-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tusi_
addikt
Ah szevasz crok. Te voltal a megmentom meg evekkel ezelott is.
Ugyanezt tapasztalaod te is??
Sirni tudnek lassan, hogy akamit csinalok, megoldok egy problemat, jon 3 masik helyette. Cisco valtoztat folyamatosan mindenen, 99%-ban a rossz iranyba - szvsz rossz az irany -
en meg nem erem utol magam.DNA centert ugy ahogy van ignoraltattam a ceggel, mert ha ugy mukodik, mint a prime, akkor köcsögöm szeken, de nem köll.
Tanacstalan vagyok, mit csinaljak...
eat, sleep, play, replay
-
-
tusi_
addikt
válasz olloczky #15957 üzenetére
A mostaninal mar csak jobb lehet. Ma inditgattam ujra a stackben a unitokat, hogy megint u1 legyen az active u2 a standby.
A regi session command megy ezzel az ios-el?
Amivel be tudsz lepni a masik unitokba. Se a session 2 nem megy, se a session standby ios.[ Szerkesztve ]
eat, sleep, play, replay
-
tusi_
addikt
-
Yeffy
veterán
nalunk van Aruba is, egyelore csak mint Acces Layer Switchek (meg ezek meg a felvasarlas idejebol szarmaznak, kb atcimkezett HP-k), plusz Aerohive WAP-ok (Extreme felvasarolta oket). a legkevesebb gondunk a 2960X-ekkel van. lenyegeben betonstabilak.
nem ertem, Cisco-ek mit baszakodnak mostansag, egyre tobb ilyet olvasok netszerte, nem tudom, hogy lesznek tovabbra is igy piacvezetok. elegge arcpirito hozzaallas.
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
crok
Topikgazda
-
Yeffy
veterán
igen, tudom, de nalunk meg van nehany osregi 2950, meg 2960G, azokkal elmeny dolgozni.
nem beszelve egy ket fontos tanszekrol, ahol VMPS van meg mindig... <facepalm>
valoban, ha csak a vasat nezzuk, 9200/300 jol sikerult, allitolag a 9400-as is, azt meg nem nagyon neztem meg.szoval van mit ujitani. ra is fer mar a halozatunkra.
[ Szerkesztve ]
Big girls ride harder. ヅ || Kondi powaa'!
-
M@no
tag
2025.10 hó az EoL a 2960X-eknek.
Nálunk is van 9200L, mi 16.12.4-en futtatjuk egy részét, a többi meg még nem lett felhúzva.
Nekem a 2 mérnök kollégám és a külső támogatónk azt mondta, hogy a csillagozottnál feljebb ne menjünk soha. Amikor ajánlott, akkor lehet frissíteni.
Ezek rendben működnek egyébként. -
FecoGee
Topikgazda
16.12.4-gyel nem tapasztaltam eddig nagy problémát.
-
tusi_
addikt
A 2960x-en egy kb 2-3 eves IOS-t hasznalunk, az utana jottek hibasak. Ez is, de ez meg a toleralhato fajta.
A Ciscos kapcsolattartonk javaslatara tettem fel a 17.x.x ket, de ez tenyleg a kuka kategoria. Sajnos ma pentek van- dehogy sajnos - igy nem csinalhatok semmi valtoztatast, de hetfon reggel elso doglom lesz egy downgrade
eat, sleep, play, replay
-
A_ScHuLcZ
addikt
Nálunk mostanában kezdődtek meg a cserék ügyfélhálózatokban 2960X-ről 9200/9200L-re, mi az ajánlott legfrissebb verziót (16.12.4) használtuk mindenhol, lekopogom, de eddig még nem volt probléma.
A 9300-as sorozatra viszont a 17.3.2a az ajánlott verzió, azokból is lesz egy pár telepítésünk az elkövetkező hetekben (ráadásul nem is access hanem distribution rétegbe), a lent olvasottak alapján egy kicsit félek...
Arubáéknál alapvetően nincs gond, de az ajánlott verzióktók ott sem érdemes eltérni.
Mit tapasztaltatok a 9000-es wlan sorozattal, miért írtad, hogy rémálom?
Más:
Erről a kurzusról mi a véleményetek, jó/nem igazán jó, megéri/nem éri meg az árát, esetleg van már jobb/frissebb ebben a témában?
[ Szerkesztve ]
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
tusi_
addikt
válasz A_ScHuLcZ #15970 üzenetére
Errol a kollegam tudna bovebben, de ugyanaz, IOS instabil, neha reboot utan - ez meg fizikai controller - eltunnek a regi parancsok, rengeteg uj ficsur meg nem ugy mukodik, mint ahogy a shit ben irjak es ugy altalanossagban sok az ap disconnect. Most hogy ez a switchek miatt is van, csak csak ugy altalanossagban a wlan rosz, esetleg WAN nehez megmondani, keves meg a tapsztalat veluk.
17.3.2a most egy uzletben van csak fenn, onnan meg nincs rossz hir, de a 17.3.1 az abszolut trash.
Nyitottam egy TAC-ot ezzel kapcsolatban - DHCP snooping causes huge cpu load - , sajnos be lett zarva, mert nem tudtuk folytatni a lock down miatt, minden boltunk zarva van szinte egesz europaban...Szerencsere az uj switchek a 16.12.4-el vannak kiszallitva, igy nem kell IOS up/downgradet csinalni
eat, sleep, play, replay
-
tag
wifi-ben volt szívás bőven az elmúlt 1 évben, de mi most nem panaszkodunk sem a virtual, sem a fizikai appliance-kre. A 9120-as és 9130-as AP-k is jól mennek high density környezetben is. 17.3.2a-t használunk asszem, de ha nem kell awips, akkor maradjatok a csillagos 16.12.x verzión.
9200-es switchekkel sem volt gond a csillagos verzión.
Egyébként meg egyetértek, körül kell nézni Juniper, Extreme, Aruba vonalon mert ez a sok subscription alapú licensz itt a balkánon (és már nem csak itt) egyre unszimpatikusabbá teszi a cisco-t.
A DNA Center amúgy sokat fejlődött, ott az upgrade-k tudnak szívbajosak lenni azzal az elvetemült 3tagú clusterkonfiggal ami nagyjából mindig letérdel. Meg persze a drága subsrciption license nem használ a népszerűségének...
Nem jó ez az irány, de majd észreveszik egyszer...
szerk: a dna-c wifi assurance része szerintem nagyon jó lett, a prime simán kiváltható ezzel, de hát ennyi pénzért...[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
Ha van Stacket belole:
vmelyik unitra, amelyik nem a master:
pl int g3/0/14
Portra vmi konfig + "no cdp enable"
Aztan default interface a portra es tegyel ra mas konfigot, ami hez kell cdp, pl telefon, ap...
Sh run int a masteren es minden tiszta
aztan session 3 es sh run int g3/0/14Ott fog allni, hogy "no cdp enable" pedig deafultozva lett.
pl. egy hiba
eat, sleep, play, replay
-
Ripper17
tag
DNA 1.5 éve még elég tré volt, demóba volt nálunk egy, közvetlen a sw fejlesztőkkel leveleztünk, kvázi mi voltunk a tesztelők... de elég sokat javítottak azóta rajta, több nagy ügyfélnél megy elég simán. az új wifihez még nem volt szerencsém, de őszintén szólva ahány régi AireOS cucc fut nálam sehol sincs komoly gond 8.6 sw szinten, pedig kb a teljes feature set-et használjuk. nem túl biztató ha a C9800as architektúra ennyire ganaj, egy VIP ügyfélhez most kell új WLAN architektúra és más nagyon már nem játszik, kell DNA capability is
-
Ripper17
tag
válasz kenwood #15947 üzenetére
a devopsnál kevés elcsépeltebb buzzwordöt tudok most a szakmában.
valahol igazából azt jelentené hogy egy L3 engineer/designer/architect poziban lévő ember már a tervezésnél figyelembe veszi az eszköz menedzselhetőségi opcióit (pl. NETCONF, webhook, különféle APIk vagy akár beépített python interpreter) és eleve ezekkel tervezi meg a majdani rendszert, hogy könnyebb legyen üzemeltetni. tapasztalatom szerint az ilyen poziban lévőknél örül az ember, ha egyáltalán normális dokumentáció van és üzemeltethető valahogy a cucc, nem hogy scriptekkel
a valóságban persze devops már az is, aki képes egy 30 soros python kódot írni és kigrepelni egy CLI outputból vagy SNMPwalkból ami kell...meg az is, aki azt se tudja mi az IP-s világ, de ha lealgoritmizálod neki mit akarsz megcsinálni k*10ezer node-on arra ír olyan párhuzamosított, többszálas, stb. hibavédett programot másnapra, hogy csak lesel.
és akkor az elfajulásokról, netdevops meg netsecdevops, stb. ne is beszéljünk. a különféle devops toolok megint csak túlmisztifikáltak, aki tud algoritmizálni az megérti őket, aki nem az nem.
magam részéről aki egy bármilyen netes szolgáltatáshoz tud írni egy normális RESTAPI scriptet a dokumentáció alapján hobbiból az meg fogja tudni ezt oldani egy hálózati eszközre is. talán ezt a részét a legkönnyebb megtanulni a szakmának ma, semmiféle simulator/emulator környezet nem kell hozzá, csak egy számodra szimpatikus netes szolgáltatás. én pl. a Strava nevű sportstracker oldalhoz írtam olyat gyakorlásképp, ami egy adott activity típust (pl. futás) leszűr a feltöltött edzéseidből és módosítja más típusra (pl. terepfutás).
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz Cyber_Bird #15948 üzenetére
Valasz a kerdesemre:
Mukodik es van par trukkje es meg kell kuzdeni vele
Az autoenroll is jol mukodik, nem volt vele sok gond.-Wildcard cert kell, ha amugyis van, vagy multi domain cert.
-Az eszkozok outside ipjehez(amin az ssl vpn bejon) be kell allitani a reverse dns-t (PTR) ugyanarra mint ami az A record. pl.: vpn1.supercompany.ru 1.1.1.1 A record eseten a PTR is vpn1.supercompany.ru kell hogy legyen. A jo hir, hogy ezt csak az ASAk fogjak feloldani, tehat akar belehackelheto a ceges internal DNS-be is, es nem muszaj atiratni a szolgaltatoval. (azert javasolt)
-A VPN load-balancing setupban ki kell adni a redirect-fqdn enable parancsot
-A management tunnelgroupban engedelyezni kell a load-balancing fqdn-t is, tehat:
ASA1: vpn1.supercompany.ru
ASA2: vpn2.supercompany.ru
VPN-LB: vpn-lb.supercompany.ru
Szoval itt a vpn-lb domaint is hozza kell adni, es a client connection profileban ezt kell megadni mint group url.Kiegeszites, hogy ami az egeszet elinditotta, hogy elertuk az egy eszkozon levo licensz limitet, de van masik eszkoz amin szinten van boven licensz, igy ezert (plusz a redundancia miatt) load-balance lett a megoldas.
[ Szerkesztve ]
-
SnoopDoggOG
csendes tag
Hello! Valaki eltudná magyarázni légyszi, hogy a front door VRF mire jó? googlen próbáltam megkeresni rá a választ, de nem igen sikerült
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz SnoopDoggOG #15979 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
PetrDimitrov
friss újonc
👋
Olyan kerdesem volna, hogy szerintetek Service Providernel vagy Enterprisenal jobb dolgozni? Masreszt a Deutsche Telekom, BT-n kivul van mas kulfoldi SP Budapesten? -
gadam1
újonc
Sok mindentol fugghet. Milyen technologiakat allnak kozelebb hozzad? Egyebkent ki lehet fogni olyan nagy enterprise ugyfel halozatot is ahol ralatasod van az sp reszre is, vagy adott esetben maga az enterprise halozathoz tartozik sajat sp resz, ez a legszerencsesebb mert latsz mindent Illetve ami fontos kerdes meg hogy milyen pozicioban dolgoznal sp ill. ent halozaton? Incident/change ops? engineering? A helyzet az h nagyobb international sp halozatoknal nehez jo engineering illetve valos architect melot szerezni, altalaban ezt a reszt megtartjak es nem szervezik ki, szoval legtobbszor marad a noc es changes melo, es ott is 90%-ban cpe-pe edge. Ha vannak izgalmas ugyfel halozatok az adott sp-hez csatlakozva non standard reszekkel, akkor sokat lehet tanulni abbol is.
De a fo kerdes es a lenyeg tenyleg az h mi all kozel hozzad, az sp vilag vagy az enterprise. -
gadam1
újonc
Ki kell probalni. Nekem mindig az hianyzik/kell ami nincs. Amig nagy sp halozaton voltam, hianyzott a regi enterprise melo, utana atnyergeltem enterprise halora, de ott meg ismet az sp temak villanyoztak fel legjobban. Most full sp-n vagyok megint es nem szerinted? Igen, hianyzik a regi ent melo 🤷♂️😂
Viszont amit irtal, hogy sok hibat jelent le a jelenlegi csoportod isp-nek, bele ne fuss abba hogy sp-nel pl. csak vonal issuekkal foglalkozol, az nem lenne tul izgi.
-
A_ScHuLcZ
addikt
Puszta kíváncsiságból: Ti szoktatok még vizsgákhoz/tanuláshoz kemény kötésű könyvet vásárolni (pl. Cisco Press-ről), vagy kizárólag e-book?
Utóbbi használata/szállítása ebben a rohanó világban lényegesen egyszerűbb, de valamiért mégis vonz a dolog, hogy 1-2 kemény kötésű példányt a polcra tehessek, úgy valódibbnak érzem. (a régi kiadásokban az ábrák fekete-fehérek voltak, ez még ma is így van?)
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
FecoGee
Topikgazda
válasz A_ScHuLcZ #15986 üzenetére
Régen vettem én is kemény kötésűt de leszoktam róla. Vizsga után sosem vettem elő, ha mégis kellett volna valami infó belőle akkor gyorsabb volt a pdf-ben megkeresni.
Én már csak pdf. Arról nem is beszélve, hogy ha gépen/tableten valamit beleírok/kiemelek akkor mindegyik eszközön megjelenik a módosítás, ami baromi jó -
Cyber_Bird
senior tag
Csak e-book. Megvan meg a ccnp R&S kony pack, rendszeresen hasznalom, mert a tshoot+route konyv pont olyan vastag, hogy amikor vizkotelenitem a nespresso gepet, akkor ha eleteszem vizszintesen tartsa a talkat amibe a vizet engedi ki
Nem sok haszna van a papir alapu konyvnek mar, bar jobban szeretek en is abbol tanulni, de...
Jo lenne egy ipad meretu kindleRemarkable 2-t hasznalja valaki? van vele tepasztalat tanulashoz/jegyzeteleshez?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #15990 üzenetére
-
Methionyl
senior tag
válasz Cyber_Bird #15990 üzenetére
Nálam a régi CCNP switch könyv monitor alátámassz, így a másikkal szintben van
Viszont én szeretek abból tanulni, legalább addig se a monitort bámulom
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
suomalainen
tag
A keménykötésű egyetlen előnye a pdffel szemben, hogy mindig adnak hozzá practice testet.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz suomalainen #15994 üzenetére
A premium ebook-hoz is adnak, legalabbis nekem mindig volt.
-
tusi_
addikt
Skacok
Tudtok vmi parancsot 9000 seriesnel, amivel be tudok jelentkezni a masik unitokba?
Korabban volt a session x, amivel az x el jelolt- 2,3,4 ... - be tudtam jelentkezni es parancsokat kiadani, pl idozitetten ujra inditani es ilyenek.
Vagy a remote command x sh blablabla..... (x megint a unit szamat jeloli)
Nem talalok semmi ilyet a 9k serieshez...
eat, sleep, play, replay
-
Lizot.wknd
csendes tag
Sziasztok!
Valaki tud valami módszert az INE videók letöltésére? Vagy nincs erre lehetőség?
(Nem torrent oldalról, hanem a hivatalos oldalról, van előfizetésem) -
crok
Topikgazda
válasz Lizot.wknd #15998 üzenetére
Nem veletlen nincs engedelyezve. Es ezt itt fejezzuk is be. Koszi!
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Lizot.wknd #15998 üzenetére
Ha jól emlékszem akkor a letöltés az adott kurzus alatt külön díj ellenében lehetséges.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- TCL LCD és LED TV-k
- Befagy az egész gép
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Home server / házi szerver építése
- Autós topik
- Szólánc.
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- DJI FPV profi drón táska, koffer (MC-Cases)
- Samsung C43J890DKU Super Ultrawide Gamer Monitor! 43"/3840 x 1200/120hz/PbP/Type-C/KVM/Machez is!
- Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1165G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- i5 Fujitsu Lifebook S751 Laptop (törött)
- Canon EOS M50 Fehér, GIGAPACK !
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest