- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Apple notebookok
- Milyen videókártyát?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- TCL LCD és LED TV-k
- Home server / házi szerver építése
-
PROHARDVER!
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
csababarca
őstag
válasz WarninShotZ #55951 üzenetére
Be tudod linkelni mert keresem de nem találom!
iPhone 8 64GB, MacBook Air, Skoda Superb 2012, CRTDI 2.0
-
vendingo
veterán
válasz Zolabol #55947 üzenetére
Okuma-ból a longbow 8-9000-es széria ajánlott, de csak fixált hajtókarral. Egyes modellek hajlamosak nagyobb harcsánál behajlani. Nem mindegyik ilyen, ki kell tapasztalni.
Érdemes megnézni a Tica, Penn, fin-nor, delphin orsókat is.
Banaxból a si 7000 változatot mondanám inkább, több csapágy van benne, mint a salt-ba.
14000-es orsókat felejtsed el, 8-10000 méretek körül nézelődj.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
WarninShotZ
tag
válasz csababarca #55952 üzenetére
[link]
Remélem jól linkeltem.SZIE-MKK-MGM // MATE-MKK-Növényorvos MSc // Samsung Galaxy S21
-
Steady74
Topikgazda
válasz WarninShotZ #55951 üzenetére
Jó tudni, köszi a hasznos infót!
-
vendingo
veterán
válasz galervin93 #55955 üzenetére
Ja, nézd meg a penn árakat. Ha lenne pénz, mindenki azt venne. A fonott meg csak hitvallás kérdése. Amúgy a WFT fonottaknál nemigazán létezik jobb harcsázás szempontjából. Példának okáért: 30-as átmérő 51 kilót tud, a 40-es meg 70kg szakítóval van. Más gyártó ezt 50-70-es átmérővel hozza össze, vagy abból se...
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Interceptor
addikt
válasz galervin93 #55955 üzenetére
Penn nekem is van pergetéshez(nem harcsára) bár ez csak egy 2500-as Pursuit 3, viszont nehéz meg csúnya a zsinórképe. Sikerült már néhányszor csomót is dobni vele(bizonyos fonottakkal). A Zauber TM-el még sosem dobtam csomót, de annak meg más baja van. Kíváncsi leszek a Whirlwing-re mennyire válik be.
[ Szerkesztve ]
Nem kell drága gép, csak játékra kell
-
anytime
őstag
válasz Steady74 #55942 üzenetére
Szia!
BogyóBP Neked is köszönöm a segítséget!
Nagyon hasznos volt amit írtál és azt hiszem az élet a legjobb rendező, azt hiszem ma élő példával szolgáltam az Általad leírtakra. Amennyiben nem untatok senkit, pár mondat a mai horgászatról (ha a későbbiekben erre nincs szükség, igény, természetesen kihagyom).
Szóval tegnapelőtt DK - tó, 1 ponty. Ma ismét DK - tó, immáron 2 ponty, de ne siessünk ennyire
Reggel 6-kor kezdtem, 13h-ig horgásztam, így azért már nem oly fényes a mutatóm, de sok mindent tanultam azt hiszem, már ezért megérte kimenni.
Szombaton kora délután, hazafelé indult egy idősebb spori. Mindenki kérdezte tőle, mit fogott? Mindenkinek elmondta, 15 ponty és 3 amur. Mondanom sem kell, vérmérsékletétől és aznapi eredményétől függően mindenki másképpen véleményezte, de igazándiból senki sem hitte. Aznap 1 potykát fogtam, közel - távolban az egyik leggyengébb voltam.
Ma reggel mikor kiértem és elfoglaltam a helyem, a köszöntések után látom, hogy az Úriember mellé kerültem, másik két társával együtt. 3-an együtt 10:30-ig 13 darab pontyot fogtak. Ekkor még kapásom sem volt. Nem is voltam elkeseredve.
Ahogy Steady74 minap írta, a 30 méterest és az 50-est horgászták felváltva. Egyikőjük feeder botokkal, másik két kolléga hagyomásnyos fenekező megoldással aprította a bandát.
Tátottam a számat.
Utóbb megtudtam, fokhagymás kukorica volt a nyerő, mondanom sem kell, az nem volt nálam, de azóta már pótoltam.
Eközben olvasgattam a fenti kommented ....
Szóval 30 gr-os method kosaraim voltak, ráadásul a kaja az gyorsan bontóra állítva ..., mit mondjak, mikor olvastam írásod, villant be, bányatavon vagyunk, gyakorlatilag semmit nem ért addig az etetésem. Azt hiszem a nyitási időn tudtam állítani, egy kis többlet víz segített, azonban kosarat nem tudtam cserélni.
Ha jól gondolom, akkor erre a tóra:
1. felejtős a method kosár?
2. pellet kosár jó lehet?
3. alapozó etetéshez van egy 3 méteres gerinces kis teleszkópom, azt gondolom az bőven megteszi erre a 30-as és 50-es távolságra, kosarat mit ajánlanál? Ugyan úgy mehet a pellet kosár?Ahogy írtad, kicsit nagyobb volt a szél, szitált is a kosár, persze fogtam nagy nehezen halat, két 1,5 kilós pontyot, de lényegesen nehezebb ügy volt . Nagyon örülök a napnak, mert azt hiszem ma sokat tanultam és pont jókor olvastam írásod.
Segítséged előre is köszi.
Épp most rakom össze az etető készséget, szóval szívesen venném a kosár ajánlást.
Üdv:
A -
anytime
őstag
Még egy kérdést hozzátennék, ha lehet.
Amennyiben az etető boton a távolságot 30-re állítom be. Etető fel - dob - beesik - süllyed és kiürül a kosár. Tételezzük fel, hogy ez elméletileg 30 méter.
Ebben az esetben a feeder boton is 30-at állítok vagy netán néhány méterrel többet? Utóbbira csak azért gondoltam, mert mire megfeszül és beállítok, talán elhúzok 1- 2 métert és ebben az esetben jobb, ha pár méterrel túldobok?
-
Spoon16
tag
válasz anytime #55966 üzenetére
Szerintem: ennek hatalmas jelentősége nincsen. Alapvetően mindkét botodnak ugyanolyan hosszúnak kellene lennie (honnan méred a 30 métert ugye) ugyanolyan zsinórral szereltnek kellene lennie (nem ugyanannyit nyúlik egy 20-as meg egy 25-ös monó),ugyanúgy kell állnia a botnak a klipsz elérésekor,stb.
Plusz ugye a methodkosarat vízbeérkezés után már nem szabad mozgatni.
De a klipszes etetésed sem egy 20 centis körön belül fog szóródni[ Szerkesztve ]
-
KunEmber
senior tag
válasz Tomorrowland #55950 üzenetére
Folyó ügyben nem tudok tanácsot adni, horgászjegy honlap jó. Arra készülj, hogy ki kell nyomtatni. Volt, akinek nyomtatás nélkül elfogadták a jegyet telefonról, de a hivatalos verzió a nyomtatás.
http://youtu.be/Ti8O5RbsQxg
-
Steady74
Topikgazda
válasz anytime #55965 üzenetére
Örülök, hogy segíthettem!
Ha kimérsz egy etető bottal 30m-t, utána egy másik bottal szintén, akkor ugyan oda fogsz horgászni, mivel a kosártól méred a bot spiccéig a távolságot [link] és gyakorlatilag mindegy, hogy Te hol állsz. A legbiztosabb amúgy, már ha bírja a botod, hogy ugyan azzal a bottal etetsz, mint amivel horgászol, erre is teljesen jók a gumizott kosarak, amit gyorskapocsba csatlakoztatsz, a helyébe meg beleakaszthatod az etetőkosarat is. Az, hogy milyen az, gyakorlatilag majdnem mindegy, néhány példa:
[link] [link] [link] [link] [link] [link]De ha [link] ezzel a kosárral horgászol, akkor elég a testet kicserélni erre [link] amíg etetsz, aztán vissza a method rész, és kész is vagy. Mélyebb, vagy mély vízre (ha már Preston) akkor ezek valók inkább [link] vagy amit korábban linkeltem pellet feeder.
-
vendingo
veterán
-
A Zéé
addikt
válasz vendingo #55972 üzenetére
én szombaton próbáltam domikat, semmilyen műléggyel nem sikerült becsapnom őket, pedig végig látott halakra próbáltam. Szárazlégyre nem jöttek fel, nedves legyektől elmenekültek, egy szem olyan nimfát találtam, amit meg-meg csíptek 1x-1x, de el nem vitte egyik sem. Szerintem már készülnek ívni, ívnak is, mert a nagyobbak folyton a partszélnek dörgölőztek. Ilyent nem láttam még sosem.
Sződ-rákos patakon végre 2 év után levágták a nádat, tudtam mászkálni a partján, de csak felidegesítettem magam rajtuk. Bár amikor a bandanagy (így partról saccolva bőven 30+ -os) odament megnézni a műlegyet rendesen a torkomban dobogott a szívem De az is csak megnézte.Just a simple Lineman...
-
vendingo
veterán
Igen, ívnak már, a lábam alatt zörgettek, csak azt nem értem, hogy a helyi patakpecás face csoportba meg hogy a bánatba posztolnak nap mint nap 30-40 centis domi fogásokat.
Öröm az ürömben, hogy épp arra sétált egy vízműves fószer, akivel beszélgettem kicsit. Mesélte, hogy nekik kötelező a patak élővilágát monitorozni a telephelyüknél (ott folyik közvetlen a patak). Mesélte, hogy mostanság egyre több pisztráng észlelés van
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
anytime
őstag
válasz Steady74 #55971 üzenetére
Köszönöm, valahogy így agyaltam én is. A 30 métert úgy gondoltam egyébként igen, hogy a kosártól mérem mind a 2 ill. 3 bot estében.
Spoon16 - sajnos nem egyforma a két bolt, amit használok. Sőt, erre a technikára 3 darab különböző botom van. 1. Manta smart picker 3,0m (szerintem iszonyat jó kis bot); 2. SW Nova Light feeder 3,90; 3. Manta EVO XT MH 3,90 - csak, hogy minden passzoljon. Valójában ez azért alakult ki, mert alapvetően egyszerre csak 1 bottal szeretek horgászni, így vagyok bekötve - no meg nem vagyok egy túl ügyes horgász, pont elég nekem ügyetlenkednem 1 bottal isKöszönöm válaszaitokat, segítettetek. Azt hiszem meg kell látogassam a Walter-t
-
-
yanna
addikt
Pergetés, madárfészek dobás: több orsóval, több féle zsibórral nekem sikerült.
A sok dobás (több száz) miatt történt, legalábbis véleményem szerint. Vettem asszem deáky féle nemtommianeve visszaforgató ólmot. Kíváncsian várom, működik-e. -
jansky1
senior tag
válasz vendingo #55937 üzenetére
+1 Eurostar master classra. Van belőle distance változat, azt nem ismerem, a simából van 390-es, mh, imádom.
Más:
Péntek - Füzes tó, Lajosmizse. Jó kis peca volt, öt pontyot sikerült fogni, négyet methoddal, egyet bordás kosárral. Kosárba natur aqua uni került, csalikat meg variáltam. 5,6 kg volt a legnagyobb. Az összes viszonylag nagy távolságról jött, most a közeli etetésen nem volt kapás, pedig próbáltam match bottal is. Mondjuk elég nagy jövésmenés volt a parton.
[ Szerkesztve ]
-
anytime
őstag
válasz Spoon16 #55977 üzenetére
Jol tetted, orulok, hogy talaltal.
En annyira szeretek vele horgaszni, hogy nalam nemnos kerdes, o az elso szamu valasztas, mikor nyilik a bottarto.
Igazandibol ugy vagyok vele, ha nem is fogok annyit (altalaban nem is fogok sok halat), de ha lehet, azt a nehany potykat vele fogjam, ez a lenyeg.
Nekem nagyon kezre all, regota megvan es mar 1-2 kilos peldanyt is komoly szorakozast nyujt.jansky1: gratula, szep eredmeny!
[ Szerkesztve ]
-
jansky1
senior tag
Durva, micsoda élet lett a topicban. Régen nem volt ilyen, hogy egy fél nap után 50 olvasatlan hsz legyen
(#55980) anytime : Köszi. Itt ez mondjuk nem kiemelkedő eredmény. Ha nem félnapos, családos peca van, hanem jobban odafigyel az ember, többszöröse is megfogható lett volna, de nem elégedetlenkedek így sem.
Tegnap lenéztünk pár órára a Kígyósra (Kiskunsági főcsatorna), az betli lett, kapásig se jutottunk el.
[ Szerkesztve ]
-
BlackmMmDog
aktív tag
válasz Sungoo #55982 üzenetére
Jó szerintem,de amikor elkezdtem fogni a halakat rögtön kőrém gyűltek,nincs nagy távolság a helyek között. A halőr meg haza akart zavarni mert sok halat fogtam és másnak nem jut.(a bérleteseket meg sajnáltam olyan boci szemük volt ,Szabadidőparkban is eljátszották)Idén megfogadtam nem adók.
Grt janksky1
[ Szerkesztve ]
-
jansky1
senior tag
válasz BlackmMmDog #55985 üzenetére
Hát igen, Füzesen mindenért leb@sznak . Durva, hogy ha halas jegyet veszel, 2 elrakott ponty után, már csak uszóssal keszegezhetsz (nem mintha úgy nem foghatnál pontyot). Fóbiajuk, hogy kicserélgeted a halat a szákban .
-
horcsog
tag
Talán az volt a baj túl hamar bontott a kajád és mélyebb víz volt. Nem lehet? Mert sokszor látok vízpartokon fenekezni embereket úgy van 5 méteres víz és toccsan az etetőkosaruk a víz tetején . Egy etetőfelhő van ahol beesett a kosaruk, ha útközben ki nem esik egy része. Ebből voltak már mókás helyzetek a praxisomban mikor kukoricamálét használtam kosárba és húztam a pontyot . Jön át a szomszéd de hát mi a csali és mi az etető mert x órája itt ül. Mikor mondom neki nem akarta elhinni a vödrömet ki kellett nyissam mutassam van nálam konzervkukorica és kukoricamálé etetőanyagnak ennyi a kaja és csali . Hát ja csak fújt a szél amúgy is volt vízmélység és annyit láttam bedob és egy piros folt a vízen ahogy a kajája kiesett a kosárból. Csoda lett volna ha fog valamit.
Ez mondjuk egy lehetőség amivel nagyon el tudod rontani akár a pontyozásod. Ez nem biztos kijön egy olyan vízen ahol 1-2 méteres vízbe pecázol és több a hal mint a víz. De olyan helyen ahol ritka a ponty és van vízmélység ott lehet 1 szezont végigülsz pontykapás nélkül egy ilyen tévedéssel. Mert ahol sok van ott etetőanyag nélkül csak a horgon a csalival is lehet fogni halat. Még lehet többet mint egy rossz etetéssel.
-
horcsog
tag
Csak egy példa én ha közelre finom cuccal fenekezek és be akarok etetni általában csúzlit használok darához is. Ahhoz azért olyan dara kell ami tapad mert különben 0-30méterig beszórsz mindent. Belövök így 2-3 kiló etetőanyagot az több méteres körben fog szóródni. Mert azért nem vagyok céllövő bajnok csúzlis. Aztán rádobok olyan kajával ami tapad a kosárba és biztos a fenékre kerül a csali mellé rövid előkével pontycsalival, és nem rángatom ki 5 percenként csak ha kapás van. Erre rááll a ponty egy olyan vízen amit csurig raktak ponttyal azt úgy kell szedned mint réten a virágot. Nem tudsz 2 bottal horgászni rajta egy jól halasított vízen amikor igazán eszik a hal. Mert állandóan húzza az 1 szerkót is. Megutálod a pontyozást és az ilyen jellegű helyeket annyit lehet így fogni pár óra alatt. Nem szoktam kiakasztott klipsszel nyomatni rajta 30 méterre pár méter sugarú körbe amit megszórtam azért nagyjából be tudok találni az esetek nagy részében.
Persze minél pontosabb vagy annál jobb az etetésben de szerintem ha minden oké kiakasztott klipsz nélkül is szedned kell a halat . Egy versenyen ahol 1 plusz ponty lehet eldönti az első helyet ott nagyon fontos lehet akár. Ha igazán rááll így a hal nem egyszer van olyan beér a kosár ráfeszítesz és jé húzza kiveszed a pontyot és még a kosárban ott van a dara egy része olyan tapadós. Persze ez egy versenyzőnek szentségtörés lenne de még mindig jobb vsz mint az olyan dara ami nem kerül oda ahol halat fognál hanem terül szét vízközt és ki tudja hol áll meg.
[ Szerkesztve ]
-
anytime
őstag
válasz horcsog #55988 üzenetére
Szia!
Koszonom hozzaszolasod es segitseged! Talan a legnagyobb hiba valoban ez lehetett es a nem megfelelo etetokosar megvalasztasa volt.
Korabban - egy jo evtizedig - el voltam kenyeztetve. Az Ordas - tavon az Altalad irtaknak megfeleloen, nem volt kiemelt jelentosege az etetonek es a kosarnak. Ez utobbi pontos megvalasztasanak jelentosege akkor ertekelodott fel bennem, amikor nap kozben elolvastam Steady74 hsz-et. A heten elso szamu napirendi pont a kosarbeszerzes.
Ahogy irtam, ez a to nagyon kozel van hozzank es tetszik is. Nyilvan, ki kell ismerni, meg kell tanulni itt horgaszni. Ehhez a kosarakon tul az etetoanyag megvalasztasat es elkesziteset is meg kell tanulni. Megprobalom Steady74 hsz-et megkeresni, ha jol emlekszem minap azt irta, hogy korabban specifikusan erre a tora is irt. No meg Google a baratom :)
-
horcsog
tag
válasz anytime #55990 üzenetére
Kosárnál vsz a legfontosabb rá tudj feszíteni és ne essen idő előtt belőle ki a kaja. De lehet olyan kaját is keverni ami egy nyitott kosárral, sőt sima ólomra rágyúrva is eldobható akármilyen távra és lemegy fenékre és negyed óra múlva nyit.
Persze ez már nem biztos, hogy kell ennyire masszív . Keverhetsz olyat is ami nyitott kosárban fél óra alatt oldódik ki. Ha megszórtad a pályát és egy nyitott kosárba ilyet keversz az biztos ott lesz a csalid mellett az utolsó morzsáig és a kosár súlyát is megnöveli azt nem fogod ráfeszítésnél elhúzni ha el is húzod picit na bumm ott van az egész dara a kosárban még percekig negyed órákig. Mellette ott vannak a korábban belőtt már feloldódott gombócok. Tulajdonképpen egy etetőszőnyegen fekszik egy kis kosárban rövid előkével a csali . Fogós pontyra így is vsz. Folyó vizekről nem is beszélve.
Ha így horgászol sokszor van a kosarat tologatja . Lehet valami nagy dög még a kosarat is beszívná ha a zsinór engedné. Viccen kívül sok üres bevágás is lehet így ha kis piszkálgatásokra finom cuccal odanyúlsz mert csak a kosarat bökdösi .
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz anytime #55990 üzenetére
Ha úgy érzed a kosarad túl könnyű raksz egy csúszó ólmot még mellé . Van egy pici nyitott kosarad úgy érzed nem tudsz ráfeszíteni. Persze ideális esetben van belőle nagyobb súlyú is. Ha éppen nincs fogsz egy csúszó gömbólmot olyan súlyban amivel már fix lesz a cucc. 10 gramm és felfelé amennyi kell és a kosár alá teszed. Máris fix a cuccod abban a szélben vagy terepen.
Oké nem egy versenycucc lesz de mezei pecánál pont meg fog felelni a célnak. Ezzel pl el tudod érni azt, hogy egész pici kosarat nagy súlyban használsz. Persze bizonyos ólom méret felett már értelmetlen mert akkorát csobban az ólom. De 10 grammokkal növelni mezei megoldásnak bőven jó vsz.
Pl én a Dunán sokszor pontyoztam úgy súly nélküli kosár és alatta akkora trapézólom ami oda kell arra a helyre. Nem vettem azért nem tudom hány grammos kosarat . Ott még külön jó is ez mert nem kell lapos kosár az ólom felfekszik az alján és fogja. Állóvízre nem kell trapézólom vsz az böszme oda egy gömbólom megteszi.
[ Szerkesztve ]
-
-
Gabesz87
veterán
Tegnap voltunk a csongrád megyei Antal tón horgászni. Az időt leszámítva jó volt, egész nap fújt a szél sajnos. Illetve a másik negatívum, hogy későn mentünk, úgy fél 10 körül értünk oda, és így a kialakított 32-33 horgászhely közül csak az utolsók voltak a szabadok, a tó végén, ami amúgy jó hely volt, nem kellett a többi horgász szerelékére vigyázni, viszont odáig becuccolni a kocsitól, hát az nem kis challenge! Van ilyen kis két kerekű kocsijuk, kettőt kölcsönvettünk, de agyon pakolva őket, meg magunkat is k..va nehéz volt. Lehet ebédet kérni, ami szintén plusz pont! 4-en horgásztunk, és úgy délután 3-ig voltunk kb, mindannyian fogtunk halat. Nekem elég soká jött az első kapás, nagy hal lehetett, csak úgy görbült a bot, küzdött, de sikerült közel csalogatni a parthoz, nem sok kellett volna már, és leszakadt a horog Aztán később jött egy nagyon szép dévérkeszeg, amit vissza kellett dobni, és a fénypont egy 2,5 kg-os tükörponty. TÖbbiek is hasonló eredménnyel zártak...1-1 ponty, meg napközben keszegek, kárászok. Szóval jó kis víz, bejött, csak korán kell menni, hogy közelebb kerüljön az ember a bejárathoz, hacsak nincs valami jó kis talicskája Bár mint írtam, a tó vége horgászat szempontjából szerintem ideális. Szemközti parton kidőlt fa, parton kis nád itt-ott.
-
galervin93
őstag
válasz vendingo #55957 üzenetére
Ismerem az árakat, hát ez sajnos ilyen bicikli. Tescos pontyot a Lidl-orsóval is kihúzhatsz, de egy 30-50-100 kilós harcsánál olyan erők lépnek fel, hogy egyszerűen kell az anyag az orsóba. Tengelyek, dob stb. brutális terhelésnek vannak kitéve. Természetesen lehet kompromisszumot kötni, meg mindenki azt használ, amit tud, nincs ezzel semmi probléma.
---
Más: tegnap voltam 2.5 órácskát a Dunán, egy méret körüli balin, meg egy hasonszőrű márna jött feederre csontival.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
KunEmber
senior tag
Skacok, a törött Lakeside helyett vettem egy régi, nehéz ET Rubin botot. Viszont a spicce gyárilag törött. Szerintem ahogy beletették a ragasztós gyűrűt, elrepedt. Direkt vártam vele két horgászatot, semmilyen problémát nem okozott, nem repedt tovább. Kb. 3-4 mm hosszú. Kell ezzel foglalkoznom?
-
galervin93
őstag
válasz KunEmber #55997 üzenetére
Hát én tuti nem játszanék a tűzzel, vágj le belőle egy 3-4 centis darabot, a végére meg ragassz egy gyorskapcsot. Nem rulettezel hogy mikor törik, és még a szerelés cseréje is gyorsabb, win-win.
Egy mérés nem mérés, két mérés fél mérés, három mérés - na azzal már kezdhetsz valamit!
-
KunEmber
senior tag
válasz galervin93 #55998 üzenetére
Tuti hozzá nem nyúlok egy egyhetes, garanciás bothoz. Ha nem normális, megy vissza a boltba, oldják meg ők és a nagyker.
Csak azt hittem, ez az olcsó botok gyártási jellegzetessége.
De értem amit mondasz, köszönöm a tanácsot.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest