Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tzimash

    őstag

    Üdv.
    Távcsövet vennék, de vacillálok a 150/750 Eq3 és a 200/1200 dobson között.
    Nem vagyok teljesen kezdő, inkább újrakezdőnek mondanám magam 1996-2000 között már amatőrködtem, egy TAL-1-es csővel (110/806 newton, népszerű nevén Mizar, equatoriális szerelésű).
    Anno amit azzal meg lehetett nézni, azt megnéztem. Szóval kicsit feljebb lépnék.
    Ebből a szempontból a dobson nagyobb ugrást jelentene, mint a 150/750.
    Elsősorban vizuális célra kellene az asztrofotózás nem érdekel (jelenleg, de nem tartom kizártnak, hogy később belemerülnék esetleg).
    Inkább mélyég párti vagyok, de alapjában véve mindenevő, annak idején a változók voltak a fő csapásvonal, mivel a Mizarral nem túl sok mélyég objektum volt látványos.
    Kb 10.000-es város szélén, a kert végében elég jó éggel, de a kitelepüléstől sem riadnék vissza.
    Igazából ami miatt "félek" egy kicsit a dobson szereléstől, az a finommozgatás hiánya és hogy nagy nagyításoknál hamar kimásznak az égitestek a látómezőből, és itt egyből bejön a mondat első részében említett probléma :). Ez a dolog kb hányszoros nagyításnál kezd nagyon zavaró lenni?
    Goto-s dobson már drága nekem. Valahol mintha olvastam volna, hogy később esetleg a 200/1200-as tubust rátehetem egy (H/N)EQ5-re? Tudom necces, de EQ6-ra nemigen futná.
    Ill. láttam home made megoldásokat dobson finommozgatásra, esetleg equatoriális ék használata is szóba jöhet, de ha lehet inkább hajlanék egy használt EQ5-re.

    Szóval kell-e félnem a dobson-tól avagy sem? :)

Új hozzászólás Aktív témák