Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz leviske #61818 üzenetére

    Átlag felhasználásra nem éri meg NVMe-set venni. Ha nem dolgozol állandóan nagy fájlokkal, akkor nem lesz gyorsabb a sima SATA-shoz képest, nem fognak a programok gyorsabban betöltődni, nem bootol gyorsabban a gép (vagy csak olyan kevés tizedekkel, hogy csak stopperal tudod kimérni), meg igazából a Linux kernel cache-elése fejlettebb, a linuxos fájlrendszerek gyorsabbak, ez pedig jobban elmossa az SSD-k közötti különbséget, mint azt Windows alatt tapasztalni.

    Cserébe az NVMe drágább, jobban melegszik, néhány alaplapnak gondja van vele, elvileg a Z370-nek nincs, de lehet BIOS frissítést az is fog igényelni. A Linux kezeli, a TRIM NVMe-s megfelelője is megy rajta külön discard opciós mount nélkül is. De megérné átlag felhasználásra inkább kb. azonos áron egy kétszer akkora tárterületű SATA SSD-t venni, mondjuk Samsung 860 EVO, Crucial MX500, Kingston UV500, Adata SU800. Esetleg ha sokat írsz rá (bár a Linux még a Windowshoz képest is sokkal kevesebb ír rá), akkor Samsung 860 Pro, Adata SU900, vagy ha találsz leárazva 850 Pro-t.

    A Samu 8XX-es sorozat a kernelben feketelistázva van queued TRIM ügyében, de ez a gyakorlatban nem jelent semmit, csak annyit, hogy elsősorban lehetőleg nem a discard TRIM-et érdemes vele használni, hanem az fstrim.service-t, de a legtöbb disztró eleve az utóbbit használja, az Ubuntu-vonal, így a Neon is. De Adatáknak, Crucialoknak nem téma a queued TRIM sem. Meg a Samuk közül a 9XX-es NVMe sorozatnak sincs ezzel gondja, igaz azok nem is ilyen fajta TRIM-et használnak, hanem egy ezt helyettesítő NVMe parancsot.

Új hozzászólás Aktív témák