Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DeFranco

    nagyúr

    válasz axioma #3502 üzenetére

    Sajnos nincs most sem időm sem energiám erről huzamosabb vitát nyitni, és mivel közgazdász vagyok nem fizikus, ezért előfordulhat, hogy az érveim között akadna némi foghíj.

    Ellenben idestova hét és fél évre visszamenőleg megvan minden közüzemi fogyasztásom forintban és naturális mértékegységben havi bontásban három egymást követő lakásra azonos épületekben közel azonos elhelyezkedés mellett, könnyen elkülöníthető fűtési technológiákkal. Havi szinten vezetem, mérem, és gyártok belőle statisztikákat. A felfűtés-szinten tartás közötti különbséget három éve mérem figyelembe véve a számomra rendelkezésre álló adatokat, úgymint fogyasztás, átlagos középhőmérséklet és kiegészítő fűtési potenciál (szomszéd).

    Úgy gondolom a fentiek alapján van némi alapom akkor, ha azt mondom, hogy az én körülményeimet figyelembe véve a költségben/fogyasztásban nincs különbség, komfortérzetben viszont igenis megfogható a szinten tartás javára.

    Mivel emellett bandussal hasonló típusú és karakterű lakásban lakunk vettem a bátorságot tanácsot adni neki a témában.

    Annyit azért megjegyeznék, hogy egy szigeteletlen lakásban (ha nincs olyan szerencséjük, mint bandusnak, és nincs körbefűtve) a tehetetlenséggel is számolni kell, mert vidáman csapkodhatjuk a zsebünket, hogy mennyi hő nem szökött ki a falon, amíg nem voltunk otthon, de amikor este hazaérünk, többszörös intenzitással kell túlfűteni, ha még ébren akarunk valami meleget érezni. Pont a hideg falak és a hideg bútorok miatt, mert mire azt felmelegítjük, lehet menni aludni, ha csak nem célzunk be az amúgy optimális 20-21 helyett 23-24 fokot (hogy legyen este nyolcra egy komfortos 21 fok). Ergo vagy fűtünk mint az állat, vagy vigyorogva fagyoskodunk amikor végre hazaérünk a kinti hidegből. Előbbi esetben egy fillért sem spórolunk, utóbbi esetben meg... hát fagyoskodjon aki akar.

    És a végére az adat: 50 m2-es betonblokk '69-es ház két konvektorral fűtve nappali 18 esti 20-21 éjszakai 19-20 átlaghőmérséklettel idei fűtési szezon fogyasztás december 1-től március 1-ig: 68-100-112-81 m3 összesen 50.022 Ft (havi ~12k).

    Ugyanitt éves gázfogyasztás: 618 m3 90.376 Ft

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák