Hirdetés

Aktív témák

  • taltos

    senior tag

    Ehh... hát azért 1 piros lap =/= 0-0 -nál 2 mp-vel a vége előtt egy 11-es. (plusz hozzáteszem, ugyan egyáltalán nem értek a focihoz, de minden szintű fociban azt látom, hogy 11 vs 10 embernél nem érződik az ''erőfölény''. A kevesebben lévők jobban beállnak védekezni, de túlerőben lévők a kontrák miatt nem küldenek 5 védőből 4-et előre támadni. Ergó 1 emberhiány kb. annyit jelent, hogy behoznak hátra embereket, legfeljebb a ''hátrányban'' lévők jobban figyelnek, védekeznek. De mondom, nem ismerem ennek az elméletét, ez a 99%-os tapasztalat. Példát tuti tudnátok mondani Ti is. Ettől függetlenül valószínű a későbbi jobb focihoz jobban tunának hozzátenni az Olaszok, szóval egye fene (senkinek nem drukkoltam), jussanak tovább. De NE így. Akkor hosszabításban egy akciógóllalm vagy 11-essel akár, de akkor a hosszabításban, ahol legyen 5-10 perce az ellenfélnek felállni. Ja! És még valami ahhoz, hogy az esetleg nem jogos piros miatt volt ez a ''kétes'' 11-es megadva: tudtommal egy bírónak SOHA nem szabad mérlegelni, hogy mit adott már meg ennek vagy annak a félnek és akkor most mit kellene itt vagy ott szigorúbban nézni. Tudom, szokták, de ez egy felöl tilos nekik, másfelöl meg a legnagyobb marhaság, hiszen Ő is belekeveredik. Az egyetlen helyes út, ha minden egyes ítéletnél lezárja a továbbiakban dolgot magában a bíró. Ez logikus minden épeszű ember fejében (gondolom én). Ahhoz, hogy egy hátulról becsúszás piros-e vagy csak szabadrúgás, ahhoz semmi köze, hogy a másik fél mit csinált 39 perccel ezelőtt a pálya közepén, stb. (természetesen ha ugyanarról a személyről van szó, aki becsúszott, az más. Az a bíró, aki felmutatja egy játékosnak, hogy ez hányadik húzása és a 3.-nál esetleg sárga, sztem helyes).

    És akkor kicsit más - véleményem a színészkedésről.

    Szerintem a legszemetebb dolog, noha kikerülhetetlen. Az a baj vele, hogy a bíró egyébként sem lát sokszor semmit, és csak magáról az esés ívéről (távolról) vagy a játékos utólagos fájdalmairól következtet a dolgokra. Emiatt tudnak lapot kiharcolni, de ezzel gyakorlatilag marhára ellehetetlenítik a bíró munkáját. Milyen eszközt kapnak ennek a visszaszorítására? Hát persze! Lapot színászkedésért. Csakhogy ez elég kétélű, és többnyire nem is használják, hiszen van olyan, hogy egy átlagembernek egy félrelépéstől szétmegy a bokája, hát akkor ezeknek a sportolóknak a 20. sprint után ha begörcsöl, azt hogy különböztetik meg a színészkedéstől? Ezzel most arra akartam rávilágítani, hogy egy bíró sztem soha nem tudhatja biztosan, hogy valaki színészkedik v nem történt szabálytalankodás, csak egy baleset v egy komoly belépő volt-e. Mivel azonban színészkedést használva technikai előnyöket lehet elérni, és mivel a fent felvázoltak miatt nem valószínű, hogy rögtön sárgát dobnak rá (mert elég kínos lehet lapot adni egy játékosnak, akit a pályáról a korházba visznek bokatöréssel - hopp, mégsem színészkedett). Szerintem az egyetlen utópisztikus megoldás, ha - felfognák a játékosok - magukban szorítanák legalább egészségesebb szintre vissza ezt az egészet. Ez persze soha nem lesz így, mert ha 1-2 ember ezt nem teszi meg, akkor egészségtelen előnyhöz jutnának.

    Na és akkor megint más:

    Szerintetek eljuthat a foci olyan szintre valamikor, hogy pl. egy ''bíráskodó team'' vezeti a meccset egy csomó TV-s szobába, és mindent visszajátszhatnak, egy pillanat alatt tudnák, hogy les-e valami vagy sem, a füttyszó helyet olyan lenne, mint pl. kosárlabdába az a bugó hülyeség (kürt vagy mi). 1 szó mint 100: szerintetek belopja valamikor a komolyabb technika a fociba magát (elég sok pénz van már benne egyik másik oldalon) vagy ehhez az egészhez már hozzátartozik az esetleges félreétélések, stb-k, és csak most ilyen marhára szembetűnőek a hibák, hogy egy rövidpasszt is kikockáznak még a meccs közben?

    Bocsi a hibákért és a hosszú postért. :D

Aktív témák