Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • c41r0^

    őstag

    Sziasztok!

    Tegnap került a gépbe egy ASUS GTX 1060 3GB VRAM-os kártya.

    konfig: 10700K@4.9 GHz, MSI Z490 MAG Tomahawk, 2 x 16 GB 3200 MHz CL16 RAM, Antec HCG-520 520 W-os táp, természetesen a 6 PIN-es PCI-e tápcsati a VGA-ra van dugva.

    Van viszont egy kissé furcsa jelenség, ilyen mikro-akadások, "micro stutter" game közben, benchmark közben nem vettem észre tegnap, csak "live" játék közben jön elő.

    FPS akkor nem esik le amikor ez a micro-stutter van egy pillanatra, a jelenség olyan, mintha a kép is megakadna 1 pillanatra, de mintha 1 pillanatra úgy megakadna minden.

    Monitorozom a VGA paramétereit GPU-Z / GPU sharkkal, és nem akkor "akad", amikor eléri a TDP limitet (120W) vagy a hőfok limitet (80-82 fok) vagy feszültség limitet (GPU vcore 1.05V) és visszavesz az órajelből, ill. nem a CPU szorzó váltáskor jön elő (az fix 49, mert 4.9 GHz-en jár), vagy ilyesmi. Hanem úgy random, valamikor 2 percig semmi, valamikor 1 percen belül 2-3 alkalommal.

    Win-es energiagazdálkodást módosítva pl. "teljesítmény" profilra váltva, vagy PCI-E energiagazdálkodás off, vagy VGA driverben 3D alkalmazásoknál "optimális" helyett "max. teljesítmény előnyben részesítése" beállítással próbálva, és az ASUS GPU Tweak-el a profilokat (game mode / OC mode / user mode - úgy, hogy 110%-ra a TDP limitet megemelem hogy csak 88 foknál throttlingoljon) váltogatva is előjön ez.

    Meg ha kikapcsolom a VGA driverben a másodlagos monitoromat (csak 1 monitorn játszom, az csak egy plussz kijelző), akkor is előjön.

    Nem az az akadás, amikor elfogy a VRAM és gyorsan új adatokat kell bele betöltenie és emiatt akad (ilyen YT GTX1060 VGA-t másikkal összehasonlító videókban látni), mert akkor az FPS is leesne egy pillanatra, hanem pl. Counter-Strike 1.6 alatt, ami kb. 1 GB VRAM-ot sem foglal, is előjön, illetve CS:GO alatt is, ami kb. 2-2,5 GB VRAM-ot foglal futáskor.

    Az nVIDIA VGA driver és Win10 OS a legfrissebb. Ugyan nV kártya volt előtte is, azért egy clean VGA driver reinstallt csináltam (tiszta telepítés).

    Vannak fórumbejegyzések erről a jelenségről GTX1060 esetén, még körülnézek neten azért.
    Remélem nem valami hw hibára visszavezethető gond, hanem szoftveres, lehet, hogy kicsit bele kell piszkálni a VGA profiljaiba, TDP limitet kicsit emelni még, vagy kicsit a GPU vcore-on, mert lehet, hogy mégis valami gyors órajel-váltás vagy ilyesmi hozza elő, amit a throttling idéz elő, csak a GPU-Z kiírni sem tudja, olyan gyors. Még majd próbálgatom.

    Vannak UAD DSP kártyák, mégpedig az összes PCI-E slot így emiatt el van foglalva, lehet amiatt is esetleg, ezeket még nem szedtem ki, így még nem próbáltam, de meg fogom nézni ezt is, de sok reményt nem fűzök hozzá, hogy ettől lenne. Az elsődleges PCI-E slot, amiben a kártya van, x16 sebességen és GEN3 módban fut, azt írja rá minden diag program, és az előd VGA-val, egy GTX 750 Ti-al ilyen gond nem volt (csak a VGA lett cserélve, minden más maradt a konfigban) szóval egyelőre ez érdekes jelenség...

    Ha van tippetek, szívesen veszem, köszi!

Új hozzászólás Aktív témák