Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz Barthezz2 #10072 üzenetére

    Oké, akkor a tanácsaim még egyszer, mert nem igazán sikerült implementálni őket.

    - Legalább egy nap (azaz 24 óra) Memtest86+ (jelenleg a 4.20 a legfrissebb) futtatása, hogy meggyőződhess a tutira hibátlan RAM-ról. Találkoztam már olyan memteszthibával, ami nem pár óra, hanem tizenpár óra után jött elő.

    - Ha a RAM tuti hibátlan, akkor BIOS-t frissíts. Ha a legfrissebb van fenn, akkor pedig írd újra. Ne Q-Flash használatával, hanem DOS-ból, spiflash parancssoros verzióval, full DMI clear mellett (/? paraméter kilistázza az opciókat).

    Utána egy boot közben Ctrl + F12 (több reset, újraindítás is kellhet, mire beveszi, amúgy a boot menüt erőlteti rád), ezzel a paranccsal íratod a main BIOS tartalmát a backup BIOS-ba.

    Ha ezek ellenére is fenn áll a hiba, még ellenőrizném a tápot (lehetőleg oszcilloszkóppal, terhelés alatt). De szemrevételezéssel mindenképp (púpos kondit kutatva), vagy másik, viszonylag új üzembe helyezésű, tuti jó tápot kölcsönkérve, keresztbe tesztelve.

    Másik RAM-ot is kérhetnél kölcsön, szintén teszt jelleggel (1GB is elegendő).

    Az alaplapi elem feszültsége meg van-e a névleges szinten (behelyezett elem mellett), 3V-nak kell lennie, és nem programmal olvastatandó ki, hanem multiméterrel mérendő.

    Nagyon ritka esetben előfordulhat a BIOS flash chip meghibásodása, de tényleg eszméletlenül ritka, ezért a fentebb leírtak az irányadók.

    Azt már neked kell eldöntened, hogy 100%-ban megfogadod a tanácsoltakat, meg akarod a problémát oldani, vagy magad nyugtatására futtatsz pár óra ezt, pár óra azt, és a tanácsok meg nem fogadásának ellenére "kezdesz ideges lenni".

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák