Hirdetés
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dell notebook topic
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jana86
csendes tag
Nem a vám a nagy tétel, hanem az Áfa. Romániai székhelyű vagy telephellyel is rendelkező cég szerintem. Nekem nagyjából ez mindegy is, mert valóban olyan bruttó áron adják, ami kevesebb, mintha külföldről rendelve kifizetem utána az Áfát. És teljesen hivatalos, plusz ha garanciális problémám van, itthoni cégnél tudom érvényesíteni. (Volt ilyen egy Felicita mérleggel, és korrekt módon kicserélték a meghibásodott darabot.)
-
jana86
csendes tag
A bartenders ára természetesen bruttó ár.
Ha EU-n kívülről rendelsz, pl. a Cafélat oldaláról, akkor vámot és Áfát is kell fizetned. Erre írtam, hogy a vám nem nagy tétel (kb. 1-2%), de az Áfa húzós, 27%. Tehát ha a Cafélat árára rászámolod az áfát, akkor már a bartenders 145 bruttója kb. ugyanannyi. Erre jönne még az 1-2% vám meg a szállítási költség, amivel már kicsit túl is léped a bruttó 145-öt, és ha ne adj'Isten garanciális problémád van, akkor nem itthoni céggel kell rendezned. Ezért rendeltem inkább a bartenderstől.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
"biztos felhozható, de tuti nem stabil" - de az . Persze csak pucér karral. Olyannyira kell siettetni, hogy fél óra alatt sem melegszik be "pumpálás" nélkül. Ráadásul az egyensúlyi hőmérséklet (kb 75 °C fej) a közepes pörköléshez sok, a világoshoz kevés, arra várni nem megoldás. Hátránya, hogy hiába kapcsolnám be egy időzítővel nem melegedne fel, a rendszer légtelenítése csak az újabb modelleknél megoldott. Kalmár mérései szerint a fej felszíni hőmérséklet változását követően kb 20s után a fejben lévő víz hőmérséklete annyira stabil amennyire egy ilyen rendszer stabil lehet. És mivel a vízterítő=felsőszűrő egy pár grammos lemez ez szintén gyorsan felmelegszik, abszolút reprodukálható a végeredmény ha van türelmed az induló fejhőmérsékletet ugyanoda beállítani.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#64275200
törölt tag
Csak egy fokkal jobb a Hottop analóg amit itt kínáltak eladásra. Igaz nekem nincs összehasonlítási alapom más géppel, mert én tavaly egyből egy ilyen Hottoppal kezdtem. Sajnos ez a sport is sok összetevős mint a kávékészítés minden mozzanat. Nyáron sokkal rövidebb programmal ment le "ugyanaz" a fajta zöld mint most télen. Csak a fülére szemére és az orrára hagyatkozhat az ember. Viszont megvan az öröm, hogy "én sütöttem". Na jó néha kokszosítottam is. De az meg jó a postásnak, szomszédnak stb. Nekik a bolti tégla után fel sem tűnik ami nekünk már a égett kategóriát feszegeti.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
na, az a helyzet, hogy nem bírtam ki és rápróbáltam a frissen pörkölt geshára. világos, hogy a gene megölte az alapanyagot és sokkal több van benne, mint ami így kihozható...
...de...
...basszus, ez még így is a legjobb kávé, amit itthon ittam!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
coxymaxi
csendes tag
Pedig pont mostanában gondolkozom itthoni pörkölésen.
De már a pörkölő ismerősöm is csak annyit mondott erre csak, hogy a semminél jobb.
De ne várjak sokat ezektől a gépektől. Profilozást meg végképp.
Amúgy a Hottopot nézegettem.
Ezek szerint ne reménykedjek itthoni pörkölésekben? -
paljoc
tag
Nagyon ne idegeld magad, én sem tudok vele semmit játszani, örülök ha azzal az egy kilóval el tudom lavíroztatni a gépet, ez egy darab pöri lesz, mégpedig egy darab valamilyen, de hogy milyen, majd meglátjuk. Annyit sosem fogok belőle venni, hogy kísérletezni lehessen, főleg hogy már a 2 kilót sem vállaltam be amivel optimálisan menne a gép legalább erre az egy pörkölésre.
Csak küldje már a datee, mert kíváncsi vagyok. /de megmondom őszintén, ilyesmi nem valószínű hogy lesz valaha is a palettámon még saját fogyasztásra sem, maradok a "földhöz ragadt vonalnál", mint ahogy pl. ebédelni sem a Textúrában szoktam, vagy a KNRDY-ben / -
verti1
tag
Én is ebben látom a nagy előnyét egyébként, illetve a korlátját a rezgős gépeknek. A kosár egyébként a CL Flairben eléggé kőbaltával faragott egy VST-hez vagy IMS-hez képest. Nagy furatok (igen furatok) vannak rajta. Tolómérővel mérhető szinte az átmérőjük, de egyformák és tökéletesen rendezettek. Viszont ez se számít annyira talán, ahogy a tű pontosan állítható hőmérséklet sem. Tökéletes vízterítés, totál minden ponton lineáris áramlás, nyomásprofil. Ez a kulcs szerintem. Flairhez hasonló kávét csak rotos gépen ittam eddig. Az örlőre viszont kényes. Pontatlanabb örlővel csatornásodik a magasabb pogi ellenére is. Nem olyan a végeredmény. Viszont ez csak az én véleményem.
-
verti1
tag
58-nál egy vékonyabb, kb. 10mm vastag pogid van nagy felülettel, finomabb őrleménnyel. Ott az egyenletes áramlásban a pogi teljes felületén a kosárnak és annak minőségének nagyobb szerepe van. Persze ha egyenletes a szemcse méret és homogén a pogi. A Flairnél a magas pogi egyébként megbocsátóbb szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
Pont ezen gondolkodtam, hogy a Pavoni miért nem futott be ekkora pályát. Tanulható és szerethető a működtetése, legalábbis szerintem mindenképp. És ha a 49 mm ennyire jó, akkor miért az 58 mm a szabvány? Vagy itt az ipari gépek otthoni használata üt vissza?
Eat pasta, run fasta
-
mutyi
senior tag
Mit értünk az alatt, hogy egyenletesebben? Én amit láttam videot, abban pl a távol-keleti srác egy jó ideig valóban tudta nyomni egyenletesen, de a végén már 3-4 alkalommal is új erőre kellett kapnia és látszódott is hogy a nyomás visszaesik rendesen,majd újra belekezd.
Az ulka-nál ha felépül a nyomás,akkor azért végig meg marad nem?
Mindenesetre kipróbálnék én is egy Flair-t,mert meg van a maga szépsége az egész kávékészítés folyamatának és kíváncsi lennék milyen produktumot készít.
A jelenlegi Gaggia Baby-nél valszeg jobbat,mert most azzal szenvedek,mióta vagy jön a víz vagy nem jön csak éppen csepereg. -
mdav88
aktív tag
Szokták mondani, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Egy ideig a pavoni volt a fő gép (2.3 professional), azt lehetett és kellett módosítani, hogy jól működjön. De után tök konzisztens lett, egyedül a mennyiség volt kevés. Napi egy-két kávéhoz egyedül (tejes)kávézóknak szerintem főnyeremény. -
Kávé Kálmán
tag
"ha ennyire egyértelmű a különbség a flair javára, akkor érdemes megpróbálni megfejteni, hogy mi az oka. már csak a kollektív tudás gyarapítása végett is."
Már többször elhangzott jó pontok a Robot/Flair mellett:
1. Alig van versenytársuk, ha gyorsan eszpresszóra van szükséged (kevesebb mint 5 perec hidegstart-ról)
2. Gyakorlatilag shot-ról shot-ra játszhatsz/hasonlíthatgatsz akár kotyvasztott vízzel is, de mindenképp friss vízzel készíted az eszpresszód minden esetben
3. Jól kontrollálható a hőmérséklet, jó rutinnal konzisztens shot-ok (egy klasszikus kis dipperrel hőmérőcsík nélkül a fejen kicsit vakrepülésszerű játék ez).
4. Húzhatod őket akár közvetlenül egymás után is, nincs túlhevülés (két ember nagyobb csapatot is kiszolgálhat eszpresszóval). Pavonival ez mission impossible.
5. 0 vízkőprobléma
6. lehet, hogy más júzerek még sorolnak néhányat...[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Nah, akkor még annyi, hogy egy dugattyúsnál (akár rugós, akár manuál) van egy totál individuálisan alakítható előáztatás és ramp-up és hiába manuál (nem rugós) a gép, a nyomás természetes módon esik. Másként kifejezve: ha stabil 9 bart akarnál nyomni a karral, akkor egyre nagyobb erőt kéne kifejtened (egyre kifacsartabb pozícióban). Sonst noch was? A profilozós pumpás monszterek gazdái leggyakrabban ezeknél a profiloknál landoltak...,
-
verti1
tag
Ims kosár van hozzá. Gyönyörűek a pogik, nem csatornásodnak. Gondoltam én is, hogy csak bebeszélem magamnak, meg lila köd, de nem. 😀 Van egy “kontrol csoport”egyébként. Kedves barátom PID-es silvia, szűkítővel, tágulásival, flow control-lal mazzer mini-e-vel. Ő sokkal szkeptikusabb volt a Flair-rel kapcsolatban. Már majdnem vett egyet...😀
-
verti1
tag
Tudom, figyelemmel követtem nálad az őrlő evolúciót. Csak az a Robur...😀 egy hegyomlás volt... Amikor újra kávézni kezdtem akkor nálam szempont volt a hordozhatóság és így jött a Kinu. Műszaki tartalom döntött és a késméret. Nem akartam percekig tekerőlantozni és maximális pontosságot akartam. Előbb volt meg mint a Flair, még vacilláltam, hogy merre tovább gép ügyileg.
-
Kávé Kálmán
tag
"ezek általános ismérvei egy normálisabb kézi gépnek, nem erre gondoltam, de ha már így összefoglaltad, kiemelem az utókornak"
Parci, én tökre nem kötekedni akarok, de melyik Általad használt/Ismert manuále/rugós karos tudja az általam Flair/Robotnak tulajdonított előnyök (melyikét)? Ezek a dolgok tipikusan ennek a kettőnek a pozitívumai (szerintem). Még a Strietman is csak korlátosan/feltételesen ugorja meg némelyiket ezek közül.
Hoppáré! Ez nem jelenti azt, hogy ezek a cuccok tökéletesek lennének! Vannak hátrányok is. De nem ez volt a kérdés :-)
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Az ízbeli előnyök vélt okáról is írtam. Az a profil, ami ezeknél default jön, a profilozós pumpásoknál vagy programozható, vagy vérpisilősen utánozható. Játszottam ezt potival Gaggia Classic-on és Profitec Pro700 flow regulatoros géppel. Mindkettőre ráakasztottuk a Smart Espresso Profiler-t és még azzal is küzdöttem mint malac a jégen. Anélkül, feelingre (egy meglehetősen tehetetlen nyomásmérővel) soxerencsét! És akkor még ott a vibrátor.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A kétkedés jó mozgatórugó a legapróbb részletek felfedésére/megvitatására :-).
Negatívumok Robot/Flair (aki még tud, az egészítse ki!):
1. külön kell melegíteni vizet nekik
2. a forrásban levő víz veszélyes közeg
3. nem elég egy gombnyomás/meg kell dolgozni a fasza eszpresszóért (vannak egyedek, akik ezt előnyként képesek megélni :-)
4. a kavépárnára helyezendő szűrők mindkettőnél elveszősek. Nekem ez a legnagyobb horror mindkettőnél.
5. A Robotnál elértünk egy pillanatnyi 16baros csúcsot, a Flair itt már minden bizonnyal törik (annál 14bar volt a legtöbb, aminek kitettük)
6. nem habosítanak tejet még unszolásra se[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
A Flair kért meg bennünket, hogy csináljuk meg a Classic-hoz (akkor még csak az volt) a nyomásmérőt még 2018 áprilisában. Deal volt. Megkapták tőlünk a rajzokat, a prototípust, az előgyártmányt és a szériát is. Változtattak rajta, amitől szarabb lett, de működik. A közelebb lévő o-gyűrűk miatt megdőlhet a dugó nyomás közben. A Pro-nál ez nem annyira jelentős. A rozsdamentes dugattyút is elő kell melegíteni.
A Robot nyomásmérője gyönyörűen megmunkált darab, az elhelyezése kicsit szerencsétlen, nehezen követhető húzás alatt. A nyomásmérés nem volt benne az eredeti koncepcióban. -
Bazsee71
őstag
Mint a Mátrixban, hogy milyen ízű a csirke...vajon milyen ízű a száraz etióp? :) Két éve volt olyan mintám is, hogy arra mindent mondtam volna, csak azt nem, hogy száraz etióp, annyira rossz volt.
Idén is amiket kóstoltam mintákat, dög unalmas volt szinte mindegyik, pár aukciós tétel lógott ki a sorból (meg az áruk is...). A befutóból sajnos nem fogsz találni a dobozban, azt muszáj volt mind elpörkölböm. :D -
Bazsee71
őstag
Úgy értettem, hogy síktárcsásból kisebb késekkel is van jó tapasztalat (K30, Forte), de kúposból még a 47-es sem vett le a lábamról. Persze nem rossz, csak így, hogy ezek vannak mellette, nem az igazi.
Szerk.: a minták már csak ilyenek, nagyon ritkán kapok 100g-nál többet, az Ikawán egy kör el is visz 50-et. :)
[ Szerkesztve ]
-
SteelCowboy
csendes tag
Negyed kilót hoztam is belőle, de direkt a Flair-re tartogatom. Bár a karácsony előtti utolsó rendelésnél Balázstól is betáraztam 250-250g Siren-t, Starfish-t és Black Pearl-t (korábban még nem rendeltem tőle), amiket szintén a Flair-hez gondoltam felhasználni, de mivel még elő sem tudtam venni, ezért a Black Pearl a GC-ben végezte, nagy sikerrel (feleségem konyakmeggyes jegyeket vélt felfedezni benne). De kíváncsi leszek, hogy egymás után kettőt elfogyasztva mekkora különbség van a GC és a Flair-főzet között.
We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dell notebook topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kupon kunyeráló
- Linux kezdőknek
- Ukrajnai háború
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest