- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Apple asztali gépek
- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bodor
veterán
válasz -Fekete- #5747 üzenetére
A Marvell SATA3-as vezérlő mindig gyengébben muzsikál, mint a natív AMD-s vagy Inteles, ezért nyugodtan tedd az első AMD-s SATA 2-es portra az SSD-t, tesztekben lehet kicsit lassabb lesz, érzésre viszont nem. Ha így teszel, akkor nem kell várni a Marvell driver betöltésére, és talán gyorsabb lesz a rendszer indításod is.
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
-
johnny63
tag
válasz Coolmat #5724 üzenetére
Köszi szépen a segítséget és, hogy küldtél róla PÜ-t, mert elkezdtem feladni és már nem igazán járkáltam ide fel.
Kipróbálom ezt a frissítést és majd írok róla, hogy megoldódott, avagy még nem. De a szöveg alapján tényleg ez lesz a hiba. Csak érdekes, hogy a régi alaplapnál nem volt ez a gubanc, de ezek szerint az újabb már érzékeny rá. Hogy megoldódott e a probléma az majd kb 1 hét múlva derül ki mert, mert kb hetente, főleg hétvégén művelte ezt a hibát, de mindenféle képp írok róla! -
johnny63
tag
Amikor SSD-n firmware-t frissítek, akkor érdemes előtte teljesen leformázni?
Avagy nem baj, ha van rajta adat? -
Marmonkanna
tag
üdv!
újabb amatőr kérdés: az ssd-re telepített játékokra mennyire jellemző, hogy írnak is?az elmúlt másfél hónapban elég sokat toltam mindenféle játékot online, de az átlagos napi 10 Gb írástól nem volt különösebb eltérés.
tegnap játszottam kb 6 órát a Battlefield 4 betaval, aztán kikapcs előtt kikerekedett a szemem, hogy majdnem 30 Gb az aznapi. -
stickermajom
addikt
válasz Marmonkanna #5759 üzenetére
A BF3 is rengeteget ír ki, gondolom az újnál sincs másképp. Hamar lekerült nálam ssd-ről.
-
Marmonkanna
tag
válasz stickermajom #5760 üzenetére
fasza... anno mikor bf3-aztam, mindig idegesített a hosszú töltés. most meg hogy lett ssd-m, már vagy fél éve rá se néztem, úgyhogy ez most meglepett
-
johnny63
tag
válasz Marmonkanna #5761 üzenetére
Nem kell ez miatt félni. SSD élethossza nem olyan rövid, persze attól függ ki mennyire használja.
Én egy átlagos felhasználó vagyok SSD-n van az op rendszer és a BF3, valamint egyéb kisebb játékok.
1 év alatt 3.5TB adatforgalmam volt Sentinel szerint. Az SSD élethossza 96TB. Azaz ezzel az adatforgalommal amivel én használom még 30 éve van. -
johnny63
tag
Sikerült a firmware frissítés, viszont a windowsban valami megsérült és azt írta ki non system disk or disk error, így kénytelen voltam újrahúzni. Majd kíváncsi leszek kijön-e még a hiba, avagy ez a firmware megoldotta.
Marmonkanna elnéztem. Az a 3.5 TB csak az írás adatforgalom volt írás és olvasás együtt 1 év alatt kerekítve 10 TB volt. Azaz így is elvileg 10 évet bír egy SSD.
-
Zlin50
senior tag
válasz johnny63 #5764 üzenetére
Elvileg csak az olvasás számít. Ez nem DRAM hogy folyamatosan frissíteni kelljen, persze a memóriának nem számít. A HDS -ben figyelni lehet a wear leveling count -ot. Nálam kb 35 -ös étéknél csökkent 1%-ot. Hogy ez mekkora forgalom már nem tudom visszamenőlegesen megállapítani , mert az M4-es 128 GB-os válozata nem támogatja a forgalomszámlálást (legalábbis az SSDLife szerint). Utólag viszont találtam olyat a HDS -ben hogy a Teljesítmény fül alatt jegyzi a telepítés óta meglévő forgalmat. Ez alapján majd lesz mód a következő százalékig megállapítani.
Egyelőre úgy tűnik hogy SSD-nél kétszer is meg kell gondolni hogy adattárolása használja-e az ember. Ki sem lehet használni a teljes kapacitást hogy rakosgatni tudjon az egyenletes elhasználódáshoz. Nagy írási forgalom mellett gyorsabban le lehet amortizálni. A gyorsasága és a többszálas felhasználhatósága az igazi előny.[ Szerkesztve ]
"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"
-
ledgeri
nagyúr
HDS és a írt mennyiség mérése:
az összadat jó, de ha a napi átlagot nézzük csal, mert én már 3. rendszer óta mentem, és töltöm vissza a statokat (mer van rá lehetőség) és a másodiknál vettem az ssd-t, de az elsőtől számolja a napi átlagot, így szívok vele... (utánállítani meg nem lehet!)// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
AtHoS
nagyúr
Elhasználódást az írás produkálja és nem az olvasás.
Viszont HDS-ben a napi átlagos írási és olvasási mennyiség mindaddig mértékadó, míg pl. OS újratelepítésekor nem történik export-import. Ilyenkor ugyanis a HDS új OS alá történt telepítési idejétől számolja a napi átlagot, ami természetesen nem egyezik meg a valósággal. Persze az össz. mennyiség hellyel közzel rendben van, de ez azért elrontja az összképet
[ Szerkesztve ]
read-only mode on the forum
-
Zlin50
senior tag
Hol írtam azt hogy az olvasás produkálja? Mintha azt írtam volna hogy az írás számít. Az viszont lesz bőven ha sokat másolunk rá vagy törlünk róla és akkor még jön hozzá az is hogy pakolgat. Azt érdemes figyelni hogy a wear leveling count hogy "pörög". Hogy ez mennyire arányos a Rated Lifetime-mal az még később fog kiderülni számomra még néhány százalékos "állapotromlás" után.
[ Szerkesztve ]
"HA-SIA, HA-SIB, HA-SIC ... AEROTRIGA forever"
-
AtHoS
nagyúr
Hol írtam azt hogy az olvasás produkálja?
Itt írtad: #5766
Megnéztem még egyszer a hozzászólásod és most is ezt olvastam:
"Elvileg csak az olvasás számít...""Mintha azt írtam volna hogy az írás számít."
De, ha nem vagy benne biztos nyugodtan vissza lehet olvasni
-
ledgeri
nagyúr
Ez így nem igaz: Viszont HDS-ben a napi átlagos írási és olvasási mennyiség mindaddig mértékadó, míg pl. OS újratelepítésekor nem történik export-import. Ilyenkor ugyanis a HDS új OS alá történt telepítési idejétől számolja a napi átlagot,
Legalábbis tapasztalatom alapján pont az ellenkezője történik:
Első OS telepítés után ment föl a HDS, csak HDD-vel> export
Második OS telepítés, HDS telepítés> import> a HDD adatai tovább nőnek, átlagolódnak is ahogy kell, majd SSD megjön: Az SSD Össz.értékei nőnek, de a HDS telepítést az elsőtől származtatja, így az átlagok nem valósak...>export
Harmadik OS, harmadjára HDS, >Import: még mindíg az elsőtől átlagol...[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
félisten
válasz zuzu000 #5774 üzenetére
Ha Samsung 840-ed van(nem Pro), akkor igen.
(máskor vagy írd le az SSD típusát, vagy az adatlapodon szerepeljen, vagy a HDS-ről akkora képet dobj, amin az is látszik, Thx!)[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
zuzu000
őstag
samu 840, nem pro.
háát, 1,4TB alatt 2%. nem tudtam, hogy ennyire érzékenyek, ezért is kérdeztem. de akkor jó. ilyen tempóval mennyi ideig bírja észrevehető romlás nélkül?[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz zuzu000 #5777 üzenetére
120TB alatt fog "lenullázódni" az MWI, de ez nem jelenti azt, hogy onnantól használhatatlan lesz az SSD, mivel -van olyan tesztoldal, ahol addig írják az SSD-ket, amíg tényleg be nem adják a kulcsot- több, mint 400TB-ot írtak a Samsung 840-re mire megpusztult teljesen.
Ráadásul a Samsung 840-nél a 100%-ról indulás is csak afféle "placebo".
(Ezek alapján meg jó számolgatást... )Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
bookninja
tag
udv!
nem tudom jo helyre irok-e, valoszinuleg igen: tervezek ssd-t venni a kozeljovoben, viszont az alaplapom (asrock n68c-s ucc) nem tamogatja az ahci-t. a jelenlegi konfigom nagyjabol kiszolgal meg, platformvaltason kivul van-e mas lehetoseg?
elore is kosz.
-
galaxy07
tag
Sziasztok! Az alábbi problémára keresek megoldást.
Acer aspire 5750 notebook-ba tettem bele egy Samsung SSD 840 Series-t (Model: MZ-7TD120). A laptop biosában felismeri az ssd-t viszont a telepítő lemez futtatása közben már nm látja a notebook többszöri próbálkozás után sem valamint drivert kér folyamatosan( kb egy hónappal ezelőtt tettem bele egy ugyan ilyen típusú és méretű ssd-t egy asus k55v laptopba, ugyan evvel a telepítővel raktam fel a rendszert mint most, semmilyen drivert nm kért). Kipróbáltam az ssd egy külső merevlmez tokban(USB3.0), de ott sem ismeri fel a windows 7 sem a windows 8.
Üdv Lajos...
-
AtHoS
nagyúr
válasz ledgeri #5772 üzenetére
Winyó HDS infó:
Átvitel Információ
Összes Olvasott Adat,"766 MB, 998 563 MB telepítés óta (2013.08.20.)"
Összes Írt Adat,"488 MB, 1 025 165 MB telepítés óta"
Napi átlagos olvasás,"22 694,61 MB"
Napi átlagos írás,"23 299,20 MB"SSD HDS infó:
Átvitel Információ
Összes Olvasott Adat,"1 034 MB, 2 648 540 MB telepítés óta (2013.08.20.)"
Összes Írt Adat,"183 MB, 444 569 MB telepítés óta"
Napi átlagos olvasás,"60 194,09 MB"
Napi átlagos írás,"10 103,84 MB"No most, ha elosztod az összes írt adatot a napi átlagos írással, akkor megkapod a mai nap és a telepítés napja közötti időbeli távolságot (mindegy, hogy a winyóét avagy SSD-ét) Mondjuk nálam a winyó és az SSD is ugyanúgy gépben volt, mikor telepítettem tavaly a HDS-t. Viszont nem emlékszem mikor volt először használva a HDS és export-tal mentve a konfig belőle.
Amúgy meg tavaly decemberben volt telepítve az OS és augusztus 20-án telepítettem újra anomáliák miatt.
No meg, ha 10GB lenne az SSD napi átlagos írása, akkor az elmúlt 2,5 évben (2011 áprilisában vettem) már 8 tera környékén kellene lenni az írásnak, de ha ezt lefelezem (ennyi időt biztos nem volt inaktív a gép) mert nem minden nap használtam a gépet, akkor is 4 teránál kellene lennie, holott HDS is jelzi, hogy 1,99 TB ez az érték.Szóval nálam valami anomália van. Jeleztem is ezt a megfelelő helyen. Amit írtál tud problémát róla János, írta is és megígérte utána néz annak amit észrevételben jeleztem.
-
ledgeri
nagyúr
Ok, csak, hogy én mit kapok SSD-re, viszonyításképp:
Átvitel Információ
Összes Olvasott Adat,"2 892 MB, 1 220 600 MB telepítés óta (2011.07.16.)" (hol volt ekkor még a 840...)
Összes Írt Adat,"3 434 MB, 930 989 MB telepítés óta"
Napi átlagos olvasás,"1 506,91 MB"
Napi átlagos írás,"1 149,37 MB"// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
kromatika
veterán
sziasztok.segítséget szeretnék kérni.ennél az ssd-nél 11 hónaposan mennyire soknak számít a 758GB adat mennyiség?[link] hány tera után hal meg kb egy ssd?
lenne rá még 2 év gari.16000ft -ot érdemes érte adni,elmenne ez még egy darabig?előre is köszi a választ. -
Đusty
addikt
válasz kromatika #5785 üzenetére
Ne hülyéskedj, ez semmi ennek ez még évekig elketyeg akkor is ha napi több gigát írsz rá.
idézet egy prohardver tesztből:
Az Intel egyik prezentációjából kiderül (azért hivatkozunk állandóan az Intelre, mert ők tudják, hogy mit beszélnek, ráadásul más cégek nem készítettek ezekhez hasonló statisztikákat), hogy egy belépőszintű szerverben használatos 160 GB-os Intel X25-M 15 és 370 TB közti írást képes elviselni, minél több a random írás, annál kevesebbet. Elég komoly a kontraszt. Egy adatbázist tároló MLC-alapú SSD - ami folyamatos igénybevételnek van kitéve - az egyik véglet 15 TB-tal, és egy "boot meghajtó", kvázi asztali számítógépbe vett SSD a másik (370 TB). Rosszindulattal vegyük a két érték közepét, azaz 190 TB-ot, és az jön ki, hogy 1900 írásciklusnyi időnk van hátra, tehát az SSD kb. 28 évig fogja bírni. Most őszintén, hol lesznek ezek az SSD-k 28 év múlva? De hogy az elméleti számolgatás helyett életszerű példával szolgáljunk, az általunk használt SSD 3 hónap használat után kb. 1100 GB-nyi írást rögzített, ez felszorozva 1,25-tel 1375 GB 3 hónapra levetítve, ami kb. 5,5 TB évente. 190 TB-tal számolva ez azt jelenti, hogy kb. 34,5 évet bír majd az SSD, de ha ennek a felhasználónak megelőlegezünk napi 30 GB-írást (15 GB helyett) még akkor is 17 évről van szó, és ez már tényleg közelít az elképzelhető legrosszabb eshetőséghez... Hol lesznek a mai hardverek 17 év múlva? Sehol...Összegezve mindezt, szerintünk az élettartammal kapcsolatos aggodalmakat kicsit túllihegik az emberek
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
Sziasztok.
Vásároltam egy új 840 EVO, 120 gigás modellt. Ezeket az írási-olvasási értékeket kaptam (OS X alól mással nemigen tudok mérni):
Azt direkt nem fotóztam be, mikor elkezdi a mérést, mert akkor az írás 400 körül, míg az olvasás közel 500 körül alakul.
Nem tudom ezek jó értékek e a fentiek, de ami a gondom, hogy ebben az i5-ös, 8giga rammal szerelt Mac mini-ben álltalános felhazsnálás mellett nem éreztem olyan kiemelkedően jó sebesség növekedést. A safari nem nyílik meg gyorsabban, sem az álltalános programok. Más, specifikus dolgot pedig nemigen használok.
A boot idő lecsökkent 28-29mp-re, de ez cseppet sem érdekelt eddig sem, és nem mérvadó.
Úgy érzem elmaradt a wow effektus, de a samsung oldalán se találtam frissebb firmware-re utaló jelet.
Hipohonder beszél belőlem vajon?
-
félisten
Ezek az értékek, a Samsung 840 EVO 120GB esetén a 4KQD32 szegmens eredményeinek felelnek meg. Viszont ha így lenne, akkor kellene lennie "wow" érzésnek, bár az is igaz, hogy a MAC OSX nem az erősségem.
Ha ezek az eredmények a SEQ szegmens eredményei, az viszont gáz, mert messze elmaradnak attól, ami erre az SSD-re jellemző és esetlegesen előre vetíti, hogy a 4K/4KQD32 szegmenseben igen rossz eredmények vannak/lennének (ez a szegmens felel egy OS "gyorsaságáért", nem a SEQ)Mint írtam, nem erősségem a MAC OSX így ránézésre nem tudom megmondani, mit is mértél, egy viszont boztos -és ez OS-től független-, hogy az SSD-n a partíció eltolás értékének rendben kell lennie és lehetőség szerint AHCI SATA üzemmódot célszerű használni.
(Legjobb tudomásom szerint, Apple esetén még a TRIM-el is gond lehet, mert csak dedikált SSD-k esetén működik, egyéb esetben csak TRIM kack-el (vagy azzal sem) lehet működésre bírni)
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
czanga
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #5791 üzenetére
Trim bekapcsolás, és egyéb apró okosságok megvoltak természetesen. AHCI itt az EFI miatt nem választható, de a system reportban szépen kiolvasható,
hogy AHCI 1.3-ban van, illetve natívan sata 3-ban megy,és a firmware verzió pedig: EXT0AB0Q (hátha valaki tudja van e újabb ennél)
Szerintem kiszerelem, berakom egy itthon található SATA 3-as PC-be, majd crytaldisk-el mérek egyet, úgy ahogy azt javasolnátok, és akkor gondolom kiderül, ha valami gond van az SSD-vel, illetve felteszem a samsung szoftverét is, hátha van új firmware hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
Jo de nem kellene sokkal gyorsabban indulnia a programoknak, pl: safari, itunes, mail, iphoto, notes, stb. Tok alltalanos dolgok.
Valahogy azt hianyoltam.Hitachi vinyo volt benne azzal is ugyanilyen gyorsan indultak majdnem, talan jo ha van hangyabokanyi kulonbseg az ssd javara.
-
félisten
Ha az asztali gépben megfelelő eredmények születnek(meg az SSDOK szerint is minden rendben), akkor vélhetően a gépezet a "gyenge" pont...
-
czanga
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #5797 üzenetére
Igen, azért ezt döntsük el uraim, hogy kiszereljem e, vagy sem, mert ugyan jópár év szervizes háttérrel rendelkezem, de a saját Mac-jeim nem szívesen szedem szét ha nem muszáj.
Minden tiszteletem mellett!
@Rudi50
Értem köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
czanga
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #5797 üzenetére
Kifutottam az időből.
Tényleg nem az iSheep beszél belőlem, vagy hasonló, de azt tegyük hozzá, hogy a Mac OS X egy piszkosul jól optimalizát op-rendszer, azt pedig egy ivy i5-ös procivel szerelt gépre nem mondanám, hogy az a "gyenge pont". Sokkál inkább egy jó kis vas ez, ami egy sima 5400-as Hitachi vinyóval karöltve is nagyon jó teljesítményt produkál.
-
czanga
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Horgász topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen notebookot vegyek?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- OpenWRT topic
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest