- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
Aktív témák
-
djapor96
senior tag
Elég láma vagyok még a témába, úgy hogy ha hülyeséget kérdezek ne nagyon röhögjetek.
Előre rakok két front hangfalat, hátra megy a két háttérsugárzó, középre egy center. Ez már a surround 5.1? A mélynyomó is kötelező? Ahogy nézem a netet a sub hangfalaknak kell tápellátás. Tehát a sub az csak aktív lehet? Tehát erre a Yamaha erősítőre, még egy aktív sub ládát kell kötnöm? Vagy ehhez nincs szükségem mélynyomóra, mert az erősítő a frontokból kihozza a szükséges basszust?
Qtek S100, Mio A701, HTC Kaiser, Samsung Omnia i900, Xperia X10i, Samsung S2, Huawei U8500, Samsung Note , HTC One, Samsung Ace 3, Lenovo Vibe X2, S850, Huawei P8 lite, P9 lite, Mi Mix 2, Mi9 Lite, Mi11 Lite, Samsung Galaxy Z Fold 3
-
djapor96
senior tag
Ja és még egy... Kezdhetem a rendszert kiépíteni 1db center és 2 db háttérsugárzóval? Aztán jönne a két front... Végül a sub, ha kell...
Qtek S100, Mio A701, HTC Kaiser, Samsung Omnia i900, Xperia X10i, Samsung S2, Huawei U8500, Samsung Note , HTC One, Samsung Ace 3, Lenovo Vibe X2, S850, Huawei P8 lite, P9 lite, Mi Mix 2, Mi9 Lite, Mi11 Lite, Samsung Galaxy Z Fold 3
-
Gááboor
tag
Sziasztok.
Az lenne az általános kérdésem, hogy több erősítőnél - pl: Pioneer- van usb csatlakozó.
A gyakorlatban erről, milyen formátumok játszhatóak le, mind zenei mind videó tekintetében. -
Daywalker
addikt
válasz djapor96 #7552 üzenetére
Ha nincs mélynyomó az csak 5.0, a .1 a LFE azaz sub csatorna. Létezik aktív és passzív mélyláda is, de neked aktív kell, mivel a házimozi erősítők sub kimenete nem erősített, csak vonalszintű kimenete van.
Hogy kell-e kötni, azt neked kell eldönteni: van elég mélyhangod, vagy nincs? Ez függ az erősítőtől, hangfalaktól, kábelektől és magától a szobától és a hangfalak elrendezésétől. Ahhoz, hogy elegendő mély legyen sub nélkül, meglehetősen komoly hangfalak szükségesek nagy "tányérokkal". Tehát szvsz kelleni fog a sub."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Daywalker
addikt
válasz djapor96 #7553 üzenetére
Nem...miért kezdenéd hátulról?! Akkor elől mi fog szólni? Csak a centeren a dialógusok? Inkább vegyél két jó frontot és utána a többit. Vagy úgy gondoltad, hogy a két háttérsugárzót berakod ideiglenesen frontnak? Na akkor tuti kelleni fog a sub.
[ Szerkesztve ]
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
robi0604
őstag
válasz djapor96 #7553 üzenetére
Daywalker megelőzött...
Először mindenféleképpen a Frontokat vedd meg!!!
A sorrudal és a centerrel semmi értelmeset nem kezdesz magában.
Ha a frontok megvannak, már tudod használni legalább normálisan és utána jöhet a többi.[ Szerkesztve ]
Minek veszel Ferrarit, ha 50-nel közlekedsz...
-
djapor96
senior tag
igen, úgy terveztem, hogy veszek két frontot,berakom előre. Lehet, hogy nem center kellene, hanem egy sub.
-
Gááboor
tag
-
Vidala
senior tag
válasz djapor96 #7559 üzenetére
Ha még nincsenek frontjaid, akkor mindenképpen + egy sub, ha tényleg szükséged van rá (mert egy komolyabb álló hangfal is bírhat jó basszussal). Így 2.1 lenne a rendszer, ezt bírja értelmezni szinte az összes erősítő és a felvételek nagy része is.
A többit dhcodoki összefoglalta.herrká: Bár én is inkább egy komplett, ugyanabból a szériából való szettben gondolkoznék, de nem gondolkoztál azon, hogy a meglévő frontjaidhoz veszel sorrund hangfalakat, és később a hozzájuk való elsőket. Így most lenne 5.1(0) sorrundod a repülőkhöz stb. később meg komplex, de lehet, hogy jobb rendszered?
CoVboy Forever!
-
Vidala
senior tag
Ezt a témát nem akarnám feltépni teljesen, de mégis innen venném fel a fonalat. Azért vannak olyan koncertfelvételek, amik szebben szólnak DD-ben, vagy DTS-ben, de sztem pusztán azért, mert szebben keverték ki az adott formátumban. Általában zenében én is a sztereót preferálom.
Korábban már említettem, hogy jelenleg egy XBOX látja el a lejátszó feladatait, nem kis meglepetésemre igen korrektül. Viszont gondolkodom egy dedikált DVD játékoson. A HDD felvevős cuccokról mi a véleményetek? pl. Pioneer DVR-560-as sorozat, esetleg az LX, de azért az már húzós. Természetesen a másik út, egy kimondottan csak lejátszó (nem 8000-ért jamagocsi), amiből nekem a H/K lenne az erősítőmhöz passzintva. Csakugye ezzel továbbra is lemaradnék a Mezzo koncertkínálatának jó részéről.
CoVboy Forever!
-
Daywalker
addikt
válasz dhcodoki #7565 üzenetére
Egy sub-ot megközelíteni tényleg nehéz, de ettől függetlenül lehet jó mélyeket kicsiholni álló falakból. Pl JBL Northridge E100 vagy Klipsch RF-82...na ezek ütnek. Tudok olyat, aki ennyivel is megelégszik.
[ Szerkesztve ]
-
nyurga82
tag
válasz Gááboor #7554 üzenetére
A pioneeren az USB csatira rádughatsz akár egy pendrivét, amin képek vannak vagy akár mp3-as zenék, és egyből meg tudod nézni a tv-n vagy tudod hallgatni a zenét. A kérdés csak az hogy mekkora adatot képes befogadni. Pl képeknél is meg van határozva mekkora felbontásig tud fogadni: 4096X4096 mp3: 320
Gondolom filmeket már nem visz de ebben a pioneert kellene megkérdezni, vagy az a biztos ha be mész egy üzletbe és Te leteszteled[ Szerkesztve ]
-
Vidala
senior tag
válasz Daywalker #7566 üzenetére
Én egy JBL ES 5.0-ás szettel rendelkezem, és az nekem megfelel. Nem mondom, hogy a veseköveim is szétrobbannak, de van benne kellő mélység, dübörgés stb. egyelőre nem is gondolkozom rajta, hogy többet szeretnék.
Ami nekem fontosabb, hogy ne mossa össze (torzítson) a különböző hangokat, legyen inkább szép baritonja. Minden igény függő.CoVboy Forever!
-
robi0604
őstag
válasz Gááboor #7562 üzenetére
Kevés az az erősítő, amely tud médiát kezelni USB-ről és azt is csak korlátokkal, ezért is írtam, hogy "általában" és, hogy érdemes az adott típus specifikációját.
Azok amik "médiacenter" funkciót is el fognak látni, majd csak később jönnek aktívan.
Minek veszel Ferrarit, ha 50-nel közlekedsz...
-
Vidala
senior tag
válasz dhcodoki #7570 üzenetére
Igazad van abban, hogy a legtöbb esetben úgy "teljes", de én azért javasoltam a sub-ot megfontolásra, mert azt könnyebb utólag hozzátenni (ha hiányzik), mint elvennei belőle (ha mégsem) szvsz. Magam ajánlom példának Engem kimondottan tud zavarni, ha túl sok a mély dübörgés a többihez képest, amit sajnos nem egyszer tapasztaltam már. Jónéhányan a jó hangzást a nagy basszus fogalmával azonosítják.
[ Szerkesztve ]
CoVboy Forever!
-
BBéci
legenda
válasz dhcodoki #7565 üzenetére
Én viszont több olyan rendszert hallgattam, amihez nem volt feltétlenül szükséges a szubláda.
Ha rajtam múlik, mindenképpen .1-gyel hallgatom.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz Daywalker #7566 üzenetére
Legutóbbi riportom helyszínén Meridian DSP 5500 frontok és center, 3100-as surroundokkal működött a rendszerben. Kikapcsolt Velodyne SPL mélynyomóval is akkorát szólt, meg sem tudtam mukkanni.
Persze tudok ellenpéldákat is sorolni.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
Semmit nem ér az a rendszer, amit nem állítottak be rendesen. Ahhoz hangnyomásmérő műszer szükségeltetik. A mélyláda hangereje azonos szinten kell legyen a többivel.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
Attól még dts marad, ha átállítom sztereóba.
DVR-LX70D felvevőm van, nagyon szeretem, de egyre kevesebb lesz a szerepe, mert digitális adásokat nem tudok felvenni vele, HD-t meg pláne nem.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
partymaci
aktív tag
Visszaternek erre a cat5 utp témára mivel pont sorround kabeleket hajtok, 10-10 méterre lenne szükségem. Hangfalkábelből gondolom elég lenne a 2,5-ös bar en a hazimozi oldalon ezt a tablazatot találtam, ami 4mm2-ert ajánl. Nezegettem elég dragak, viszont a cat5 potom pénzért van és sokak szerint jobb, a kérdés az hogy hogyan kell sodorni? 2-2 (4-4 szálat) érpárt osszesodori?
Ha nincs elég bajod, vegyél számítógépet!
-
Daywalker
addikt
Azért az nem ugyanaz a mélység...akkor sem, ha esetleg kiemeled a mélyet. Nálam minden flaten van, még a tone vezérlő részt is kikapcsoltam, de azért mélyláda nélkül nem az igazi filmet nézni -- zenélni lehet. Igaz, hogy minden igényfüggő, de ha már valaki HM rendszert csinál otthon, akkor ahhoz legyen már egy mélyláda, mert részben az adja meg a lényeget sok filmeknél (amellett, hogy ne torzítson). Még akkor is, ha nem robbantja le a veseköveket. Lehet azt normálisan is hajtani.
Mellesleg a mostani kommersz, azaz 1-200 ezres kategóriába eső erősítők szerintem meglehetősen lineárisan szólnak, kisebb hangerőn nem elég a mély, tehát picit hajtani kell. Elmúltak már a Videotonos loudnesses idők...Ellenben, ha van mélyládád...Persze vannak olyan cuccok, amiket BBéci is említett, de az más kategória.
[ Szerkesztve ]
-
zsoltee10
addikt
-
Vidala
senior tag
Ez az egész erősen felvétel-keverés függő. Koncerteknél mindig kipróbálom melyik üzemmódban szól jobban. Sőt, belefutottam már olyan CD-be (ami ugye alapból sztereó kéne legyen), amit Dolby Digital-ban játszott le az automatikus üzemmódválasztó (amúgy át kell állítani stereoba az erősítőt). Ez utóbbi érdekes és eddig egyedi jelenség, de meglepően jól szólt.
Öööö, ezt a felvétel dolgot kifejtenéd picit? Miért nem tudsz vele digi adásokat felvenni? Még csak mostanában tervezem a digitális kábelTV használatát a régi helyett (részben épp a Mezzo hiánya miatt), és ezért csak kevés elképzelésem van a cuccok összekötéséről, használhatóságáról. Így az egész teljesen más irányt vehet.
Daywalker: csak mérsékelten akarok vitába szállni .1 ügyben, mert biztos többet tud nyújtani, mint a .0-a azzal, amit BBéci mondott: Fontos a jó beállítás. Ettől fenntartom a véleményem, és egyáltalán nem tudom osztani, hogy a mélyláda adná meg a lényeget és nélkülözhetetlen lenne a HM-oz. Igen sok egyéb tényező többet ad vagy épp vesz el, mint egy mélyláda a rendszerben pl. a szoba mérete, akusztikája, a hangfalak karaktere, elhelyezése stb.
Úgy érzem sikerült magamnak egész jól belőni ezeket a dolgokat a lehetőségekhez/adottságokhoz képest. Sőt azt sem érzmem, hogy halkabban-hangosabban kevésbé szólna megfelelően. Van persze egy hangtartomány amiben jellemzően használom, ami ugye közel sincs a max. teljesítményhez.CoVboy Forever!
-
Vidala
senior tag
válasz zsoltee10 #7583 üzenetére
Izgalmasan hangzik, de szerencsére ilyesminek sem érzem a szükségességét. Az elején eljátszadoztam a tone controllal (treble-bass csúszkák), de aztán maratdatm a gyári 1:1-nél. Mást nem is nagyon tudnék állítani, de asszem nem olyan nagy baj, hogy nincs. Bekapcs / kikapcs / hangerő / sorround modes / és night mode. Ennél többet gombot nem nyomkodok.
CoVboy Forever!
-
Winzsolt
aktív tag
válasz partymaci #7577 üzenetére
Úgytudom (legalábbis én így csináltam cat7-ből), hogy a színeseket és a fehéreket kell külön sodorni a végén így lesz 2 érpárod.
A [link]-en van kép is meg variációk cat5 kábelre 4 ill. 6 szálat használva. talán van 5ös is. Asszem a tesztükben a 6kábelből fonással készített nyert. (Én csak 3 cat7-est összetekertem [a tesztben twisted néven van] Nagyon tetszik, majdnem 2,5mm^2 de sokkal jobb, mint az eddigi klotz 2,5mm^2) Még nem tudom leírni, hogy mivel jobb, nincsen erre irányuló szókincsem, de kellemesebb hallgatni, pedig nem egy high end rendszer:
Asus xonar D2X->Onkyo TX-SR505E->Heco Victa 500
Sejtettem, hogy hallani fogok némi különbséget, és egy kalandnak szántam, de szerintem egy minőségi előrelépés történt a rendszerben (Sajna még csak a frontoknak készült el.) -
BBéci
legenda
Azért nem tudok digitális adásokat felvenni, mert nem képes rá, csak analóg bemenettel rendelkezik. A stb-ból kijövő analógot tudom rögzíteni, viszont egyelőre azért nincs digitálisom, mert mindegyik cég szutyok beltériket ad, ami rontja a képminőséget.
Véleményem és tapasztalatom szerint, az LFE csatornát jobb különálló mélysugárzóval megszólaltatni, mint a frontokhoz hozzákeverni. Nézzük csak meg a THX ajánlásokat!
Egyes esetekben, mint például az említett Meridian rendszer, eszméletlenül jó lehet a hangzás mélyláda nélkül is, ám egy Velodyne DD15-tel már elég sokat javulna. Eredetileg az volt az SPL1200Ultra helyén és vissza is fog kerülni.
Néha elfelejtem bekapcsolni a mélynyomót, úgy kezden nézni a filmet. Nem rossz, de amikor észbe kapok és bekapcsolom, csak jobb lesz egy picit. Igaz, az állódobozaim csak 28 Hz-től indulnak. Papíron. A valóságban 35-től, alatta már nagyon halk.[ Szerkesztve ]
-
Daywalker
addikt
Így van, ha mindenféle szir-szart bekapcsolsz, akkor már nem az igazi. Ezért mondtam, hogy a direct módot kell használni, minden áramkört, ami belenyúl a hangba, azt ki kell lőni. Nem véletlen, hogy komoly monoblokkos sztereó rendszereknél nincs más a dobozokon, mint egy bekapcsológomb és hangerőszabályzó, mert nincs is másra szükség.
-
dhcodoki
senior tag
"Jónéhányan a jó hangzást a nagy basszus fogalmával azonosítják."
Ezt teljes mértékben én is így gondolom."Engem kimondottan tud zavarni, ha túl sok a mély dübörgés a többihez képest, amit sajnos nem egyszer tapasztaltam már."
Egy jól beállított rendszernél nem fordulhat elő ilyen. Sajna nem minden szobában lehet jól beállítani a rendszert. Viszont sokat lehet segíteni a szoba akusztikáján különböző trükkökkel. -
BBéci
legenda
válasz dhcodoki #7590 üzenetére
Részemről szó sem lehet lebeszélésről, én is ragaszkodom a .1-hez, méghozzá nagy membránnal és legalább 200 W RMS teljesítménnyel.
-
Vidala
senior tag
Én a kábel TV-t tudnám digitálisra venni. Hasonló előérzetből nem erőltettem eddig: láttam már máshol ilyen dekódereket, de nem voltak túl bizalomgerjesztőek. Mondjuk általános vélekedés szerint jobb a kép, mint az analógnál. Arról már nem is álmodtam, hogy ezek már rendelkeznének digitális (mondjuk HDMI) jeltovábbítóval és ezért a DVD felvevőkön sem néztem eddig. Így elgondolkodtató, azt hiszem várok még türelemmel.
Ezt a mélyláda dolgot eléggé kibeszéltük úgy érzem, csak visszakanyarodnék a kiindulópontjához: mit is vegyünk előbb. Én azért vettem inkább a jelenlegi 5.0-át, mert ennek a hangzásvilága tetszett meg leginkább. Viszont így kb. 2x annyit költöttem rá, mint eredetileg terveztem, de megérte fakírkodni kb. +1évet. Így ha később mégis lenne rá igényem (majd jól meggyőztök ) akkor már csak a sub-on kell törnöm a fejem. Ennyiből összehozhattam volna egy settet 5.1-ben is, de akkor most sztem az egész cucc cserélgetésén kéne lamentálnom. Nem is tudom melyik a jobb.
CoVboy Forever!
-
Daywalker
addikt
Ajánlom BBéci hozzászólását [link] mert nekem pontosan ugyan ez a véleményem. Nem állítottam, hogy csak a mélyláda adja meg a lényegét, nem is állíthatom, mert nem így van. Viszont rengeteget dob rajta és ez tapasztalat, mivel én is sokáis SUB nélkül használtam a rendszert.
Ugyanannyira nem szerencsés ötlet az LFE csatornát hozzákeverni a frontokhoz, mint a centert keverni a frontokra (jellemzően ugye center nélküli rendszereknél). Az sem véletlen, hogy az erősítőbe bekerültek a vágási frekvenciák és a mélyládán is állítható a vágás, amiket nem feltétlenül csak polcsugárzóknál érdemes használni.
Mivel nem írtad az ES széria melyik hangfalairól van szó és használsz-e mélyhang kiemelést vagy loudnesst vagy akármit, ezért nem is jó vitába szállni, mert mint írtam, vannak olyan dobozok, amik tényleg jó mélyre mennek basszus kiemelés nélkül (de még ezek sem mennek egy jobb sub szintjére, hiszen nem ez a céljuk). De abban gondolom egyetértünk, hogy míg az átlagos álló frontok frekvenciaátvitele mondjuk 50-45Hz-nél kezd el meredeken esni, addig egy olcsóbb mélyládáé mondjuk 35Hz körül (már amelyik...), ami roppant nagy különbség. Elhelyezéssel és a megfelelő pontra üléssel sokat lehet ezen javítani, de mozinál a sub csatorna sokkal többre való, mint döngetésre, pont ezért subbal (vagy sub nélkül) is fontos a jó beállítás.
update: amit utólag írtál (közvetlenül e hozzászólásom előtt) azzal egyetértünk és nem is vitattuk: lehet apránként is megvenni a cuccokat, mert mint említettem, én is így tettem, csak más sorrendben. Viszont egyszer próbáld ki a rendszered valamilyen jobb ládával és meglátod, hogy bizony van különbség és akaratlanul is mosoly ül majd ki az arcodra, amikor olyan hangokat érzel (igen, érzel, mondjuk a mellkasodban!) meg vele, amiket előtte sub nélkül soha.
[ Szerkesztve ]
-
herrká
senior tag
De igen, gondolkodtam rajta, csak itt lebeszéltek róla. Egyébként a jelenlegi "frontok" a Videoton AL110-esek, 2x20cm mély, 8cm közép és 2,5cm magas. Ez van a tornyom "A" kimenetén. Az álsorroundon pedig Orion Mambók vannak, ezeket annak idején az Orion mini hifikhez adták.
Az volt a tervem, hogy veszek valamilyen centert, és a Vidik frontok, az Orionok pedig hátterek lesznek. Gyűjtögetek és majd valamikor veszek valami "rendesebb" szettet.
De erősen lebeszéltek róla.
Akkor leszek szomorú, ha majd az Eltaxokat rosszabbnak fogom hallani, mint a Vidiket! Mert szub csak később jön majd. -
Vidala
senior tag
válasz Daywalker #7595 üzenetére
Az ES 5.0-ás szetteben "csak" a 80-ast adják (egyébként még a bemutatkozásomnál írtam, de az biztosan feledésbe merült már). Viszont így jóval olcsóbb volt A 90-es vagy a 100-as még jobb lett volna, utóbbi már 25-ös mélysugárzókkal, de akkor a két front lett volna annyi, mint így a szett. Így aztán úgy okoskodtam, hogy ha mégsem lenne elég, akkor vehetek egy sub-ot.
Amúgy sem akartam sokkal nagyobb-erősebb hangfalakat, mert viszonylag kicsi térbe kellenek + ezzel a típussal kapcsolatban arra hívták fel a figyelmem, hogy hátul vannak a bass-reflex nyílások, ne tegyem túl közel a falhoz (amúgy se jó) így tovább csökken a nagyobb indoka + az erőlködőm sem biztos, hogy elég lenne már + + +
Szóval van 1000 indok, de végül egész jól lőttem be a dolgot a hallásom szerintEzt a kölcsön sub-ot kipróbálom majd. Kinek nincs a sajátjára szüksége a 7végén?
herrká: Ahogy leírod, valóban kissé kaotikus lenne így dolog. Nem tudod meghallgatni azokat az Eltaxokat?
CoVboy Forever!
Aktív témák
Hirdetés
- Horizon: Zero Dawn
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Sorozatok
- BestBuy topik
- Háztartási gépek
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Apple notebookok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest