- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP ProLiant MicroServer N36L / N40L / N54L
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
Topikgazda
válasz csezo83 #4551 üzenetére
tudnék, nagyon hasonló a konfigom
Amit idáig próbáltam, hogy boot cd (több fajtát is próbáltam) berak majd kicserélem Snow Leopard DVD-re, megjelenik az Apple logó vagy boot cd-től függően a Chameleon logó.
ez nem olyan rossz indulás, a boot cd-t viszont neked kellene előállítani
az sl alatt a kétrétegű dvd-t érted?Próbáltam különböző BIOS beállításokkal, kikapcsoltam a fireware-t, hangot, egyik LAN-t, de egyelőre nem juttok előbbre.
firewire, hang, lanok, mind maradhatnak engedélyezve
az ahci-t viszont jó, hogy beállítottad
onboard ide controller is jobb lesz kikapcsolvasoros ás párhuzamos portokat is tilthatod, feleslegesek
a no execute memory protect-et pedig kapcsold be, azt nem kellett volna tiltani
-
Oracle
senior tag
Hi
Nálam tökéletesen megy az utorrent nem "megy" el e net. A transmission viszont ha elindítok egy torrentet nem kezdi el letölteni csak akkor ha újraindítom a progit. systemlogban még nem néztem mi baja mert most jutott eszembe
Amúgy nagyon stabilan megy a snow minden működik ahogy kell
Próbáld meg ezt Rii [link]
[ Szerkesztve ]
-
csezo83
csendes tag
Igen, SL alatt a kétrétegű DVD-t értem.
ez nem olyan rossz indulás, a boot cd-t viszont neked kellene előállítani
És boot CD-t, hogy tudok saját magamnak előállítani? Találtam anno egy oldalt ahol elvileg vannak a lapomhoz dolgok, viszont boot cd terén nem áll össze a kép, hogy mit és hogyan...
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=197493
A BIOS-t átállítom akkor.
Köszönöm a segítséget!
-
tlac
Topikgazda
válasz csezo83 #4554 üzenetére
boot-132 vagy chameleon alapút kell összeraknod
az a lényeg, hogy rá kell rakni a legfontosabb kext-eket, ami nélkül nem indulna el
ez nálad a fakesmc és a nullcpupowermanagement, meg openhaltrestart-ot is rátehetsz, hogy menjen a restartmég egy fontos dolog, amit érdemes tudnod, hogy ezzel a módszerrel csak gpt-s partíciós táblára tudsz telepíteni, tehát egy üres vinyóra rakd az osx-et
amit linkeltél az régi, leopard-os leírás, keress frissebbet
-
Oracle
senior tag
Az amsn miért nem jegyzi meg a becenevet, mindig átkell írnom ha belépek mert alapból az email címem teszi ki.
-
csezo83
csendes tag
-
Tanglewood
csendes tag
Helló!
Sikeresen feltettem a Kalway 10.5.2 a gépre. Telepítés simán ment
CSAK nincs hangom, és nincs netem se.
Hangnál szürkén látja a Realtek audio drivert de nem tudok semmit csinálni vele.
Netnél ADSL netem van de nem tudom beállítan sehogy.
Valakinek valamien ötlete van megköszöném ha megosztja velem.ASUS P5KC
4Gb DDR2 800Mhz
Core 2 Duo E6550 2.34GHz
NVIDIA GeForce 8600GT
Sata 500GB Vinyó és SATA dvd olvasó -
Takhanto
őstag
válasz Tanglewood #4559 üzenetére
melyik hang driver kell neked? ALC 889a?
Az újságírás abból áll, hogy az olvasókkal,akik nem is tudtak arról, hogy Lord Jones élt, közlik, hogy Lord Jones meghalt.
-
Takhanto
őstag
ALC 883 driver kell neked, applehdaenabler.kext,appleAzaliaAudio.kext
Az újságírás abból áll, hogy az olvasókkal,akik nem is tudtak arról, hogy Lord Jones élt, közlik, hogy Lord Jones meghalt.
-
Takhanto
őstag
-
Oracle
senior tag
Ha elküldöm sleepbe a gépet, miután visszajön, a hang elromlik csak recsegés ropogás hallatszik bármilyen hang helyett. VoodooHDA és VoodooHDA_Pref, alc 889a nem mintha sokat használnám a sleepet de akkor is
[ Szerkesztve ]
-
Tanglewood
csendes tag
Hali!!
Sikerült megcsinálni a hangot.
KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET
A 4Gb Maxwell pendrivemet nem látja (vagy csak én nem tudom hogy hol nézzem )
Az internettel továbra sincs szerencsém (egyáltalán itt kel állítani valamit vagy alapból rossz helyen próbáltam[link]Még nagyon kezdő vagyok a Mac terén KÉRNÉK EGY KIS SEGÍTSÉGET
-
harry
veterán
Sziasztok, először csak úgy általánosságban, mennyi szívás lehet egy osx-et felrakni egy pl. dell notebookra? Érdemes játszanom vele, vagy több a hátrány, mint az előny? Hozzátenném most linux (és win7) van, szóval ha bütykölni kell dolgokat, az alapvetően nem zavar, de nyilván magamat sem akarom szívatni állandó driver vagy hasonló problémákkal.
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
rii
nagyúr
szia!
Én nem'tok mást mondani, csak hogy itt is, meg ide is keress rá annak a DELL-nek a tipusára, és akkor lehet, hogy jobban képet tudsz alkotni erről... pluszba még google-ba írd be: "tipus OSX"
amúgy szerintem nagyon eltérő, általánoságban nem lehet kijelnteni, hogy könnyű vagy nehéz
nekem a P5LD2-re, D805-el, 7300 GT-vel, 2 GB RAM-al, azonnal felment a 10.5.2-es kalway, míg a mostani gépemen P5Q Pro, Q8300, 7300 GT, 8 GB RAM, az előbb említett 10.5.2-es disztr. már az install-nál megállt.
és ott kezdődött, hogy moddolt BIOS-t kellett Flash-elnem
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
harry
veterán
Még rákeresek, de "normális" ember azért használ osx-et, mert szép, kényelmes, könnyen kezelhető. Na most ha ez PC verziónál ugrik, és helyette jön a konfig turkálás, berhelés, szívás, akkor nem sok értelmét látom... Egy próbát azért teszek, lévén ha nincs gond, akkor nincs gond, de ha sokat kell piszkálni, akkor marad linux.
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
mackrisz
csendes tag
Van egy hatalmas gondom. Eddig Mac OS X futot a gépemen, ma gondoltam egyet és ugyanazon HDD egy másik partíciójára felraktam a Win 7et. Sajnos azóta mindig a Win 7 indul. Amíg csak OSX volt, addig lehetett választani, hogy melyik partícióról bootoljon. Ezt a Windows elcseszte. Hogyan lehetne utólag felrakni valamilyen Boot Manager programot?
-
csezo83
csendes tag
Beírtam a com.apple.Boot.plist-be (az extra mappában is meg, a library/preferences mappában is) a GraphicsEnabler-t, de azon kívül, hogy a bootnál megjelenik a PC EFI 10.5 logó nem történik semmi. Ugyanúgy nem ismeri fel a VGA-t.
Így néz ki a lista:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Timeout</key>
<string>5</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>-pci1</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>yes</string>
<string></string>
<key>SMBIOSdefaults</key>
<string>y</string>
<key>GUI</key>
<string>n</string>
<key>Legacy Logo</key>
<string>Yes</string>
</dict>
</plist>A pci volt 0 meg 1 is, de semmi...
Az egész művelet előtt újból telepítettem a SL-ot, hogy a kextek amiket mondtam, hogy kitöröltem meglegyenek.
A cmos reset megoldodott úgy, hogy az extra mappában létrehoztam egy extensions mappát és oda raktam a megfelelő kext-et.
Jelenleg itt tartok, és most picit sajnálom, hogy nem nvidia-t vettem anno, úgy látom avval könnyebb lenne...
-
tlac
Topikgazda
válasz csezo83 #4577 üzenetére
ha egy gyári snow leopard-on kellene beállítani a 4850-et, akkor a GraphicsEnabler-t kell aktiválni és az egyik ati kext-ben egyetlen sort módosítani, ennyi
azt, hogy a GraphicsEnabler bejött-e, azt a sytem profilerben tudod ellenőrizni, hogy felismerte-e név szerint a kártyát
ez a sor biztos, hogy nem kell:
<string></string>ennek van vmi célja vagy csak úgy beraktad?
<key>SMBIOSdefaults</key>
<string>y</string>A cmos reset megoldodott úgy, hogy az extra mappában létrehoztam egy extensions mappát és oda raktam a megfelelő kext-et.
melyik volt az a megfelelő kext? (linkkel együtt kérem)
-
csezo83
csendes tag
CMOS reset ellen: [link]
Kitöröltem a sorokat amiket mondtál, fogalmam sincs, hogy miért voltak benne, nem én írtam bele, változás nincsen.
Biztos, hogy nem jó a GraphicsEnabler, mert a systeminfoban, nem ismeri fel a kártyát a Type-nál sima GPU van, 256MB, és a Kernel Extension Info: No Kext Loaded.
ha egy gyári snow leopard-on kellene beállítani a 4850-et, akkor a GraphicsEnabler-t kell aktiválni és az egyik ati kext-ben egyetlen sort módosítani, ennyi
Melyik kextben és mit kell módosítani?
Szerintem ez nem egy agyon hackelt verzió, mert nagyon kevés mindent lehetett kiválasztani.
Lényegében amik az extensions mappában vannak plusz kextek:
-EvOreboot ez lényegében az openhaltrestart
-fakesmc
-LegacyJMicronATA
-LegacyIOACHIBlockStorge
-NullCPUPowerManagemnet
-PlatformUUIDMeg van az extra/extensios mappában a linkelt cmos reset fix.
Felraknám én is a gyárit, de a boot cd-vel sem jutok egyről a kettőre...
Egyébként van különbség akkor ha egy kext az extra/extensios mappában van és nem a "sima" helyén?
[ Szerkesztve ]
-
tlac
Topikgazda
válasz csezo83 #4579 üzenetére
kösz, a linket
közben még eszembe jutott, hogy ez pci0, 1 szerintem csak pc-efivel megy, a chameleon talán kicsit másképp csinálja
Melyik kextben és mit kell módosítani?
sudo nano /System/Library/Extensions/ATI4800Controller.kext/Contents/Info.plist
ilyesmi sort kell keresni:
<string>0x94401002 0x944a1002</string>és ide kell még a 4850 device id-je: 0x94421002
Egyébként van különbség akkor ha egy kext az extra/extensios mappában van és nem a "sima" helyén?
ami az extrában van az biztos nem fog felülíródni frissítésnél, meg jobban el lehet különíteni így a pluszokat
viszont lehet nem mindegyik kext megy azt extrából[ Szerkesztve ]
-
csezo83
csendes tag
Köszönöm az idáigi segítséged, de asszem ennyi...
Úgy hiszem, hogy a tudásomhoz képest megpróbáltam mindent, kipróbáltam minden általam ismert módszert, de ez a VGA dolog kifog rajtam. Megpróbálok egy 10.5.8-at feltenni, hátha az megy.Ha az sem megy akkor keresek valakit aki hajlandó feltenni nekem, mert elégé szükségem lenne a rendszerre. Biztos, hogy én vagyok a gyenge láncszem, mert az alkatrészeknek menniük kell...
-
adnoctum18
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek az OSX működik külső vinyóról is? (bootolható, telepíthető róla/rá?)
---"I am not mad. I am interested in freedom. Good Luck, J. Morrison."---
-
csezo83
csendes tag
A kextet elvileg sikeresen átírtam. Annyi, hogy nem úgy csináltam ahogy írtad sudo nano /System/Library/Extensions/ATI4800Controller.kext/Contents/Info.plist hanem egyszerűen megkerestem a kextet jobb klikk rajta majd Show Package Contents és akkor itt az info.plist-et szerkesztettem majd mentés másként a desktopra, eredeti töröl, és desktopról visszamásoltam a módosítottat, majd reset.
Ami nem volt világos, hogy a <string>0x94401002 0x944a1002</string> sorból, ez lesz, hogy <string>0x94401002 0x944a1002 0x94421002</string> vagy csak <string>0x94421002</string> de asszem mindkettőt megpróbáltam.
A bootloader PC EFI 10.5 (Chameleon 2.0)
A telepítés ahogy csináltam, hátha kiszűrsz benne valami hibát...
Telepítésnél ezek vannak kiválasztva:
- Snow Leopard 10.6.2 System
- NullCPUPM
- PlatformUUID – Error 35 fix
- FakeSMC
- EvOreboot – Restart and Shutdown fix
- Legacy JMicron ATA – 32/64-bit Legacy kext JMicron ATA (IDE)Feltelepül rendesen, majd az első indításnál normál módban nem indul el, és ilyenkor még a PC EFI 10.5 bootloader logója sincs kint. Elindítom csökkentet módban, majd bemegyek az extra mappába és az ott található com.apple.Boot listába beleírom, hogy:
<string>-pci1</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>yes</string>aztán elmegyek a library/preferences/systemconfiguration könyvtárba és az ott található com.apple.Boot listába is beleírom a fenti dolgot. Majd a ATI4800Controller.kext-et átírom úgy ahogy mondtad.
Reset után már megjelenik a PC EFI 10.5 bootloader logója, de az OS X nem indul el normál módban, mert a szürke almás bejelentkező kép után egy szüre háttéren mindenféle pixelszemetek jönnek be és meghal a cucc. Visszamentem csökkentett módban, majd az ATIRadeon2000.kextet egyszerűen törlöm, ezek után restart, és mostmár bejön az OS X, de a VGA-t továbbra se ismeri fel a systeminfoban, és a felbontás is 1024x768.
Azt nem tudom, hogy az számít-e esetleg, hogy a monitorként egy LCD TV-t használok úgy hogy DVI-HDMI kábel. Elvileg nem szabadna számítani, mert próbáltam feltenni egy 10.5.7 cuccost, ami fel is ment, fel is ismerte a VGA-t a telepítőben kijelölt HD4850 kexttel, felbontás is jó volt minden, csak minden egyes OS X indításnál nem jött be a kép, hanem "no signal" volt a TV-n, viszont ha beraktam a telepítő lemezt és újból felraktam csak a kextet akkor bebootolt rendesen, ha kikapcsoltam akkor megint elölről ment minden. Ergo minden egyes OS X indítást egy telepítő cd-ről való kext telepítés előzött meg. Nemtom mennyire érthető...
Szóval elégé elvagyok én átkozva evvel a VGA dologgal.
-
tlac
Topikgazda
válasz csezo83 #4584 üzenetére
majd mentés másként a desktopra, eredeti töröl, és desktopról visszamásoltam a módosítottat, majd reset.
ez így nem igazán jó, a kext-nek root jogok kellenek
a restart előtt még futtass le egy kextutility-t, az "helyre teszi" a kext-eketaztán elmegyek a library/preferences/systemconfiguration könyvtárba és az ott található com.apple.Boot listába is beleírom a fenti dolgot
az itt lévőt állítsd vissza az eredetire és csak az extra-sat módosítgasd
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string></string>
</dict>
</plist>Azt nem tudom, hogy az számít-e esetleg, hogy a monitorként egy LCD TV-t használok úgy hogy DVI-HDMI kábel.
sajnos számíthat
az alaplaphoz közelebbi dvi csatlakozót használd és ha tudod egy dvi-s monitorral is nézd megAmi nem volt világos, hogy a <string>0x94401002 0x944a1002</string> sorból, ez lesz, hogy <string>0x94401002 0x944a1002 0x94421002</string> vagy csak <string>0x94421002</string> de asszem mindkettőt megpróbáltam.
lényeg, hogy benne legyen a kártyád id-je, az 1. megoldás szebb
[ Szerkesztve ]
-
sghc_toma
senior tag
Oracle (#4565):
megoldas meg nincs, workaround van: sleep elott ki kell tolteni a VoodooHDA kextet, ebredes utan meg visszatolteni.. irtam egy kis progit, ami figyeli, mikor akar aludni/felebredni a gep, es ekkor lefuttat egy-egy script-et.. ezzel kenyelmesen ki/be lehet toltogetni akarmilyen driver-t (nekem a hang, meg a halokartya kextekkel kell ezt eljatszanom).. itt egy link a progihoz, meg ket pelda-script-hez: [link]adnoctum18 (#4582): igen, nekem a rendszerem le van mentve egy USB-s vinyora, ha valamit elcseszek, arrol boot-olva helyre tudom hozni
[ Szerkesztve ]
in asm we trust
-
rii
nagyúr
így néz ki, miután elmegy a NET
- LINK
a Safari böngésző által felkínált network diagnostic-al sem bírtam előrébb jutni ....
Mi az az ISP, ahol FAIL-edet ír ki?
Ja és a Console említést sem tesz róla :-/
[ Szerkesztve ]
-
rii
nagyúr
ha van egy windows-os gép, akkor annak felületét hogy tudom elérni net-en keresztül, vagy valami direkt-sösszekköttetéssel (Nem párhuamos port )
-
atesss
addikt
Üdv !
Én is szeretném majd kipróbálni a Mac OS-t a PC-men, most fogok ujratelepíteni (Win7-et is felrakok), és így kialakítanék egy particiót a Mac OS-nek is.
Mennyi hely ajánlott neki, ha nem fogok komolyabb helyigényű programokat felrakni, igazából csak az alap rendszer férjen el kényelmesen ?
Egy 160GB vinyót osztok fel, valószinűleg így (ez lenne a lemezen is a sorrend "fizikailag") : 50GB Win7, 20GB XP, 20GB Linux, ? Mac OS, és a maradék adatnak.Egyenlőre a projectbe még nem vágok bele (meg előtte még a Linuxal akarok megismerkedni), csak létrehoznám a helyet a partición, és 1-2 hónap múlva raknám csak fel. De ahogy olvasom, a Dual-boot-os rendszer egy vinyóval elég bonyolult. Vagy nem is ajánljátok ezt, és inkább menjen külön vinyóra ?
Van még egy 160GB ATA vinyóm, csak azt igazából a mostani újratelepítés után már pont száműzni akartam a gépből. Bár a zaj problémáját esetleg meg tudom oldani azzal, hogy berakom egy mobil-rackbe, és azt csak akkor kapcsolom be, amikor a Mac OS-t használnám. -
rii
nagyúr
szia!
én külön HDD-t javasolnék
amennyiben ugyanazon HDD-re tenném, én utánajárnék, hogy a klönböző, jelenleg használt OP-rednszerek az MBR-be, vagy csak az adott partíció Boot Record-jába teszik a load-erüket (linux esetén ugye ez még választható is) (dos esetén meg egy mozdulattal újraírható volt) illetve, hogy a kiszemelt boot manager hova lehet telepíteni ...
(például a Linux Loaderét, a LiLo-t lehetett az a Linux partíciójának a BR-jébe tenni, így az írt az MBR-be és azt amit akart, ugyanis a Linux partíciót "aktív"-vá téve úgyis a LiLo jött be, innentől pedig lehetett válogatni az OS-ek közt)
asszem 10 giga bőven elegendő neki.
6-8 kell a rendszernek talán(#4589) atesss:
asszem akkor majd LogMeIn-ezek egyet (-:[ Szerkesztve ]
-
atesss
addikt
Hmm hát akkor ez lehethogy problémás lesz.
Akkor majd késöbb utánanézek, de akkor végülis 10-12GB nem olyan sok, csinálok akkor egy tartalék particiót, és végül vagy megy rá a MAC OS, vagy megmarad tartaléknak.
Viszont akkor ezt lehethogy a lemez végére kellene tennem.
Mennyire számíthat neki sebességben, hogy a lemez közepe felé (illetve a közepe után már, összeadva a többit), vagy a végén van ?
Mert mondjuk egy laptophoz képest így is gyorsabb lenne...
Egy 160GB egylemezes Hitachi 7K160 a vinyó. -
rii
nagyúr
a lemez esetében inkább csak az számít, ha az egész lemezre vontkozóan széttöredezett, fregmentált lenne az adat. __szerintem__, hogy az elején, vagy a végén van a partíció, az lényegtelen.
viszont arra figyelni kell, hogy van-e a jelenleg meglévő OS-nek loader-e az MBR-ben, vagy csak az adott partícó BR-jben van (inkább az első eset lehetséges) és hogy az OSX akar-e írni az MBR-be (szinte minden OS szeret ömhatalmúan a saját loaderét az MBR-be tenni)
-
őstag
Hello
Érdeklődni szeretnék, hogy mi lehet a baja a gépemnek. Felraktam nemrég egy iPc 10.5.6-ot fel is ment, megy is, csak az a gond, hogy amikor töltenék le vmit (még csak .dmg fájlokkal próbálkoztam) letöltődik a fájl vmi ellenőrzést is csinál a safari letöltéskezelője és középen kijön egy szürke kiírás sok nyelven, hogy indítsam újra a gépet. Mást még egyenlőre nem próbáltam letölteni, de így bajos lesz akármit is feltelepíteni a mac-ra.
A gépem:
Asus P5LD2-SE
Pentium D820
2 Gb ram
Geforce 7300GS
80Gb WD SataElőre is köszi a segítséget!
üdv
golya87
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Yettel topik
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Macska topik
- Projektor topic
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Tőzsde és gazdaság
- Elektromos autók - motorok
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest