-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yeffy
veterán
válasz SnoopDoggOG #15857 üzenetére
nem lepne meg, ahogy a te peldad is mutatja.
[ Szerkesztve ]
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
zsolti.22
senior tag
válasz SnoopDoggOG #15857 üzenetére
Nézd, akinek ekkora tapasztalattal nem adnak még annyit se, annak nincs keresnivalója itthon, de fogalmazzunk úgy, hogy hülye lenne nem kiköltözni családostól külföldre, mert ott ennek a dupláját simán odaadhatják. Oszt még a színvonal is magasabb, while true; do echo "stb.,."; done
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
Ahh, mikor szombaton migracioban ulsz, es azert szivsz, mert bar copper vegzodtetessel rendelted meg a vonalat, csak a fibre portot aktivaltak az NTU-n es csak 1 fibre kabel van az egesz siteon es azt se tudja a fieldes rendesen osszekotni...
Megfizetethetetlen... -
FecoGee
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #15860 üzenetére
De megha tudna is: nincs SFP
-
zsolti.22
senior tag
Hah, a mi csapatunkban ez mindennapos. Hiába van 7/24-ben india, ők "no ping" vagy "ping is x ms" ticketekkel szarakodnak, oszt ki viszi el a migrációkat? Jól sejted...szombaton, vagy vasárnap éjjel...kit számít a mit érdekel az?
Oszt ez megy két éve...na engem ilyenekre rá nem vettek szinte sose
-
Cyber_Bird
senior tag
Sfp halistennek volt
kiderult hogy hibas volt a fibre kabel is, valahonnan kukaztak masikat, es azzal elindult( fel labon) a site.Ez egy 2 oras migracio lett volna. 9kor elore megcsinaltam
magamnak a konfigokat, 10 kor kezdtuk, 18:20kor lett vege. Legalabb elszamolok egy rakas tulorat, de azert mokas...[ Szerkesztve ]
-
zsolti.22
senior tag
válasz Cyber_Bird #15863 üzenetére
Nyugtass meg, hogy 1 perc megkezdett órát is egy órának számolsz
-
kenwood
veterán
Lehet,hogy rosszul tudom, de az optika fiber. Van viszont olyan, hogy fibre channel.
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz kenwood #15865 üzenetére
zsolti.22: termeszetesen.
kenwood:
USA spelling: fiber
UK: spelling fibre
Mivel UK cegnel dolgozok, igy kell leirni egyik doksiban kulon meg is koszonte az angol kollega, hogy helyesen irtam[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #15866 üzenetére
Tudtam, csak nem sejtettem. Ez tok hasznos info, en mindig fibernek irom.
-
Yeffy
veterán
-
tacsk0
aktív tag
Sziasztok
Jol gondolom, hogy ehhez a cisco rv340w routerhez vennem kell kliens oldali anyconnect liszenszet is? (anyconnect vpn only) Amit evente meg kell meghosszabitani. Tehat otthoni hasznalatra nem lenne tul optimalis az anyagiak miatt....
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz tacsk0 #15870 üzenetére
Szia,
Szerintem csak az advanced security feature set-hez kell licenset venned ha hasznalni akarod.
Az alap featureok tovabbra is mukodni fognak.
"
Licensing
To operate the router no license is required. It will work with full performance and all VPN features are turned on.
1. The customer can add advanced security features to the router using a license. The license will enable IPS, Antivirus, Web Security, App ID, and Client ID. The licensed security features can be trialed at no cost for 90 days.LS-RV34X-SEC-1YR=
Enables dynamic web filter, Internet security and Application Visibility, Client Identification, IPS, and Antivirus.
"
Forras:
https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/routers/small-business-rv-series-routers/datasheet-c78-742350.html#Licensing[ Szerkesztve ]
-
choco01
addikt
Hali,
Valaki pengének érzi magát ACL-ezésben? Lenne 1-2 kérdésem..
Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
olloczky
senior tag
Nyugodtan irjad segitunk :)
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
choco01
addikt
válasz olloczky #15873 üzenetére
Szóval leegyszerűsítem a problémát, van egy alhálózat, 192.168.1.0/24 amiben van egy admin gép 192.168.1.3-as címmel, 5 db user gép és 1 db szerver, az admin gép elérheti bármelyik címet az alhálózatban, az 5 db user gép viszont csak 80-as és 443-as porton érheti el a szervert.
Tehát úgy kellene ACL-ezni hogy a switch nézze azokat, eddig akár hogy próbáltam vagy mindenki elért mindenkit vagy senki senkit..
Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
choco01
addikt
válasz kenwood #15875 üzenetére
Hát igen gondolkoztam VLAN-ozáson is, csak azt hittem van valami egyszerűbb megoldás a switchen.
rihovszky: Igen ez oké, de ezt a routerre felviszem a csomagok nem fognak kimenni a switchről a routerre.
-
choco01
addikt
válasz kenwood #15878 üzenetére
És ha mondjuk csinálok a szervereknek egy VLAN-t meg külön a User gépekben egy VLAN-t, akkor hogyan kellene beállítanom hogy az admin gép elérhesse mindegyik VLAN-t?
Csinálok 2 alinterfészt a routeren, 10.1 és 20.1 lesz.Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com
-
kenwood
veterán
válasz choco01 #15879 üzenetére
Igen, ha masik subneten van a server, akkor a kliensek mar nem kozvetlenul kommunikalnak vele, hanem a Layer3 interfacen keresztul. Erre mar tudsz "hagyomanyos" ACL-t rakni.
Ez lehet a routeren is, de akar egy SVI-t is letrehozhatsz a switchen, ha multilayer eszkoz.[ Szerkesztve ]
Mi kell az alaplapba? Procibol egy, Rambo 2. <> Egyetlen vizmolekulaban tobb hidrogen atom van,mint ahany csillag az egesz naprendszerben
-
choco01
addikt
válasz olloczky #15881 üzenetére
Jelenl esetben a Router.
kenwood: Most VLAN10-ben vannak a user gépek és VLAN20-ban a szerverek és az admin gép. A routeren a 0.10 alinterfészre tettem az acl-t in-re a 0.20-ra pedig out-ra így most jónak tűnik ez a része.
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, érdekelne a véleményetek adott egy munkahely 80% ban HP Aruba van, érdemes lenne ezzel foglalkozni? Mert alapvetően szűkebb szegmens ha profin kitanulom a jövőben lenne komolyabb piaci értéke úgy hogy pl Cisco téren sokkal gyengébb tapasztalatom lenne ezáltal.
Félek hogy ezzel túl zárt pályára evezek. -
Yeffy
veterán
válasz kmisi99 #15884 üzenetére
nalunk kb 80/20 aranyban van Cisco/Aruba, szoktam foglalkozni mindkettovel, utobbinal nehol igen csak latszik, h probaltak elterni a Cisco fele command structure-tol (gondolom, h ne pereljek oket), vannak elonyei is, de egyelore tobb veluk a nyug, mint Ciscoeknal (ahol persze szinten akad).
nem tudom, sztem nem rossz dolog, ha ertesz mashoz is valamennyire, vagy legalabb latod/dolgozol kicsit vele, igy van fogalmad, "milyen az elet" Cisco-n kivul. plusz a mukodesi elv, a lenyeges dolgok (pl protokollok) ugyanugy mukodnek, csak mas syntax-ot kell hozzatanulni.de majd az oreg rokak mindjart helyreraknak, h hulyeseget pofazok.
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
kzolee216
senior tag
Sziasztok!
Cisco eszkozokkel dolgozok Ccna vizsgaval. A kozeljovoben szeretnek QoS-t hasznalni, savszelesset kontrollalni. Erre ossze is epitettem egy labort EVE-NG-ben, amiben minden tokeletes (pl. VRF), viszont valamiert nem akar mukodni ez a dolog, egy egyszeru limit beallitast se akar lekezelni... Ket virtualis W7-van benne, amivel a savszelesseget merek. Valakinek van otlete, hogy mikeppen lehetne peldaul egy savszelesseg kontrollt emulalni? Koszi.
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
-
kzolee216
senior tag
válasz FecoGee #15887 üzenetére
Hetfon megirom miket hasznalok pontosan, mivel probalkozok. Egy videot lattam, amiben valahogy sikerult osszehoznia egy fickonak, csak sajnos nem emliti mivel rakta ossze a laborjat. Max ha igy nem, akkor tesztelek fizikai layer3, layer2-es eszkozokkel. (Csak az problemasabb, mert cipelgetnem kell akkor) :D
-
crok
Topikgazda
válasz kzolee216 #15890 üzenetére
Nem szeretem a v3-at.. v2-t hasznalok.
De hacsak nem akarsz tobb szaz megabiteket atpattintani es csak gyakorolni akarsz arra teljesen jo. Meg szerintem a Win7 erre agyuval verebre, egy TinyCore linux-ot tartok erre ha demozni kellett hogy hogy mukodik. Valaha a blogomra irtam egy apro iperf2 tutorial-t (meg a ttcp-t is emlitettem benne). -
crok
Topikgazda
válasz suomalainen #15892 üzenetére
-
FecoGee
Topikgazda
válasz suomalainen #15892 üzenetére
Ááááááá
-
Phobion
őstag
Sziasztok!
Packet Tracer-ben, azon belül router CLI-ben mivel írok pipeline | karaktert?
SZERK.: Lemaradt, hogy az egész billentyűztet végigpróbáltam, de semmi.
[ Szerkesztve ]
-
Ripper17
tag
válasz kmisi99 #15884 üzenetére
Álláshirdetésekben a HPE-Aruba skillek, esetleg certek elég gyakran felmerülnek, mint "előny, ha" - persze a Cisco után. Nem Cisco partnereknél sok esetben cél is a multi-vendor környezet, legalább 1-1 termékcsaládot beemelni más gyártótól a szolgáltatásokba, ne függjenek csak a Ciscotól. (De tudok azért Arubázásról platinum és gold partnereknél is bőven, főleg WLAN terén...)
Azt is látom, hogy már más (pl. Huawei) certek, tudásszint is megjelenik álláshirdetésekben - a szakma ismerete nem azonos egy-egy CLI ismeretével.Aruba terén specifikusabb tudás csak a wireless controllerüknél van, 2 nagyságrenddel túlgondoltabb az egész működése (ők úgy képzelték el a sztorit anno, hogy a wireless controller vezérli igazából a LAN switcheket is, SDN before it was cool, de a WLANt is épp csak tudja menedzselni a cucc ), mint akár a régi Cisco WLC, akár az új C9800, akár pl. a Huawei wireless controller platformoké. A piacvezető Ciscohoz képesti olcsósítást máshol szépen visszarakják, pl. a controllerre megvásárolt AP licencre is van külön support díj, amit ha nem fizetsz nem hajlandó a TAC troubleshootolni a WLAN rendszered... #wtf
Engem az is zavar, hogy egy Cisco/Huaweihez képest egy nagyságrenddel kevesebb a maximum egy controlleren kezelhető AP, de ez csak nagy enterprise vagy országos WLAN szolgáltatói szintnél jön elő + elvileg az új OS már támogat cluster szintű menedzsmentet...az OS-ekkel kapcsolatban is ~4 éve hallgatom: jön az új wireless controller OS főverzió, de nem nagyon látom még a piacon, hogy érdemben átálltak volna rá. Cisconál kevésbé fregmentált a piac + a C9k WLAN architektúrára a főbb piaci szereplők elég hamar átálltak.
Az access pointok, Mobility Express (Instant AP, IAP) és cloud (Instant+Central) megoldásaik hasonlóak a többi gyártóéhoz. Nagy tételben a TCO egy Aruba wireless rendszernél, azonos műszaki szinten a Ciscoval azonos, átlag enterprise méretben talán kicsit olcsóbb.
L2-L3 switcheik teljesen korrektek, a CLI semmi extra, a VLAN-ok kezelése elsőre furcsa, de szintén jól dokumentált minden.
A ClearPass Policy Manager pariban van az ISE-vel, én kifejezetten szeretem használni. Persze itt is vannak feature-ök, amik az Aruba ökoszisztémán kívül nem értelmezhetőek, de átlag enterpriseban ez csak nagyon elfajult igényeknél jelent problémát.
A dokumentáltsága talán egy árnyalatnyival elmarad a Cisco/Huawei szinttől, de ha tudod mit keresel ki tudod bogarászni az Aruba weblapról és össze tudod rakni; a support fórum szerintem színvonaltalan + itthon leginkább értékesítő jellegű embereik vannak (viszont pl. teszt/demóeszközt ők adnak a leginkább prolémamentesen, ha érdekel valami), szakmai supportot 1-2 integrátor partnerüktől tudsz kérni/vásárolni.
Ami nekem még szembetűnő: egy Aruba "P"(rofessional) szintű tanfolyam/certificate a Cisco világból becsöppenve nálam a régi CCNA szinteken van. Kicsit mindenből van benne, de semmit se mond.
Személyes véleményem az, hogy ha az ember üzemeltetni/sysadminkodni akar, akkor érdemes foglalkozni azzal: melyik vendor/platformra fekszik rá. Egy szint felett el kell tudni vonatkoztatni a CLI-től és a begyakorolt, séma megoldásoktól - a protokollok szabványosak, leírás mindenhez azért elérhető egész korrektül. Nekem szakmailag nincs rossz tapasztalatom 80-100%ban arubázó mérnökökkel, ellenben a Cisco-zombikon néha meglepődöm, hogy összeomlanak, amint nem a megszokott CLI-t rakod eléjük. Persze kinek mi az érdeke, ugye, nekem hálózati megoldásokat kell kidolgoznom kb. vendor függetlenül, míg másnak full Aruba/Cisco/stb. rendszerben borzasztó gyorsan hibajegyeket zárnia.
[ Szerkesztve ]
-
vadger
tag
Kicsit offtopic, de van valakinek tippje, milyen napidíjat lehet elkérni egy 5 napos Implementing and Administering Cisco Solutions (CCNA) tréningért? Jelen állás szerint 3 főt kellene online oktatni, de ez a szám még nőhet, bár kétlem, hogy 10 fölé menne.
CCNA RS, Security és egyéb hálózati témák oktatása: https://ccnaoktatasmagyarul.hu
-
kenwood
veterán
válasz vadger #15899 üzenetére
Ezek a 3-5 napos tanfolyamok altalaban 500k es 1 milla / fo kozott mozognak, ha valami iskolatol,oktato cegtol rendeli meg a diak (munkaltatoja).
Az ar nagyban fugg attol, hogy a z oktato ceg,akinek te dolgozol,milyen hatterrel rendelkezik.
Maganak az oktatasnak a jovoje, jo hire pedig attol fugg mennyire lesz profi a ppt, mennyire erthetoen magyarazol,ha valaki kerdez,megerted-e a problemajat, es milyen virtualis lab kornyezet tudsz biztositani.
Szerintem az utolso pont az igazan kritikus, mert ahhoz, hogy ilyen virtualis ioseket tudj a tanuloknak biztositani, (akkor html alapon, akar remote desktopon keresztul) gondolom le kell szerzodni a ciscoval.
Anekul pedig 2020-ban mar komolytalan egy ccna oktatas.
Talan lehet Packet Tracerre is epiteni,de ha valaki ceges geprol szeretne jonni, akkor nem biztos, hogy van admin joga, vagy inkabb biztosan nincs.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Befagy az egész gép
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- TCL LCD és LED TV-k
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Home server / házi szerver építése
- Autós topik
- Szólánc.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- További aktív témák...
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- Samsung C43J890DKU Super Ultrawide Gamer Monitor! 43"/3840 x 1200/120hz/PbP/Type-C/KVM/Machez is!
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1165G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- i5 Fujitsu Lifebook S751 Laptop (törött)
- Canon EOS M50 Fehér, GIGAPACK !
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest