-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bobrooney
senior tag
válasz FockeWulf #49100 üzenetére
Tisztelet a kivételnek, de ezek a 20+ éve oktatok emberek, teljes mértékben rugalmatlanok (nem csak gitártanárok), mivel a tanmenetet évek óta alakította ki, és több embernél még lehet be is vállt, így már el is könyvelik, hogy ez a tanmenet így jó (kvázi szentírás), te meg ne akard megmondani neki, hogy neked ez nem jó és máshogy szeretnél haladni, netalántán van olyan téma ami téged teljes mértékben nem érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
FockeWulf
tag
válasz Bobrooney #49101 üzenetére
Teljesen egyetértek, ugyanezt látom. Nem csak az állami, de a magántanári szektorban is a többség kutyaütő kókler....És valójában lesz@rja hogy ki hogy halad, kinek milyen tanterv/tanmenet felelne meg, ez náluk nem egyébről, csakis arról szól hogy a vastag óradíjakat előre szépen pengesd ki, aztán majd lesz ahogy lesz. Nem is az óradíjjal van a baj, azzal van a baj h mögötte nagyon semmi sincs. Youtube tréningekkel, leckékkel kb ugyanott vagy, ha nem előrébb.
Persze azért van másik véglet is, vannak nagyon jó magántanárok is. -
Alexios
veterán
Nem tudom, én inkább úgy látom hogy a legtöbb tanárnál nincs tanmenet Voltam olyannál aki 20+ éve tanított, volt olyan aki csak 10+, de én nem találkoztam olyannal még ahol lett volna egy kötött tanrend, és azt kell követni, általában vagy volt valami téma, mittudomén, nézzük a blues imprót, és akkor azzal foglalkoztunk, vagy csak simán óráról órára gyakorlat, az alapján látta mire kell épp nagyobb hangsúlyt fektetni, ilyesmi.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz FockeWulf #49100 üzenetére
Elolvastam a házirendet én is, ez alapján, ha semmi mást nem tudnék a tanárról, garantáltan nem akarnék hozzá járni. Ez a stílus, jézusom, nagyon gáz.
5.500 forint a csoportos óra, fizessen 5500-at ezért az, akinek két anyja volt, 6 ezerért már simán mész egyéni órára is.
W | W | H | W | W | W | H
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Én a harmadik tanáromat fogyasztom, tanmenet még egyiknél se volt. Az első a nevemet se tudta mindig, a második tyúkeszűről sokat meséltem itt, akihez most járok, ő is az óra elején dönti el, akkor most mivel is foglalkozzunk.
Egy kicsit amúgy ez zavar, persze ahány tanuló annyi módszer meg minden, de csak van ennek egy általános menete, hogy először, kéz és testtartás, utána pengető fogás, pengetési minták, stb, majd akkordok, mikor milyen zeneelmélet, stb.
Ezt így komplexen még sehol sem láttam.
-
doc
nagyúr
válasz Ctrl+Alt~Del #49105 üzenetére
"először, kéz és testtartás, utána pengető fogás, pengetési minták, stb, majd akkordok" - szerintem ezzel az a problema, hogy a diak a harmadik ora utan azt mondja hogy elb@xtam mar egy csomo penzt meg idot, aztan meg csak jogaztunk, gitarozni nem is tanultam... pedig fontosak az alapok, csak az ember (en is) nagyon turelmetlen, igy eleg nehez.
Tanart illetoen meg szerintem meg kell nezni hogy kirol vannak pozitiv velemenyek es hozza menni. En is gondoltam mar ra hogy keresek egyet, nem is feltetlenul 'tanfolyam' jelleggel, hanem inkabb alkalmi konzultaciora, hogy adjon tanacsokat, mit csinalok rosszul, hogyan kene kijavitani, mit es hogyan lenne erdemes gyakorolni az altalam elerni vagyott celok erdekeben, stb. -
FockeWulf
tag
válasz Ctrl+Alt~Del #49105 üzenetére
Igen, általában ez van. Vagy van egy kötött tanmenet, amitől aztán eltérni nem lehet, vagy van a kesze-kusza módszer, ami éppen a tanárnak az eszébe jut, vagy amihez éppen kedve van, azt tanulgatjátok.
-
beteg
őstag
válasz Ctrl+Alt~Del #49099 üzenetére
Ez így van! Igaz!
FockeWulf Abszolult!
Tényleg nehéz kérdés ez a tanár ügy. Az első tanárom csak és kizárólag figcsiket, témákat tanított. Hiába kérfem többször is, hogy legyen kis zeneelmélet. Akkor emiatt otthagytam, de most meg lehet, hogy visszamennék hozzá.
Aztán volt olyan is, aki ha nem online vagyunk, olyan nyakast baxott volna le, hogy leesek a székről. Szerintem a kis kínai gyerekeket emberségesebb módszerekkel hajszolják világbajnoknak.
Most viszont találtam egy nagyon szimpatikus jazz gitárművészt! Ő aztán tényleg tud zenélni, hiteles, türelmes, érthető, nem horror drága, de most meg sajna én nem tudok menni.
Marad a truefire, meg a youtube. Azzal is lehet azért poroszkálni.
Csak futni kell!
-
V.Stryker
nagyúr
-
beteg
őstag
Amúgy zeneelmélet: előfizettem az mpw támogatói csoportjára. Ott van egy elég alapos, talán 20 órás tanfolyam Galambos Zoltántól.
Sokáig vaciláltam, mert valamiért nekem alapból nagyon nem volt szimpi, de nem bántam meg, nagyon jó az anyag! Szerintem az nagyon megéri az árát![ Szerkesztve ]
Csak futni kell!
-
beteg
őstag
válasz V.Stryker #49114 üzenetére
uh, nem akartam őket reklámozni, de ha már így beleszaladtam:
ez a csatornájuk: [link]
ez egy rövid publikus részlet a zárt anyagból Galambos Zolitól: [link]
Megjelent most egy könyve is a témában. Nekem még nem volt lehetőségem megvenni, nem tudom milyen, de a videó alapján talán el lehet dönteni, hogy érdemes-e: [link]Nem kifejezetten gitáros csatona, de gyakran vanna konkrétan gitárosoknak is hasznos ingyenes tartalmak.
Amíg pedig Silk is köztünk volt, arra nincsenek szavak. Zseniális volt! Iszonyat nagy űrt hagyott maga utánCsak futni kell!
-
doc
nagyúr
válasz lacibattya #49113 üzenetére
igen, ez a hozza valo gyari Boss/Roland adapter.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz V.Stryker #49109 üzenetére
Az igaz, csak azzal meg az a baj, hogy nem tudsz Justintól kérdezni. :-D
Nehéz dolog ez amúgy.
Nem tudom ismeritek-e, de én ezt a srácot nagyon kedvelem. Nagyon jó minőségű videói vannak, nagyon barátságos srác, kedvelem, ahogy tanít.
Nekem a három fő ilyen forrásom: Justin, Marty Swartz és ő (Dave Tran).
-
doc
nagyúr
válasz benedekco #49120 üzenetére
Korodi Tomira gondolsz? Pont valamelyik nap kerestem a csatornajat, es meglepodtem hogy nincs meg...
Nekem tanulasi forras eleg sok van, mazsolazgatok. Justin alap (marmint nem azert mert alapszint, hanem megkerulhetetlen, es nagyon jo, neki be is fizettem az appban egy evet, amennyi Youtube-videojat megneztem, siman megerdemli)
Youtube-on nagyon jo es gyakorlatias tanacsai vannak Szamado Csabanak, bar teny hogy szokni kell a stilusat, es neha nagyon hosszu egy-egy video amit ossze lehetne foglalni ket mondatban.
Szerintem lassan beugrok Patrenon Bernthhez: [link] , nagyon jo, alapos, gyakorlatias, de nem agyonnyujtott videoi vannak.
Gondolkodtam amugy Jason Stallworth [link] metalos tanfolyamain, bar talaltam olyan velemenyeket hogy az Apprentice az tenyleg nagyon basic, de vegul is nem draga, szerintem azt az 50 dollart vagy mennyi raszanom.
Nemreg megvettem az Alfred Potter-fele Lead Guitar Practice Methodology ebookot [link] hogy melohelyen wc-n uldogelve is tudjak gitarral foglalkozni, egyelore meg csak az elejebe neztem bele, de majd beszamolok rola hogy milyen
Ja es a heten megvettem a RockSmitht, Qrvajo cucc Bar a pontos hangolast neha nagyon megkoveteli, skalakat gyakorolni szenzacios, es tetszes szerinti konfiguraciot ossze lehet rakni benne, szoval akar erositokent is hasznalhato
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Én pont neked kerestem tegnap a Floyd Rose húrcserés videót ott, és én sem értettem, hogy miért nem találom. Így nem kaptad meg a videót. :-D
Én befizettem a guitar mastery method-re, egyszeri díjas, örök hozzáférés, nagyon hasznos anyagok vannak ott is, de idő hiányában már régen voltam ott.
Amúgy ez egy tipikus hiba és tünet Dave Tran szerint, hogy mindenbe belekapnak a kezdő és kevésbé kezdő tanulók, és hónapok múlva is azt látják, hogy nem haladtak igazán. Ő azt javasolja, hogy nagyjából 2 forrás mellett tegyük le a voksunkat, ízlés szerint, és aszerint haladjunk.
Pont két napja bukkantam ennek a Bernth gyereknek egy videójára, és tetszett a stílusa. Fel is iratkoztam a csatornájára, de nekem úgy tűnik, hogy ő haladóbb gitárosoknak szól, mint én vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
doc
nagyúr
válasz benedekco #49122 üzenetére
Epp most huroztam ujra a Stratot, tokkkeletes lett, oktavhelyesseg is 100%. Az elozo hurokkal az istennek sem sikerult pontosra beallitani. Most meg par nap szenvedes mire az uj hurok szepen beallnak, aztan egy darabig jo lesz, este letesztelem Rocksmithben Humbuckerrel hasznalom a gitart, szinte kizarolag, mondtam is Cltr+Alt~Delnek hogy superstratra akarok valtani. Splitelheto humbuckerrel nem lesz hianyerzetem
-
doc
nagyúr
válasz Ctrl+Alt~Del #49123 üzenetére
Igen, szivesen csinalnek mindent egyszerre, de eselytelen, igy nalam Justin megy mint akusztikus gitar-akkord fokusz, melle meg szerintem elsonek a Jasonos metal alapozot valasztom az elektromoshoz, de erdekelnek a tapasztalatok a Guitar Master Methodrol
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na, akkor soft reset nekikezd.
Hiszitek vagy sem, egy bugyiboltban vettem.W | W | H | W | W | W | H
-
V.Stryker
nagyúr
válasz Ctrl+Alt~Del #49126 üzenetére
Melyikbe? Mindjárt ránézek én is.
Jah, látom. Nyugati aluljáró.[ Szerkesztve ]
-
-
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Úgy látom, felpörgött a felvételi szezon :) úgyhogy bejelentkezem én is a topikban - már kb. fél éve olvaslak titeket, és rengeteg hasznos infót szereztem. Kérdeznem még nem kellett, mert Ctrl+Alt~Del mindig megelőzött :D de ami késik, nem múlik!
Intro: amolyan újrakezdő (haladó?) vagyok - kb. 20 éves koromig elég komolyan csellóztam, végül mégsem zenei pályát választottam. Mivel apám hobbi gitáros, már tizenéves koromban megtanultam az alapokat, középiskola alatt vettem gagyi strat copy-t, volt minimál próbálkozás bandával stb. Aztán úgy alakult, hogy bő húsz évig a hangszerekre sem néztem (hiba). Pár éve már a gyerekek miatt kezdtem újra komolyabban foglalkozni zenével, tavaly a feleségem szülinapi meglepetésként felújíttatta a csellómat, onnan nem volt visszaút. Azóta vettem újra gitárt, erősítőt stb. és már a gyerekek hangszereit sem hagyom békén (zongora, klarinét)...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az ilyet csorgó nyállal nézem, döbbenet, na.
-
chaosmonger
tag
válasz Ctrl+Alt~Del #49133 üzenetére
Én már azzal is elégedett lennék ha ezt a szólót el tudnám ilyen lazán nyomni. Tudom hogy semmi nehéz vagy különleges nincs benne technikailag, épp ezért elérhetőbb célnak tűnik. Most ez az aktuális kedvencem egyszerűségével együtt.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na, végre megértettem, hogy lehet kiszámolni, hogy egy dúr skálában milyen hangok vannak.
2 egész egy fél 3 egész egy fél, ha ezt a hangközszabályt megjegyzem, onnan már megy a totó.
Csak jó ez a banális zeneelmélet valamire.
Gondolom létezik E-dúr skála is, akkor az így néz ki: E F# G# A B C# D# E
Jól számoltam?
-
doc
nagyúr
válasz Ctrl+Alt~Del #49137 üzenetére
Sőt, a második lépést nem is kell feltétlenül megjegyezni, az mindig ugyanaz (kvint) az alaphanghoz képest, ezért van a dúr és moll akkordok lefogasa között csak egy ujj (és egy bund) különbség, már ha a helyzet engedi.
(MOD: most nézem, skálarol beszéltél nem akkordrol, bár ha a skála megvan, onnantól az akkord is, ugyanazokat a sorszámu hangokat kell kivalogatni minden esetben (alaphang, kis vagy nagy terc, kvint).
vagy power chordoknal meg egyszerűbb, alaphang meg kvint, esetleg hozza oktav[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Ctrl+Alt~Del #49137 üzenetére
Jól :) meglep, hogy ezt eddig egy tanár sem mondta el neked (vagyis hogy nem jött rá, hogy el kellene mondani).
Ugyanezek a hangok vannak a természetes moll (eol) skálában is, csak a 6. fokról indítva. Az E dúr példa esetében ez C# moll.
(ami azt illeti, mivel a hangok ugyanazok, ez igazából nem is külön skála, hanem ugyanannak a természetes skálának az eol (moll) "módja". Vannak olyan hangsorok, amelyek valóban más skála módjai, mivel semmilyen természetes módnak nem felelnek meg.)
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz kutyek #49139 üzenetére
Jól értem, hogy bármely dúr skála hatodik fokáról indítva egy moll skálát kapok? Még nem tartok ott a könyvben, de lehet, hogy kitér majd a moll skálákra is.
De ha mondjuk valaki felteszi a kérdést, hogy a G-moll skálán milyen hangok vannak (ha jól tudom a Nothing Else Matters szólója pont erre épít), akkor azt hogy tudom kiszámolni? G-ről indul, és utána hogy kell ugrálni?
-
doc
nagyúr
válasz Ctrl+Alt~Del #49140 üzenetére
Igen, ezert ikertesok pl. a C-dur es az A-moll. Ugyanazok a hangok vannak bennunk, csak mashonnan indulsz
Nezd meg a hangkozoket, pl. a C-durnal egeszen vegig. Erre remek peldaul a zongora. Aztan ha nem a C-tol indulsz, hanem az A-tol, akkor ugyanazokat a hangokat (feher billentyuk) fogod lenyomkodni mire ujra eljutsz az A hangig egy oktavval feljebb, megis, kozben a hangkozok amiket kapsz masok.
Erdekes am ez a zeneelmeletA G-mollnal ugyanez: elindulsz G-tol, es ugyanolyan hangkozoket pakolsz ra, mint peldaul a fenti peldanal az A-mollnal latsz. Van egy tok jo video errol youtube-on, megprobalom megkeresni. A Nothing else Matters az nem E moll? Na ezt megkeresem
(Aztan ha mar ez csuklobol megy, akkor johetnek az egyeb skalak, ion, mixolid, stb )
MOD: meg is van, zeneelmelet 16 percben: [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Ctrl+Alt~Del #49140 üzenetére
Már meg is találtam a választ doc videójában.
A moll skála: E(gész) - F(él) - E - E - F- E- E
Ha bizonyos dúr skálák "ikrei" bizonyos moll skálának (mondjuk a C-dúr és A-moll), akkor ez azt is jelenti, hogy ezek jól hangoznak együtt, és mondjuk egy számban ezeket érdemes kombinálni?
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
No, rögzítettem eddig repertoárom talán legjobb darabját.
Lehetne bőven dolgozni még rajta, de szerintem nem olyan rossz, kicsit azért büszke vagyok rá.
Kurva rögös a gitártanulás útja.
-
senior tag
válasz Ctrl+Alt~Del #49143 üzenetére
Jó úton jársz. Ugyanannak a skálának a különböző módjai "kompatibilisek", mivel ugyanazok a hangok szerepelnek benne, így biztosan nem szólnak rosszul együtt egy darabban - hogy jól is szólnak-e, az már nyilván egyedi kérdés is. Általában véve igaz, hogy ugyanannak a skálának a dúr típusú módjai vidám / erős / dicsőséges / örömteli, míg a moll típusú módjai inkább bús / lágy / szenvedélyes / szomorú hangzásúak (amolyan yin/yang módra).
Dúr típusú módok:
- 1. fokról indulva: maga a dúr
- 4. fokról: líd
- 5. fokról: mixolíd
Az a közös bennük, hogy két Egész lépéssel indulnakMoll (eol) típusú módok:
- 2. fokról: dór
- 3. fokról: fríg
- 6. fokról: maga a moll
Az a közös bennük, hogy az első két lépésből az egyik Egész, a másik Fél.Kakukktojás: a 7. fokról indított mód (lokriszí), ami, bár moll jelleggel indul, egy spéci, ún. szűkített jellegű sor (angolul diminished) - de ez nem mai tananyag :)
Egy jó anyag a témában (Rick Beatónak rengeteg hasznos vidije van): Chord-scale connection [link]
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz Ctrl+Alt~Del #49146 üzenetére
Nem baj, a lényeg, hogy a romokból felszálló füst karikái megfelelő mintázatban kövessék egymást :)
Érdemes egy egyszerű "boci-boci" dallamot elprüntyögni mondjuk G-dúrban, majd rápróbálni a megfelelő akkordokat (ahogy Rick mondja). Mindjárt felszáll a köd, kitisztul a kép...
-
beteg
őstag
Tudtok valami koncentrációt fejlesztő gyakorlatot?
Minden év után felveszem, hogy hova jutottam el. Most lenne a harmadik. Egy számot ma konkrétan vagy százszor felvettem és letöröltem, mert mindig volt benne valami hiba. Aztán ahogy egyre idegesebb leszek tőle, még többet hibázok
Mondjuk akár így is felvehetném, hisz itt tartok, de egyébként meg már néha olyan jól szólna. Jó lenne hibátlanul felvenni.Csak van valami módszer, erősíteni a figyelmet?
Csak futni kell!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 4K Core I5 12400F GamerRPC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 3200MHZ 512 SSD RTX 3060 12GB DDR6 2 Év Gari
- 27GR95QE-B OLED Törött Monitor eladó Minden gyári tartozékával gyári dobozában
- OLED55A16LA Törött alkatrésznek eladó
- Filament tároló doboz páratartalom-mérővel
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs