Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Pacific Rim / Tűzgyűrű (2013)
    Valami megmagyarázhatatlan okból az volt a fejemben, hogy a Pacific Rim Roland Emmerich nevéhez fűződik, és illendő, több kilométeres távolságra el is kerültem. Aztán a napokban láttam valahol egy olyan félmondatot, hogy "Guillermo del Toro's Pacific Rim" - úgy mindjárt érdekesebb lett a dolog :)
    A film első 15 perce teljesen jó. Szögegyszerű sztori, hatásos felvezetés jó világépítéssel, és némi ízelítő az epic méretű harcokból, amikre a film elsősorban épít - pipa. A folytatás aztán sokkal vegyesebb, és sajnos fokozatosan lefelé menő tendenciát mutat. A szörnyek és a robotok baromi jól néznek ki, a harcjelenetek jól vannak fényképezve és erős zsigeri hatásuk van, úgyhogy ez rendben is lenne - csak miután elég sok harc van, egy idő után feltűnik, hogy a harcok színvonala leginkább egy sokadik feles utáni kocsmai verekedésre hajaz, a taktikai érzék max. addig terjed, hogy ha van egy székláb a közelben, akkor azzal vágjuk fejbe a Józsit, felderítés, megelőzés, gyengeségek kihasználása nyomokban sem. Ezt kis mértékben sikerül egyensúlyozni a gigantomán humorral (pl. amikor az egyik robot egy komplett hadihajóval üti az esedékes kaiju fejét), de tényleg csak kis mértékben, és azt is csak helyenként.
    A klisékből összerakott sztorival és karakterekkel még akkora gond nem is lenne, de ezen a vonalon is fokozatosan leépül a film, a végére már teljesen fullba nyomják a szereplők a döntéseket (pl. van két vezető tudósom, abból az egyiket elküldöm kaiju agyat vásárolni - huh?). A nagy drámai befejezésben meg szokás szerint addig megy a feszültség fokozása és az utolsó szalmaszál feeling építése, hogy a megoldás törvényszerűen ökörség (ie. azt értettem volna, ha a riften belül robban fel a robot, és a természeténél fogva instabil képződmény bezárul, de miután átment a túloldalra, ez a megoldási lehetőség el kellett volna vesszen - de nem). És persze lehet mondani, hogy az ilyen filmekben nem kell logikát keresni, de miután ugyanezt az eredményt jó írással is el lehetne érni (csak több munka van vele), akkor biza' lefogom húzni azt a filmet, ami ilyen szar írással böki ki a szemem.
    Említést érdemel még a kaiju-szervkereskedő maffia, amit mintha valaki más írt volna - rövid, velős közjáték, nagyon is realizmusban grundolva, kitűnő castinggal (majd lefordultam a székről, amikor Ron Perlman színrelépett :D )

    Nehéz ügy a pontozás. A játékidő nagyobb részében élveztem a filmet, és simán adtam volna neki egy 5+1-et, de hülyeségek rendszeresen kizökkentettek, főleg a vége felé. Annyira nem volt irritáló, mint a Mortal Engines, meg volt egy-két kifejezetten jó szakasz is benne - valahol 4 pont körül lehet reális a dolog, +1 az elsőrangú látványért. Szóval 5/10.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák