnak, ill. a klinikára küldték át, de amikor megkérdeztem, hogy miujság a laboreredményeimmel, azt mondták, minden rendben...szóval sajnos ebben nemigazán tudok segíteni:(
    De ha gócos a mandulád, az valóban veszélyes, és úgy tudom, az már elég indok a műtétre..de ezt csak az orvosod láthatja, illetve tudhatja....
    De ha mégis műtétre kerülne a sor, azért túlélhető...bár fel kell készülni, ahogyan itt a fórumon is olvashattad, általában tényleg nagyon fájdalmasak a műtétet követő napok, bár fájdalomcsillapítókkal elviselhető...és szerintem csak a műtét utáni kb 1 hét az, ami tényleg nagyon rossz, sőt, abból is kb az 5-6. nap, amikor a lepedék leválik...utána elkezd javulni, és napról napra jobb lesz...és többet nem lesz gondod a manduláiddal:)
    Üdv!

• Eszty22

csendes tag

válasz Cyberdinka #996 üzenetére

Kedves Cyberdinka!

Azt sajnos én nem tudom, milyen, ha a gyulladás rámegy az ízületekre, de tényleg lehet, hogy idegi alapon vannak ezek az érzések/fájdalmak...Sajnos nekem van egy velemszületett szívrendellenességem, amely annyi gondot okoz, hogy néha extraszisztoléim vannak, vagyis úgymond „duplát” ver a szívem, illetve nagyon magas a pulzusom, különösem ha pl. vizsgaidőszak van, vagy valamiért felfokozott lelkiállapotban vagyok...sajnos a stressz felszínre hoz ilyen problémákat..aztán nekem is egyre több tünet jelentkezett, mellkas-szorítás érzése, torokszorulás érzés és ehhez hasonló tünetek...utánaolvastam, és felismertem a pánikbetegség tüneteit..ezt csak azért írom le, hogy esetleg nem-e Te is valami hasonló problémával állsz szemben? Te is mostanában gondolom elég sokat töprengsz, idegeskedsz ezen a lehetséges műtéten is...meg a munka, táppénz stb miatt....viszont szerintem mindenképpen menj el orvoshoz az ízületi fájdalmaid miatt, mert lehet semmi köze a stressznek, akkor viszont nehogy valami komolyabb gond legyen!
    A végtag, vagyis a kar zsibbadása (bár inkább a bal karról tudtam eddig) úgy tudom hipoxiára is utalhat, vagyis hogy nem megfelelő a szív oxigénellátása, szóval ezek komoly dolgok, úgyhogy tényleg mondd el ezt egy orvosnak!!
    Egyébként én is kaptam betalocot a szívemre, de csak pár hónapig szedtem, nekem igazából nem sokat segített, mivel mint utólag kiderült, inkább vmi stresszoldóra lett volna szükségem…olyat meg nemigazán akarok szedni….megpróbálom leküzdeni önmagam:) Tudom ajánlani a Titok c. könyvet:) Nem gondoltam, h olyan sokat jelent, ha elolvasom, és így utólag mégis azt érzem, hogy nagyon sokat segített!
    Az altatással kapcsolatban pedig tényleg csak annyit tudok mondani, hogy azért eléggé megterhelő a szervezet számára, lehet, még jobban, mint maga a mandulák kivétele...én csak azt tudom mondani, hogy ha én így, enyhe pánikbetegen, és alapból magas pulzussal kibírtam a műtétet, akkor Te is ki fogod;) De a te kezedben van a döntés, nem akarok én senkit semmire rábeszélni, csak a saját tapasztalataimat írom le:)
    Az influenzaoltásról annyit, hogy úgy tudom, műtét előtt nem szabad beadatni, mert ugye az is meggyengíti azért a szervezetet, hiszen mégiscsak legyengített/leölt kórokozót fecskendeznek beléd…műtét után bizonyos idő elteltével azonban már be lehet adatni.
    Remélem jól döntötök/döntenek az orvosok a műtéttel kapcsolatban...és kiderítik, hogy a mandulád miatt vannak-e ezek a panaszaid…..
    Üdv!

• adamnia

csendes tag

válasz Cyberdinka #1012 üzenetére

Szia Cyberdinka!
    Nekem is hétfőn kell menni az osztályra jelentkezni, én is iszonyatosan félek, de lehet nekem elmarad a műtét, mert most is náthás vagyok, múlt héten meg tüszős mandullagyulladásom volt még most is eszem az antobiotikumot, lehet el fogják halasztani a műtétet.Olyan jó lenne már túllenni az egészen.

Valaki tudja milyen esetekben halasztják el a műtétet?

• Eszty22

csendes tag

válasz Cyberdinka #1010 üzenetére

Szia Cyberdinka!

Megértelek, h ennyire aggódsz a műtét miatt, de próbálj meg nem rágörcsölni annyira mert annál rosszabb....hidd el, én is nagyon féltem, műtét hajnalán, illetve reggelén hihetetlenül bepánikoltam, kb 3 órát aludtam, már hajnali 3 után felébredtem....szóval én is nagyon ideges vtam, de rájöttem, h igazából felesleges, mert csak ront a helyzeten...és a műtét maga tényleg nem fájt, hidd el, a lidocain annyira elérzéstelenít, hogy semmit sem fogsz érezni:)
    Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre, hátha ezzel is kevesebbet aggódsz majd kicsit:)
    Én is szemüveges vagyok, de le kellett venni a szemüveget...tudom, rossz, de muszáj...próbálj meg megbarátkozni ezzel a gondolattal, mert sajnos muszáj levenni...viszont a műtőbe szerintem mindenképpen el fognak kísérni, hiszen előtte kapsz majd ilyen izomlazító bódító szurit, és attól szédülsz majd kicsit, meg ha mondod, hogy szemüveg nélkül nem látsz, tuti elkísérnek, ezen ne aggódj!
    A műtét alatt kórházi hálóinget adtak, és alatta persze bugyi lehet:) Meg talán tanácsos felvenni zoknit, azzal is kevésbé fázol majd:) Hallottam már olyanról, h vki reszketett műtét közben, és gondolom nem túl szerencsés, de neki is kivették a manduláját, és túlélte...de az injekció után hidd el, el fogsz lazulni, úgyh sztem nem feltétlen fogsz reszketni:) Műtét közben sem nyelni, sem köhögni meg ilyesmi nem szabad, de abban a bódító szuriban nyálelválasztást csökkentő anyagot is adnak, és nekem pl annyira kiszáradt a szám, h nem is kellett nyelnem, még beszélni is alig tudtam...úgyh emiatt ne aggódj! Viszont műtét után sem lenne szabad elvileg nyelni, de ugyebár a nyelés reflex, és nekem hiába mondták, h ne nyeljek, csak csorgassam a vért a számból, többször is nyelnem kellett...és itt vagyok:) Arra viszont nem emlékszem, hogy a vért elszívták volna valamivel....
    Én közvetlenül a műtét után, még bent a műtőben mutattam a kezemmel, h írni akarok, és adtak papírt meg tollat, és leírtam a "panaszaim" h pl. nyelnem kell vagy ilyesmi...szóval sztem vigyél be magaddal papírcetlit meg tollat, ha engedik...elvileg nemnagyon szabadna beszélni a műtét után kb 1 óráig, meg nem is nagyon tudsz, mert lezsibbad ott minden, és nem érzed úgy a dolgokat...én ahogy megműtött az orvos, azt írtam le legelőször, a cetlire, h beszélhetek-e...és mondták, h próbáljak meg ha tudok, de nagyon furcsa hang jött ki a torkomon...persze nagyon megijedtem, h mi lett a hangommal, de mondták, h nyugodjak meg, csak az érzéstelenítő miatt ilyen...Ja, és nyelni azért sem szabad, mert úgy elzsibbaszt a lidocain, h nem érzed majd, h hova nyelsz, és könnyen félrenyelhetsz...
    Engem műtét után tolószékben vittek vissza az ágyamra, és mondták, h próbáljak meg aludni..persze én nem tudtam...kb egy órát feküdnöm kellett (oldalt), és csorgatnom a számból a vért egy kis tálcára amit odatettek elém...és sem nyelni, sem köhögni, sem beszélni nem lett volna szabad...nekem azonban mindent kellett:) meghát pánikoltam is, mert sajnos a lidocainbtól csak nehezen kaptam levegőt....annyi történt, h nehezen állt el ezek miatt a vérzés, és kaptam vérzéscsillapítót szuriban...aztán kis idő múlva jobb lett:) Azt hiszem azt mondták, h az orromon szedjem a levegőt, amíg csorog a számból a vér, és úgy már jó is volt, kaptam levegőt:) Utána viszont ahogy ment ki a fájdalomcsillapító hatása, én már telefonáltam, h jól vagyok:) persze csak halkan, nehezebben, de tudtam már beszélni aznap:)
    Wc-re úgy emlékszem egy darabig nem volt szabad kimenni,de pár órával később már igen...de ezt majd elmondják....Mindent elmondanak majd ne aggódj:) Mi aznap leveleztünk (sőt beszélgettünk is) a szobatársammal:) A lényeg, h tényleg legyen nálad papír és toll! És ha bármi kérdésed vagy gondod van, akkor írásban meg tudod kérdezni a nővérektől!
    Éjszakánként úgy emlékszem nem ébresztettek fel, a fájdalomcsillapítóktól úgyis alszol majd, de amikor felébredsz, feltétlenül igyál legalább pár kortyot!
    Nos, a látogatási tilalolm miatt gondolj át mindent, mire lesz szükséged, szénsavmentes! ásványvízből sztem 3 üveggel elég, ha beviszel, mert kancsószámra adják ott a teát! Meg tejeskávét is:) Úgyh ne aggódj:)
    Jégkrémből nem tudom, milyen a jó, de szerintem inkább a dobozos, a lényeg, h ne borítsa kívülről csoki, illetve ne legyenek benne csoki, vagy másmilyen darabkák, illetve ne gyümölcsös legyen, hanem sima pl vaníliás! A vaníliásról biztosan tudom, hogy jó! Én azt vittem!
    No, remélem segítettem:) De szerintem felvételen mindent elmondanak majd!
    Ha van még kérdésed itt is kérdezz nyugodtan, ha tudok, válaszolok szívesen!
    De tényleg próbálj meg megnyugodni, nem olyan nagydolog ez:) Bár aki túl van rajta, az már könnyen beszél...de teljesen együttérzek Veled, én is így féltem a műtét előtt....és azért írom ezeket, h felesleges ennyit idegeskedni rajta...nem lesz semmi gond, túl leszel rajta, és onnantól minden rendben lesz! :)) Csak pozitívan:)
    És kitartás!
    Üdv!

• Ildika

tag

válasz Cyberdinka #1017 üzenetére

Egy kalappal neked a műtéthez!
    Én is túl vagyok rajta, nekem is gyulladt volt mikor kiszedték. Nem tudta volna megvárni hogy ne legyen, mert egyfolytában az volt... Nekem a műtét után hetekig a fülem fájt iszonyúan...

''Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.''

• adamnia

csendes tag

válasz Cyberdinka #1027 üzenetére

Hello Cyberdinka!

Én is túl vagyok a műtéten, szerencsére elég simán ment minden. Altatás után kicsit remegtem, rángatóztam , állítólag pityeregtem is de hamar összeszedtem magam. A párom nem tudott mellettem lenni, így a nagymamám volt mellettem.
    Engem Debrecenben a Kenézyben műtöttek hétfőn és csak pénteken engedtek haza. Ha engem is a Klinikán műtöttek volna lehet még szobatársak is lettünk volna. :-)
    Tegnap az első éjszaka elég rossz volt itthon, fáj iszonyatosan, de próbálok uralkodni felette így csak 3 Cataflam az adagom naponta. Az éjszakák a legrosszabbak, nagyon parázok , hogy be fog vérezni és a saját véremben fulladok meg, Jó lenne már túl lenni az egész mizérián. Most délután úgy éreztem egy seb darab csúszott le a torkom. Fura volt.
    Nekem pénteken kell majd visszamenni a Kenézybe kontrolra, remélem addig nem lesz semmi gáz. Már alig várom, hogy ismét jókat egyek. Én a jégkrémeket hagyagolom , mert utána rosszabb, még jobban fáj és olyan mintha bedagadna is tőle. A teát én is kicsit langyosítva iszom, jobb úgy mint szobahőmérsékleten.
    Egyébként én is 5000ft-ot adtam a dokinak(kicsit ellenkezett, de azért elfogadta) , nem volt több, de nem is nagyon sokat foglalkozott velem műtét után szóval.....

Jó lábadozást mindenkinek! Aki meg még a műtét előtt áll, annak azt üzenem, hogy fel a fejjel ki lehet bírni.

• Ildika

tag

válasz Cyberdinka #1029 üzenetére

Akkor elég jól bírod... Én annak idején 4-5 óránként szedtem a Cataflant. És hosszú ideig, kb 4-5 hétig, igaz a vége felé elég volt ritkábban. A kórházban én tejbegrízt kaptam a műtét napján vacsira. Aztán hoztak nekem be joghurtot, mondanom sem kell, hogy műzliset. Hát nem volt egyszerű, de megettem.:)

''Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.''

• adamnia

csendes tag

válasz Cyberdinka #1045 üzenetére

Hali!

Lassan itt a péntek, mehetek vissza én is az 1. kontrollra. Kiváncsi vagyok nekem is mit mondanak. Erről a lecsippentésről még senkitől nem hallottam, vajon nekem is kell majd? Bizti nem fáj? Szerintem én is még jövő héten is táppénzen leszek, bár a munkahelyen nem nagyon örvendeznek emiatt, de azért azt mondták, hogy ha a doki azt mondja, akkor csak gyógyulgassak otthon tovább. Fájdalmaim nappal egyhültek, inkább az éjszakák gázosabbak, mindig kiszárad a torkom és ha felkelek inni, utána nehéz visszaaludni. A füleim is fáj kissé, de az nem olyan vészes. Ha tejes dolgot eszek-iszok csíp rohadtul.
    Jó labadozást mindenkinek.

• adamnia

csendes tag

válasz Cyberdinka #1058 üzenetére

Szia Cyberdinka!
    Én már napok óta nem eszem fájdalomcsillapítót, kicsit fáj még ugyan de már nincs szükségem rá. Az éjszakák még kicsit rosszabbak, mert kiszárad a szám és olyankor jobban fáj, de többször felkelek inni és tűröm. A fülem is érzékeny kicsit, a fájdalom oda is nyilal, de annyira nem vészes, hogy gyógyszert keljen bevennem. Szerencsére. 28 éves vagyok, de szerintem azért egész könnyen átvészeltem. Szénsavast még nem iszom és kerülöm a fűszeres kajákat, de egyébként már szinte mindent megeszek, jól megrágva persze. Nagy könnyelműen le is mentem már párszor sétálni a kutyámmal, amit lehet nem kellett volna, mert most kicsit mintha meglennék fázva. Sokat tüsszentek és folyik az orrom, meg mondják mások is, hogy olyan orrhangom van a telefonba. Lehet lesz ennek még böjtje...

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés