Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz shalafi66 #25934 üzenetére

Előzőhöz és ehhez is: értelek, de nem biztos, hogy értelek.

Ez itt pont azt taglalja, amire Te azt mondod, hogy rossz konstrukció, ha idővel mászik a TS paramétere. Márpedig szerintem egyetlen 10 vagy 20 éves hangszóró sem olyan, mint újkorában, se a "felfüggesztés" feszessége, free air xmax-ja, a "rugóállandója" (vagy mije), satöbbi.

Simán el tudom képzelni például, hogy egy új hangszórónál a nyugalmi állapotban ha finoman megnyomom a membránt, egy bizonyos X erővel ellenáll a felfüggesztés miatt és ahogy nyomom be, ez az erő úgy erősödik finoman, de egy rajzolható görbe mentén, egy darabig majdnem lineárisan, majd egyre jobban az Xlim fele közeledve feszül ellen ugyanannak a nyomóerőnek.

Namost, ugyanez a művelet egy 10 éves vagy még öregebb hangszórónál - szerintem - lazább felfüggesztést mutat, azaz Xlim körül ugyanaz az ellenerő megjelenik, mint egy tökújnál (ugyanez a modell), de addig, tehát nyugalmi "nullától" egy bizonyos kitérésig kevésbé fog ellenállni nekem, mint egy új hangszóró, "kilazult" lesz, nem feltétlen azért, mert szar konstrukció, hanem mert minden anyag mászik el, fárad, nyúlik, mittomén, pláne egy ilyen rezonáló, komplex dolog esetén, mint a hangszóró.

És hát gyengébb "ellenállás" számomra azt mondja, hogy X ráadott teljesítményig egyrészt érzékenyebb is a hangszóró, másrészt viszont zárt dobozban még csak-csak jó marad, azaz jobb, de reflexben, pláne nagy reflexben, ahol a levegő keveset "fog" rugóként a membránon, hallhatóbban tér el egy mondjuk szép állapotú 20 éves hangszóró ugyanazon párjától, ami életében nem volt beépítve és mozgatva.

Félreértés ne essék, nem én akarlak kioktatni hangszóró ügyben Téged, csak ha a wikipédián egy cikk tanulmányokra hivatkozva közli az elmászó TS paramétereket, mint tényt, akkor ez elgondolkodtató.

Several studies have been published documenting substantial changes in the T/S parameters over the first few hours of use, some parameters changing as much as 15%+ over these initial periods - tehát az első pár órában pár paraméter bizonyítottan akár 15% feletti mértékben is elmászhat, majd miután "kinyúlt, beállt" (nem tudom szebben leírni) gondolom onnan már kevesebbet változik, ergo érdemes free air járatás után rámérni egy TS-t és az alapján építeni, nem a gyári TS alapján.

Ezeknek a tanulmányoknak nem jártam utána (még), de én nagyon el tudom hinni józan paraszt ésszel, hogy mászik a TS, csökkenő expo görbe mentén, tehát első pár órában nagyobbat, majd utána beáll egy hosszútávra használhatóbbra, ahol a további változás mértéke már elhanyagolható.

Bár a Wiki cikk nem a levegőbe beszél, ahogy látom, alul hivatkozik is forrásokra, a legalsó például érdekes és pont ezt a dolgot támasztja alá, ahogy a felfüggesztés öregszik (és emiatt TS mászik): [link] :U

Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !

Új hozzászólás Aktív témák