Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    válasz mzso #11005 üzenetére

    Elvégeztem én is egy kísérletet, mert hát miért ne lehetne igazad neked, és miért ne tévedhetnék én. Egy sima kör alakú COB, ami a rendelkezésemre áll.
    Úgy állítottam a fényképezőt, hogy a legfényesebb rész se égjen be, 95 % körül van. Nyers .raw fájl, tehát nincs pl. kontrasztnövelés, ami hamisítaná az eredményt.
    Jól látható, hogy a LED lényegében fehér, erre állítottam a fehéregyensúlyt. A közel lévő udvara pedig baromira nem fehér, hanem egy sárga festék, és elenyészően kevés a fényessége.

    De eszembe jutott még egy indoklás. Tegyük fel, hogy az üres rész tényleg fényporral foszforral van megszórva. Tegyük fel, hogy a LED nem előre, hanem oldalra világít. Vagy inkább világítana.

    Az a LED fehér fényt bocsájt ki -- és itt a lényeg --, ha az gerjeszti a foszfort, az utána biztos, hogy sokkal kevesebb fényt ad ki magából lumineszkálás formájában, mint ha egy fényvisszaverő felület (festék, tükör, akármi) van ott.

    PHM: nem állítottam, hogy az UV nem gerjeszti a foszfort, csupán azt, hogy ez még nem bizonyítja, hogy tényleg foszfor, és nem valami egész más.

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák