Hirdetés
-
Kiderült, hogy hol veszik a legtöbb kínai EV-t
it A kínai EV-k és hibridek eddigi legnagyobb exportpiaca Belgium volt, azonban az EU-s álláspont és a kínai stratégiaváltás miatt immáron Brazíliába kerül a legtöbb ilyen jármű.
-
Tekken 8 - Nyáron érkezik Lidia Sobieska
gp A lengyelek karatézó vezére lesz a franchise nyolcadik részének legújabb DLC karaktere.
-
Az e-ink minden jó tulajdonsága, de 60 Hz-en
ma A Daylight DC-1 tablet ezt ígéri egyedi LCD kijelzővel és Android rendszerrel.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #29522 üzenetére
Tök jó Ronin, hogy jó irányon ülve a lovon tök szar irányba lovagoltál (lásd a Cremina dugattyú feletti tér hozzászólásod), majd egy olyan dologról nyilatkoztatsz ki tényszerű megállapításokat, amit nem használsz (szerintem nem értesz), és ami legalábbis ízlés dolga.
A Fellini-ről azt nyilatkozni, hogy egy statiszta tévedése, nos az meglehetősen "bátor". A német és amerikai fórumokon több kiskaros user megelégedéssel él vele, míg egy posztolás gyakoriságát illetően kisebb arányú csoport vitatja az értelmét. Ilyen esetekben azt mondhatom, ha objektív akarok maradni, hogy ízlés dolga. Miután lemérve a pogácsánál keletkező hőmérsékleteket megállapítható, hogy nem lesz hősokkos fellini-nél sem a pogácsa, és mérleggel mérve (talán a legcélszerűbb eszköz erre a célra) nagyobb adagot eredményez az alkalmazása. Józan paraszti ésszel átgondolva ez talán nem is olyan meglepő. Azt is mondhatnám diplomatikusan, hogy könnyelmű dolog kvázi lehülyézni az Fellini húzást alkalmazókat (szerintem :-))))).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #29528 üzenetére
A tényszerű(nek tűnő) megállapítások, amik szerintem a fölösleges viták legjobb táptalaját szolgálják.
A kvázi lehülyéz az nem egyenlő az nyíltan lehülyéz-zel. Szerintem egyik koordináta-rendszerben sem.
A mérések nélküli, visszaigazolatlan feltevések sokszor kacskaringós tévutakra vezetnek (saját hibákból nyert tapasztalat). A feltevéseknél pedig csak az előítéletek a rosszabbak.
Milliliterekről beszélni, amúgy értelmetlen a kréma ezt "meghamisító" hatása miatt. Ebből a szempontból a volumen is pontatlan terminus technicus részemről. Arról viszont, hogy ki hogyan szereti a kávéját vitatkozni, teljességgel értelmetlen. Nem is értem igazából, mit vitatsz. Először úgy tűnt azt, hogy egyáltalán nagyobb shot-ot eredményez-e a Fellini. Most már úgy tűnik, csak az értelmét, amiről Magad is bevallod, hogy voltaképp ízlés dolga. Persze lehet, h vhol én vesztettem el a fonalad.
@Soldier2. Megnézném azt a videót, amin vki Fellini nélkül 45-45g (de akár ml) kávét eredményező húzást produkál egy Pavoni-val. Vágni nem éri :-).
A szomorú törvényszerűség ezzel szemben az, hogy a minden egyéb változatlan alapon, mindent azonos módon előkészítve és végrehajtva a szimpla kosárral történő húzás nagyobb tömegű shot-ot eredményez a duplánál, azon egyszerű oknál fogva, hogy 18,5g kávéőrleményben mérhetően több víz marad a húzást követően, mint 11g-ban. Itt attól eltekintek, hogy a szimpla és a dupla kosárnál kívánatos egy csekély mértékű őrlemény finomság különbség (ennek faktornak a bentrekedő vízre gyakorolt hatása szerintem elhanyagolható).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #29534 üzenetére
Rossz az irány Attila! fel ne boritsd b.szki!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz tariattila #29541 üzenetére
"az a piroska ott hátul a demoCremina??"
Ja. Az az új. Ő már túl van a creminakínzáson. A demo(nizált) teflonyos veszélyes hulladékot most méricskélem. Csak úgy "NAKED" a kazánházban. Nekem ezek szerint lőttek. Már érzem is a mezopotámiát terjeszkedni a bal tüdőfelemben. Azért biztos, ami biztos ezt a témát két egymástól független fórumon (HB és kaffee-netz) már átolvastam töviről, hegyire. Persze ettől még ugyanúgy el fogok patkolni előbb-utóbb. Majd kiderül, hogy miviszel. Addig is élvezem az odaverős espresso-kat anélkül, hogy összefossam magam. A pánikkeltést meg meghagyom másra :-)))).
"8-10 darab"
Szerintem max 5-7 (darab). Többet soha nem számoltam legalábbis. Jól számolok.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz limerik #29543 üzenetére
"Ez egy nápolyi kávéfőzőnek néz ki."
Ja, egyértelmű. Köszönöm. Megtévesztő volt a "tetejében" levő falon vezetett csatorna, ami először azt sejtette velem, hogy valami kotyesz mutáns, aminek persze, hogy semmiféle tömítés nincs a "rendszerben" és hogy nincs felhajtóerő, ami a cső aljáig eljuttassa a meleg vizet. Onnan egyértelmű volt, hogy gravitációs módon működik.
@ronin, tariatti, soldier
Pavoni vs Cremina shot mennyiség
Vicces volt, hogy tegnap ilyen intenzív szócsatába bonyolódtunk, anélkül, hogy egyértelműen kiderült volna, hogy a Pavoni vagy a Cremina a nagyobb löketű kiskaros. Egyes hsz-ok kifejezetten azt sejtették (most visszaolvasva), hogy a Pavoni nagyobbat tolna. Attila annyit írt mindössze, hogy jelentős a különbség, én pedig, hogy kíváncsi lennék arra a mágusra, aki 45g (akár ml) kávét produkál egy húzással a Pavonin. A Pavoni szimpla húzással 15-25 között szór előáztatástól és előkészítéstől függően és generációtól függetlenül. A Cremina 25-35-öt produkál egy szimpla húzással. Ez nem jobb/rosszabb kategória, mindössze a fej konstrukciós különbségéből adódó mennyiségi differencia.
-
Kávé Kálmán
tag
Félreérthető lehettem (nem először). Ironizáltam a magam módján. Bocs! Tudom, hogy a teflont akár rágcsálhatom is. Az ugye direkt érintkezik a bojler vizével is. Félvállról akkor venném az azbesztkérdést, ha nem jártam volna utána évekkel ezelőtt. Vagy ha valaki egy gépről érdeklődik, tanácsomat kéri ki, és nem hívnám fel a figyelmét arra, hogy a Cremina-k bizonyos évjáratai bojlerének borítása azbesztet tartalmaz. Amennyiben a borítás sértetlen, akkor semmilyen kockázatot nem rejt, ha az ember nem babrál vele könnyelmű/tudatlan módon. A legfontosabb, hogy az ember tudja mit csinál.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Surda- #29554 üzenetére
Ez egy nagyon jó kérdés. És mit jelent az elöregedés? Kemény igénybevételnek van kitéve a bojlerborítás. De nem keményebbnek, mint a palatető vagy a lefolyócsövek vagy más hővédő szigetelések, amik közt ma is emberek élnek Magyarországon százezerszámra több évtizede. Fontos, hogy mindenki józanul gondolkodjon el arról, hogy szerinte, neki ez mekkora kockázatot jelent. Olvasson utána. Nem akarom én senki helyett eldönteni, hogy ez kockázatos vagy sem. A pánikkeltés viszont egy másik dolog. Én eddig nem láttam eddig rossz állapotú bojlerborítást. Persze már a fotókon is eldönthető, hogy melyik gép jöhet eleve szóba bármilyen szempontból. Azaz egyfajta szűrés eleve van. És ez esetben sem nagy számokról (6-7db) beszélünk, nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy én kanalizálnám a hazai Cremina-forgalmat. Távolról sem :-). Néhányan megkerestek vásárlás előtt vagy fellépő hiba miatt. Ennyi. Én egyetlen Olympiát sem adtam el eddig, ami hozzám került (3 db, amiből kettő azbesztbestia).
Amúgy eleve abban lennék igazából érdekelt, hogy az öregek "rosszhírét" költsem, mert a gyár azt szeretné, hogy az újakat forgalmazzam. Még nem dőlt el semmi.
-
Kávé Kálmán
tag
Hejhó!
Valaki itt a fórumon nem boldogult avagy nem volt boldog a hőmérőszalaggal (temp strip) valamiért. A tévhitek, feltevések eloszlatására szerkesztettem egy fotót, amin (reményeim szerint) jól látszik hogyan, mennyire pontosan használható. A fotósorozat eredménye engem is meglepett. Ugyan a skálázás 5 fokonként osztott, de a szomszédos mezők elszíneződése alapján 2,5 fokos különbségek biztonsággal leolvashatók.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"az 55,1 és a 62,7 fokos részeket nézve felmerült bennem a kérdés, hogy végigfotóztál egy felfűtést?"
Nem egyet. Hatot. Mindig volt benne valami baki (megjelenő árnyék, besétáló óvodáscsoport, meglökött kamera/kávégép). A variációk tárháza végtelen.
"ha már így beleástad magad, megnézném, hogy például csapolás után is hasonló párokat ad-e a mérő és a szalag"
Amint látható, 90-ig küldtem. Úgy is mondhatnám, hogy fordulatszámhatárig. Ott leszabályoz a maga módján: nincs tovább. Vásárolható 60-120-as, aminek az égvilágon semmidesemmi értelme, már ami a kávét illeti.
"(ha igen, az zsivány volna, de nekem picit gyanús, hogy "késik" a szalag)."
Nem értem. Itt max a fej késik, mert annak van tehetetlensége. Én épp azt látom, hogy egészen megbízható.
Kis csúszás van benne, ami abból adódik, hogy a k-hőelem egy szigorú ponton mér, ez meg ugye egy csík. A fej pedig a nyaktól melegedik a front fele. Ergo a 90-et picivel előbb kapja a szalag, mint a szenzor (a 60-at meg ugyanakkor). Ezzel együtt kell tudni élni. Nem kell deriválni hozzá.
Most "vágódik" az esetről forgatott time-lapse video :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"Ha csapolas (azaz visszahutes) után is ugyanezeket az értékeket veszi fel visszamelegedeskor, akkor tényleg megbízható abszolutertekben is!"
Ach so? Ez egyszerűbb "készülék" annál, mintsem hogy más értéket fel tudjon venni, mint a fej valós hőmérséklete. Az egyetlen baja, hogy egy idő után (az én legöregebb szalagom két éves, az már mutat ilyen jeleket) nem olyan kontrasztosak az elszíneződések. Ilyenkor a mobil lámpája jól jön közepesen szar fényviszonyok mellett.
-
Kávé Kálmán
tag
Ecco bello cinematografico :-) senza scalini.
Capisci?
Egy kukkot nem beszélek olaszul, de egész jól hangzik (sztaki). Na, összevágta a szaki a bolhacirkuszomat, hogy legyen az elvakultaknak egy fokozatmentes is.
Ja, most nézem, hogy az előbb itt 5 fokos skálázásról zagyváltam. Hát a skálázás az 10-es, A számok ismerőinek feltűnhetett, de mindenki nagyon udvariasan csak a bajsza alatt mosolygott.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz hifis50 #30046 üzenetére
WDT-re szerintem azért van szükség ezeknél a garatmentes őrlőknél (is), mert egy bizonyos profil szerint szórják az őrleményt. A finom és a durva eloszlása a kosárban nem egyenletes. A garatosok extra rászorulnak a WDT-re, mert ezen túl még reménytelenül rögösek is (persze ezt a garatméretek is válogatják).
Gábor! Ma fedeztem fel, mekkora érdeklődés övezi a HB-n is a Combat projektet. Rögös :-) út, amin mész, de a neheze remélhetőleg már Mögötted van. Gratula!
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
26 000Ft/kg. 1 kapszulában 5g kávé és ízfokozó van.
De más szempontból is elgondolkodtató ....
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz SG3rg0 #30312 üzenetére
Az alsó (második) tömítés pontos méretek esetén totál fölösleges. Nekem eddig kb 100/2 a hibás darab, amit a forgalmazó minden apelláta nélkül kicserél. Ez nem rossz arány. Amúgy ezeknél sem a kotyogóval magával, hanem az 1-1,5 tized mm-rel vékonyabb gumitömítéssel volt a probléma (arról a kettőről tudok nyilatkozni, amit hozzám visszaküldtek).
Az, hogy valakinek tetszik-e/jobban tetszik a kémlelőablak (miből van egyáltalán?), amit takarítani kell, a lyukkal szemben (ami tudvalevőleg nehezebben koszolódik el), az más kérdés.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #30409 üzenetére
Szerintem/tapasztalatom szerint az előáztatás nem csacskaság. Nemcsak optikai tuningot jelent a naked húzásnál, hanem a csatornásodás esélyének csökkenésével (szerintem egyértelműen csökkenti) a kivonatolás hatékonyságát is javítania kell. Ezt érdekes lenne mérésekkel is alátámasztani. Persze van amikor a józan paraszti logika is megdől. Meglepne ugyanakkor, ha ez az eset is ilyen lenne.
Azaz, igen segít, de nemcsak a második hét végén, hanem generálisan. Az őrlőállítás az egy másik téma. Ahogy "korosodik" a kávé úgy válhat szükségessé - minden egyéb változatlan alapon - az őrlő finomabbra állítására.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Róma, belváros, 3 nappal ezelőtt. A Kolosszeum, Pantheon, Vatikán és az elbarikádozott, felújítás alatt levő egyéb műemlékek után NAAAAAGY rugós karos gépeket hajkurásztunk a kávézókban. Négyet találtunk két és fél nap alatt. Ez a bárista nyújtotta a legparádésabb alakítást. A bezúdított talicska cukor elkeverése a választható programok közé tartozik :-). Sajnos nem rush hours volt. Így háromszor is kellett rendeljek, hogy ezt a remegős kezű home video-t rögzíthessem.
[ Módosította: radi8tor ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
Ha igazán javítani akarsz a kávédon, és még nem tetted meg, akkor érdemes továbbgondolni a felsőszűrőd vízterítő blokkját. Laliszaki biztos szívesen forgat(tat) neked egy testre szabottat, ami úgy illeszkedik a szűrődhöz mint egy jobb fajta tamper (-0,2mm). Így a kávépárna stabil marad az extrudáció alatt is. Nem mosódik fel a fejtömítésig kávé, mihelyst rázúdul a bár nyomás (nincs disznóól, felesleges puceválás, a fejöblítés ebből a szutyokból úgyse hoz le semmit). A belógó csavar ehhez képest egy csepp vizet (nente aqua) sem zavar. Nem lehet felhajítani a kart a fejre fél méterről, cserébe klasszisokkal jobbak a feltételek szűrőn belül. Az olaszok - nagy általánosságban - magasról tesznek a szűk toleranciákra.
Amíg zajos kávégépekkel is foglalkoztam, vittek ezekből a németek és az osztrákok is. Szemléletes képek a 72-as és 75-ös hsz-ban:
http://www.kaffee-netz.de/threads/tuningidee-fuer-la-san-marco-practical-95e-simply-red.65067/page-4
A visszajelzések szerint is kottázni lehet a különbséget.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"amúgy érdekes ez, mert a linkelt képeden 56,14 mm-t mérsz az új blokkra, de az bele sem férne ezekbe a szűrőkbe (ims), eleve 54,5-ös tamper készült hozzájuk (mondjuk egy tized még belefért volna)."
Nincs ebben semmi meglepő. Az LSM-nél annyi méret van, ahány szűrő. Igazi művészet (horror) volt megtalálni az "azonos" méretű szimpla és dupla párokat. Az sem volt ritkaság, hogy tizedes különbségek voltak (vannak) egyazon szűrő különböző helyeken mért átmérői közt. Ez még csak oké lenne, mert sajtolják. De a vízterítő blokkok mérete is vadul szór. Azt meg ne remélje senki, hogy Giuseppe a nagyobb blokkhoz, pont a nagyobb szűrőket rakta párba. Nagy a szórás a szűrőknél? Akkor szabjuk a legkisebb előforduló szűrőnél sokkal kisebbre a blokkot. Ez volt a metódus.
-
Kávé Kálmán
tag
A htb gépeknél nem szempont, h a barista laza mozdulattal is felhelyezhesse a szűrőtartót. Ott megengedhető a szűkebb tolerancia meg a precízkedés. Szerintem, legalábbis ez lehet mögötte.
Reggel az olasz bárokban istentelen hajtás van, ott nem működne jól egy szorosan szabott illesztés.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #30935 üzenetére
Nem felújítás volt igazából, mert bár odavolt, de ahhoz új még, hogy az eredeti állapottal érdemes legyen bíbelődni. Nevezzük inkább pimpelésnek.
A következő már két éve "tart".
http://www.kaffee-netz.de/threads/die-ultimative-rennmaschine-lsm-p-competizione.75401/
A karosok elvonták a levegőt :-). De télen talán összeteszek paralell kettőt egy cimborával.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Ha már kezd beállni a rend, meg a teljes elégedettség, akkor itt egy kis agyalni való, hogy mire vadássz néhány éven belül. Így a tamper-váltástól is megkímélhetnéd Magad :-). Karos is, meg nem is. Retro is meg techno is. De mindenképpen "kávéfőző" és DC. Most ez a címlapsztori a DCN-en. Talán nemcsak a névhasonlóság miatt.
http://dailycoffeenews.com/2015/11/04/dalla-corte-readies-new-digital-lever-prosumer-machine-mina/
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Ati.Inc #31035 üzenetére
Kicsit másként látom a dolgot, mint Parci v Soldier a kiskarossal, mint első géppel, bár én nem látom az esélyét annak ma, hogy valaha pumpás gépre térjek vissza.
Az első gépem egy Gaggia Baby volt kb 5 éven keresztül, ami valami csoda folytán pid nélkül is fasza kávékkal örvendeztetett meg (persze nem az első perctől). Aztán elkezdtem gyűjteni az LSM Practical zombikat. 6-ig jutottam. Egyet összeraktam a baráti CNC műhelybe, egyet az üzemben nyúztam, egy otthon kellett kávét készítsen. Egynél kicsit elkapott a gépszíj. Simply Red-et NSZK-ba vitték ki. A Baby-n két évig gyűlt a por, aztán szomorú szívvel eladtam. Közben rájöttem néhány törvényszerűségre, pl hogy mi is az az eszpresszó :-).
2 éve jönnie kellett egy kézi őrlőnek. Szerencsétlen módon a gyártó az őrlőt egy Creminá-val reklámozta. Síkos lejtő ez, na. Találtam egyet másnap a neten 75e-ért. Előző nap kelt el :-(. Az eladó nem akarta elárulni kihez fog kerülni (még várta az utalást). Felhívtam SiD-et. Röhögött. Ő volt a vevő. Mondta, csak ki akarja próbálni, aztán az enyém. Vesz bele tömítés-szet-et. 3 hét múlva még nem jutott odáig, azt mondta vihetem.
Egy hónap után kapcsoltam be először. Addig csak olvasgattam róla. Így nagyon gyorsan megbarátkoztunk. Aztán még követte öt karos, most épp Faemina-ra vadászok.
Nagyon hasznosnak ítélem meg azt az 5-6 évet, amíg mással készítettem az eszpresszókat. Mehet ez másként is persze, de biztos vagyok, hogy rögösebb út, számos buktatóval.
Ebben megerősített, hogy két cimborának is kölcsönadtam a Pavoni-mat az elmúlt 3 hónapban, akik kotyesz/nyomásfokozós után akartak kiskarost. Az egyikük egy perfekcionista őrült. Ő is úgy hozta vissza két hét után, h szerinte nem hozott ki a 40%-ot se (a Pavoni-ból és a kávéból se). Előtte mindkettejüknek adtam egy gyakorlati gyorstalpalót.
Én mindenképp kipróbálnék egyet a Helyedben valamelyik fórumtársnál, mielőtt 100-150e Ft-ot elpaskolsz egy elfogadható v szép példányra. Konyhadísznek egyértelműen drága mulatság. Egy év tanulás egy rendkívül könnyen továbbértékesíthető, használt és ajánlott eszpresszógéppel fájdalommentesebb tanulási folyamatot garantál szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #31049 üzenetére
"Én mindenkinek csak ajánlani tudom!"
Egész eddig a mondatig nem volt különösebb ellentmondás kettőnk hozzászólása közt. De ezt a "mindenkinek"-et Te valszeg nem gondolod szó szerint/komolyan.
Pl Pavoni és Pavoni között is óriási különbségek vannak (még a fej sematikáját illetően is). Az első generációs-hoz különösen sok türelem/rutin kell. Nagyon megválogatja, kinek fogad szót :-).
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #31244 üzenetére
@soldier2&tariattila
Árnyalnám a képet. Nem ennyire fekete és fehér. A Cremina 67 szimpla szűrőjéhez nem nyúltam hozzá majd két évig, mert szarul néz ki a NAKED-del :-). Néhány hónapja kotortam elő. Ha stimmel az őrlemény, az elosztás, tömörítés, hőmérséklet és az előáztatás, 11g-mal nagyon fasza eszpresszót készít. A szingli húzás (25-30g ital) pont elég neki. Fellinivel (EMCL dupla szűrővel, 18,5g) gond nélkül hozza a 37-43g-os duplát, anélkül, hogy elszaladna a hőmérséklet a "ráhúzásnál".
Pavonival (60-as évek) a legnagyobb igyekezettel sem jutok 30-33g fölé (a Fellini move soha nem több nálam a vízszintestől történő lassú visszaemelésnél).
A Cremina rendszerint faszán felkeményedik megfelelő előáztatás és fellini után, a Pavoni mindig levegősebb/puhább marad. Ennek is utána fogok járni, hogy mi a rák a magyarázata. Nyilván a fejben levő járatok kialakítása. Megnehezíti az ember dolgát, hogy ebből a szempontból a Pavoni feje minimum négy változtatáson ment át a piacra kerülés óta, míg a Creminá-é gyakorlatilag 49 éve változatlan (az apró változtatás nem változtatta a működést).
A Pavoni generációk alatti változásai egyszer-kétszer a működés elvét, a gép termodinamikai viselkedését is jelentősen megváltoztatták.
-
Kávé Kálmán
tag
Nem vagyok a kőbe vésett standard-ek embere. A lényeg, hogy Neked tessék, amit megiszol (ezt néha beelőzi, hogy a csajodnak tessék :-)). 11g-ból 25-30g italt lungo-nak nevezni, nekem nem áll össze mindenesetre.
De mondom, nem a definíciók/normák/dogmák (kinek mi tetszik) lényegesek. Ezekre a manuál karos eszpresszó készségek amúgy is előszeretettel és magasról :-).... Tényleg.
-
Kávé Kálmán
tag
Lehet persze, h csak az én Pavoni flottám (3 volt eddig) maradt puha :-)))). Mindenesetre a Cremina hengere mindig nagyobb mértékben telt/telik meg vízzel, ami direktebb/keményebb húzást és értelemszerűen nagyobb volument eredményez. Mekkor shot-ig jutottál eddig (fellini-vel vagy anélkül) Parci? A henger űrmérete nagyságrendileg azonos a két gépnél.
Megtaláltad már a kávépogácsa "kimosásod" okát?
@And06, Ja, vetettem. Egy tábla. Akár kőnek és vésésnek is nézhetem :-). Nem akarom én ezt elviccelni. Azt a táblát nemzetenként újra lehetne írni. Valszeg meg is tették. A "koncentrátumok" felé való elmozdulás alapvetően Amerikában indult, az irtózatos méretű tejes italok cunamijának taraján. Mutatkozik némi hajlás a visszarendeződés irányába. A 30 számomra egy hosszabb eszpresszót jelent. Nevezhetjük lungo-nak is. Van, ahol a lungo és az americano pl ugyanaz. Számomra az americano egy lényegesen hosszabb lötty. A brewing standardok időnként változnak. A legjobb példa erre ez:
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
"kövezzetek meg de még soha nem ittam olyan filterkávét ami egy kicsit is megfogott volna, a kávé számomra eszpresszó."
Ez jó!
Megkövezni? Próbáld több helyen! Vagy még extrémebb! Próbáld ki otthon!
Én sem hittem volna, hogy a filterrel valaha meg fogok barátkozni. Aztán több mint egy éve vettem egy V60-at, amit 2 hónappal ezelőtt !!! leporoltam és ki is bontottam :-). Azóta napirenden készül egy. A világ legjobb exbarátnője is rácuppant. Tény, hogy nem szög egyszerű az elkészítése. A külképviseleten is azt "kellett" inni ma a versenytársak kávéjából. 0 problémó. Én szeretem a "ceremóniát", ha kívánja egy dolog ahhoz, hogy finom legyen. Na ez kívánja. Megkockáztatom, hogy van olyan élvezet az elkészítése, mint egy karos géppel történő dupla eszpresszó húzása. Hogy ha laposan süt be a nap az ablakon szemből és látványosan kavarog az öntés közben a vízpára, akkor nemcsak élvezetes, de dulván látványos is (majdnem mint egy naked húzás). Szóval megvannak az analógiák, még ha két külön univerzum is.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #31269 üzenetére
"Ha esetleg annyira kiábrándulsz a creminából, hogy kidobod, szólj, megyek kukázni. És akkor már dobd a hg-1-t is, filterhez úgy sem jó állítólag."
Az összes manuál kávés cuccom hasznavehetetlen kacat...
...törött jobb lapockával. Valamiért rájár a rúd a loser HG-One userekre. Én a tampergépet pocskondiáztam megfontolatlanul. Talán az bosszulta meg magát. Most nagyon jól jönne :-).
A Mahlgut-ot a CNC-s cimborkának adtam oda. Biztos kitalál hozzá 5-10 upgrade-et, mire összeforrok.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31322 üzenetére
Nekem a mogyorószín/világosbarna/mustár (ki, minek látja) a nagy kedvenc. Oszt van egy sötétbarna és egy piros :-). És nem a szomszéd füvéről van szó. Mindig is az tetszett.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz mester6 #31335 üzenetére
semmidesemmi baja, azon túl, hogy irreális az ára. Felfűt, gőzöl. Kell neki egy full tömítés szett és hasít. Mondtam a csajszinak, hogy olyan vevőt kell találjon, aki 1972-ben született és kerül, amibe kerül, azonos évjáratú Creminá-t akar venni. Elhanyagolt állapot, ami viszont néhány napos munkával csillog és tökéletesen működik. Eddig 3 különböző stílusban felvitt azbeszt-tel találkoztam Creminák-ban, Club-okban. Ezen mind közül a legrusztikusabb kivitel van. Még csak durván sincs lesímítva, de sértetlennek tűnt. Nekem személy szerint nem tetszik ennek a verziónak a gőzcsöve (kétszer derékszögben hajlított, nem ferdén, hanem függőlegesen induló).
Ha Creminára vadászol Magadnak, akkor ez megérhet 250 e-t. Amúgy ma keltnel percek alatt egy az e-bay-en 1370$-ért (http://www.home-barista.com/levers/used-olympia-cremina-sold-on-ebay-for-1370-t38481.html) Közeleg a Karácsony :-).
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #31342 üzenetére
De miért is fogadná? Így is napjában 20+ hívást kap egy szaros 44. életévét töltő, még csak nem is gombnyomásra működő kávégép miatt. Akit érdekel ilyesmi az országban az már mind írt neki, felhívta vagy meg is látogatta (csak azért mert 10 percre volt a balesetitől :-). Te töltenéd az idődet további hirdetések feladásával? Amíg nem kenyérre kell neki, addig akár vissza is rakhatja a nagymama kredencébe, ahol eddig is porosodott. Szerintem teljesen jól csinálja (sajnos). Akkor lett volna sültbolond, ha tegnap az én ajánlatomat elfogadja.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
-
Kávé Kálmán
tag
Asszem, beraktam itt is az előző pimpelést a Creminával. Alább a folytatás:
Anno megcsináltuk hozzá a nyomásmérést, de kicsit kompromisszumos volt, mert
1. az egyedi dugattyúszár vasból készült, mert a rozsdamentes acél rúd hosszirányú átfúrása kemény diónak bizonyult (mindkét irányból beletört a fúrónk).
2. a nyomásmérő réz komponensekből álló méltányos árú darab volt, ami nem bírta volna ki a 90 fok feletti hőt ezért egy hűtőspirált kellett közbekötni (így elég gagyin nézett ki és mindennapi használatra totál alkalmatlan volt).
Két hete "találtam" a szomszédban egy szikraforgácsoló szakit, akinek egy olyan gépe van, amiből a 90-es években 5 db volt Európában. Pár tized mm-es pontossággal "kiszikrázta" belőle a betört fúrókat, és ha már ott volt a maradék két centit átfúrta ő. Elképesztő. Meg voltam győződve, hogy kuka a dugattyúszár.
IMG:/dl/upc/2015-11/22/511842_opfbdj920i9i3sbk_img_4514_1.jpg][IMG]
Finis a CNC-n:
A baleseti sebészettől pedig kőhajításnyira találtam olyan nyomásmérőt, ami a 100 fokot is elviseli. Minden okkal történik.
Ma kora reggel tettem össze a gépet, és elsőre tudta. Minimál szivárgás volt csak. Látható teljes képernyőre rakva a videón is. Ballal kellett húznom egy törött jobb lapocka miatt. Ahhoz képest egész fasza szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Kösz! Engem is meglepett, hogy összetettem, és rögtön 97%-os volt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest