Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    válasz Viszlát #126530 üzenetére

    La meglio gioventu (2003)
    Jó régóta ott pihent már a todo listán, kellett erőt gyűjteni, hogy nekivágjak a 6 órás kalandnak - aztán persze a végére alig bírtam letenni, és kár, hogy vége lett :)
    A film érdekes ötvözete a nagyszabású történelmi drámának és a családregénynek - Olaszország történelmének fontosabb eseményei 1966 és 2000 között ugyan felbukkannak, de szerepük leginkább csak abban nyilvánul meg, hogy milyen hatással vannak Nicola és Matteo (két fivér), valamint szeretteik és barátaik életére. Hőseink többé-kevésbé átlagos köznapi emberek, akik itt-ott nem mindennapi eseményekbe keverednek - hol a saját vérükkel nem bírnak (pl. Nicola norvégiai útja, amit egyébként eredetileg négyen terveztek megtenni), hol szeretteik sodorják bele őket (pl. Giulia, a forradalmárból lett terrorista). A film pedig "nem csinál mást", mint a szereplők életét mutatja be - nagyon közelről, nagyon sok érzelemmel, de mégis objektíven, megértéssel, de nem elfogultsággal. Együtt nevettem / örültem a karakterekkel, és helyenként kevés híján együtt is sírtam velük.

    Megvalósítás tekintetében szintén csak a legjobbakat lehet elmondani - kiemelném a csodaszép fényképezést, és a teljességgel természetesnek ható, mindenféle mesterkéltségtől mentes színészi játékot. A kettő kombinációjával remekül működött a szokatlan mennyiségű premier plán is - pont nemrég írtam valahol, hogy ez mennyire kockázatos, de a film készítői, valamint a színészek láthatóan nem voltak ijedősek :)

    Érdekes módon a gazdag érzelemvilág és a gyönyörű képi világ mellett van még egy nagyon fontos pillére a filmnek: az olasz nyelv. Az olasz eleve jól passzol érzelmekben gazdag dialógusokhoz (vagy monológokhoz), és helyenként az volt az érzésem, hogy még a szavak megválasztására is odafigyeltek - nem csak jelentés, hanem hangzás és a jelenet képi világához való illeszkedés tekintetében is.

    Azt gondolom, minél hosszabb egy mű, annál problémásabb pontozással értékelni; 6 órába azért belefér nem kevés hullámzás. A La meglio gioventu esetében ez inkább az első részt, annak is az első felét jellemezte - az "utolsó" 4.5 óra gyakorlatilag hibátlan. Úgyhogy ahelyett, hogy túlkombinálnám a dolgot, adok az egész alkotásra egy 10-est.

    És végül - köszi az ajánlást, nélküle aligha találtam volna rá erre a kis műremekre.

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák