- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- BIOS frissítés
- Videós, mozgóképes topik
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DravenMoral
senior tag
Nem hiszem, az artic ventiknek majdnem mindegyiknek van egy nagyon halk motorzörgése, ami egyeseket zavar, másoknak fel sem tűnik.
Nekem eddig volt vagy 30db P12 pwm, 9db P12 pwm/rgb, és a 3/4-ben hallható volt kis/közepes fordulaton az a nagyon halk kis motorbúgás/zörgés.
Nekem gépezés közben nem tűnt fel egyáltalán, de másokat zavar..
Van egyébként 4db Artic bionx P12 pwm és 2db Artic Bionx P14 pwm ventim, azoknál egyáltalán nem hallom. (Ezek procihűtőre jók igazán.)
Szerintem ha annál a noctuánál is előjött ez, az már marad is.[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
válasz DravenMoral #43503 üzenetére
Értelek, de vannak olyan furmányok amik szoktak működni...
Még azt is meg lehet próbálni hogy nem pwm, hanem dc-n használni. Nem egy esetben ez megoldott búgást, zajt, vibrációt is. -
DravenMoral
senior tag
Próbáltam dc-n is járatni sokat, nem oldott meg semmit.
Egy bizonyos rpm után már nem hallható a búgás, a szélzaj miatt. Ennyit tudsz tenni.
Amelyikben hallható már a motorzaj, az veled fog maradni.
Persze ez nem azt jelenti, hogy rosszak lennének.
Vibrációt meg tudja oldani valóban, ha sikerül beállítani egy bizonyos sebességre, ahol a legegyenletesebben tud forogni a lapát.
Autógyártói minőségellenőrzésen dolgozok, sok-sok mikront tud beremegni egy lassú fordulatú ventilátor.
Gyorsítva a pörgést valamelyest ez kiegyenlítődik, de ha egy kicsit is túl fogsz menni a gyorsításon, rosszabb lesz, mint volt.[ Szerkesztve ]
-
válasz DravenMoral #43505 üzenetére
Nekem volt olyan DC ventilátorom, ami alacsony fordulaton morgott, ráadásul nem is az olcsóbb fajta volt... innen váltottam PWM-re, egyelőre ennél nincs ilyen gond.
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Speedy007
őstag
válasz DravenMoral #43505 üzenetére
PWM-n használok 7DB P14 PWM PST A-RGB-s ventillátorokat 800-s fordulaton motor zajt nem hallok ugyanezen a sebességen próbáltam a P12 MAX-t ott tényleg volt így vissza küldtem őket AIO-m is van Arctic ott P12 PWM PST A-RGB-s van 3db ott se tapasztaltam pedig a fejemnél van a gép a tápegységemben lévő ventillátor az a leghangosabb (Asus Rog Strix 850W gold)
-
DravenMoral
senior tag
válasz Speedy007 #43507 üzenetére
Én tudom, hogy jók az artic ventik. Világ életemben csak azokat használtam hosszútávon.
Viszont azt belátom, hogy bizonyos embereknek idegesítő lehet az a nagyon halk motorbrümmögés.
Én pwm-en használom őket 600-1000rpm fordulaton, 1000-nél már nem hallani a motorbrümmögést a szélzaj miatt.
Dc-n fixen beállítva ugyan úgy 900-1000rpm-ig hallani nagyon halkan.
Mint írtam, az artic bionx ventiknél egyáltalán nem hallom ezt a motorbrümmögést, de az eddigi tucatnyi sima p12 pwm-nek a legtöbbjénél hallottam.
De szerintem ez egyáltalán nem ok arra, hogy visszaküld őket, mert abszolút nem zavaróak annyira. (Szerintem) -
Speedy007
őstag
válasz DravenMoral #43509 üzenetére
Én szeretném lehetőleg leghalkabbra venni a konfigomat lehetőleg úgy hogy ne kelljen egy-két szervemtől megválni napközben nem szokott zavarni 3 gyerekem van azok nagy ricsajt tudnak csapni este szokott zavarni mikor mindenki és minden elcsendesedik és hallom hogy olyan zörejek-zajok jönnek elő ami bosszantanak. Így jártam a Corsair RM850e-vel ott a ventillátor csere megoldotta a problémát vettem egy Asus Rog tápot mivel fehéríteni akarom a gépet erre ugynaza a baj mint az előbb említet tápnál de itt 135mm-s ventillátor van amit nem lehet kapni sehol sem vettem alliról hozzá Corsair NR135L-t de annak más az indítási feszültsége így meg se mukkan befaragni meg nem akarok egy 140mm-set. VGA esetén hasonló benyomásaim vannak 7900XT-t két okból küldtem vissza az alzának garira egy olyan tekercs nyafogásom volt hogy ha FPS droppom volt akkor úgy szólt a tekercs is illetve nem működött a led vezérlő benne alaplapról nem bírtam vezérelni a fényét a mellékelt kábelen keresztül, vettem addig használtam jó áron 5700XT-t aznap este egyből kiszúrtam hogy a "C" ventillátora kissé kehes kuka benne a csapágy mivel surlódó hangja van pedig semmi sem ér bele vagy hozzá. De azt is kínából kell majd rendelnem ha tovább akarom passzolni majd a VGA-t. Így ezért küldtem vissza a MAX-t mert engem este őrületbe tudott volna kergetni a motorjának a hangja
[ Szerkesztve ]
-
Grave_444
nagyúr
Szerintetek a felvett max teljesítmény mennyire arányos a fordulatszámmal?
Írok példát. 12V 0,3A a max, tehát 3,6W. Ez fél gőzön 0,15A és 1,8W lesz? Nyilván nem pontosan, de megközelítőleg valós lehet? Azt még nem árulom el miért kérdezem.
-
geckowize
őstag
válasz geckowize #40517 üzenetére
Sziasztok,
Upgradeltem a procimat i5-10400F-ről i7-10700F-re és kiderült, hogy igencsak melegedős ez az i7.
Annyira melegedős, hogy egy AIDA64 stress test alkalmával 90°C fölé is ment (CPU IA Cores 102°C volt max..) és elkezdett throttlingolni (7%)... Nyilván ez egy stress test, de az a gond, hogy játék közben is eléggé csapdossa a 90°C körüli hőmérsékleteket...Arctic Cooling MX-5-tel pasztáztam, úgy kentem a spaklival, hogy az egészet befedje, mielőtt ráraktam az Alpenföhn Matterhorn Rev. C White Edition CPU coolert.
A ház egy nem túl jól szellőző Phanteks Eclipse P400S TG,
Intake (elöl): 2 x 140mm Aerocool DS (Dead Silence) - ilyen PWM splitterrel
Exhaust (hátul): Scythe Kaze Flex 120 RGB PWM 1800RPMMég egy fan connector szabad az alaplapon, a CPU_OPT, amire egy hasonló profilú ventit tudnék rakni, mint ami az Alpenföhn procihűtőn van (Wing Boost 2 Plus PWM 500-1500 RPM), hogy a Shared Control miatt ne legyen gond a külön RPM-en futással és emiatt hangossággal. Vagy esetleg még az AIO_PUMP-ot tudnám, viszont az nem Q-Fan Controlled, hanem Full-Speed.
Kérdéseim:
1) Próbáljak esetleg más pasztát, hátha azzal jobb, vagy az úgyis csak max 1-2 °C-ot fog javítani?
2) Elképzelhető, hogy a már lassan 6 éves procihűtő bordájának CPU-val érintkező alja annyira elkorrodált, hogy a hővezető képessége már nem megfelelő? Sajnos egyszer pasztázáskor nem alkohollal volt tisztítva, hanem alkohol nélküli illatosított szemüvegtisztítóval, aminek a dobozán csak annyi van, hogy <5% nemionos felületaktívanyagok, illatanyagok vannak benne.
3) Hagyjam a francba ezt a procihűtőt és keressek valami izmosabbat, ami duplaventis? Pl nem tudom mennyire ajánlott még az AC Freezer 34 eSports Duo, abból van fehér is (fehér szín fontos ).
A válaszokat előre is köszi!
-
Zamma
őstag
válasz geckowize #43518 üzenetére
Ugyanez a procim van, én undervoltoltam picit a cpu-t. a hűtésére 6 hőcsöves Scythe Mugen 5 hűtőt használok 2 ventivel. Igénybevételtől függően (ha van egy 6700/3060-nál nagyobb vga kártyád akkor mindenképpen, ha kisebb akkor nem feltétlen) én azt mondanám hogy erősen javaslom a 6 hőcsövet és a 2 ventit, a Freezert és társait - mivel ezek max 4-5 hőcsövesek - nem ajánlom.
Azért fontos hogy több hőcső legyen mert a hősokkot ezek viszik át a lamellákra és nem mindegy hogy milyen keresztmetszeten teszik ezt.
Tudom hogy overkill némileg, de most fogom Thermalright Phantom Spirit SE-re cserélni a jelenlegi hűtőt - ez már dupla tornyos, 7 hőcsöves, 2 ventis top hűtés -, mert szeretem a csendes üzemet...
A házad kapcsán ha az említettnél nagyomm vga-d van gondolkozz el házcserén is, mert nem csak a vga-nak, de a procinak is melege lesz.
A Peerless Assassin 120 és Deepcool AG620-at tudom ajánlani.[ Szerkesztve ]
-
blp85
aktív tag
Overkillből még nem volt gond, meg kb, a TR PS annyiba kerül újjonan, mint az eSport duo, és annál sokkal jobb (persze ez csak a saját tapasztalatom és véleményem).
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
geckowize
őstag
Szia,
koszi a valaszt!Asus Dual 4070 White OC videokartyam lett, ami meretben kisebb, mint az elozo Sapphire Nitro+ 6700 XT, teljesitmenyben "nagyobb" csak. Nem sok vizet zavar a hazban, 310 mm helyett csak 267 mm hosszu, de egyebkent is van boven ures ter, egyaltalan nem zsufolt:
-
-
blp85
aktív tag
válasz Grave_444 #43524 üzenetére
Én személy szerint, terheléstől függetlenül maximum 4 ventilátort kötnék rá a lapra, a 6 db-ot inkább külön SATA tápos ventilátor HUB-ra kötném (ott is az egyik aljzatba kötött ventilátor alapján tudod szabályozni).
Asrock B660M-HDV gondolom erre az alaplapra kötnéd, a csatlakozóinak ezek az adatai:
• 1 x CPU Fan Connector (4-pin) * The CPU Fan Connector supports the CPU fan of maximum 1A (12W) fan power.
• 1 x CPU/Water Pump Fan Connector (4-pin) (Smart Fan Speed Control) * The CPU/Water Pump Fan supports the water cooler fan of maximum 2A (24W) fan power.
• 2 x Chassis/Water Pump Fan Connectors (4-pin) (Smart Fan Speed Control) * The Chassis/Water Pump Fan supports the water cooler fan of maximum 2A (24W) fan power. * CPU_FAN2/WP and CHA_FAN1~2/WP can auto detect if 3-pin or 4-pin fan is in use.A ventilátor BL047:
Áramfogyasztás (A)0.3
Biztonsági áram (A)0.3
Bemeneti teljesítmény (W)3.6Én inkább HUB-ra kötném (1A, 12V-ra semmiképpen sem), mivel a maximumból indulnék ki, mert bevallom nem tudom, hogy bekapcsoláskor felpörgeti e őket a rendszer maximum közelébe.
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Grave_444
nagyúr
válasz spleenszuru #43525 üzenetére
40% DC, ott a 4V az 4V, tehát ventilátoronként 0,1A csak.
2A-es csatlakozóról régebb óta ment gond nélkül ugyanez a rendszer.blp85
Másik lap van, pont azon a gagyi Asrockon ment jól, mert vannak 2A-es alaplapi csatik.
Most ASUS TUF B660M-E D4 van, ezen viszont csak 1A mindegyik, ami tud is DC-t.
Vicces, hogy ilyen szempontból visszalépés a csere.HUB-ot nem szeretnék, mert nincs is bekötve Sata kábel a tápra.
Van egy olyan átalakítóm, ami alaplapi USB 2 - Sata tápot csinál. Ez viszont csak 0,5A.Vagy szerezzek egy lakatfogót és nézzem meg valójában mennyi áramot kérnek.
[ Szerkesztve ]
-
Grave_444
nagyúr
válasz DravenMoral #43529 üzenetére
Oké, de nekem ezek 3pin-es ventik. Ami még plusz vicc ezen a jobb lapon a CPU_FAN és a CPU_OPT_FAN is használhatatlan.
Egyébként, ahogy írtam üzemel már.
[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
-
geckowize
őstag
válasz geckowize #43518 üzenetére
Zsír új Arctic Cooling MX-6-tal való újrapasztázás sem segített:
Alulfeszelésnek még utánanézek, de nem sokat remélek tőle.
Viszont jó hír, hogy az Alpenföhn Matterhorn Rev. C White Edition CPU coolerhez kaptam még egy pár ventilátor felerősítő pálcát, így tudok a borda mögé is egyet push-pullban felszerelni.
Viszont teljesen ugyanilyet (Alpenföhn Wing Boost 2 Plus PWM 500-1500 RPM) csak horror áron tudnék használtan beszerezni ebayről, így azt inkább kihagyom.
a) Tudnátok ajánlani a cooler bordájára 1 db hasonló paraméterekkel rendelkező ventillátort, amelyet a CPU_OPT csatiba tudnék rakni?
AlpenföhnWing Boost 2 Plus PWM
- 120 mm
- 4 pin
- 500 RPM min
- 1500 RPM max
- 18.2 dbA max
- 62.39 CFM max (106.00 m3/h max)b) Vagy akkor már tudnátok ajánlani olyan fehér 12 cm-s ventillátort, amelyből kettőt vennék és ráraknék előre & hátra a bordára?
Előny, ha van 2-packos, olcsó kiszerelés, valamint ha még RGB-s-ek is. (de nem ARGB-s, olyan csatim nincs)A válaszokat előre is köszi!
-
geckowize
őstag
válasz Killer01 #43537 üzenetére
Felső két ventillátor foglalatra még nem raktam semmit, mert már nincs hova kötnöm, tipp esetleg?
#43536 Grave_444: Utánanéztem a külön előlapnak, sehol sem kapható a P400A mesh front panel. Amúgy sem illeszkedett volna tökéletesen.#43535 Rowon: Alulfeszelést megpróbálom mielőtt veszek bármit.
Köszi mindenkinek! -
geckowize
őstag
válasz Grave_444 #43539 üzenetére
Egy megoldás, ami eszembejutott:
1 ) Aerocool Dead Silent 14-eket bekötöm az AIO_PUMP-ra, mert úgysem kell neki Q-Fan Control, tekintve hogy nem PWM-esek (?)
2) Scythe Kaze Flex-et átrakom CHA_FAN2-re
3) CHA_FAN1-re Y elosztóval mehet 2 x 14-es új PWM venti - erre kérhetek ajánlást?
-
Sz.L.
aktív tag
Nekem 2db Xilence XF031 XPF40.W van ilyen házban. Bevált.
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
Vigneau
félisten
-
geckowize
őstag
válasz Vigneau #43543 üzenetére
Most meg top exhaust ventikrol volt szo, mivel van meg 2 ilyen kihasznalatlan 12/14 cm foglalat a hazon, a proci felett.
Ma veszek egy ilyen pwm elosztot aztan kiprobalom a hazhoz adott ket 3 pines 12 cm-es alap ventivel, segit-e barmit.
ha igen, akkor veszek helyettuk az ajanlottak kozul egy par 14 cm-es pwm-es ventit, es akkor a cpu cooler maradhat 1 ventis pushban, ahogy van, nem lesz meg egy pull venti ra.
-
Zamma
őstag
válasz geckowize #43546 üzenetére
Sima Y splitter elosztóval - vagy ha pl Arctic PST-s ventit veszel akkor még kábel sem kell - betáp nélkül 4-ig sorba köthetőek a ventik, kihajtják az alaplapok.
Természetesen létezik 4-es elosztó is és ugyanilyen hub is, mindkettő a sata/molex-ről vételezi a delejt, így nem gond akár 8-10 venti sem. -
geckowize
őstag
válasz Grave_444 #43548 üzenetére
Az alaplapom guide-ja szerint a csatlakozók max áramerőssége 1 A, a max teljesítménye pedig 12 W.
Tápra kötni nem szeretnék sata/molexszel, mert azt nem tudom FanControllal szabályozni. Vagy tévedek? Sry, nem volt még hubom, csak tápra kötött, felszálló repülőgép hangját überelő ventivel találkoztam, ezért ellenkezek ilyennel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 2db Noctua NF-A14 PWM ventilátor 140mm
- Minőségi ARGB ventik és modding nagy választékban most szuper akciós áron!
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Csere-Beszámítás! Corsair Icue Link QX120 RGB Ventillátor szett Starter Kit.
- Noctua NF-A14 INDUSTRIALPPC-2000
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest