- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Videós, mozgóképes topik
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Xiaomi Pad 5 - hatásos érkezés
-
PROHARDVER!
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
2ozzmexy
senior tag
válasz rbalint88 #39502 üzenetére
[link] Engedélyezett méret rá, ugyebár évjárat alapján könnyebb lett volna az életünk...
Mindhárom gyári méret, de a 185/60R15 6Jx15 ET29 az ajánlott, mivel nem egy "tankról" beszélünk, ezért valószínűleg nem véletlenül...@Qru: Módosíthatnád az összefoglalót, hogy milyen információk kellenek ha ilyen kérdést óhajt valaki feltenni... (márka, típus, évjárat, motor minimum legyen már benne, mert sok esetben a dízel és benzines eltér, vagy pl GTI)
[ Szerkesztve ]
"...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
2ozzmexy
senior tag
válasz rbalint88 #39504 üzenetére
Ez van az összefoglalóban, azért ezt az oldalt használtam.
Mellesleg én tiltanám a 215 széles gumit egy ilyen kisautón, mert esőben tud meglepetéseket okozni...
Példának mindig a régi corollámat hozom fel 1039kg önsúly, 195 a max szélesség rá, ehhez képest a mostani Vitara 215-ös "lépőkön" gurulgat és 1140kg..."...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
Csaby25
őstag
Sziasztok. Tudja valaki, hogy mit jelent a Ventus Prime 3 K125 után az "FR" jelölés? Köszi!
A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
nagyúr
válasz Csaby25 #39506 üzenetére
Kb ugyanazt, mint az XL, "reinforced" az oldalfala. Szerk.: ja, FR-t írtál, nem RF-t, akkor Front Right talán?
[ Szerkesztve ]
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
erdey_a
addikt
válasz 2ozzmexy #39503 üzenetére
jogos, a szekér paramétereit lespóroltam.
utólag: 2010-es 1.6 tdi 5 ajtós.
Gyárilag 215\45 R16 kerékkel szerelve, alufelnin.
A kocsi az audi ingolstadti saját flottájából került hozzánk anno, gyáribb nem is lehetne (beleértve pár, a piacon nem létező kombinációt a felszereltségben ). A másik méret "gyáriságát" is az audin belülről tudom.
Abban egyetértünk, hogy valami gusztább R15 kellene inkább rá (a téli az), mert egyrészt a 215\45 r16 ritkább méret, és hát az úton is néha furán viselkedik.
A váltóméreten azért gondolkoztam, mert nincs készleten 215\45r16. De most úgy tűnik mégis az marad, szereztek...[ Szerkesztve ]
Vérboci
-
2ozzmexy
senior tag
Köszönöm szépen, szerintem így egyszerűbb lesz mindenki élete.
Amúgy meglőztél, igen, peremvédős, de a gyakorlatban nem sok haszna van állítólag...
@erdey_a: Mindhárom gyári méret rá, a downgrade tapadás ügyileg javítana a helyzeten és gyakoribb méret is. A peressége miatt viselkedhet furán, és ugye fizika nyomóerő*nyomott felület = nyomás, magyarul a keskenyebb gumi ugyanazon autón "jobban az úthoz ragasztja", viszont a motor meg könnyebben eltekeri. Részemről ha csak tehetem óva intek mindenkit a szélsőségektől, a legszélesebb és legkeskenyebb gumitól ami még felrakható hivatalosan.
Viszont akkor megoldódott a kérdésed."...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
kisza25
félisten
NEXEN NBLUE 4SEASON 91H 4 évszakos
MAXXIS AP3 ALL SEASON 91H 4 évszakos
melyiket vegyem? nyáron megyek többetEladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
rbalint88
addikt
válasz kisza25 #39516 üzenetére
A maxxis tunik nyariasabb mintanak, viszont a nexen nedves fekezesi cimkeje jobb egy kategoriaval, valamint halkabb is. Szerintem oruletes kulonbseg nincs a ket gumi tudasa kozott, en csak a halkabb mivolta miatt szavazok a nexenre, mert kisautod van, ott jobban bejon a gordulesi zaj altalaban.
-
kisza25
félisten
válasz F_Zolee #39522 üzenetére
volt 44000 indokom a nem gyári méretre (76eFt vs 120eFt), hiába vártam nem ment lejjebb, sőt elkezdett emelkedni az ára, meg a gumisom meggyőzött, hogy ezt a méretet vegyem, annyi, hogy így kevesebbet mutat majd az óra (95 vs 100 helyett), de jelenleg többet mutat, szóval elvileg nem lesz nagy para (215/45 r16 vs 205/55 r16) meg egy picit komfortosabb lesz, mert most a sport futómű miatt elégé ráz.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat
3-3 lett az eredmény én meg a Maxxis felé húztam az + 1, azt rendeltem meg, legalább lesz a topikban egy béta teszter
Elvileg ez a nyáriasabb keverék, ha meg télen hó lesz, a másik autón van friss ropogós kleber krisalp hp3 téli[ Szerkesztve ]
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz kisza25 #39524 üzenetére
Csak aztán nehogy több be legyen a leves mint a hús...
Egyrészt ha kárt okozol a biztosító megtagadhatja a kifizetést (tehát neked kell kártalanítanod a károsultat), illetve a gumigyártók nem vállalnak garanciát ha nem gyári homológ méretet teszel fel (ez ugyanis nem rendeltetésszerű használatnak minősül).#nincsbennetarcsi
-
stvnppp
senior tag
De egyébként honnan lehet hitelesen megtudni, hogy adott típusnak mekkora a Mo-n elfogadott, gyári homológ mérete? Régen felmatricázták a kocsikat (ált. tanksapkán), hogy milyen gumikat lehet felszerelni, de pl. az enyémen nincs, és a kézikönyv sem ír ilyet. Oké, ott a wheel-size.com, de rendőr/műszaki vizsgabiztos honnan tájékozódik. Nyilván van egy adatbázisuk a típusengedélyekkel, és abban megnézi az abban szereplő méreteket, de abban csak az a méret van, ami az átadáskor rajta volt, vagy az összes, amivel szerelték az adott típust (és mondjuk ilyen wheel-size-on a típusnál motor szerint szerepel) Utóbbiak szabadon felszerelhetők? Pl.: kisza25-nél 185/65 és 215/45 szerepel, akkor ezek közül kellene választania, eltérés (pl: 205/55) esetén mi van, bele kellene íratnia a forgalmiba?
És ugyanez lenne a kérdésem a felnikkel kapcsolatban? Ha maradok a gyárilag elérhető méreteknél, és mondjuk csak az ET-ben van eltérés, akkor azt is be kell írtani a forgalmiba? Utánaolvasva a rendőr csak akkor szól, ha kilóg a karosszéria síkjából, vagy nagyon extrém méret, de mikor lesz szabályos? Hogy érdemes felnit választani?
Előre is köszönöm a felhomályosítást.
-
kisza25
félisten
Szerinted hány esetben nézik, hogy milyen gumi van az autón? Amúgy honnan tudják, hogy ennek mi a gyári mérete, ha az autón sehol sem szerepel?
A konszernes autókon meg a 16"- hoz ez a méret van.
Az i30- on sem jó méret volt, mondjuk azt úgy vettem. Meg a golf télije sem az a méret volt ami rá való. ( Most már az)
Szerintem a jelenlegi 215/45 16előbb szúr nekik szemet, mint a 205/55 16 amit rá fogok tenni.Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
2ozzmexy
senior tag
válasz kisza25 #39527 üzenetére
Persze hogy nem nézik, ha nagyon pénzéhesek vagy kötekedni akarnak, akkor utána néznek, vagy ha vmi nagyon elmebeteg méret (hogy "pimpesebb legyen"), max akkor.
Én 8 évig műszakiztattam BP-en a corollát nemhogy gyári, nem is váltóméretű gumival. 185/65R14 helyett 185/60R14 (nyári) vagy 185/55R14 (téli) méretekkel és sosem szóltak érte... pedig itt van konkurencia bőven, szóval ha sokat szőröznek odébb gurul a zügyfél két utcával és máris 10%-al olcsóbban letudják számla nélkül. (A többséget úgyis csak az érdekli h van e rajta műszaki, mert ha nincs azért büntetnek, de még egy műszaki állomásról sem hallottam amit azért zártak be, mert átengedett vmi hulladékot)Szerinted tényleg meg fognak vágni (itt mutyisztánban) azért egy autót műszakin, mert 20% nyomásesésnél nem jelez be a TPMS!? Majd azt fogják mondani hogy KRESZ szabály a napi első elinduláskori ellenőrzés és kész. (Max még egy pont amiért el lehet várni a jattot)
A többség majd akkor fog pofára esni amikor cseréltetni kell 5-6 év után a gumival a szelepet is 10k+ /db áron, na akkor majd indulnak a "kijátszós jútyúb vidik" meg az "így cserélj benne elemet" blogpost-ok. Azért itthon (főleg fillérb***óéknak) nagy érvágás hogy 120 helyett 160ból tudja csak felgumizni a verdát. (és ez csak egy garnitúra...) Már várom amúgy hogy a rendőr ezt is nézze mint a check-engine-t és kapják érte a delikvensek az 50k-s sárgacsekket.[ Szerkesztve ]
-
2ozzmexy
senior tag
válasz stvnppp #39526 üzenetére
Nem akarok a lelkedbe gázolni, de bal fent a könyvecske az i betűvel szerinted mit jelent?
(Lásd kezelési útmutató...)és @kisza25: Amúgy hanyatló nyugati és keleti társadalmakban bele vagyon ütve a forgalmiba, hogy milyen felni és gumi való a járműre. Kezelési kézikönyvet néztétek már? Lehet abban lesz leírva ez az információ, csak ha jól sejtem nem elsőtulajos egyik vas sem, és nem is kaptatok hozzá ilyet... (hogy azt mi a bánatos francért kell folyton behúzni!? - költői kérdés volt ne is törődjetek vele )
Itthon meg fölé kell írni kPa-ban (aszem 7,5tonna megengedett legnagyobb össztömeg felett) hogy mennyire kell fújni... Szerintetek? (de a gumiméretet nem kell kötelezően a tankajtóra belülre felragasztani... csak TPMS legyen benne, az qrva fontos )"...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
2ozzmexy
senior tag
válasz kisza25 #39532 üzenetére
Az azért lehet, mert a típusengedélyben nem szerepel, ennek két oka lehet:
1, Nem ajánlja a gyártó (erre igen sok oka a lehet, többségében hátsó takargatás)
2, Nem volt olyan felszereltség forgalomba helyezve itthon, ami azzal a mérettel lett volna gyárilag szerelve.Hogy műszakin belekötnek e, az kétesélyes, nekem sosem kötözködtek, de mondom, itt van konkurencia, mondhatom hogy "máshova viszem inkább a pénzem", szóval elnézőbbek vmivel, nem érdekük na. Kis helyen ahol 30-40km-en belül nincsen vizsgaállomás már szőrszálhasogatóbbak (főleg ha várják a jattot), mert csak oda viheted vagy több km-el arrébb ami neked plusz macera, üzemanyag, idő és ezt ki is használják pofátlanul. (tisztelet az igen ritka kivételnek, de azok meg folyton be vannak táblázva)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz kisza25 #39527 üzenetére
A típusengedély egy publikus adat/dokumentum bárki lekérheti, ezenkívül a biztosító által használt adatbázisban is benne vannak az engedélyezett méretek. Nem minden esetben tagadják meg de ha igen... legalább a bónuszod nem megy le.
Amúgy valószínűleg soha nem fogja nézni senki. Nálunk a cégesekre is az olcsóbb méret megy (215/55R16 helyett a 205/55R16).stvnppp: Ha nincs se matricán ,se a manualban akkor a típusengedélyben kell megnézni, vagy megkérdezni az importőrt és/vagy bármelyik márkakert (ez a legegyszerűbb szvsz).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
kisza25
félisten
Szerzek egy matricát amin 205/55 r16- van és beragasztom az ajtóba
rbalint88: akkor megy a golfra és eladom annak a két szetjét
Amúgy nem rossz ötlet, de egy oda vissza kerékcsere 14 lepedő, mert nincsenek felnin.
16 mm-el lesz magasabb és 10 mm-el keskenyebb[ Szerkesztve ]
Eladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz MasterMark #39537 üzenetére
NKH-tól tudod bekérni.
mod:
kisza25: Ennyi.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
kisza25
félisten
válasz rbalint88 #39535 üzenetére
Már megrendeltem, de most beparáztattál, hát megnéztem, elfér, de szűken. Betekertem a kormányt kopra mindkét irányba, a kezem éppenhogy odafér, elől is, meg hátul is, az 30 mm.
Qru: matrica, pipaEladó Seat Leon FR multi kormány, szép állapotú (2013 utáni leonokba benzin/diesel jó)
-
kisza25
félisten
-
rbalint88
addikt
válasz kisza25 #39540 üzenetére
Nem csak elol lehet am gond Ha olyan a futomu kialakitasa, a lengescsillapito testebe es a rugotanyerba is beleerhet. Nem
szivatasbol irtam oda azt is, hogy es menj vele egy kort
Ha online rendelted, akkor meg le tudod mondani + van 14 nap elallasi jogod is, de gondolom ezt tudod. -
kisza25
félisten
válasz rbalint88 #39544 üzenetére
Szuper az elállásról tudok.
Baca meg, miért kerül 1,5* annyiba a gyári mérete
Na jól van, lemondom a francba és veszek gyári méretet, nagyon ki lenne centizve, jobb a békesség[ Szerkesztve ]
-
kisza25
félisten
válasz molnarpeter #39547 üzenetére
-
MasterMark
titán
válasz kisza25 #39549 üzenetére
http://www.rimsntires.com/specspro.jsp Ez jó számolgató szerintem.
Felni szélességet és ET-t is állíts be, akkor látszik mennyivel nagyobb/kisebb hogy áll az eredetihez képest.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest