Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jester01

    veterán

    válasz nolika #13358 üzenetére

    Olyan rendszeren ami azért megfelel az egyéb követelményeknek. De amúgy igen, lefordíthatod. Feltelepíted a megfelelő fordítóeszközöket és a program függőségeit aztán lefordítod. Ennek a pontos menete programtól függ. Elterjedt rendszer az autotools, az ilyen programokat általában 3 lépésben lehet lefordítani:
    1) configure Ezzel egyfelől beállíthatod a különböző paramétereket (--help ad listát) illetve felméri az adott környezet jellemzőit és ellenőrzi a függőségeket.
    2) make Ez tulajdonképpen a fordítás maga.
    3) make install Ez telepíti a programot. Bizonyos esetekben megadható egy DESTDIR változó (make install DESTDIR=/foo/bar), amivel a másolási célhelyet lehet megadni. Ez arra jó, hogy innen utána kézzel lehet telepíteni (de ilyenkor esetleg szükség lehet egyéb lépésekre is). Ennek speciális esete a keresztfordítás (cross compilation) amikor mondjuk az x86-os rendszereden fordítod az ARM verziót majd a kész terméket kézzel másolod át. Macerás lehet, de ha az ARM rendszeren valamiért nem lehet fordítóeszközöket telepíteni akkor jól jön.

    Igen, debianban van belőle csomag. Ha az ARM rendszereden debian van, akkor nincs más dolgod mint a szokott módon telepíteni mint bármely más csomagot. Ha debian van de nincs net, akkor a deb csomagot letöltöd, átmásolod és felpakolod. Ilyenkor persze a függőségekről neked kell gondoskodni.

    Jester

Új hozzászólás Aktív témák